• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha most jól védekezünk, 2022-ben vége lehet a pandémiának

Lapszemle 2021.05.01 Forrás: növekedés.hu
Ha most jól védekezünk, 2022-ben vége lehet a pandémiának

Az ismétlőoltások során keverhetők a különböző hatásmechanizmusú vakcinák, ennek nincs immunológiai akadálya.

Elviekben elkerülhető a negyedik járványhullám, ha tanulunk a harmadikból – vélekedett Jakab Ferenc virológus és Oroszi Beatrix epidemiológus is egy webináriumon. A szakemberek hangsúlyozták: az oltások nélkül nem lehet leküzdeni a járványt, de nem szabad kizárólag a vakcinákra hagyatkozni, mert a vírusmutációk és a szuperterjesztő események miatt az egyre nagyobb arányú átoltottság ellenére is berobbanhat egy újabb járvány - írja a növekedés.hu.

Nem a világjárványt, csak a harmadik járványhullámot hagyhatjuk magunk mögött hamarosan, és az idén még sokat kell tenni azért, hogy 2022-ben jó eséllyel ki lehessen jelenteni: véget ért a pandémia – mondta Oroszi Beatrix epidemiológus egy webináriumon. A "Miérted" tudományos ismeretterjesztő magazin csütörtök esti beszélgetésén a járványügyi szakember úgy fogalmazott: minden a kezünkben van, amivel elkerülhető egy negyedik járványhullám, de közmegegyezés kell abban, hogy ezeket használjuk is.

...

Ha a mostani járványhullámból valamit meg kell tanulnunk, akkor az az, hogy ez a vírus rendkívül változékony, és ahogyan a brit mutáns berobbantotta ezt a hullámot, ugyanúgy előidézhet egy negyediket egy új variáns – fogalmazott Oroszi Beatrix, aki nem titkolta, személy szerint tart attól, hogy nem fogjuk tudni elkerülni a 4. járványhullámot. Mint mondta, a vírus a változékonyságával még mindig előttünk jár és diktál, és az új variánsok elterjedését csak nagyon fegyelmezett járványvédekezéssel lehet elkerülni.

A legújabb, kettős mutáns indiai vírusvarációt Jakab Ferenc virológus úgy jellemezte, hogy az „a kis jószág” magáévá tette azokat a tulajdonságokat, amelyekkel jobban és hatékonyabban tud fertőzni és azokat is, amivel az immunrendszert kijátszhatja. A pécsi professzor szerint ugyanakkor az oltások hatékonyak lesznek a mutációkkal szemben is, ha nem is ugyanakkora mértékben, mint az eredeti vírusváltozattal szemben, de a súlyos betegséget el lehet kerülni általuk.  

Jakab Ferenc tegnap a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (Meta) online ülésén is részt vett, ahol többek között arról beszélt, hogy az ismétlőoltások során keverhetők a különböző hatásmechanizmusú vakcinák, ennek nincs immunológiai akadálya. Kitért arra is, hogy szerinte az mRNS alapú oltóanyagok a leghatékonyabbak és a legmodernebbek, ezek szerinte fel fogják váltani a hagyományos technológiákat, és a jövőben minden vakcina ilyen módon fog készülni.

Legolvasottabb cikkeink