• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.12 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

G7-csúcs - El kerülni a járvány idején elkövetett hibák megismétlődését, az Egyesült Államok nem áll készen egy újabb járványra.

Ukrajnában tovább csökkent a napi fertőzöttek száma

Ukrajnában vasárnapra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint kilencszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma fele annyi lett az előző napiénak, alig haladta meg a harmincat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 857 új esettel 2 223 558-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint négyszázzal kevesebb a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 33-mal 51 679-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 69 volt. Eddig 2 127 337-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint másfél ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint nyolcszázzal, 44 542-re. Kórházba 684  koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor 709-en kerültek kórházba.

A legtöbb új beteget, 114-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 459 374-en kapták meg valamely védőoltás első, 236 906-an a második dózisát. Szombaton 34 870 embert oltottak be.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos a TSZN hírtelevízió vasárnap reggeli műsorában azt mondta: Ukrajna ősszel aligha fogja tudni elkerülni a járvány negyedik hullámát annak ellenére sem, hogy az egészségügyi tárca a nyár végéig mintegy ötmillió embert tervez beoltani - az ideiglenesen megszállt területeken élőket nem számítva - körülbelül 42 millió lakosú országban. Ezért a tisztségviselő szerint mindenképpen meg kell majd hosszabbítani az országos karantént, a nyári szezon alatt hozott könnyítések mellett pedig továbbra is fenn kell tartani a kötelező maszkviselés és a távolságtartás előírását a zárt nyilvános helyeken.

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az influenza és más felsőlégúti megbetegedések kevésbé terjednek el az őszi-téli időszakban, mint tavaly, részben a lakosság beoltottságának köszönhetően, illetve annak, hogy többen már átestek a fertőzésen.

Meghaladta a 60 milliót a beadott oltások száma Németországban

Hatvanmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltásokból Németországban a hét végén közölt adatok szerint. Az oltási kampány első 170 napjában - június 11-ig - 60 105 411 adag oltást adtak be. Legalább egy dózist a lakosság 48,1 százaléka - 40 003 604 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 25,7 százaléka - 21 350 096 ember - rendelkezik.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) számításai szerint a lakosság több mint 80 százalékának kell védettséget szereznie a Covid-19-cel szemben ahhoz, hogy megálljon a járvány. Az intézet felmérései szerint ez elérhető. Az oltási hajlandóságot vizsgáló kutatássorozatuk (Covimo) legutóbbi, május végén közölt adatai szerint a lakosság 82,8 százaléka hajlandó beadatni a védőoltást, vagy már meg is kapta. Egy hónappal korábban 81,2 százalék volt ez az arány.

Az oltási kampány folyamatosan gyorsul. Ezt jelzi például, hogy a beadott oltások száma 15 nap alatt emelkedett negyvenmillióról ötvenmillióra, ötvenmillióról hatvanmillióra pedig 11 nap alatt. A június 11-vel - péntekkel - zárult héten naponta átlagosan nagyjából 816 ezer dózist adtak be, vagyis másodpercenként kilencnél is több embert oltottak be.

Egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Valamennyi típust együttvéve 61 153 242 adag érkezett, a készlet 98,3 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag - csaknem 43 millió adag - az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Németországban május eleje óta gyengül a vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amely alacsonyabban tetőzött, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullám. A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták.

Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 1489 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 40 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 2440-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 714 969 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 18 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 74 halálesetet jegyeztek fel. Az új esetekkel 89 834-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.

Oroszországban ismét 14 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma

Oroszországban február 13. óta először emelkedett ismét 14 ezer fölé az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Moszkvában emiatt vasárnaptól visszaállítottak korábban már feloldott korlátozásokat. Az orosz operatív törzs szombati közleménye szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 14 723-mal 5 208 687-re emelkedett. A kimutatott esetek száma szerda óta nagyjából ezerrel nő naponta. Ilyen magas számokat legutóbb február közepén-március elején regisztráltak.

Vasárnap a legtöbb új esetet Moszkvában (7704), Moszkva megyében (953) Szentpéterváron (862), Nyizsnyij Novgorod megyében (184) és Voronyezs megyében (165) észlelték. Az orosz fővárosban december 24. óta nem diagnosztizáltak ennyi fertőzöttet.

A napi növekmény országos szinten vasárnap 0,28 százalék volt, az új esetek 16,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 280 922-re, a halálos áldozatoké 357-tel 126 430-ra, a felépülteké pedig 9166-tal 4 801 335-re emelkedett.

A betegek számának növekedése miatt Moszkvában június 20-ig munkaszünetet rendeltek el a fővárosi infrastruktúra fenntartása szempontjából létfontosságú intézmények, valamint a hadiipari és stratégiai vállalatok kivételével. Vasárnaptól az éttermek és szórakozóhelyek éjjel 11 és reggel 6 között nem fogadhatnak vendégeket. Bezártak a bevásárlóközpontok gyerekmegőrző szobái, gyorsétkezde-udvarai, csakúgy, mint a városi parkokban működő szabadidős létesítmények.

A moszkvai hatóságok azt javasolták a városban működő intézményeknek és cégeknek, hogy a még nem beoltott alkalmazottjaik, valamint a 65 évnél idősebb és krónikus beteg munkatársaik közül minél többet, de legkevesebb a munkaerő 30 százalékát küldjék vissza távmunkába. Az időseket felkérték, hogy tartózkodjanak az utazástól, a város lakóit pedig arra, hogy tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket, és oltassák be magukat.

A moszkvai hatóságok vasárnap közölték, hogy elmarad a fővárosi középiskolák hagyományos június végi közös ballagási rendezvénye a Gorkij parkban. A színházakra, mozikra és múzeumokra vonatkozó korlátozásokat nem szigorították. A nézőtéri kapacitást továbbra is csak félig szabad kihasználni, a maszkviselet kötelező.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 142,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 420 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 556 266 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Horvát belügyminiszter: kockázatosak a tömeges meccsnézések

Ne szervezzenek tömeges meccsnézéseket a tereken, mert kockázatos! - figyelmeztetett Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szombaton, utalva arra, hogy megkezdődött a foci-Eb, és nagyok az elvárások a horvát válogatottal szemben.

A tárcavezető emlékeztetett: továbbra is legfeljebb száz főig lehet látogatni nyilvános rendezvényeket, a vendéglátóhelyek teraszaraira pedig külön szabályozások vonatkoznak. A kávézókban és bárokban tilos a beltéri kiszolgálás, ugyanakkor a válságstáb meghosszabbította a nyitva tartás idejét, a korábbi 23 óra helyett éjfélig. Szombattól már védettségi igazolással is lehet látogatni a sport- és kulturális rendezvényeket.

A koncertek és különböző rendezvények szervezői eldönthetik, kérnek-e a látogatóktól védettségi igazolást, mert amennyiben nem, kötelező lesz betartani a szigorú járványügyi intézkedéseket, úgymint a maszk hordása, a távolságtartás betartása és a létszámkorlátozás, vagyis egyetlen vendég tartózkodhat csak négy négyzetméteren - hangsúlyozta a belügyminiszter.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 125 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 504-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében kilencen haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8132-re emelkedett. Kórházban jelenleg 408 beteget ápolnak, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 401 647-en kaptak védőoltást, közülük 685 510-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 126 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4718-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 138-an vannak kórházban, 44-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 753 732-en kaptak, közülük 537 625-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 43,6, illetve 31,1 százaléka.

G7-csúcs - Johnson: el kerülni a járvány idején elkövetett hibák megismétlődését

Le kell vonni a koronavírus-járvány tanulságait és el kell kerülni az elmúlt másfél évben elkövetett hibák megismétlődését - közölte Boris Johnson brit miniszterelnök a hét vezető ipari hatalom (G7) angliai csúcstalálkozójának péntek délutáni hivatalos megnyitóján.

A kétoldalú találkozók szintjén már két napja tartó találkozót a délnyugat-angliai Cornwall megye Carbis Bay nevű kisvárosának közelében rendezik a csoport soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia mellett az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Franciaország és Olaszország vezetőinek részvételével. A vasárnapig tartó értekezleten jelen van Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Megnyitóbeszédében Johnson kijelentette: a G7-gazdaságokban megvan a potenciál a nagyon erőteljes ütemű kilábalásra, és a résztvevőknek minden okuk megvan a derűlátásra. Létfontosságú azonban, hogy ne ismétlődjenek meg egyrészt az elmúlt 18 hónapban, másrészt a legutóbbi, 2008-as nagy gazdasági recesszió idején elkövetett hibák, amelyek miatt a fellendülés nem éreztette hatását egyformán a társadalmak minden részében - tette hozzá. A brit kormányfő szerint a mostani világjárványnak megvan az a kockázata is, hogy az egyenlőtlenségek maradandó sebként meggyökeresednek. A G7-országoknak el kell érniük, hogy a kilábalással párhuzamosan a társadalom minden rétegét felemelik, jobbá építik a világot a járvány múltával - fogalmazott Boris Johnson.

A brit miniszterelnök szerint most megvan a lehetőség magas bérezésű, magas szakképesítést igénylő munkahelyek millióinak létrehozására, úgy, hogy a G7-országok együttesen képviselik a tisztább, zöldebb világ felépítésének ügyét, egy olyan világét, amely az eddiginél gendersemlegesebb, és amelyben a nőknek nagyobb szerep jut. Johnson ennek elősegítésére a G7-csúcsértekezlet megnyitóján brit részről 430 millió fontos (173 milliárd forint) programot jelentett be azzal az elsődleges céllal, hogy a világ legszegényebb országaiban a lányok is bekapcsolódhassanak a közoktatásba.

A brit kormányfő szerint a nemzetközi közösség szégyene, hogy a szegényebb országokban számtalan lány nem jut hozzá iskolai oktatáshoz, pedig ezek a gyerekek megfelelő képzéssel "az ipar titánjai, a tudomány úttörői lehetnének". Az oktatásra, különösen a lányok oktatására fordított beruházások növelése a legjobb módja annak, hogy az egyes országok kiemelkedhessenek a szegénységből - fogalmazott a G7-csúcs pénteki megnyitóján Boris Johnson.

A Hetek angliai találkozójának egyik fő napirendi pontja annak elősegítése, hogy a lányok világszerte minél nagyobb számban bekapcsolódhassanak az iskolai oktatásba. A csúcsértekezlet határozattervezetében megfogalmazott célkitűzések egyike az, hogy első lépésként 40 millió iskoláskorú lány kerülhessen be az általános iskolákba és részesülhessen 12 évi minőségi oktatásban, mindenekelőtt olyan országokban, amelyekben sok esetben jelenleg nem is engedik a lányok iskolába járását.

Az Egyesült Államok nem áll készen egy újabb járványra

A közegészségügyi rendszer következetes, hosszú távú finanszírozása nélkül az Egyesült Államok nem áll készen egy esetleges újabb járványra - mondta pénteken a The Hill című amerikai hírportálnak adott nyilatkozatában Anne Schuchat, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatóhelyettese. Az egészségügyi szakember szerint az ország a koronavírus-járványra sem volt felkészülve, mégpedig "a közegészségügyi infrastruktúra évek óta tartó rossz finanszírozása miatt."

Schuchat szerint a Covid-19 elleni küzdelem során a sürgősségi finanszírozás segített az egészségügyön.A legfontosabb tanulság az, hogy a közegészségügyet kell több pénzzel finanszírozni, ahelyett hogy csak a vészhelyzetekre reagálnánk - fogalmazott az igazgatóhelyettes. Schuchat a járvány másik "kemény tanulságának" nevezte, hogy az Egyesült Államok stratégiai készlete sem volt megfelelő ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a védőeszközök és lélegeztetőgépek iránti megnövekedett igényeket. A szakember szerint a hiány továbbra is aggodalomra ad okot, de a kongresszus már foglalkozik a kérdéssel. "Úgy gondolom, hogy ez egyike azoknak a súlyos problémáknak, amelyekkel kapcsolatban máris sikerült előre lépni" - tette hozzá.

A CDC igazgatóhelyettese szerint az Egyesült Államok jelenleg "jól áll", mivel a Covid-19 fertőzések, a járványhoz köthető halálozások és kórházi kezelések száma csökken. Schuchat azonban arra kérte az embereket, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, mivel számos potenciálisan veszélyes variáns terjed az országban. "Minél többen vagyunk beoltva, annál kevésbé valószínű, hogy a variánsok nyernek. Szerte a világon nagyon sok helyen nyernek a mutációk. Ezek az ijesztő változatok az Egyesült Államokban is itt vannak, csak alacsonyabb számban", mert az oltások hatékonyak ellenük - mondta a szakember.

Joe Biden amerikai elnök május elején jelentette be legújabb, a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Biden akkor azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-ei függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak.

Szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy az ország nem tudja teljesíteni az elnök által kitűzött célt, mivel az oltások iránti érdeklődés jelentősen visszaesett. Az egészségügyi tisztviselők jelenleg azért dolgoznak, hogy elérjék azokat az embereket, akik nem jutottak hozzá az oltáshoz és azokat, akik eddig nem voltak hajlandók beoltani magukat. Schuchat szerint aggodalomra ad okot a csökkenő kereslet, bár - mint hozzátette - a CDC számított a visszaesésre.

Szerbiában is beolthatók a 12 és 15 év közöttiek

Jóváhagyta a szerbiai gyógyszerügynökség, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájával beolthatók legyenek a 12 és 15 év közötti fiatalok.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 172-vel 714 634-re, Koszovóban tízzel 107 081-re, Észak-Macedóniában hússzal 155 465-re, Montenegróban 24-gyel 99 914-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 204 201-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hattal 6951-re, Észak-Macedóniában kettővel 5471-re, Montenegróban eggyel 1596-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hattal 9363-ra emelkedett. Koszovóban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2252 maradt.

Legolvasottabb cikkeink