• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.08.15 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Már éjszaka is oltanak Izraelben, miközben megtelnek a kórházak. Mintegy ezer új fertőzöttek száma Ausztriában.

Szerbia: megduplázódott a kórházban ápoltak száma

Megkétszereződött a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában az utóbbi két hétben, főként azok szorulnak ápolásra, akik nem kaptak védőoltást - közölte Verica Jovanovic, az országos közegészségügyi intézet igazgatója vasárnap a szerbiai közszolgálati televízióban.

A tisztifőorvos elmondta: ez már a járvány negyedik hulláma, és bizonyosan ismét korlátozásokra lesz szükség a járvány terjedésének lassítása érdekében.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 1005-tel 731 227-re, Koszovóban 1370-nel 114 825-re, Észak-Macedóniában 792-vel 161 377-re, Montenegróban 394-gyel 105 750-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 260-nal 207 296-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában öttel 7163-ra, Koszovóban eggyel 2282-re, Észak-Macedóniában tízzel 5541-re, Montenegróban kettővel 1642-re, Bosznia-Hercegovinában pedig eggyel 9745-re növekedett.

Továbbra is sok az új fertőzött Ausztriában

Továbbra is magas az új fertőzöttek száma Ausztriában. Szombati hivatalos közlés szerint az elmúlt 24 órában mintegy ezren betegedtek meg, valamivel többen, mint a megelőző 24 órában - jelentette a helyi sajtó szombaton. Mindez jelentősen felülmúlja a korábbi egyheti átlagot. Eszerint a szóban forgó időszakban a százezer lakosra jutó megbetegedések aránya 38,9 százalékos volt, mostanra ez az arány 59,5 százalékra emelkedett. Az adatok szerint a járvány terjedése elsősorban Salzburgot, Tirolt és Bécset sújtja.

Az aktív fertőzöttek száma Ausztriában szombatra 404-gyel 8121-re emelkedett, és növekedett a halottak száma is. A járvány ausztriai kitörése óta az országban 10 754-en hunytak el a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

A legfrissebb adatok szerint lanyhult az oltási hajlandóság is Ausztriában. Pénteken 24 343 személyt oltottak be, pontosan egy héttel korábban ez a szám még 41 674 volt. Ugyancsak hivatalos közlés szerint a lakosság 60,3 százaléka kapta meg legalább az első oltást, míg 55,7 százaléka két oltással immár teljesen immunizálttá vált. Az oltási hajlandóság - 67.5 százalékkal továbbra is Burgenland tartományban a legmagasabb.

Szlovénia szigorít a határátlépésen

Szlovénia szigorít a határátlépés szabályain, s augusztus 23-tól azoknak is védettségi igazolást kell felmutatniuk a határokon, akik csak átutaznak az országon - jelentette a helyi sajtó szombaton. A szigorítás alól kivételt képeznek a 15 év alatti kiskorúak, a határmenti ingázók, azok, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek Szlovéniában, továbbá a nemzetközi fuvarozók.

A kormány megváltoztatja a maszkviselési szabályokat is. Hétfőtől ismét kötelező lesz a szájmaszk a nyilvános rendezvényeken zárt térben, és a szabadban is, ha az összejöveteleken száznál többen vesznek részt.

Szombatra 264 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 42-en vannak kórházban, heten közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 936 644-en kaptak védőoltást, közülük 839 771-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 54, illetve 48 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 367 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8282-re emelkedett. Kórházban 192 beteget ápolnak, közülük húszan vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 678 479-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,7 százaléka -, közülük 1 546 645-en már a második adagot is felvették.

Bosznia-Hercegovinában közszereplők népszerűsítik a vakcinát

Vallási vezetők, sportolók, zenészek és más ismert emberek szólítanak oltakozásra Bosznia-Hercegovinában, ahol eddig mindössze a lakosság mintegy 16 százaléka adatta be magának a koronavírus elleni védőoltást. A vakcinát népszerűsítő kampányban részt vesz Vinko Puljic szarajevói érsek, Husein Kavazovic, a muszlim közösség vezetője, Jakob Finci, a boszniai zsidó hitközség elnöke, Halid Beslic énekes, Asmir Begovic focista, valamint Amel Tuka futó is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 1072-vel 730 222-re, Koszovóban 1128-cal 113 455-re, Észak-Macedóniában 672-vel 160 585-re, Montenegróban 354-gyel 105 356-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 241-gyel 207 036-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hattal 7158-ra, Koszovóban hárommal 2281-re, Észak-Macedóniában öttel 5531-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hárommal 9744-re növekedett. Montenegróban az utóbbi napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 1640 maradt.

Negyedik napja haladja meg a nyolcszázat a halálos áldozatok száma Oroszországban

Negyedik napja haladja meg a nyolcszázat a halálos áldozatok száma Oroszországban a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

Ezúttal 816 halottat jegyeztek fel. Az járvány kezdete óta mért abszolút napi rekordot, 819 áldozatot szombaton dokumentálták.

A Covid-19 halálos áldozatainak száma vasárnapra 170 499-re nőtt az országban. Az igazolt fertőzöttek száma 21 624-gyel, 6 600 836-ra emelkedett.

A napi növekmény országos szinten 0,33 százalék, az új esetek 8,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 546 021-re, a felépülteké 19 368-cal 5 884 316-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 172,1 millió, az elmúlt napon pedig 485 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 250 435 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Már éjszaka is oltanak Izraelben, miközben megtelnek a kórházak a Covid-19 betegekkel

Már éjszaka is oltanak Izraelben, miközben megtelnek a kórházak a Covid-19 betegekkel - jelentette a helyi média vasárnap. Szombaton este 8-tól hajnali 4-ig először, még kísérleti jelleggel működni kezdett a mentőszolgálat éjjeli oltókocsija, amely Tel-Aviv központjában várta az oltatlanokat, illetve az ötvenedik életévüket már betöltötteket. Százak álltak sorba az oltásért, és a siker nyomán Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte, hogy már vasárnaptól tíz városban lehessen oltakozni munka, vagy a szórakozóhelyek meglátogatása után, éjszaka.

"Az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak, megakadályozzák a fertőzést és a súlyos megbetegedéseket. Ezekben a napokban, amikor napról-napra emelkedik a fertőzések száma, kiemelten fontosnak tartjuk az oltási akciót és az oltás hozzáférhetővé tételét időpontkérés nélkül, díjmentesen" - mondta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lapnak az első éjjeli mobil oltóállomás vezetője, Eli Bin.

Naftali Bennett hosszú facebook bejegyzésben ismertette kormánya tervét a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat leküzdésére. "Célunk megőrizni Izrael polgárainak egészségét és Izrael gazdasági jövőjét. Izrael polgárainak megélhetése egyben életük védelmét is jelenti" - írta Bennett. "Lépéseket teszünk a megbetegedések csökkentésére és felgyorsítjuk a harmadik oltási kampányt, így legyőzzük a delta-járványt. Mindent elkövetünk, hogy elkerüljük a zárlatot, amely rombolja megélhetésünket, gyermekeink anyagi ellátását és oktatását" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "A kormánynak az lenne a legegyszerűbb, ha bejelentené a zárlatot, és pénzt utalna a bezárt vállalkozásoknak és az otthon ülő alkalmazottaknak. A zárlat politikájának azonban rettenetes ára van" - tette hozzá, és emlékeztetett arra, hogy az előző zárlatok gazdasági költsége 200 milliárd sékel (közel 20 000 milliárd forint) volt.

A hadsereg további, több száz elsősegélynyújtásra kiképzett tartalékost fog behívni a korábban hadrendbe állított ezren túl, hogy segítse az oltási erőfeszítéseket, a fertőzöttek kontakt-kutatását, és az otthoni kezeléseket a kórházakra nehezedő terhelés csökkentése érdekében - jelentette a Kan közszolgálati rádió.

"Szomorú látni a hozzánk érkezett betegeket, akik nehéz helyzetben vannak, mert nem kaptak oltást" - mondta Ziv Rozman, a Wolfson kórház osztályvezető főorvosa a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek szombat este. "Sok ilyen fiatal vagy háttérbetegség nélküli idősebb van. Szomorú látni, hogy családjaik meglepődtek állapotukon... Szerencsétlen emberekről és családokról van szó. Folyamatosan azt hallom a betegektől és családjaiktól, sajnálják, hogy nem kaptak védőoltást" - tette hozzá.

"A páciensek jelentős hányadát alkotó súlyos betegek hatvan évesnél idősebb oltottak vagy nem oltott fiatalok" - mondta a lapnak a jeruzsálemi Hadassza kórház Covid-részlegét vezető Cví Friedlander professzor, aki már a második Covid-betegeket ellátó osztály megnyitására készül, mert az első betelt. "Nincs jó ok arra, hogy valaki ne oltassa be magát, miután világszerte már több mint egymilliárd embernek beadták az oltást, és bizonyosan biztonságos. A be nem oltott betegek nagyon fiatalok, és nagyon súlyos betegségben szenvednek. Fáj az ember szíve értük, és nehezen értjük meg őket" - mondta a ynetnek a Pteach Tikván lévő Beilinson kórház Covid-osztályát vezető Noa Elikim.

Közel nyolcvanezer teszt elvégzésével a szombati munkaszüneti napon 4145 új fertőzöttet azonosítottak, 5,38 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 49 608 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 877-en kerültek közülük kórházba, ahol a súlyos betegek száma 524-re emelkedett, és már 84-en szorulnak lélegeztetőgépre. A pandémia megjelenése óta 936 894 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6632-en haltak meg Izraelben.

A két hete kezdődött új oltási kampányban az 50 év fölöttiek közül már 866 315-en felvették a harmadik, megerősítő oltást, ami az ország lakosságának 9,37 százaléka. December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 841 218-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,81 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

Legolvasottabb cikkeink