• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.15 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az EU 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak, a holland kormány újabb lazításokat jelentett be.

Az EU 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért több mint kétszeresére növelve korábbi ígéretét, 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak - közölte az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, mivel a világ nagy részén jelentős elmaradás van a beoltás terén, az unió a felajánlást legkésőbb a jövő év közepéig teljesíteni fogja.

Az oltási folyamat felgyorsítása mellett az EU folytatja a járvány elleni küzdelmet, illetve azon dolgozik, hogy megerősítse a világjárványok elleni ellenállóképességét, és hogy a helyreállítási alapon keresztül újraindítsa, egyúttal környezetbarátabbá, digitálisabbá és ellenállóbbá tegye az európai gazdaságot.

Kreml: Putyin meghívást kapott a Covid-19-csúcsra

Meghívást kapott Vlagyimir Putyin orosz elnök a Covid-19 elleni küzdelemről megtartandó virtuális nemzetközi csúcstalálkozóra - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában. Peszkov szerint Moszkva mérlegeli az invitálást. A csúcstalálkozót a világjárvány elleni küzdelem és a globális vakcináció ügyében az Egyesült Államok kezdeményezte.

A szóvivő elmondása szerint Putyin, aki a környezetében történt megbetegedések miatt kedden karanténba vonult, nagyszerűen érzi magát. A szóvivő azt mondta, nem tudja, hogy felülolttatta-e magát az államfő az új koronavírus ellen, de közölte, hogy az antitestszáma magas.

Peszkov kérdésre válaszolva elmondta: Oroszország nem mérlegeli, hogy újabb korlátozásokat vagy karantént vezessen be, ha szeptember végén az országot eléri a járvány negyedik hulláma, ahogyan azt egyes virológusok jósolják.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. az igazolt fertőzöttek száma 18 841-gyel 7 194 926-ra emelkedett. A napi növekmény 0,26 százalék, az új esetek 7,4 százaléka volt tünetmentes. A halottak száma 792-vel 195 041-re, a felépülteké pedig 17 039-cel 6 435 126-ra nőtt. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 184,6 millió, az elmúlt napon pedig 353 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 123 144 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az egészségügyi miniszter szerint a jövő hétig még nem szigorítanak a korlátozásokon Ukrajnában

A jövő hét elejéig még biztosan nem hoz az ukrán kormányzat döntést a karanténkorlátozások szigorításáról - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az UNIAN hírügynökség szerdai beszámolója szerint egy tévéműsorban.

A tárcavezető kifejtette, hogy a korlátozásokat érintő új szabályokról hétfőn elfogadott kormányhatározatok hét nap múlva lépnek életbe. A kormányzati válságstáb pedig ezután dönt arról, hogy az egész országot átsorolja-e a jelenlegi legenyhébb, zöld kategóriából az eggyel súlyosabb, sárga színnel jelzett kategóriába, illetve egyes régiókat az ennél is erőteljesebb vírusfertőzöttséget mutató narancs vagy vörös színnel jelzett kategóriába. Az egészségügyi tárca a korábbi hírek szerint javasolta az egész ország átsorolását legalább sárga kategóriába.

A már elfogadott határozatok alapján a sárgába vagy akár vörösbe sorolt régiókban továbbra is nyitva tarthatnak azok a kulturális, sport és egyéb létesítmények, amelyeknek alkalmazottai és látogatói felvették a védőoltást.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese közben egy másik tévéműsorban elmondta, hogy eddig legalább harminc büntetőeljárást indítottak hamis PCR-tesztek, oltási, valamint gyógyultságról szóló igazolások kiállításáért. Az ezekben az ügyletekben részt vevő orvosok - ha bűnösségük bebizonyosodik - elveszítik jogukat a praktizálásra, de akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak - tette hozzá.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a bűnüldöző szervek fokozták az ellenőrzést a hamis oltási igazolások kiszűrésére, elsősorban az internetes tartalmakat fésülik át tüzetesebben.

Ukrajnában szerdára 4640 esettel 2 325 796-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 1300-zal haladta meg az előző napiét. Az elhunytak száma 93-mal 54 550-re, az aktív betegeké pedig csaknem 2700-zal 46 116-ra emelkedett. Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 028 879-en kapták meg valamely védőoltás első, 4 959 086-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 141 796 embert oltottak be az országban.

Lengyelországban a lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik antitestekkel

Lengyelországban a lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik a SARS-CoV-2 vírus antitestjeivel, s a társadalom ilyen szintű immunitása mellett a kórházak megterheltsége alacsonyabb lehet a negyedik járványhullám idején, mint korábban - közölte a lengyel egészségügyi tárca szóvivője szerdán.

A júliustól Lengyelország-szerte végzett kutatásra utalva Wojciech Andrusiewicz szóvivő elmondta: a tárcája rendelkezésére álló adatok szerint a lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik antitestekkel. "Ez természetesen nem jelenti azt, hogy  nem betegszenek meg, de bizonyos immunitás megvan" - tette hozzá.

Az említett kutatás során a teljesen beoltottak 98 százalékánál, valamint a még be nem oltottak negyven százalékánál mutattak ki antitesteket - ismertette az adatokat Andrusiewicz. Hozzátette: az utóbbi csoportba feltehetőleg azok tartoznak, akik már átestek a koronavírus okozta fertőzésen. Ezen adatokat figyelembe véve, Lengyelországban a negyedik járványhullám során "a kórházi ellátás feltehetőleg nem jelent majd olyan problémát", mint az előző időszakokban - értékelte a szóvivő.

Szerdai fertőzöttségi adatokra hivatkozva elmondta: a járvány gyorsulni kezd, és leginkább a legkevésbé átoltott három kelet-lengyelországi vajdaságban terjed. Az egészségügyi tárca szerdán közölte: egy nap alatt 767 új fertőzést mutattak ki, a Covid-19 miatt 9-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 12-en haltak meg. Szerdai információk szerint eddig több mint 19 millió 143 ezer lengyel, vagyis a társadalom mintegy fele részesült teljes oltásban.

A több mint 38 millió lakosú Lengyelországban a járvány kitörése óta eddig több mint kétmillió 895 ezer esetben mutatták ki a fertőzést, így a társadalom mintegy 7,6 százaléka esett át bizonyítottan a betegségen. Az Andrusiewicz által említett, antitestekkel már rendelkező csoport nagyobb része feltehetőleg tünetmentes, illetve ki nem mutatott fertőzésen esett át.

Szerbia vakcinaszállító járműveket kapott az Európai Uniótól

Szerbia 26 vakcinaszállító járművet kapott az Európai Uniótól - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök, majd hozzátette, így sokkal gyorsabban tudnak eljutni a koronavírus elleni védőoltások az ország minden településére - hangzott el a szerbiai közszolgálati televízió szerda reggeli műsorában. A járművek átvételekor Aleksandar Vucic ismét oltakozásra szólította fel az ország lakosságát, mert - mint mondta - ez az egyetlen megoldás a vírus legyőzésére, és saját, valamint egymás egészségének és életének megóvására.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7723-mal 830 884-re, Koszovóban 357-tel 157 618-ra, Észak-Macedóniában 572-vel 184 290-re, Montenegróban 765-tel 123 129-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 766-tal 221 903-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 26-tal 7601-re, Koszovóban 24-gyel 2833-ra, Észak-Macedóniában harminccal 6308-ra, Montenegróban héttel 1813-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 25-tel 10 044-re növekedett.

A holland kormány újabb lazításokat jelentett be

Szeptember 25-től kevesebb koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedés marad érvényben Hollandiában, többek között megszűnik a fizikai távolságtartási kötelezettség, a vendéglátó szektor ismét teljes kapacitással nyithat, és bizonyos feltételek mellett a rendezvények megtartása is engedélyezve lesz - jelentette be Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter kedd esti sajtótájékoztatóján.

Mark Rutte elmondta, a rendezvények, mozik, színházak, bárok, és éttermek digitális egészségügyi okmány birtokában látogathatóak lesznek, az okmánynak beoltottságot, a betegségen való átesettséget vagy negatív vírustesztet kell bizonyítania. A rendelkezések értelmében az éjszakai szórakozóhelyek - éjfélig - újra kinyithatnak. Ez a szabály minden más vendéglátóipari vállalkozásra is vonatkozik.

A kültéri rendezvényeket maximális látogatószám és kötelező zárási idő nélkül lehet megtartani csakúgy, mint az ülőhelyekkel rendelkező beltéri eseményeket. A holland kabinet pénzügyi támogatást fog a közeljövőben bejelenteni az éjszakai vendéglátóhelyek számára. Az arcmaszk viselése továbbra is kötelező marad a tömegközlekedési eszközökön, viszont az iskolákban már nem szükséges viselni. A holland kormány továbbra is az otthoni munkavégzést javasolja.

Hollandiában jelenleg 77,2 százalékos az átoltottság.

Egyre több német tartományban engedélyezik az oltatlanok kitiltását a közösségi élet színhelyeiről

Egyre több német tartományban engedélyezik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen védő oltástól elzárkózók kitiltását a közösségi élet színhelyeiről, a vendéglátás, a kultúra és a sport területeiről.

Német hírportálok keddi összesítése szerint a 16 tartomány közül már nyolcban vezettek be, vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amelynek alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek üzemeltetői vagy bármely közösségi rendezvény szervezői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján augusztus végén országszerte bevezették az úgynevezett 3G-szabályt, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett mozit és múzeumot, a többiek viszont csakis friss negatív SARS-CoV-2 teszttel.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt azonban egyre több kormány ennél szigorúbb előírást alkalmaz vagy mérlegel. Így a 3G helyett az úgynevezett 2G-szabály terjed, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak a fertőzésveszélyes környezetben, például fodrászatban vagy sportrendezvényen.

A legtöbb tartományban a szabály alkalmazása nem kötelező, az adott intézmény, például egy szórakozóhely üzemeltetője önállóan döntheti el, hogy a 3G-, vagy a 2G-szabályt érvényesíti. A 2G-szabályt választók ugyan kénytelenek szigorúan ellenőrizni a vendégeket, de nagyobb szabadságot kínálhatnak nekik: az intézmény falain belül vagy az adott rendezvényen nem kell megkövetelniük a maszkviselést és a távolságtartást.

Elsőként, még augusztusban, Hamburgban vezették be választható megoldásként a 2G modellt. Időközben a többi között Berlinben, Hessenben és Alsó-Szászországban is alkalmazzák. Rajna-vidék-Pfalzban lépcsőzetes megoldással kísérleteznek, a szabályokat a járványhelyzet alakulásához igazítják. A "2G+" elnevezésű rendszer lényege, hogy a teljes oltással rendelkezők és a gyógyultak bármikor mehetnek közösségbe, az oltatlanokat viszont automatikusan kitiltják minden fertőzésveszélyes helyről, ha az ellátórendszert vészesen megterhelő szintre emelkedik a Covid-19 miatt kórházba kerülők száma.

Az oltás beadatására hivatott ösztönözni a szövetségi kormány és a tartományi kormányok másik közös döntése is, miszerint október 11-től megszüntetik a gyorsteszt-szolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak. Tervezik azt is, hogy nem pótolják többé közpénzből a kieső fizetést mindazok számára, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát. Erről a szintén országosan egységesnek szánt szabályról a napokban egyeztetnek a szövetségi kormány és a tartományok szakpolitikai fórumán, az egészségügyi miniszterek konferenciáján.

A szövetségi kormány keddi összesítése szerint a 263 napja tartó oltási kampányban 104,4 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,6 százaléka - 55 378 969 ember - kapott, teljes oltással a lakosság 62,3 százaléka - 51 791 725 - ember rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 6325 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 6325-höz képest. Az új esetekkel együtt 4 089 476 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19 egy nap alatt 68 beteg halálát okozta, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 686-ra emelkedett Németországban.

Franciaországban szerdától kötelező az oltás az egészségügyi dolgozóknak

Szerdán lép életbe Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára a koronavírus elleni oltás felvételének kötelezettségét előíró intézkedés, amely mintegy 2,7 millió embert érint.

A kórházi dolgozók, a szociális intézményekben és idősotthonokban dolgozók, az otthoni ellátásban segítők, a tűzoltók és a mentők számára az augusztus 9-én életbe lépett törvény szeptember 15-ig jelölte meg a határidőt az első oltás felvételére. Ennek hiányában a munkaviszony felfüggeszthető.

Két hónappal a kormány ultimátumának bejelentése után már csak az érintettek tíz százaléka nem vette fel az oltást, és a házi ellátásban dolgozó orvosoknak és ápolóknak a 94 százaléka be van oltva.

Az ellenzők elsősorban a saját egészségüket féltik, vagy úgy érzik, hogy bűnbakként kezeli őket a kormány a járványban, amely 2020 márciusa óta csaknem 116 ezer áldozatot követelt az országban. Közülük néhány százan tüntettek kedden az egészségügyi minisztérium előtt az egyik legnagyobb és legradikálisabb szakszervezet, a baloldali CGT felhívására. A szakszervezet szerint "egészségügyi katasztrófát" fog okozni, ha a be nem oltottak nem dolgozhatnak, miután az egészségügy már így is munkaerőhiánnyal küzd. Az FO szakszervezet emiatt a határidő eltolását szorgalmazza. A reformpárti CFDT vezetője, Laurent Berger pedig azt kérte a kormánytól, hogy az oltási kötelezettséget be nem tartók szankcionálását lehetőleg kerülje el.

Jean Castex miniszterelnök augusztus végén ezt kizárta, s Olivier Véran egészségügyi miniszter is "rendszeres ellenőrzéseket" helyezett kilátásba az egészségügyi intézményekben. 

A járványügyi mutatók immáron negyedik hete fokozatosan javulnak: augusztus 15. óta először 10 ezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma, közülük 2100 páciens van súlyos állapotban. A naponta feltárt új esetek számának múlt heti átlaga már csak 9 ezer volt. 100 ezer lakosra 103 fertőzött jut (250 a riasztási szint).

A 67 millió lelket számlálóországban a teljes lakosság csaknem háromnegyede, a 12 éven felüliek 85 százaléka megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját, s 46,7 millió ember, a 12 éven felüliek 80 százaléka már a második dózist is felvette.

Oroszországban a legtöbb aktív fertőzöttet regisztrálták a járvány kezdete óta

Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint elérte az 563 803-at az aktív új koronavírusos fertőzöttek száma, ami a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

Az előző rekordot, 563 754-et idén január 8-án jegyezték fel. A TASZSZ hírügynökség az orosz egészségügyi tárcára hivatkozva azt írta, hogy az aktív fertőzöttek valós száma ennél magasabb lehet. Augusztus elején például csaknem 900 ezren részesültek orvosi ellátásban a Covid-19 vagy annak gyanúja miatt.

Az országban az igazolt fertőzöttek száma keddre 17 837-tel 7 176 085-re emelkedett. A napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 6,5 százaléka volt tünetmentes. A halottak száma 781-gyel 194 249-re, a felépülteké pedig 15 907-tel 6 418 033-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 184 millió, az elmúlt napon pedig 278 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 128 806 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Nagy-Britanniában a jövő héttől megkezdődik a harmadik oltási dózisok beadása

A koronavírus elleni oltások harmadik, hatáserősítő (booster) dózisainak alkalmazását javasolta kedden a brit kormány oltásügyi vegyesbizottsága (JCVI).

Sajid Javid egészségügyi miniszter az alsóházban felszólalva kedd délután bejelentette, hogy a kormány elfogadta a szakértői testület ajánlásait, és a jövő héten országszerte megkezdődik a harmadik vakcinaadagok beadása.

A JCVI ajánlása szerint a booster dózisokat először az 50 éven felülieknek kell felajánlani, valamint azoknak a fiatalabbaknak, akiknek krónikus alapbetegségeik vannak, és emiatt nagyobb a kockázata annak, hogy a koronavírus-fertőzés súlyos megbetegedést okoz náluk. E két lakossági csoport létszáma hozzávetőleg 30 millió fő.

A JCVI állásfoglalása szerint a harmadik oltási adagot legkorábban a második dózis beadása után hat hónappal kaphatják meg a jogosultak. A szakértői testület javasolta azt is, hogy harmadik dózisként a Pfizer-BioNTech vakcináját alkalmazzák.

Wei Shen Lim professzor, a JCVI Covid-19-albizottságának elnöke az ajánlásokat ismertető keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az adatok arra vallanak, hogy az idő haladtával csekély mértékben csökkenni kezd a koronavírus elleni oltások hatékonysága. Az általa bemutatott grafikonos illusztráció szerint a Nagy-Britanniában alkalmazott oltóanyagok hatékonysága a beadás után 2-9 héttel valamivel 90 százalék feletti, a 20. hét után kicsivel 90 százalék alá csökken.

Wei Shen Lim hangsúlyozta: ez is nagyon magas szintű védettséget jelent, de az adatok mégis a hatékonyság valamelyes csökkenésére utalnak, mindenekelőtt az idősebb korosztályban, és a JCVI-t végül ez vezette arra, hogy javasolja a hatáserősítő harmadik oltási dózis alkalmazását.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta: a friss modellszámítások szerint az eddig beadott oltási adagok is 24 millió koronavírus-fertőzést és 112 ezer halálesetet akadályoztak meg Nagy-Britanniában. Van-Tam professzor kijelentette: a brit oltási program nagyon komoly hatást gyakorolt a fertőződés terjedésére, és még nagyobb hatást a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések, valamint a halálozások számára.

Sajid Javid egészségügyi miniszter kedd délutáni alsóházi felszólalásában elmondta: az új statisztikai adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben 2021 első felében elhunyt páciensek 99 százaléka nem kapta meg korábban a koronavírus elleni oltás mindkét adagját. Javid hangsúlyozta: Nagy-Britanniában még mindig meghaladja a 6 milliót azoknak a 16 évnél idősebbeknek a száma, akik nem olttatták be magukat, márpedig minél többen maradnak oltás nélkül, annál nagyobb rések tátonganak a kollektív védelmi rendszeren.

A felnőtt ukránok csaknem egynegyedét már beoltották

Ukrajnában a felnőtteknek már csaknem a 25 százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltást - jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök a keddi sajtótájékoztatóján.

Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője ugyancsak keddi tájékoztatóján ugyanakkor azt közölte, hogy az ő adataik alapján az ország felnőtt lakosságának a 19 százaléka vette fel eddig legalább egy adagját a védőoltásnak.

Smihal kedd reggeli adatokra hivatkozva kijelentette, hogy mostanáig 11 millió oltást adtak be Ukrajnában, és 4,8 millióan már a védőoltás mindkét dózisát felvették. "Az év végéig 24-25 millió embert kell beoltanunk. Ez csaknem a felnőtt lakosság száz százaléka lesz" - tette hozzá. Közölte, hogy jelenleg Ukrajnában négyféle oltóanyagból tízmillió dózis van készleten. Elmondta, hogy előző nap a kormány jóváhagyta az új szabályokat, amelyek a járványhelyzet szerinti sárga, illetve vörös besorolás szerint lesznek érvényesek. A korlátozások megváltoztatásáról szóló kormányrendeletek szövegét ígérete szerint még kedden közzéteszik. Hangsúlyozta: a kormányzat úgy kívánja a megvédeni az embereket a fertőzéstől, hogy közben az üzleti szféra se "haljon meg". Ezért nyitva tarthatnak azok a létesítmények, ahol az alkalmazottak és a látogatók is be vannak oltva.

Az UNIAN hírügynökség úgy tudja, hogy a kormány döntése értelmében a sárga zóna besorolás értelmében a kulturális és sportlétesítmények nyitva tarthatnak, valamint tarthatók tömegrendezvények ott, ahol a szervezők és a látogatók minimum 80 százaléka felvette a védőoltás legalább első dózisát vagy negatív PCR-teszttel rendelkezik. A vörös besorolás szerint viszont ehhez már az szükséges, hogy az intézmény alkalmazottai és a vendégek száz százaléka be legyen oltva mindkét dózissal.

Kétféle oltási igazolvány lesz, egy sárga és egy zöld. Előbbit a védőoltás első, utóbbit a második adag felvétele után adják ki, a negatív PCR-tesztek pedig 72 órán át lesznek érvényesek és jogosítanak fel a rendezvények, illetve a felsorolt létesítmények látogatására. Az elfogadott rendelkezések egy hét múlva lépnek életbe.

Smihal kijelentette, hogy Ukrajnában nem tervezik kötelezővé tenni a védőoltás felvételét, mert - mint emlékeztetett - ezt a jogszabályok tiltják. Kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte, hogy követelmény lesz a járművezetők és a többi, közösségi közlekedésben dolgozó számára a beoltottság, az utasok számára nem, de megmarad előírásként a kötelező maszkviselés és a távolságtartás. Megerősítette, hogy egyelőre nem tervezik a közösségi közlekedés leállítását.

Közben Dmitro Razumkov házelnök egy televíziós videokapcsolásos műsorban megerősítette, hogy újra elkapta a koronavírust, és most házi karanténban van, de jól érzi magát, távmunkában látja el a feladatait. Razumkov tavaly novemberben egyszer már átesett a fertőzésen. 

Ukrajnában keddre 3332 esettel 2 321 156-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem a háromszorosa lett az előző napiénak. Az elhunytak száma is jelentősen megugrott, 97-tel 54 457-re, míg a megelőző napon 18-an haltak bele a betegségbe. Az aktív betegek száma több mint 1800-zal 43 427-re emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 961 265-en kapták meg valamely védőoltás első, 4 884 904-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 135 223 embert oltottak be az országban.

Legolvasottabb cikkeink