• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.03 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Romániában több mint ötvenszeres a halálozási ráta a beoltott országokhoz képest.

Ukrajnában minden negyedik felnőtt megkapta a védőoltás mindkét dózisát

Ukrajnában mára minden harmadik felnőtt megkapta valamely, koronavírus elleni oltóanyag első, és minden negyedik a második dózisát is - jelentette be Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A tárcavezető kiemelte, hogy napi átlagban már 250 ezer oltást adnak be az országban. Reményét fejezte ki, hogy a következő két héten belül a második adaggal történő oltás iránti igény megduplázódik, és az első adag iránti érdeklődés sem fog csökkenni. Ennek kielégítésére a hét végéig Ukrajna 2 millió 930 ezer adag Moderna-vakcinát kap a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül - mondta.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy Ukrajna az oltási kampány kezdete óta eddig több mint 26 millió adag oltóanyagot kapott, amelyből 7,5 millió adagot nem használtak még fel. Ljasko - azt kommentálva, hogy szerdán Kijevben a parlament előtt a védőoltás ellenzői tüntetésbe kezdtek - kijelentette: "az oltásellenesség gyorsan eltűnik az intenzív osztályon, és ott a hamis igazolások sem működnek". Arra kért mindenkit, hogy ne higgyen a félretájékoztatásnak, ne a közösségi oldalakról, hanem megbízható forrásokból tájékozódjon, mint az ukrán egészségügyi minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalai.

A parlament közben olyan határozatot fogadott el, amelynek értelmében a törvényhozás épületébe csak azok léphetnek be, akik felvették az oltás legalább egy adagját, vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek. Ez egyaránt vonatkozik a parlamenti képviselőkre, az apparátus alkalmazottjaira és a látogatókra is, beleértve a kormány tagjait. A rendelkezés legkésőbb a hónap közepén lép életbe - írta az UNIAN hírügynökség. A képviselők ezen kívül elfogadták a kormány javaslatát, amely szerint akár 170 ezer hrivnya - több mint kétmillió forint - bírság, illetve két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható a Covid-igazolások hamisítóira.

Ukrajnában szerdára 23 393-mal 2 979 086-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 720-szal 69 447-re, az aktív betegeké pedig csaknem 11 ezerrel 442 965-re. Az elmúlt napon rekordszámú, 5935 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 596 587-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 086 165-en pedig csak az első adagot kapták meg. Kedden 310 439 embert oltottak be az országban.

Lengyelországban egyes régiókban szigoríthatnak a fertőzések számának növekedése miatt

A lengyel hatóságok fontolóra veszik a járványügyi korlátozások szigorítását egyes régiókban az új koronavírus-fertőzések számának dinamikus növekedése miatt - közölte szerdán Piotr Müller kormányszóvivő. Szerdai adatok szerint egy nap alatt több mint 10,4 ezer új fertőzést mutattak ki a közel 38 millió lakosú országban. Ez 24 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt.

"A fertőzések dinamikája növekszik, és láthatólag a közeljövőben sajnos nem fog lelassulni" - kommentálta a számokat Müller a Radio Zet kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. Pozitív fejlemény azonban, hogy a lakosság mintegy 60 százaléka be van oltva, aminek köszönhetően alacsonyabb a kórházi kezelésre szorulók aránya. A kórházak leterheltsége olyan tényező, amelyet a legveszélyeztetettebb régiókban figyelembe vesznek majd az esetleges szigorítások bevezetése előtt - mondta a szóvivő. Lehetséges intézkedésekként egyes, általa nem konkretizált szektorok működésének korlátozását és különböző létszámkorlátozásokat említett. Ezeket az intézkedéseket azonban a kormány nem a közeljövőre tervezi, jelenleg fontosabbnak tekinti a kórházak - nem Covid-betegeket ellátó - járványosztályainak visszaállítását és mindenekelőtt az oltakozás ösztönzését - mondta Müller.

Lengyelországban november végéig vannak érvényben a jelenlegi járványügyi intézkedések. Ezek értelmében bizonyos létszámkorlátozások kötelezőek a nyilvános helyeken, a beoltottakat viszont nem számítják be ebbe a keretbe. Mindenki számára kötelező a maszkviselés zárt helyiségekben. Ennek az intézkedésnek a betartását az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzi a rendőrség. Eddig közel 20 millió ember részesült a teljes, kétdózisú oltásban. Keddtől kezdve minden felnőtt regisztrálhat a harmadik, emlékeztető adag beadására.

Olaszországban emelkedik az esetszám, korlátozzák a tüntetéseket

Korlátozások léptek életbe több észak-olaszországi tartományban, miután az őszi időjárással ismét emelkedésnek indult az azonosított koronavírusos fertőzöttek napi száma, miközben a kormány az egészségügyi vészhelyzet meghosszabbítását mérlegeli legalább jövő tavaszig - jelentette az olasz sajtó szerdán.

Az egészségügyi szakértők a hosszúra nyúlt nyár véget értével indokolják, hogy Olaszországban is elkezdett növekedni a napi esetszám. A tartományi elnökök részleges felelősséggel vádolják az utóbbi hetekben tartott oltásellenes tüntetések résztvevőit is.

Triesztben, ahol október közepétől mindennapossá váltak a kötelező védettség bevezetése miatti többezres demonstrációk, a prefektus betiltotta a tüntetést a város központi terének számító Piazza Unita d'Italián. A rendelkezés december 31-ig érvényes. A több mint 200 ezres Triesztben és térségében az utóbbi két hétben országosan a legmagasabbá vált a 100 ezer lakosra jutó új betegek száma, amely elérte a 238-at.

A szomszédos Veneto régió elnöke, Luca Zaia is bejelentette, hogy mostantól az utcai megmozdulásokat kizárólag szájmaszkviseléssel engedélyezi, és hasonlóan nyilatkozott Giuseppe Sala milánói polgármester, miután a több mint egy hónapja minden hétvégén megrendezett oltásellenes tüntetések résztvevői bármilyen óvintézkedés nélkül tartózkodnak tömegesen nyílt téren.

Az egészségügyi tárca adatai szerint október utolsó hetében több mint negyven százalékkal emelkedett az azonosított betegek száma az azt megelőző hét naphoz képest. Jelenleg a százezer lakosra mért új fertőzöttek száma országos szinten meghaladja az ötvenet, Friuli Venezia Giulia tartományban és Alto Adigéban a százat. A hatóságok hangsúlyozták, hogy többségében kórházi ellátásra nem szoruló betegekről van szó.

Az alpesi régió, Alto Adige a járvány korábbi hullámaiban is a leghosszabb ideig volt zárlat alatt. A kormányzó, Aldo Kompatscher az oltásellenesek fellegvárának nevezte a térséget, hozzátéve, hogy az esetszám további növekedése esetén készen áll a szigorításra.

A déli Campania tartományban is újra bevezették a szabadtéri szájmaszkhasználatot, amely egyelőre csak ott kötelező, ahol nem lehet betartani az egymás közötti legalább egyméteres távolságot.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke, Franco Locatelli szerint a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. A magas beoltottsági aránynak köszönhetően az esetszám lassan, de fokozatosan emelkedik, de a kórházak nincsenek leterhelve. A kedden végzett több mint kétszázezer teszten több mint kétezer-nyolcszáz új beteget szűrtek ki, és 41 halálos áldozatot regisztráltak. Kórházban 2884 beteg van, intenzív osztályon 493-an, az aktív betegek száma több mint 84 ezer. A halottak száma - 2020 februárjától - túllépte a 132 ezret, az utóbbi több mint másfél év alatt számontartott betegek száma meghaladja a 4,7 milliót.

Az olaszok több mint 83 százaléka, vagyis több mint 46,6 millió mindkét oltást felvette.

Sajtóértesülések szerint a kormány a december 31-ig tartó egészségügyi vészhelyzet, valamint a védettségi kötelezettség meghosszabbítását mérlegeli legalább 2022 tavaszáig.

Komoly problémát jelentenek az oltástagadó egészségügyi dolgozók: a La Repubblica című napilap riportja szerint az Adria-parti Rimini kórházában nyolcvan ápolót és majdnem negyven orvost helyeztek fizetés nélküli szabadságra, miután a védettségi kötelezettség bevezetése ellenére sem voltak hajlandóak oltakozni. A kórház működése napokon belül megbénulhat.

Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek beoltása az Egyesült Államokban

Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása az Egyesült Államokban, miután Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását.

Kedden délelőtt a CDC tanácsadó testülete egyhangúlag, 14-0 arányban döntött úgy, hogy javasolja az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadását az 5 és 11 év közöttiek számára. Walensky kedden azt mondta: ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid-19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba.

"Ma fordulóponthoz érkeztünk a Covid-19 elleni harcunkban egy biztonságos és hatékony oltóanyag engedélyezésével az 5 és 11 év közötti gyerekek számára" - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a CDC bejelentését követően kiadott közleményében. "Mindez lehetővé teszi, hogy véget érjen a szülők hónapok óta tartó aggodalma. Ez nemzetünk számára jelentős előrelépés a vírus legyőzéséért folytatott harcban" - tette hozzá.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte a vakcina beadását a fiatalabb gyerekek számára. Ez azt jelenti, hogy a CDC jóváhagyását követően már szerdán megkezdhetik a tömeges oltást. Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják majd be. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada. A különböző kiszerelés, csomagolás, illetve a korábbiaktól különböző méretű tűk kiszállítása a szakemberek szerint időt vesz igénybe, de Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy a folyamat november 8-ig "teljesen zökkenőmentessé válik."

A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója már korábban "kulcsfontosságúnak" nevezte a gyermekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. "Úgy gondolom, hogy ha be tudjuk oltani a 28 millió gyerek túlnyomó többségét, akkor ez fontos szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében" - tette hozzá Fauci.

Romániában több mint ötvenszeres a halálozási ráta a beoltott országokhoz képest

Romániában az elmúlt héten több mint ötvenszer nagyobb volt az egymillió lakosra jutó koronavírus-halálozások aránya a magas beoltottságú országok halálozási rátájához képest - mutatott rá keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltási kampány koordinátora.

Az oltásparancsnok a több mint 90 százalékos átoltottságú Portugália és a 80 százalékot meghaladó Dánia példáját hozta fel: Dániához képest több mint ötvenszer, Portugáliához képest pedig csaknem 70-szer volt magasabb Romániában a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos lakosságarányos halálozási ráta. "Ezekben a napokban nagyszülők, idős rokonok csaknem egy teljes korosztálya távozik közülünk az alacsony átoltottság miatt, pedig ezeknek a haláleseteknek a többségét meg lehetett volna előzni" - mutatott rá Gheorghita.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) keddi közlése szerint a 19,3 milliós Romániában eddig a teljes lakosság 36,5 százaléka, a beoltható (12 év feletti) lakosság 42, illetve a felnőtt lakosság 45 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

A CNCAV regionális bontású adatokat is közölt, amelyekből megerősítették, hogy továbbra is Románia legurbanizáltabb térségeiben a legmagasabb az átoltottság: Bukarestben 62, Kolozs megyében 55, Konstanca megyében 51, Szeben megyében 48, Temes megyében 45 százalékos az immunizációs szint a 12 év feletti lakosság körében. A sereghajtók Suceava megye 26, Kovászna megye 27, Bákó, Botosani, és Giurgiu megye 30, Vrancea megye 31 és Hargita megye 32 százalékos átoltottsággal.

Korosztályok tekintetében az 50-59 évesek körében a legmagasabb (50 százalék feletti), a 60-69 éveseknél pedig csaknem 49 százalékos az átoltottság. A legkevésbé immunizált korosztályok között található a 80 százalék feletti korosztály 25, illetve a 15 év alatti korosztály 12 százalékkal.

A zöld igazolvány használatának kiterjesztése óta megugrott oltási hajlandóság a múlt hét végétől kezdődően hanyatlani kezdett Romániában: kedden 46 661 ember kérte az első adag oltást, ami kevesebb mint kétharmada az utóbbi két hét átlagának.

A legtöbben - több mint 110 ezren - múlt szerdán jelentkeztek az első adag oltásra. Akkor az oltásparancsnok azt mondta: a román hatóságok célkitűzése az, hogy év végéig Románia elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot.

A védekezés erősítését sürgeti a berlini vezetéstől a német iparvállalatok szövetsége

A koronavírus-járvány emelkedő negyedik hulláma elleni védekezés erősítését sürgette a szövetségi kormánytól a német iparvállalatok szövetségének (BDI) vezetője egy keddi nyilatkozatában. Ugyancsak kedden Angela Merkel kancellár egy zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson jelezte, hogy tovább kell szigorítani a védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat.

A BDI - az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet - vezetője, Siegfried Russwurm sajtónyilatkozatában kiemelte: szövetségi szintű jogszabályi alapra van szükség ahhoz, hogy a munkaadók tervezhető és hatékony intézkedésekkel védhessék az alkalmazottakat. Mint mondta, el kell érni, hogy a munkahelyeken is érvényesíthető legyen a járványügyi védekezés országszerte érvényes előírása, az úgynevezett 3G-szabály. Ez a szabály - amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték - előírja, hogy csak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással rendelkezők, a fertőzésen igazoltan átesettek és a friss negatív vírusteszt leletet felmutató emberek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken.

A BDI javaslata szerint lehetőséget kell adni a munkaadóknak, hogy kötelezővé tegyék a munkahelyeken a 3G-szabályt. Ehhez egységes jogi szabályozás kell, a politikusok tevékenysége viszont éppen az ellenkező irányba hat, hiszen hagyják kifutni a szövetségi kormány mozgásterét szélesítő kivételes jogrendet - fejtette ki az EU legnagyobb gazdaságának vezető munkaadói érdekképviseletének vezetője.

Siegfried Russwurm hangsúlyozta: fenyeget a veszély, hogy "a politikusok elkövetik ugyanazt a hibát, mint tavaly ősszel, amikor elzárkóztak a hatékony központi intézkedések meghozatalától". Ezért a közös kormányzásra készülő pártoknak - a szociáldemokratáknak (SPD), a Zöldeknek és a liberálisoknak (FDP) - gondoskodniuk kell arról, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) a november 25-én kifutó kivételes jogrendet olyan előírásokkal váltsa fel, amelyek minden munkaadónak lehetővé teszik a 3G-szabály alkalmazását. Az egyre erősebb negyedik hullám közepette helytelen lenne, ha a szövetségi kormány átruházná a járványügyi védekezés szervezésének felelősségét a tartományokra, mert így összehangolt válságkezelés helyett széttartó, tartományonként eltérő, és a munkaadók dolgát megnehezítő szabályozás alakulna ki - fogalmazott a BDI elnöke.

A járvány negyedik hullámának erősödése az ügyvezető kormány vezetőjét, Angela Merkelt is aggasztja az ntv hírtelevízió beszámolója szerint. A leköszönő kancellár kedden Berlinben pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülésén elmondta, hogy az oltatlanokra vonatkozó, további szigorú korlátozások szükségesek a hullám megtöréséhez - áll a televízió hírportálján közölt jelentésben. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a társadalom és a gazdaság legtöbb területét megbénító országos zárlat felújítása, Angela Merkel elmondta, hogy a zárlat csak az oltatlanokra vonatkozóan lehet "opció" - jelentette a megbeszélésről egy másik hírportál, a Der Spiegel című hírmagazin online kiadása.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 10 813 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 10 473-hoz képest. Az új esetekkel együtt 4 618 021 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t  a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 81 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 95 833-ra emelkedett Németországban.

Legolvasottabb cikkeink