• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.06 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Horvátországban tesztelik az oltott egészségügyi dolgozókat, Romániában és Montenegróban is kimutatták az omikron változatot.    

Terjed Nagy-Britanniában az omikron, de senki nem betegedett meg súlyosan

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna - mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter. Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő esti tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 336 pozitív koronavírus-szűrési leletben mutatták ki az omikron változat jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt kilencvennel nőtt a szűréssel igazolt omikron-fertőzések száma az országban.

Angliában hétfő estig 261, Skóciában 71, Walesben négy esetben mutatták ki az omikron variánst; Észak-Írországból még nem érkezett jelentés az új koronavírus-változat jelenlétéről. Ezek a számok elenyésznek a teljes körű fertőződési adatokon belül.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 51 459, a hétfővel zárult egyheti időszakban 330 918 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében. Az elmúlt egy hétben csaknem 7,4 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

Sajid Javid az alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte mindazonáltal: a Nagy-Britanniában eddig kiszűrt omikron-fertőződéses esetek között vannak olyanok is, amelyek nem kötődnek a nemzetközi utasforgalomhoz, vagyis nagyon valószínű, hogy ez a koronavírus-variáns számos országrészben a helyi közösségeken belül is terjed. A brit egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy az omikron variánst eddig 52 országban mutatták ki világszerte.

Javid kijelentette: még nincs teljes kép arról, hogy az omikron milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Hangsúlyozta ugyanakkor: a minisztériumhoz nem érkezett jelentés arról, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőződöttek közül bárkinél is kórházi kezelést igénylő súlyos betegség alakult volna ki.

A brit kormány azonban időt szeretne nyerni a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó variáns tanulmányozásához, és ennek jegyében rendelte el, hogy keddtől a külföldről Angliába utazóknak kivétel nélkül koronavírustesztet kell végeztetniük indulásuk előtt - mondta hétfő esti parlamenti felszólalásában a brit egészségügyi miniszter. A brit idő szerint hajnali négy órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor életbe lépő szabályozás alapján a teszt PCR típusú vagy gyorsteszt (lateral flow test) egyaránt lehet, de az angliai beutazáshoz igazolni kell a szűrés negatív eredményét. A szűrést az indulás időpontja előtt legfeljebb 48 órával lehet elvégezni.

Javid hétfői alsóházi felszólalásában hangsúlyozta: átmeneti intézkedésekről van szó, arra az időre, amíg teljesebb kép ki nem alakul az omikron variánsról. A miniszter hozzátette: a kormány már a jövő héten felülvizsgálja e rendelkezéseket, és tájékoztatja ennek eredményéről a parlamentet. 

Franciaországban az általános iskolákban szigorodnak a szabályok, négy hétre bezárnak a diszkók

A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban szigorodnak az általános iskolákban a távolságtartási szabályok, és négy hétre bezárnak a diszkók - jelentette be hétfő este Jean Castex miniszterelnök az egészségügyi védelmi tanács ülését követően. "Egyelőre nincs szükség további korlátozó intézkedésekre, kijárási tilalomra vagy karanténra, ezek aránytalanok lennének. A körülmények ugyanakkor egyéni és kollektív erőfeszítéseket követelnek annak érdekében, hogy mindenki korlátozza a fertőzésre leginkább kockázatos alkalmakat" - mondta a miniszterelnök.

Az általános iskolákban nem kezdődik majd a tervezettnél előbb a téli szünet, de szigorodnak a távolságtartási szabályok, miután jelenleg a 12 évnél fiatalabb gyerekek körében terjed leginkább a vírus. "Ez logikus, hiszen ez a korosztály még nincs beoltva" - hangsúlyozta Jean Castex. Ezentúl nemcsak az osztálytermekben, hanem a szabadban, az udvaron és a testnevelési órán is viselniük kell a tanulóknak a maszkot, valamint a menzán nem keveredhetnek a nem egy osztályba járók.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy péntektől kezdve négy héten át nem nyithatnak ki a diszkók. A vírus terjedésének megfékezésére "meg kell őriznünk, sőt, szélesíteni és erősíteni is kell az átoltottsági szintünket" - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Franciaország az egyik legjobban átoltott társadalom az Európai Unióban: az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel eddig az első adagot, 88,4 százalékuk pedig mindkettőt. Amióta egy héttel ezelőtt megnyílt a lehetőség minden, 18 éven felüli számára az emlékeztető, harmadik oltás igénylésére, 10 millióan már azt is megkapták.

Jean Castex bejelentette, hogy a 65 éven felüliek ezentúl előzetes időpontfoglalás nélkül is jogosultak az oltás felvételére. Az országban ezer oltópont áll rendelkezésre, valamint 15 ezer gyógyszertárban is felvehető az oltás. Ígérete szerint a kormány fokozatosan újranyitja azt a háromszáz nagy oltóközpontot, amelyet a nyári nagy oltási kampány után bezárt.

A miniszterelnök azt is jelezte, hogy az 5 és 11 év közötti gyerekek oltási kampánya is megkezdődik, még az év vége előtt, önkéntes alapon. Eddig csak 350 ezer olyan kisgyermeket oltottak be a koronavírus ellen, aki egészségügyileg veszélyeztetettnek számít valamilyen krónikus betegség miatt.

Az elmúlt hét napban ötven százalékkal emelkedett a koronavírussal naponta diagnosztizáltak száma: vasárnap 42 ezer új esetet jelentettek, de az azt megelőző napokban már az 50 ezret is meghaladta a napi esetszám. A kórházban ápoltak száma is fokozatosan nő: a kórházakban ápolt 12 ezer fertőzött közül 2200 beteg állapota súlyos, amire augusztus óta nem volt példa. Az intenzív osztályon ápoltak 77 százaléka nincs beoltva. A koronavírus okozta betegség szövődményeiben elhunytak száma csaknem 120 ezer.

Horvátországban is kimutatták az omikron változatot

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn. Az új vírustörzset két horvát állampolgárnál azonosították, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, amelyen külföldi állampolgárok is voltak. Capak kiemelte: a fertőzötteknek nincsenek súlyos tüneteik, és már járványügyi megfigyelés alatt vannak a kontaktszemélyek is.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 728 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en haltak meg. Kórházban 2444 beteget ápolnak, közülük 326-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 207 786-an kaptak védőoltást, közülük 1 981 397-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 775 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 16 beteg halt meg. Kórházban 1050 beteget ápolnak, közülük 268-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 234 641-en kaptak védőoltást, közülük 1 157 918-an már a második adagot is beadatták.

Olaszország húsz katonai orvost és nővért küldött vasárnap Szlovéniába, hogy segítsen a járványhelyzet kezelésében. Erről két héttel korábban Matej Tonin szlovén védelmi miniszter Rómában állapodott meg Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel. Az olasz fegyveres erők kötelékében szolgáló egészségügyi dolgozók hétfőn csatlakoztak a szlovén hadsereg egészségügyi csapatának tagjaihoz, akik már korábban megkezdték a kórházak segítését.

Ukrajnában szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára. Mostantól az ország egészében érvényes az a szabály, hogy koncerteket, filmvetítéseket, edzőtermeket, bevásárlóközpontokat, szállodákat, kávézókat és éttermeket csakis oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel lehet látogatni. A jelenlegi legenyhébb besorolású, sárga színű régiókban elegendő az oltás egyik adagjának felvétele, de a legszigorúbb, vörös kategóriában ezt már csakis azok tehetik meg, akik mindkét dózist felvették. Ugyanez vonatkozik a felsorolt intézmények alkalmazottjaira is.

Az első oltásról szóló igazolások érvényességi ideje 120 napról 30-ra csökkent, a gyógyultsági igazolások 105 napig, a PCR-tesztek pedig 72 órán át érvényesek. A bankok, benzinkutak, állateledel-üzletek, gyógyszertárak és élelmiszerboltok működésére ezek a korlátozások nem vonatkoznak, de bennük is változatlanul kötelező a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján arról számolt be, hogy lassul a járvány terjedése Ukrajnában. Szavai szerint negyedik hete csökken az új megbetegedések száma. "Az elmúlt egy hét alatt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 15 százalékkal, a kórházi kezelésre szoruló betegeké pedig 13 százalékkal csökkent" - mutatott rá. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy újabb járványhullám várható, ezért felszólított mindenkit, aki még nem tette meg, hogy olttassa be magát. Hozzátette, hogy eddig az országban a felnőtt lakosság 44,2 százaléka vett fel legalább egy adag védőoltást, 38 százaléka pedig már mindkét dózist beadatta magának.

Ukrajnában hétfőre az eddig azonosított fertőzöttek száma 4478-cal 3 501 955-re, az elhunytaké 239-cel 88 519-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem ötezerrel 353 695-re csökkent. Az elmúlt napon 1660 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 11 806 077-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 946 987-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 70 797 embert oltottak be az országban.

Egy római buszon szabták ki az első bírságot oltás nélküli utasra

Róma belvárosában bírságolták meg az első utast, aki védettségi igazolás nélkül szállt buszra hétfőn, miután a tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátásban is életbe léptek az oltás nélkülieket korlátozó szigorítások. Négyszáz euro (több mint száznegyven ezer forint) bírságot szabtak ki egy ötven éves római férfira, akit a reggeli csúcsforgalomban buszmegállóban ellenőriztek a rendőrök. Miután leszállt a buszról, elkérték tőle a védettségi igazolást, amelyet nem tudott felmutatni. Egyetlen adag vakcinát sem vett fel, valamint negatív teszteredménye sem volt. 

Szúrópróbaszerűen ellenőrizték a tömegközlekedést használó több millió utast a nagyvárosokban, miután hatályba lépett az úgynevezett megerősített szigorítási rendszer. Ennek értelmében január 15-ig a busz, villamos, metró igénybevételéhez is kötelező a védettségi igazolás. Korábbi bejelentésekkel ellentétben, a tömegközlekedési eszközökön a negatív eredményű antigén gyorstesztet is elfogadják, de nehezen elképzelhető, hogy a munkába járók 48 óránként tesztelik magukat a buszra szálláshoz.

Hétfőn a római megállókban a szokásosnál több ellenőrt lehetett látni, akiknek a rendőrök is segítséget nyújtottak. Nápolyban a minden nap tömegeket szállító Vezúv-körüli kisvasút kalauzai ellenőrizték az utasokat: úgy nyilatkoztak, ha valakit védettségi igazolás nélkül találnak, rendőrt kell hívniuk, mivel hatáskörük nem terjed ki az ilyesfajta vasúti bírságolásra. Az ellenőrzéseken egyelőre elnézőbbek az iskolásokkal, akiknek nagy része tömegközlekedési eszközt használ. A 12 és 19 év közötti diákok között több mint egymillióan nincsenek beoltva, mivel iskolába járáshoz nem kötelező az oltás.

A római kormány rendelkezése szerint hétfőtől oltottsági igazolás kötelező a múzeumokba, mozikba, színházakba, diszkókba, stadionokba történő belépéshez. Utóbbiak esetében az oltást kizárólag a betegségből történt felgyógyulás válthatja ki, nem elegendő a  negatív teszt. Az éttermek, bárok belső tereiben csakis oltottak foglalhatnak helyet létszámkorlátozás nélkül, a kültéri fogyasztáshoz és a bárpultnál elfogyasztott csésze kávéhoz nem szükséges a védettségi igazolás.

Az olasz újságokban hétfőn nagy méretű táblázatok jelentek meg arról, milyen fokozatú védettségi igazolás kell a különböző helyszíneken és tevékenységekhez. Diszkóba járáshoz kötelező az oltottság, a szállodai szobák esetében vagy az esküvőkön elegendő a negatív teszteredmény, taxiba szálláshoz elég a maszk használata. Egyes esetleges területi szigorítások esetén az intézkedéseket tovább erősíthetik, így például ha egy régió közepes járványfokozatba kerül, még a bárpultnál rendelt kávéhoz is védettségi igazolást kérhetnek. 

Az egyszerre bevezetett szigorítás-sorozat többször félreértéshez vezetett: akad olyan római presszó, ahol mindenkit egyenként ellenőriznek a hatósági bírságtól tartva, máshol senkit nem kontrollálnak. Milánó központjában az étteremtulajdonosok a SkyTG24 hírtelevíziónak problémaként említették, hogy vendégeik nagy része az Európai Unión kívülről érkezik, és az ő orosz vagy keleti vakcinával történt védettségüket nem fogadhatják el. 

Az egészségügyi tárca adatai szerint a 12 év feletti olaszok 87,7 százaléka vett már fel legalább egy adag oltást, az átoltottak aránya 84,7 százalék, és az emlékeztető oltásra jogosultaknak már 42,2 százaléka vett fel újabb adagot. Az oltást meggyőződésből elutasítók tábora az utóbbi két hónapban egymillióval csökkent, de az oltástagadók száma továbbra is hét millió körüli.

Megfertőződtek az antwerpeni állatkert vízilovai

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja. Nem tudni, hogyan kapta el a 14 éves Imani és a 41 éves Hermien a betegséget. A vízilovak orra általában nedves, de a gondozóknak feltűnt a váladékürülés, ezért tesztelték az állatokat.

Az állatkertben érvényes korlátozásokat megszigorították addig, amíg Imani és Hermien tesztje negatív nem lesz. A vízilovak területét lezárták, gondozóik - akiknek tesztje negatív lett - maszkot, kesztyűt viselnek és fertőtlenítik a cipőiket, mielőtt bármilyen kapcsolatba kerülnének az állatokkal. "Úgy tudom, ez az első feljegyzett fertőzés ennél a fajnál. A vírus világszerte többnyire csak nagymajmoknál és macskaféléknél jelentkezett" - mondta Francis Vercammen, az antwerpeni intézmény állatorvosa.

Nemrég Kanadában fedeztek fel három coviddal fertőzött vad szarvast, ez az első ilyen eset az ország vadvilágában. A korlátozott mennyiségű tesztelés miatt azonban nem lehet tudni, valójában mennyire terjedt el a koronavírus a vadon élő állatoknál.

Meghaladta a 20 milliót a beadott harmadik oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a húszmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott harmadik dózisok száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este ismertetett legfrissebb adatsora szerint a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő vakcinadózisból eddig 20 258 417-en részesültek; ez a felnőtt brit lakosság 35,2 százaléka. Ez azt is jelenti, hogy nem egészen egy hónap alatt tízmilliót adtak be a koronavírus elleni oltás harmadik adagjából Nagy-Britanniában, ugyanis november 7-én lépte át a tízmilliót azoknak a száma, akik a vakcina harmadik dózisát is megkapták.

A brit egészségügyi hatóságok jelenleg - különösen a koronavírus omikron variánsának azonosítása óta - kifejezetten arra összpontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik oltást. Ezt a napi számok is tükrözik: a brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 25 679 első, 35 719 második, ugyanakkor 448 975 harmadik oltást adtak be országszerte. Az első dózist 51,1 millióan kapták meg; ez a 12 éven felüli britek 88,8 százaléka. Közülük a második adagból 46,5 millióan részesültek. Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb korosztály 80,9 százalékát oltották be eddig két dózissal Nagy-Britanniában.

Az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok együttes száma a vasárnap esti tájékoztatás szerint 117,9 millió. A brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) minapi indítványa szerint a nagy-britanniai lakosság 18 éven felüli korosztályában mindenkinek fel kell ajánlani a harmadik oltási dózist.

A JCVI a koronavírus új, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanása miatt kezdeményezte azt is, hogy a második és a harmadik oltási dózis közötti időszakot a kormány az eddig előírt hat hónapról rövidítse három hónapra.  Ez azt jelenti, hogy csak Angliában 14 millió felnőtt vált jogosulttá a harmadik oltásra.

Boris Johnson brit miniszterelnök a minap bejelentette: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy január végéig minden jogosultnak felajánlják a harmadik oltás lehetőségét. A cél elérése érdekében Angliában 1500 új közösségi oltóközpontot hoznak létre, többnyire gyógyszertárakban, és mindenkit a lakóhelyéhez legközelebbi oltópontra hívnak be.

Beutazási nyomtatványt töltetnek ki a Romániába utazókkal

Beutazási nyomtatványt kell december 20-tól kitölteniük a Romániába beutazó személyeknek - jelentette be vasárnap Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár. Az államtitkár és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter vasárnap sajtótájékoztatón tájékoztatta a közvéleményt azokról az intézkedésekről, amelyeket Románia karácsony előtt kíván bevezetni a járvány terjedésének a megfékezésére.

Arafat emlékeztetett arra, hogy a beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) sok ország bevezette már. Ez abban segíti a hatóságokat, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel. "A nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg fertőzöttekkel érintkeztek. Megtudhatjuk tőlük azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi vizsgálat lefolytatásában segít" - idézte Arafatot az Agerpres hírügynökség.

Alexandru Rafila közölte: hamarosan kötelezővé teszik a 48 óránál frissebb PCR-teszt bemutatását Románia határain azok számára, akik az EU-n kívülről érkeznek az országba. Hozzátette: akik nincsenek beoltva, azoknak kötelező tíz napra karanténba vonulniuk. A miniszter kijelentette: az EU tagországaiból érkezőktől továbbra is az EU-s digitális covid-igazolványt kérik a határnál. Akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át az elmúlt hat hónapban a betegségen, és a vörös zónába sorolt országból érkeznek, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával tíz napra, teszt nélkül 14 napra kerülnek karanténba. A tervezett intézkedéseket az illetékes miniszterekből és államtitkárokból álló testület vitatta meg vasárnap. Az intézkedések életbe lépéséhez további rendeletek, határozatok kibocsátására van szükség.

Romániában a hét végére tovább csökkent a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában immár ezernél kevesebb (916) új fertőzöttet diagnosztizáltak. Hasonló, ezer alatti értéket legutóbb augusztus utolsó napjaiban jegyeztek. A hét során összesen 9087-en betegedtek meg, ami 36 százalékkal kevesebb, mint az egy héttel korábbi összesített adat. Az országban immár csak két megyében (Kolozsban és Aradon) kettő fölötti fertőzöttségi ráta, ami azt jelenti, hogy csak ebben a két megyében jutott kettőnél több új eset ezer lakosra az elmúlt két hétben.

Az elmúlt napon jegyzett 73 halálesettel a járvány halálos áldozatainak a száma 57 099-re emelkedett Romániában. A hivatalos közlés szerint a vasárnap bejelentett halálos áldozatok közül tízen oltottak voltak. Jelenleg 5684 személyt kezelnek koronavírus-fertőzéssel romániai kórházakban, három és félszer kevesebbet, mint hat héttel ezelőtt. Hosszú idő óta szombaton esett először ezer alá az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma. Hasonló értéket legutóbb szeptember 21-én jegyeztek.

Horvátországban egy próbaprojekt keretében tesztelik az oltott egészségügyi dolgozókat

Egy próbaprojekt keretében a jövő héttől azokat az egészségügyi dolgozókat is alávetik koronavírustesztnek Horvátországban, akik be vannak oltva, hogy valós képet kapjanak arról, az oltottak között mennyi a fertőzött - közölte a horvát egészségügyi minisztérium vasárnap. A vizsgálatban - amely tíz napig tart - öt klinikai kórház és több általános kórház összesen 1500 oltott dolgozója vesz részt.

A beoltott egészségügyi dolgozókat három csoportra osztják. Az első csoportba kerülnek azok, akik kevesebb mint hat hónapja kapták meg a második oltást, a második csoportban lesznek azok, akik több mint hat hónapja kapták meg valamelyik vakcina második adagját, a harmadikban pedig azokat vizsgálják, akiknek a harmadik oltást is beadták már.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerint bár enyhül a negyedik hullám az országban, nem csökken a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma. Horvátország a második legrosszabb helyen áll a világban, jelenleg egymillió lakosra 17 koronavírusban elhunyt beteg jut.

Horvátországban október elején tették kötelezővé az egészségügyi és szociális ellátórendszerben a védettségi igazolást. Azoknak, akik nincsenek beoltva és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Azóta 300 ezer tesztet végeztek, és több mint tízezer esetben volt pozitív az eredmény.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 2796 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 68-an haltak meg. Kórházban 2381 beteget ápolnak, közülük 310-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 203 309-an kaptak védőoltást, közülük 1 969 339-en már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 1116 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 13 beteg halt meg. Kórházban 1034 beteget ápolnak, közülük 271-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 234 563-an kaptak védőoltást, közülük 1 157 776-an már a második adagot is.

Szlovéniában második hete csökken a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet.

Montenegróban is kimutatták az omikron változatot

Montenegróban is megjelent a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron nevű változata - közölte a helyi sajtó vasárnap. Az új vírustörzset egy családnál azonosították, amelynek egyik tagja a közelmúltban tért vissza a Dél-Afrikai Köztársaságból. Az orvosi jelentés szerint a vírushordozó montenegrói állampolgár nem volt beoltva a koronavírus ellen.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 1613-mal 1 262 419-re, Koszovóban néggyel 161 132-re, Észak-Macedóniában 355-tel 217 025-re, Montenegróban 207-tel 158 283-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 853-mal 277 228-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 39-cel 11 876-ra, Észak-Macedóniában 15-tel 7631-re, Montenegróban kettővel 2324-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 12 687-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon sem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2984 maradt.

Romániában is kimutatták az omikron változatot

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát.

A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét. A két személy karanténban van és tünetmentesek. Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikába rekedt állampolgáraikat.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg, de a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei csak szombaton lettek meg.

Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírus-tesztje, az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét.

Az egészségügyi hatóságok bejelentése után Nicolae Ciuca román miniszterelnök közölte: munkamegbeszélést hív össze vasárnapra a járványhelyzetet kezelő legfőbb döntéshozókkal, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az omikron variáns megjelenése következtében.

Legolvasottabb cikkeink