• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.15 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A brit kormány leveszi az összes országot a vörös listáról, Moszkva még mindig nem adta át a WHO-nak a Szputnyik V teljes dokumentációját.

Horvátországban meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket

Horvátországban további két héttel meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket: továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatását, a beutazást és az állami szférában a munkavégzést is védettségi igazoláshoz kötik, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerdán. Kiemelte: a testület december 31-ig meghosszabbítja azt a rendeletét is, amelyben megtiltotta a beutazást a dél-afrikai régióból és Hongkongból érkezőknek a koronavírus új, Dél-Afrikából elindult, omikron nevű változata miatt. A listáról azonban lekerült Hongkong - tette hozzá a tárcavezető.

Horvátországban már nyolcra nőtt az új vírustörzzsel igazoltan megfertőződöttek száma.

Eközben a 151 fős horvát parlement (szábor) - heves vita után - 77 szavazattal 27 ellenében elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint 30-tól 50 ezer kunáig (1,4-2,4 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatják az olyan állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetőit, ahol nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. Az ellenzéki pártok azért nem szavazták meg a jogszabályt, mert szerintük ahhoz kétharmados többségre lett volna szükség. A szavazás alatt néhány százan tüntettek a szábor épülete előtt, amelyet kordonokkal védett a rendőrség.

A kormány november elején tette kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy mérsékelje a járvány terjedését. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4671 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 57-en haltak meg. Kórházban 2232 beteget ápolnak, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 232 429-en kaptak védőoltást, közülük 2 055 300-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1526 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 8 beteg halt meg. Kórházban 804 beteget ápolnak, közülük 231-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 239 256-an kaptak védőoltást, közülük 1 172 853-an már a második adagot is felvették. Az országban tovább csökkent a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet. Külön aggodalomra ad okot, hogy Szlovéniában is igazolták a koronavírus új, omikron változatát - hangoztatták.

Ukrajnában újabb régiókban enyhítették a korlátozásokat

Ukrajnában a régiók többségét átsorolták a járványhelyzet szerinti jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerdán közzétett táblázatból. Eszerint az ország 24 megyéjéből már 14, és a főváros, Kijev van a sárga besorolásban, nyolc régió, köztük Kijev megye viszont még a legsúlyosabb kockázatú vörös kategóriában maradt. Kárpátalja és a dél-ukrajnai Odessza megye pedig a kettő közötti narancs kategóriában van.

Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes szerdai tájékoztatóján arról számolt be, hogy Ukrajna hamarosan csatlakozik a Covid-igazolások globális hálózatához, amelynek tagjai elismerik egymás digitális dokumentumait, így a határátlépéshez nincs szükség más Covid-tanúsítványra. Ez lehetővé teszi majd a beoltott ukránok számára, hogy több mint 80 országba utazhassanak - emelte ki. Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy jelenleg a világ 52 országában ismerik el az ukrán Covid-igazolásokat.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közben arról számolt be, hogy Kijevben újabb, hamis digitális Covid-igazolásokkal kereskedő hálózatot lepleztek le. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése szerint a bűnszervezetben legalább tízen vettek részt, egészségügyi intézetek vezetői és házi orvosok. Az előzetes vizsgálat alapján havonta mintegy kétezer hamis igazolást állítottak ki, és több mint ötmillió hrivnya, azaz körülbelül 61 millió forint nyereségre tettek szert.

A kijevi városvezetés sajtóközleményében arról adott hírt, hogy eddig 5737 - tizenkét évesnél idősebb - kiskorú kapta meg a védőoltás mindkét dózisát a fővárosban, egy adagot pedig további 7887 gyermeknek adtak be. A 12-17 év közötti korosztályba tartozóknak kizárólag Pfizer/BioNTech-vakcinát adnak be.

Ukrajnában szerdára az eddig azonosított fertőzöttek száma 8109-cel 3 578 557-ra, az elhunytaké 356-tal 91 958-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 18 500-zal 227 283-ra csökkent. Az elmúlt napon 2280 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 640 221-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 581 315-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Kedden 142 921 embert oltottak be.

Olaszország kötelezővé tette a tesztelést az Európai Unió tagállamaiból belépők számára

 Oltottságtól függetlenül, az összes EU-s tagállamból, így a Magyarországról érkezőknek is kötelezővé válik a negatív teszteredmény felmutatása az Olaszországba történő belépéshez december 16-tól - rendelkezett kedden a római egészségügyi miniszter.

Roberto Speranza tárcavezető közlése szerint december 16-tól január 31-ig az Európai Unió országaiból érkezők kizárólag negatív tesztelési eredménnyel léphetnek be Olaszországba. Azoknak, akik legalább egy adag oltással rendelkeznek, az érkezés előtti 48 órában készült PCR-tesztet, vagy a belépés előtti 24 órában végzett antigén gyorstesztet kell felmutatniuk, negatív eredménnyel. Az oltás nélküliekre, a negatív teszteredményen túl, ötnapos karantén-kötelezettség is vonatkozik az Olaszországba történt belépést követően. Ezek az intézkedések eddig csak az Európai Unión kívülről érkezőkre voltak érvényesek.

A római kormány március 31-ig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, amelyet először 2020. január végén vezettek be. Szerdától kötelező az emlékeztető oltás felvétele az oktatásban, az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozók számára. 

A kedd esti adatok szerint az utóbbi huszonnégy órában végzett több mint 776 ezer teszten több mint húszezer új beteget szűrtek ki. Egy nap alatt 120 beteg halt meg, ami a hétfői kétszerese, és a legmagasabb halálozási szám május 28. óta. Az aktív betegek száma kedd estig megközelítette a 300 ezret, kórházban több mint hétezren vannak, intenzív osztályon 863 beteget kezelnek. A járvány kezdete óta 5,2 millióan betegedtek meg Covid-19-ben, a halottak száma túllépte a 135 ezret.

A brit kormány leveszi az összes országot a vörös listáról

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös beutazási listájáról. A döntés kedd esti bejelentése után nem sokkal a kormány közölte azt is, hogy mindenki, aki ezekből az országokból érkezett Angliába, elhagyhatja az őrzött karanténszállodákat, amelyekben az eddigi szabályozás szerint tíz napot kellett volna eltölteniük.

Jelenleg tizenegy afrikai ország - Angola, Botswana, Dél-Afrika, Eswatini - a korábbi Szváziföld -, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Zambia és Zimbabwe - van a vörös listán. Ezeket az országokat London alig két héttel ezelőtt, az omikron koronavírus-variáns felbukkanása miatt minősítette vörös kategóriásnak. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azonban az omikron vírusváltozat terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedések keddi alsóházi vitájában bejelentette, hogy szerdán brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - az összes ország lekerül a vörös listáról.

Javid ezt azzal indokolta, hogy mivel Nagy-Britanniában is már a helyi közösségeken belül terjed az omikron variáns, a radikális beutazási korlátozásokat jelentő vörös kategória immár kevéssé hatékony eszköz az omikron behurcolásának megakadályozására.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhattak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kellett vonulniuk. E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint) volt, és ezt az utasoknak kellett fizetniük. A szállodákban biztonsági személyzet ügyelt arra, hogy senki ne távozhasson elkülönítésének lejárta előtt.

Stephen Barclay, a kormány szakpolitikai tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetiroda miniszteri rangú vezetője azonban kedd este bejelentette, hogy a jelenleg még karanténhotelekben tartózkodók elkülönítési idejük lejárta előtt távozhatnak a szállodákból, és ezentúl ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak rájuk is, mint azokra, akik nem vörös listás országokból érkeztek Angliába.

Sajid Javid kedd este egyenes utalást tett arra, hogy akik befizették a karanténszálloda költségeit, visszakaphatják pénzüket.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint az Angliába utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával koronavírus-tesztet kell elvégeztetniük. Ez lehet gyorsteszt (lateral flow test) vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét teszttípus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk. Az angliai érkezés utáni 48 órában is kötelező egy PCR-teszt elvégzése, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

Szlovéniában is kimutatták az omikron változatot

Szlovéniában is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított, omikron nevű változata - közölte Miroslav Petrovec, a szlovén Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet vezetője kedden. A szakember kiemelte: a november 29-e és december 6-a között begyűjtött minták vizsgálata négy embernél mutatta ki az omikron Európában is elterjedt változatát. Mind a négyen a közép-szlovéniai régióból származnak, és egyelőre nincsenek arról információk, hogy jártak-e külföldön - tette hozzá. Úgy vélte: az új variáns valószínűleg elterjedtebb az országban, mint amire most fény derült.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: az omikron megjelenése egy új, ötödik hullámot is elindíthat. Rámutatott: nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a fertőzöttek számának csökkenése az elmúlt napokban veszített lendületéből. "A járványintézkedések szigorú betartása kulcsfontosságú, a legjobb intézkedés pedig az azonnali védőoltás" - fogalmazott a miniszter.

Szlovéniában keddre 1712 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 14 beteg halt meg. Kórházban 817 beteget ápolnak, közülük 235-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 238 752-ten kaptak védőoltást, közülük 1 171 537-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3071 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 56-an haltak meg. Kórházban 2253 beteget ápolnak, közülük 315-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 229 626-an kaptak védőoltást, közülük 2 046 615-en már a második adagot is felvették.

Eközben kedden Horvátországban és Szlovéniában is megkezdődött az 5 és 11 év közötti gyerekek oltása a vírus ellen. Horvátországba hétfőn érkezett 48 ezer adagnyi vakcina az 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett Pfizer-védőoltásból, Szlovéniában felnőtteknek szánt Pfizer-vakcinával oltanak, csak az adagok kisebbek és kevésbé koncentráltak.

A szakértők mindkét országban elsősorban a krónikus betegséggel küzdő és az immungyenge gyermekek oltását javasolják.

Kreml: Moszkva még mindig nem adta át a WHO-nak a Szputnyik V teljes dokumentációját

Oroszország az előírások különbözősége miatt még nem bocsátott minden információt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére a Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina engedélyezéséhez - ismerte el Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. "Valóban van még néhány olyan információ, amelyet a tanúsításhoz még be kell nyújtanunk, és amelyet eddig azért nem nyújtottunk be, mert eltérő volt a felfogásunk arról, hogy ezeknek pontosan milyen információknak kell lenniük, és hogyan kell őket bemutatni, eltérnek a szabványaink és így tovább" - nyilatkozott a Kreml szóvivője. "Ezért fokozatosan alkalmazkodunk ezekhez a követelményekhez, amelyek mindenkire vonatkoznak. Reméljük, hogy ez a munka pozitív eredményt hoz" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Kreml aggódik-e a gyógyszer hosszú engedélyeztetési eljárása miatt, Peszkov nemmel válaszolt. Az egészségügyi tárca illetékességébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy milyen várakozások előzik meg a WHO küldöttségének a Gamaleja Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpontban várhatóan januárban esedékes látogatását.

Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának igazgatója korábban azt mondta, a tárca arra számít, hogy a WHO a jövő év első felében hagyhatja jóvá a Szputnyik V alkalmazását. A diplomata szerint "már csak kevés, tisztán technikai papírmunka maradt hátra".

Oroszországban 2020. augusztus 11-én engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását. Ez volt a világ első olyan Covid-19 elleni vakcinája, amelyet egy országban hivatalosan elismertek. Az oltóanyagot jelenleg 71 országban használják. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a Szputnyik V WHO általi jóváhagyása fel fogja gyorsítani az orosz oltási bizonyítványok elismerését az európai országokban.

Alekszandr Gincburg akadémikus, az új koronavírusos fertőzés elleni első orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Központ igazgatója egyébként kedden a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az irányítása alatt álló intézet kifejlesztette a Szputnyik V-nek az új koronavírus omikron változata elleni modifikációját. Elmondta, az oltóanyag klinikai tesztelése megkezdődött. Gincburg szerint semmi sem bizonyítja, hogy az omikron ki fogja szorítani a delta változatot, ezért a vakcinának mindét oltóanyag ellen védenie kell. Az akadémikus azt állította, hogy a Szputnyik V vakcina a semlegesítő antitestek szélesebb spektrumának kitermelődését váltja ki, mint a Pfizer.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője közölte, hogy Oroszországban kidolgoztak egy tesztrendszert a vírus omikron változatának kimutatására. A rendszert jelenleg a Dél-afrikai Köztársaságban próbálják ki orosz szakemberek.

Az omikron mutációt eddig 16 embernél mutatták ki Oroszországban. A Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország a vírusnak ezzel a változatával szemben a legjobbat reméli, de egyúttal a legrosszabbra készül fel. Azt állította, hogy az ország logisztikája készen áll az extrém megterhelésre.

Az orosz operatív törzs kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint egyébként az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma több mint egy hónap után először csökkent 29 ezer alá. Az igazolt fertőzöttek száma így 28 343-mal 10 074 797-re emelkedett. A napi növekmény 0,32 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,6 százalék.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1145-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 291 749-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 33 084-gyel 8 804 000-re gyarapodott. Az országban 979 048 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 232,4 millió, az elmúlt napon pedig 325 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 628 141 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ukrajnában engedélyezték a harmadik oltás felvételét

Hivatalosan engedélyezték Ukrajnában a koronavírus elleni harmadik védőoltás beadását, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben - derült ki abból a rendeletből, amelyet Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden írt alá.

Tárcája közleménye szerint az emlékeztető oltás felvétele javallott a HIV-fertőzötteknek, a daganatos betegeknek, azoknak, akik szervátültetésen estek át, valamint bármely immunhiányos betegségben szenvedőknek, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kaptak. Ukrajnában jelenleg négyfajta oltóanyag érhető el: a Sinovac gyógyszergyár által kifejlesztett CoronaVac, a Pfizer-BioNTech Comirnaty néven forgalmazott vakciánja, a Dél-Koreában gyártott AstraZeneca- és Moderna-oltóanyag.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ljasko korábban azt mondta, hogy akkor kezdik el a harmadik dózisok beadását, ha Ukrajnában a lakosság átoltottsága eléri a mintegy 70 százalékot.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese hozzáfűzte: azoknak, akik számára javallott az emlékeztető dózis felvétele, a második után 28-90 napon belül kell megkapniuk, hogy az immunrendszerük jobban tudjon védekezni a koronavírusos betegséggel szemben. Kitért arra is, hogy mintegy 110 ezer ukrán az első dózis után még nem adatta be magának a másodikat.

Közben Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője online tájékoztatóján arról számolt be, hogy négy hete folyamatosan csökken a kórházak leterheltsége, az oxigénellátást biztosító berendezéssel felszerelt ágyaké 35 százalékra esett vissza. "Jelenleg három ilyen kórházi ágyból kettő szabad" - tette hozzá. Közölte, hogy jelenleg 28 százalékkal több beteget küldenek haza gyógyultan a kórházakból, mint ahány új beteg bekerül az intézményekbe. Szavai szerint az elmúlt hét alatt 17 százalékkal csökkent az új fertőzéses esetek száma Ukrajnában, és a mérséklődés már ötödik hete folyamatos ütemben tart.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 7283-mal 3 570 448-ra, az elhunytaké 387-tel 91 602-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint húszezerrel 245 837-re csökkent. Az elmúlt napon 1123 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 544 437-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 629 964-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 129 742 embert oltottak be.