• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.22 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Újabb korlátozásokat vezetnek be Németországban, Orosz szakminiszter: félévente ajánlott megismételni a védőoltást.

Nem lehet megakadályozni az ötödik hullámot Németországban

Nem lehet már megakadályozni, hogy az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa elindítsa a koronavírus-járvány újabb, ötödik hullámát Németországban, de lehet tenni azért, hogy minél kevesebb áldozata legyen - mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerdán Berlinben. Karl Lauterbach közegészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására "különösen offenzív kampányt" szerveztek. Az első harmincmillió adagot várhatóan már karácsonyig beadják, január végéig pedig újabb harmincmilliót.

Ezzel a hatvanmillió adag emlékeztető, vagy másként nevezve frissítő oltással a remények szerint "drámai" mértékben lehet majd lassítani az "omikron-hullámot" - mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, és az oltások beadásában közreműködő orvosok és gyógyszerészek december 24-től január 9-ig 28 euró helyett 36 euró (13 320 forint) tiszteletdíjat kapnak oltásonként.

Aláhúzta, hogy az emlékeztető oltás 90 százalék feletti hatékonysággal véd a súlyos lefolyású Covid-19-től, ezért mindenkinek be kell adatnia. A másik fő védekezési eszköz a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának csökkentése, és a tesztelés, ha nem lehet elkerülni a találkozást. Ezért a karácsonyi családi rendezvények résztvevőinek is élniük kell azzal a lehetőséggel, hogy ingyenesen készíttethetnek antigén gyorstesztet - fejtette ki a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a két adagból álló oltás és az emlékeztető oltás után lehet-e még szükség újabb adagokra, elmondta:  egyelőre nincsenek adatok arról, hogy az emlékeztető  oltás meddig véd az omikron változattól. Ugyanakkor "tudósként abból indulok ki, hogy negyedik oltásra is szükség lesz" - tette hozzá a szociáldemokrata politikus, akit Németország leginkább elismert közegészségügyi szakértői között tartanak számon.

A kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója elmondta, hogy a kormányzat már készül is az oltási kampány negyedik szakaszára; megrendelték a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű oltóanyagának az omikronra optimalizált változatát, amelyből nyolcvanmillió adagra számítanak. Arról is szólt, hogy az amerikai Novavax készítményét is beállítják a kampányba. A beváltnak számító technológiája miatt a Covid-19 elleni oltáshoz tartózkodóan viszonyulók között is széles körben elfogadott vakcinából egyelőre négymillió adagot rendeltek, az első szállítmányok januárban érkezhetnek. Rendeltek a francia Valneva még európai uniós forgalmazási engedélyre váró vakcinájából is, 11 millió adagot - ismertette az egészségügyi miniszter.

Andreas Gassen, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung - KBV) vezetője kiemelte, hogy minden korábbinál nagyobb sebességre kapcsolták az oltási kampányt. Az utóbbi időszakban csak a rendelőkben - vagyis a tartományi fenntartású oltóközpontokat nem számítva - az oltások valamennyi típusát együttvéve heti hatmillió adagot adtak be, az emlékeztető oltásokat tekintve pedig Németország messze az európai uniós átlag felett teljesít. Ismertette, hogy a KBV-hez tartozó rendelőkben csaknem 84 ezren dolgoznak a kampányban.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy számításaik szerint 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns Németországban. Eddig 540 omikron-fertőzést és 1848 omikrongyanús esetet jelentettek az RKI-nek - közölte.

A szövetségi kormány adatai szerint szerdáig a német lakosság 73,6 százaléka - 61,2 millió ember - kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a németek 70,5 százaléka - 58,7 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 33,8 százaléka - 28,1 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 22 millióan vannak, a lakosság 26,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Ukrajnában már csak két megyében maradnak meg a legszigorúbb korlátozások

Ukrajnában csütörtöktől már csak két régió, a nyugati országrészben lévő Voliny és a keleti Zaporizzsja megye marad a koronavírus-járvány miatt a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásban, az összes többi, valamint a főváros Kijev is a jelenlegi legenyhébb kockázatú sárga besorolásban lesz - hozta nyilvánosságra szerdán az egészségügyi tárca.

A megyei válságstábok döntése értelmében hat megye kerül át a vörösből a sárga kategóriába. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a vörös besorolásban maradó megyékben az újonnan azonosított fertőzöttek száma meghaladja a megengedett mértéket, ezért nem kerülhetnek még át gyengébb kockázatú kategóriába.

Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes szerdai tájékoztatóján közölte, hogy január 1-jén és 2-án az egész országban valamennyi oltópont szüneteltetni fogja tevékenységét. A téli ünnepek alatt a többi napon viszont a szokásos rendben tartanak nyitva - tette hozzá.

A déli országrészben lévő Mikolajiv megyében komoly társadalmi visszhangot váltott ki, hogy a helyi tanács menesztette a megyeszékhely fertőző kórházát vezető főorvost, aki korábban nyilvánosságra hozta, hogy intézményében komoly hiány van orvosi oxigénből. A főorvos politikailag motiváltnak minősítette a menesztéséről szóló döntést.

Katerina Kuzminova, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) elemzője közölte, hogy Kijevben már a felnőtt lakosok 70 százaléka felvette a védőoltás mindkét dózisát. A főváros ezzel vezető az ország régiói között. A megyék között Kijev megye áll az élen, ahol az ott élők 52 százaléka kapta meg mindkét dózist.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt a célt tűzte ki az országoknak, hogy az idei év végére a lakosság 40 százaléka legyen teljesen beoltva, míg a jövő évben ez az arány érje el a 70 százalékot. Az idei célkitűzést Ukrajnának sikerült teljesítenie, a felnőtt lakosság átoltottsága már elérte a 41 százalékot - hangoztatta Kuzminova.

Ukrajnában szerdára az eddig azonosított fertőzöttek száma 6363-mal 3 623 079-re, az elhunytaké 301-gyel 93 909-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 13 500-zal 152 271-re csökkent. Az elmúlt napon 2241 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 141 446-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 320 003-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik, emlékeztető oltást eddig 325-en kapták meg. Szerdán 119 129 embert oltottak be. A hivatalos statisztikában nincsenek adatok az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről.

Karácsonyra nem vezet be további angliai korlátozásokat a brit kormány

A brit kormány nem rendel el újabb korlátozásokat Angliában a karácsonyi időszakra, de azt továbbra sem lehet kizárni, hogy a későbbiekben szükség lehet ilyen intézkedésekre az omikron koronavírus-variáns megfékezése végett - mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök. Skóciában ugyanakkor karácsony másnapjától szigorítások lépnek érvénybe.

Johnson a Downing Street által kedd este közzétett, közösségi médiaportálokra is feltöltött videóüzenetében kijelentette: több dolog még mindig bizonytalan, köztük az, hogy az omikron vírusváltozat milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Bizonytalan, hogy a fertőzöttek milyen arányban szorulnak kórházi kezelésre, és az is, hogy milyen hatást gyakorol majd az oltási kampány, beleértve a harmadik, hatáserősítő oltási dózisok beadása - mondta a brit kormányfő.

Johnson kijelentette ugyanakkor: jóllehet a helyzet nehéz, de mindez azt is jelenti, hogy a kormány megítélése szerint nincs elégséges bizonyíték a szigorúbb intézkedések karácsony előtti bevezetésének alátámasztására. Hozzátette: a kormány nagyon szoros figyelemmel követi az omikron terjedését, és szükség esetén kész cselekedni, ha a helyzet romlana. Johnson közölte mindezek alapján, hogy az embereknek nem kell lemondaniuk karácsonyra tervezett programjaikról.

A kormányfő ugyanakkor mindenkit óvatosságra intett, és azt kérte, hogy a lakosság tartsa magát az iránymutatásokhoz, viseljen maszkot olyan helyiségek belső tereiben, ahol ez előírás, engedjen friss levegőt a lakásokba, és vesse alá magát koronavírus-szűrésnek idős vagy veszélyeztetett lakossági csoportokba tartozó rokonok meglátogatása előtt. Johnson kedd esti nyilatkozatában hozzátette: mindazok, akik még nem adatták be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő adagját, "dobjanak el mindent", keressenek egy olyan oltópontot, ahol időpontfoglalás nélkül be lehet adatni a harmadik dózist, vagy az online felületeken foglaljanak oltási időpontot.

Johnson előző nap is szólt a lakossághoz, de akkor még csak annyit mondott, hogy a kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről Angliában, de "óráról órára" figyeli a koronavírus-járvány alakulását, és nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét. Ebből azonban nem derült ki, hogy a kormány lehetségesnek tartja-e újabb korlátozások bevezetését már a karácsonyi időszakban, és az üzleti szektor - mindenekelőtt a vendéglátó ágazat - érdekképviseleti szervezetei erőteljes hangvételű nyilatkozatokban követelték a kormány szándékainak tisztázását. Ez késztette Boris Johnsont az újabb nyilatkozatra kedd este arról, hogy karácsonykor nem lesznek további szigorítások Angliában.

A brit kormány egészségügyi intézkedései Angliára vonatkoznak, az Egyesült Királyság többi országában a helyi kormányok döntési hatásköre a közegészségügyi előírások módosítása.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Skóciában karácsony másnapjától a szervezett szabadtéri rendezvényeken legfeljebb ötszáz fős, a zárt, ültetéses rendezvényeken legfeljebb kétszáz fős, a csak állóhelyes beltéri eseményeken legfeljebb százfős közönség lehet jelen, és minden közösségi rendezvényen biztosítani kell az egyméteres távolságtartást a jelenlévők között. A skóciai pubokban és éttermekben szintén karácsony másnapjától ismét csak az asztaloknál lehetséges az étel- és italfogyasztás, a bárpultoknál nem.

Nicola Sturgeon elismerte, hogy az új, három hétre bevezetett szabályozás miatt gyakorlatilag csak közönség nélkül lehet megrendezni a skót labdarúgó-bajnokság további mérkőzéseit. A skót kormány ugyanebből az okból törölte a világhíres skóciai újévköszöntő tömegrendezvényt, a Hogmanay-t, amely hagyományosan százezreket vonz a skóciai nagyvárosok utcáira. A Hogmanay a koronavírus-járvány miatt tavaly is elmaradt.

A brit kormány az omikron vírusvariáns megfékezése végett az elmúlt napokban Angliában is érvénybe léptetett új szabályozásokat. Ezek alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.

Újabb korlátozásokat vezetnek be Németországban

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt - jelentették be kedden Berlinben. A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, ha beolttatták magukat vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy kizárólag a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak. Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak.

Egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad tartani, így például üres lelátók előtt rendezik a sporteseményeket. Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés és nem szabad tűzijátékokat árusítani és használni. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják - ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis, ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert "fenyeget az ötödik hullám", a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd.

Ezért arról is határoztak, hogy utasítják az úgynevezett kritikus infrastruktúrához tartozó intézményeket, szerveket - például a rendőrséget és a tűzoltóságot -, hogy frissítsék járványügyi terveiket, vagyis gondoskodjanak arról, hogy akkor is elvégezhessék feladataikat, ha a személyzet jelentős része betegállományban van.

Olaf Scholz kiemelte, hogy hetek kérdése, és az omikron lesz az uralkodó vírusvariáns Németországban, ezért az utóbbi hetekben elért sebességgel kell tovább folytatni az ellene megfelelő védelmet biztosító emlékeztető oltások beadását. Felidézte: november végén azt a célt tűzték ki, hogy karácsonyig harmincmillióan kapjanak emlékeztető oltást. Ezt várhatóan teljesítik is, az új cél pedig az, hogy január végéig újabb harmincmillió adag emlékeztető oltást adjanak be. A kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, hiszen "a vírus sem tart karácsonyi szünetet" - mondta Olaf Scholz.

Hozzátette: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyetértenek abban is, hogy a jelenlegi 73,5 százalékról minél gyorsabban 80 százalékra, majd még magasabbra kell emelni mindazok arányát, akik már legalább egy adag oltást kaptak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Azzal kapcsolatban, hogy a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) egy keddi állásfoglalása szerint az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezései, "a kapcsolatok maximális korlátozása" szükséges a közelgő omikron-hullám elleni védekezéshez, újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy "azonnali kapcsolatkorlátozást" rendeltek el, mindenben követték a kormány mellett működő járványügyi tanácsadó testület ajánlásait, és már eddig is szigorúbb volt a szabályozás, mint a legtöbb szomszédos országban.

Az úgynevezett miniszterelnöki konferencián - a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiben illetékes tartományi kormányok vezetői és a szövetségi kormány vezetői egyeztető fórumán - elhatározott lépésekről kiadott tájékoztatóban kiemelték, hogy Németországnak fel kell készülnie az omikron "példátlanul gyors terjedésére". Az új változat révén a SARS-CoV-2 könnyebben terjed, ezért a fertőződések száma robbanásszerűen emelkedhet - tették hozzá, megállapítva, hogy az ország "a világjárvány nagyon kritikus szakaszában van".

Orosz szakminiszter: félévente ajánlott megismételni a védőoltást

Félévente ajánlott ismételni a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni védőoltást a szervezet immunerejének biztosítása érdekében - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter az orosz kormány járványellenes koordinációs tanácsának keddi tanácskozásán. A tárcavezető szerint erre az újrafertőződés kockázata miatt van szükség. Beszámolója szerint Oroszországban eddig a védőoltás egy komponensét csaknem 76 millió, mindkettőt több mint 70 millió, a megerősítő oltást pedig csaknem 10 millió ember kapta meg. Közölte, hogy a kollektív védettség szintje az országban elérte az 58,8 százalékot.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi tárca kollégiumának kibővített ülésén méltatta, hogy a vakcináció révén sikerült megelőzni a súlyos járványhelyzet kialakulását a fegyveres erőknél.

Az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 25 907-tel 10 267 719-re emelkedett. A napi növekmény 0,25 százalék, a tünetmentesek aránya 7,2 százalék. Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője közölte, hogy Oroszországban az új koronavírus omikron változatát eddig 41 páciensnél mutatták ki. Az első betegeket már elengedték a kórházból. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1027-en vesztették életüket, ezzel a halálos áldozatok száma immár 299 249-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 40 219-cel - ez a legmagasabb napi adat a járvány kezdete óta - 9 055 199-re gyarapodott. Az országban 913 271 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 235,9 millió, az elmúlt napon pedig 295 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 514 421 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a fővárosi járványhelyzetet "nyugodtnak" minősítette. Elmondta, hogy a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas ágyállomány 40 százaléka szabad. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter közölte, hogy Oroszországban több mint 300 millió adag Covid-19 elleni vakcinát gyártottak, ami kielégíti a lakossági szükségletet, és tartalékolásra is módot nyújtott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz oltóanyagok külföldi alkalmazásának előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hatalmas sikerének nevezte, hogy a Szputnyik V-t a világ 71 országában alkalmazzák.

A Szputnyik V-t még sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az Európai Gyógyszerügynökség nem jegyezte be. A WHO közölte, hogy 2022-ben kész ellenőrzést tartani az első orosz oltóanyagot gyártó létesítményekben.