• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.01.05 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Ukrajnában engedélyezték a harmadik oltást, brit oltásügyi vezető szerint nem lehet az egész világot félévente újraoltani.

Belgium lazít a karanténszabályokon a beoltottak esetében

Belgium január 10-től eltörli a karantént a koronavírus ellen teljesen beoltott, azaz a legalább két oltással rendelkezők esetében akkor is, ha fertőzöttekkel érintkeztek, emellett tíz napról hét napra csökkenti a fertőzöttek karanténkötelezettségét - közölte a La Libre Belgique című belga napilap kedden.

A francia nyelvű napilap beszámolója szerint Belgium szövetségi és regionális kormányzatainak egészségügyi miniszterei megegyezése alapján azoknak, akik az elmúlt öt hónap alatt második vagy harmadik adag koronavírus elleni oltást kaptak, még akkor sem kell karanténba vonulniuk, ha bizonyítottan koronavírussal fertőzött emberrel érintkeztek.

Azoknak, akik még nem kapták meg az emlékeztető oltást, a második oltásuk óta pedig több mint öt hónap telt el, legalább háromnapos önkéntes karanténba be kell vonulniuk fertőzöttel történt érintkezés esetén. A fertőzötteknek pedig a hétnapos karanténkötelezettség letelte után koronavírus tesztet kell végezniük, mielőtt elhagyják otthonukat - közölték.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet kedden közzétett adatai szerint, amióta Belgium 2020 decemberében megkezdte az oltási kampányát, a lakosság 77,3 százaléka szerzett teljes védettséget a koronavírus ellen. A 11,56 millió lakosú országban eddig 8 millió 910 ezer 139 ember kapta meg legalább az első oltást, közülük 8 millió 799 ezer 575-en a második adagot is megkapta. Emlékeztető oltást több mint 4,3 millió ember kapott Belgiumban.

Az intézet tájékoztatása szerint az elmúlt egy hét leforgása alatt megkettőződött, 7490-ről 14992-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek napi száma Belgiumban. Ugyanebben az időszakban naponta átlagosan 24 ember halt meg a vírusfertőzés miatt, ami 34 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházba naponta átlagosan 156 embert szállítottak a fertőzés miatt, az adat 15 százalékos növekedést jelez. A belga kórházakban jelenleg 1866 embert ápolnak, közülük 520-an vannak intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt.

A járvány kezdete óta 2 millió 133 ezer 284 fertőzöttet jegyeztek fel, illetve 28 385 haláleset köthető a koronavírus-fertőzéshez Belgiumban.

Johnson: lezárások nélkül átvészelhető az omikron-hullám

Az omikron koronavírus-változat elterjedése a korábbi vírusvariánsoknál jóval kevesebb súlyos megbetegedést okozott, és a brit oltási kampány is rendkívül sikeres, így megvan az esély arra, hogy Nagy-Britannia újbóli teljes lezárás nélküli átvészelje az omikron okozta fertőzési hullámot - mondta keddi sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök.

Sir Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a tájékoztatón nagyon jó hírnek nevezte, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások száma sem emelkedik.

Johnson a Downing Streeten tartott kedd esti sajtóértekezleten elmondta: a brit oltási kampány kiemelkedő sikere, hogy Nagy-Britanniában magasabb arányú a lakosság védettsége, mint Európa bármely más országában. A brit kormányfő közölte: országszerte eddig több mint 35 milliót adtak be a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisából, és a 70 éven felüli korcsoportban meghaladja a 90 százalékot azoknak az aránya, akik már megkapták a harmadik oltási adagot.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este ismertetett legújabb adatai szerint az országszerte eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma megközelíti a 133,7 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 60 százaléka mindhárom dózist megkapta. Boris Johnson a kedd esti sajtótájékoztatón kijelentette: mindez, valamint a jelenleg érvényben lévő járványellenes intézkedések megteremtik az esélyét annak, hogy Nagy-Britannia a teljes zárlat újbóli elrendelése nélkül átvészelje a jelenlegi koronavírus-fertőzési hullámot. "Nyitva tarthatjuk iskoláinkat, és megtalálhatjuk a módját annak, hogy miként lehet együtt élni ezzel a vírussal" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Hozzátette: ha továbbra is mindenki kiveszi részét a koronavírus terjedése féken tartását célzó erőfeszítésekből, a járvány okozta jövőbeni fennakadások messze nem okoznak majd akkora károkat, mint egy országos zárlat, amelynek pusztító hatásai lennének az emberek megélhetésére és a gyerekek boldogulási esélyeire.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a koronavírus-járvány megfékezése végett, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: a brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék (GDP). A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A kedd esti sajtótájékoztatón Boris Johnson elmondta: a szerdai kabinetülésen azt fogja javasolni a kormánynak, hogy a jelenlegi járványellenes intézkedések maradjanak érvényben. Ezt az teszi lehetővé, hogy a lakosság kész volt olyan magatartásbeli változtatásokra, amelyek révén az egészségügyi szolgálat értékes időt nyert az emlékeztető oltási adagok beadására.

A brit kormányfő hangsúlyozta: a harmadik oltási dózisok beadási kampányának december 12-én elrendelt felgyorsítása óta a kétszeresére, a korábbi 450 ezerről 900 ezer fölé emelkedett a naponta beadott harmadik adagok száma, és ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban tízmillió pótlólagos emlékeztető oltási adagot adtak be országszerte. Johnson hozzátette ugyanakkor, hogy még mindig csaknem 9 millió azoknak a jogosultaknak a száma, akik nem adatták be maguknak a harmadik vakcinadózist, és ez azért is "szívszaggató" tény, mert közülük kerül ki a Covid-19 betegség miatt intenzív osztályokon ápolt páciensek 90 százaléka. "Feleslegesen halnak meg emberek, mert nem adatják be maguknak az emlékeztető oltást, miközben csak erre a hétre kétmillió lefoglalható oltási időpont áll a jogosultak rendelkezésére" - mondta a brit miniszterelnök.

A francia miniszterelnök az oltási igazolás miatt fenyegetőzők megbüntetését ígéri

Elítélte kedden Jean Castex francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben, hogy több képviselő is halálos fenyegetést kapott azon törvénytervezet miatt, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A kormányfő "az aljas cselekmények" megbüntetését ígérte. "Minden erőszak elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban. De miután a közhatalom letéteményeseiről, megválasztott képviselőkről van szó, az erőszak alkalmazása a demokráciát, a köztársasági paktumot fenyegeti" - fogalmazott a miniszterelnök. "Nincs más lehetőség, mint a büntetés ezen aljas cselekményekkel szemben" - tette hozzá. 

A kormányfőt az azonnali kérdések órájában az egyik kormánypárti képviselő, Pascal Bois interpellálta, mert a múlt héten felgyújtották a garázsát, és az otthona falára az oltási igazolással kapcsolatos feliratokat festettek.

Az elmúlt hetekben elsősorban a kormánypárti többség több képviselője is jelezte, hogy halálos fenyegetést kapott, illetve megrongálták a gépkocsiját vagy az ingatlanát, amiért a kormány kezdeményezte a koronavírus elleni védettségi igazolás oltási igazolássá alakítását. Többen közülük a közösségi oldalakon is közzétették a fenyegetések tartalmát, köztük egy olyat is, amely "nyilvános lefejezést" helyezett kilátásba, s bejelentették, hogy feljelentést tesznek a megfélemlítések miatt. Az erőszakos cselekmények olyan ellenzéki képviselőket is érintenek, akik támogatják a szigorításokat. Briancon jobboldali polgármestere, Arnaud Murgia kocsiját novemberben felgyújtották, bár ő külön fenyegetést nem kapott.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Január 15-től - a törvénytervezet értelmében - ezekre a helyekre kizárólag az oltás mindhárom adagjával rendelkezők léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig ezeket a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió emberre, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást. Olivier Véran egészségügyi miniszter a keddi vitában bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek száma ismét rekordot döntött, s megközelítette a 300 ezret. A legutóbbi rekordot december végén jelentették, akkor 230 ezer új esetet regisztráltak egyetlen nap alatt.

Franciaországban a koronavírus-járvány ötödik hulláma két hónappal ezelőtt kezdődött a delta variáns okozta fertőzések számának emelkedésével, majd a december közepi tetőzéskor megjelent a még fertőzőbb omikron variáns, amely már az új esetek több mint kétharmadáért felelős. A napi esetszám megnégyszereződése a miniszter szerint részben a tesztelési rekordnak is köszönhető: az elmúlt héten 8 millió szűrővizsgálatot (PCR és antigéntesztet) végeztek el az országban. Ugyanakkor a járvány robbanásszerű terjedését az is bizonyítja, hogy az elvégzett nagy számú teszt több mint 15 százaléka bizonyult pozitívnak. Erre 2020 ősze óta nem volt példa.

Kórházban jelenleg 19 ezer fertőzöttet ápolnak, intenzív osztályon 3500-an vannak. Mindkét szám fele annyi, mint az előző járványhullámok tetőzésekor, s a kormány továbbra is abban bízik, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően elkerülhető lesz az egészségügyi ellátórendszer megbénulása. Az oltásra jogosultak több mint 91 százaléka már felvette az oltás legalább első adagját, 50 százalékuk már a harmadik adagot is megkapta, a teljes lakosságra vetítve 78 százalékos az átoltottság."Az oltások nem akadályozzák meg a fertőzést, de megakadályozzák a betegség súlyos formájának kialakulását" - emlékeztetett a miniszter. Elmondta, hogy az intenzív osztályokon húszszor annyi az oltatlan páciens, mint a háromszor beoltott.

A törvénytervezet a védettségi igazolással történő visszaéléseket a korábbiaknál szigorúbban bünteti, akár öt év szabadságvesztés és 75 ezer eurós pénzbírság is kiszabható a csalókra. Gérald Darmanin belügyminiszter a keddi vitában elmondta: a rendőrség csaknem 200 ezer visszaélést leplezett le december 30-ig, s 435 ügyészi eljárás indult a csalók ellen.

Horvát egészségügyi miniszter: az ünnepi összejövetelek és az omikron variáns okozta a járvány felgyorsulását

Az ünnepi összejövetelek és az omikron variáns okozta a koronavírus-járvány felgyorsulását Horvátországban - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján. Kiemelte: az új fertőzöttek száma hétről hétre növekszik, és már elérte az országot az ötödik hullám. Szerinte az ötödik összeért a negyedik hullámmal, amelyben nem tudták kellően mérsékelni az új esetek számát. A legrosszabb a helyzet Split-Dalmát és Dubrovnik-Neretva megyékben és Zágráb városában - hangsúlyozta a tárcavezető.

Figyelmeztetett, hogy az omikron fertőzőbb, mint a koronavírus korábbi variánsai, és úgy vélte, senki nem tudja majd elkerülni a fertőzést, még az oltottak sem. "Arra azonban számítani kell, hogy (az oltottak) enyhébb tüneteket észlelnek majd és védettebbek lesznek a betegség súlyosbodásától" - fogalmazott. 

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 5845 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 46-an hunytak el. Kórházban 1817 beteget ápolnak, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 260 882-en kaptak védőoltást, közülük 2 146 134-en már a második adagot is megkapták.

A szomszédos Szlovéniában keddre 3393 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében nyolc beteg halt meg. Kórházban 531 beteget ápolnak, közülük 162-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 250 665-en kaptak védőoltást, közülük 1 191 057-en mindkét adagot felvették.

A szlovén kormány vizsgálja a járványhelyzetet, és az intenzív ágyak leterheltségétől teszi függővé az újabb szigorítások bevezetését.  Mateja Logar, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsának elnöke a szlovén közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában elmondta: a jelenlegi intézkedéseket és korlátozásokat kell következetesen betartani, újak bevezetését pedig akkor kell mérlegelni, ha az intenzív osztályokon a Covid-betegek száma meghaladja a kétszázat.

Ukrajnában engedélyezték a harmadik oltást a 60 évesnél idősebbeknek

Engedélyezte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás felvételét a 60 évesnél idősebbeknek - jelentette be a tárcavezető sajtószolgálata kedden. A közlemény szerint a miniszter kedden írta alá az erről szóló rendeletet. Az oltás harmadik adagját a második dózis felvétele után leghamarabb fél évvel vehetik fel, az optimális intervallum a második és a harmadik oltás között hat és kilenc hónap között van  - tájékoztatott a miniszter. Az emlékeztető oltás felvétele után az oltási igazolás érvényességi idejét meghosszabbítják.

Ukrajnában különbséget tesznek az emlékeztető és a kiegészítő oltás között. Utóbbit azok kapják, akiknél az első két oltás után nem alakult ki a megfelelő védelem a vírussal szemben. Azoknak, akik kiegészítő oltásként kapják meg a harmadik dózist, nem hosszabbodik meg az oltási igazolásuk érvényességi ideje. Emlékeztető oltást mostanáig csak az egészségügyben és a bentlakásos intézményekben dolgozók kaphattak.

A harmadik alkalommal - függetlenül attól, hogy előtte milyen vakcinát vettek fel - elsősorban Moderna- vagy Pfizer-oltóanyagot adnak be. Ezek hiánya esetén ugyanakkor engedélyezik más vakcina beadását is. A tárca megváltoztatta a vakcinák kombinálásáról hozott korábbi döntést is. Eszerint a Coronavac elnevezésű vakcina mostantól kombinálható AstraZeneca-, Pfizer- vagy Moderna-oltóanyaggal. A Moderna- és Pfizer-vakcinák után pedig beadható AstraZeneca-vakcina is.

A Kijev megyei rendőrség közben arról számolt be, hogy december 28. és január 3. között a kijevi Boriszpili nemzetközi repülőtéren 19-en mutattak be hamisnak látszó Covid-igazolást.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 1746-tal 3 678 088-ra, az elhunytaké 135-tel 96 436-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint kétezerrel 98 298-ra csökkent. Az elmúlt napon 970 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 762 162-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 959 660-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik - kiegészítő, illetve emlékeztető - oltást eddig 9872-en kaptak. Hétfőn 36 289 embert oltottak be.

Brit oltásügyi vezető: nem lehet az egész világot félévente újraoltani

Nem kell és nem is lehetséges az egész világot félévente újraoltani a koronavírus ellen, a negyedik és az esetleges még további oltási dózisokat a legveszélyeztetettebb lakossági csoportoknak kell fenntartani - mondta kedden megjelent nyilatkozatában a brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) elnöke.

Sir Andrew Pollard - aki az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetőjeként az egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának kifejlesztését is irányította - a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Nagy-Britannia egyértelműen maga mögött tudhatja a koronavírus-járvány legrosszabb időszakát, "már csak ezen a télen kell túljutnunk".

Pollard professzor szerint a brit oltási kampány sikere miatt összehasonlíthatatlan a jelenlegi helyzet az egy évvel ezelőttivel. Kijelentette: ha az ország ugyanabban a helyzetben lenne, mint tavaly januárban, biztos, hogy ismét teljes körű lezárás lenne érvényben Nagy-Britanniában. Tavaly januárban csaknem 39 ezren szorultak kórházi kezelésre a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt, és abban a hónapban volt olyan nap, amikor meghaladta az 1800-at a halálesetek száma.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint az omikron koronavírus-variáns okozta sokkal magasabb fertőződési számokkal együtt sem éri el a 12 ezret a jelenleg kórházban ápolt koronavírus-betegek száma, és a hétfő este zárult 24 órában 47-en haltak meg a Covid-19 szövődményeiben.

Sir Andrew Pollard szerint ezek a különbségek is mutatják a koronavírus elleni oltások hatalmas hatóerejét. Kijelentette: az oltási kampány nélkül a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) "már térdre kényszerült volna". Az oltások megakadályozzák a súlyos megbetegedés kialakulását, és így azt is, hogy a Covid-19-ben megbetegedők elfoglalják a kórházi ágyakat például a daganatos betegségekben szenvedők elől - mondta a kedden megjelent interjúban a brit oltásügyi bizottság vezetője.

Pollard professzor közölte: osztja azt a többségi szakmai véleményt, hogy az omikron vírusvariáns enyhébb tüneteket okoz, mint a korábban dominánssá vált delta. Hozzátette ugyanakkor: a legnagyobb kockázatot továbbra is a beoltatlan lakossági csoportok jelentik. Andrew Pollard szerint a "vehemensen oltásellenes" csoportok által a vakcinákról terjesztett álinformációk emberéleteket sodornak veszélybe, sőt nagyon valószínű, hogy súlyos megbetegedéseket és haláleseteket okoztak. Hangsúlyozta: életmentő eszközről van szó, ezért különösen nagy bajnak tartja, hogy terjednek ezek az álinformációk.

A negyedik, illetve a további oltási dózisok lehetőségéről Pollard professzor ugyanakkor kijelentette: az erről szóló döntéshez több bizonyíték kell arra, hogy az újabb dózisok milyen hatékonyságúak. Úgy fogalmazott: nem lehet az egész világot minden négy-hat hónapban újraoltani, ez nem tartható fenn és nem is finanszírozható, ezért a jövőben a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokra kell összpontosítani az oltási kampányokat.

Hivatalosan egyelőre nincs szó arról, hogy az Egyesült Királyságban elkezdenék a negyedik oltási dózisok beadását, bár Sir Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója minapi sajtótájékoztatóján már tett erre közvetett utalást. Ő is azonban mindenekelőtt a veszélyeztetett lakossági csoportok újraoltásának lehetőségéről beszélt.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a brit felnőttek csaknem 60 százaléka már megkapta a koronavírus elleni dózis harmadik adagját.

Legolvasottabb cikkeink