• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A háziorvosi asszisztensek szerint most nincs kit oltani

Lapszemle 2022.01.05 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
A háziorvosi asszisztensek szerint most nincs kit oltani

"Pont úgy válunk hiteltelenné a betegeink szemében, hogy kínálgatjuk az oltást! Aki egy év alatt nem kérte, most sem fogja!”

A karácsonyt alaposan megzavarta a hír, hogy bizonyos hétvégi napokon a háziorvosi rendelőkben kötelező lesz oltani. Először az oltási munkacsoport vezetőjétől kaptak hírt 23-án este – mondta el egy fővárosi asszisztens. 28-án érkezett a megerősítés a tisztifőorvostól - írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Müller Cecília közölte, hogy januárban kötelező legalább egy hétvégén, pénteken és szombaton 4+8 órában oltani. Ebből 10 óra munkaidőn kívül van. Aki ennek nem tesz eleget, azt akár 5 millió forintra is büntethetik.

Az orvosok és az asszisztensek megdöbbentek, felháborodtak. A háziorvosi rendelőkben az elmúlt egy évben is szervezték az oltásokat, illetve be is adták a vakcinákat. Mindezt az eredeti feladataik mellett, a napi munkaidőn túl, úgy, hogy fizetést nem kaptak érte. Plusz juttatás csak akkor járt, ha valaki hétvégén oltott.

Nem értik, kit kellene most oltaniuk. „Az oltási akció idején rengetegen mentek el a harmadik vakcináért az oltópontokra, és eközben a háziorvosok is oltottak. A kollégák az ország minden részéből írják, hogy aki akarta, már megkapta a vakcinát. Sokan mostanában kapták el a Covidot, ők egyelőre nem szeretnék harmadszor is oltatni magukat” – mondja az egyik név nélkül nyilatkozó nővér.

Az asszisztensek szerint 70-90%-os az átoltottság a praxisokban, akik eddig sem vették fel az első oltást, azok mereven elutasítják a vakcinát. Az egyik Bács-Kiskun megyei praxisban 44 olyan ember van, akik bár regisztráltak hónapokkal ezelőtt, de azóta határozott nemet mondanak a vakcinára. „Többszöri megkeresés után sem akarják felvenni az oltást. Nem tudnak magyarázatot adni, miért gondolták meg magukat. Aki akarta, már régen felvette az oltást a háziorvosoknál vagy az oltóponton.”

„Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk. Akkor hívjanak oltani, ha kötelezővé tették az oltást!” - mondja az ottani asszisztens.

Egy borsodi rendelőből azt írták, náluk a gyerekek 5 százaléka van oltva. Alig tudnak egy ampullára való létszámot összeszedni. Egy Csongrád megyei asszisztens azt mondja, a pácienseik 85 százaléka oltott. Ő is kizártnak tartja, hogy egyszerre legalább hat embert meg tudjanak győzni, pedig ennyi kellene ahhoz, hogy felhasználjanak egy-egy üveg vakcinát, ami hat órával a felbontás után mehet a kukába.

Pest megyében egy rendelőben 70 százalékot oltottak be, a többiek alá is írták, hogy nem akarnak vakcinát. Asszisztensük szerint a hétvégi oltás csak ront a helyzeten. „Pont úgy válunk hiteltelenné a betegeink szemében, hogy kínálgatjuk, reklámozzuk az oltást! Aki egy év alatt nem kérte, most sem fogja!” - véli.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink