• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.12 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Németországban megdőlt az 1946-ban regisztrált halálozási rekord, rekordmagas a kórházban lévő betegek száma az USA-ban.

Bukarest és az erdélyi megyeszékhelyek többsége is vörös zónába került

Romániában az erdélyi megyeszékhelyek többsége után szerdán Bukarest is az úgynevezett "vörös zónába", azaz a legfertőzöttebb zónába került, miután itt is meghaladta a lakosság három ezrelékét az előző két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya. Ezen küszöbérték felett további korlátozások lépnek életbe, és bezárnak azok az iskolák, ahol alacsony a tanári kar átoltottsága.

A megyeszékhelyek közül Kolozsváron a legmagasabb, 6,5 ezrelékes a kéthetes fertőzöttségi ráta, de Brassó, Nagyvárad, Temesvár, Nagyszeben, Gyulafehérvár, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Déva és Arad is már átlépte a háromezrelékes küszöböt.

Bukarestben szerdán elérte a lakosság 3,3 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződött lakosok aránya, így a fővárosban is - az ország másik 40 városához hasonlóan - már csak befogadóképességük 30 százalékát kihasználva, legkésőbb 22 óráig működhetnek a vendéglátóhelyek, színházak, mozik, sportlétesítmények és egyéb rendezvénytermek, amelyekbe csakis Covid-igazolvánnyal, egészségügyi maszkkal, egymástól biztonságos távolságot tartva léphetnek be az emberek.

A háromezrelékes fertőzöttségi ráta felett online oktatásra kell áttérni azokban az iskolákban, amelyekben a pedagógusok kevesebb mint 60 százaléka oltatta be magát. Az oktatási miniszter szerint Bukarest mintegy 300 iskolájából legalább 55-öt be kell zárni a tanári kar alacsony átoltottsága miatt.

Romániában szerdán 8600 új fertőzésről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs (GCS), s ez több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában 44 fertőzött hunyt el, ami a kéthetes mozgóátlag másfélszerese. Az utóbbi egy hétben 35 százalékkal nőtt az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás: szerdán 3063 koronavírusos fertőzöttet ápoltak kórházban, közülük 417 súlyos esetet az intenzív terápián.

A 19,3 milliós Romániában az utóbbi 24 órában lépte át a 8 milliós küszöböt a beoltottak száma, ami a beoltható - 12 év feletti - lakosság 47,3 százalékát jelenti. Az oltási hajlandóság azonban - az ötödik hullám meredeken felfelé ívelő járványgörbéje ellenére - nem igazán emelkedett, továbbra is naponta átlagosan alig 6 ezerrel emelkedik a beoltottak száma.

Izraelben újabb rekordfertőződés mellett csökkentették a karantén idejét

Izraelben újabb rekordot mértek a járvány megjelenése óta az új fertőzöttek számában, és csökkentették a kötelező házi karantén időtartamát - jelentette a helyi média szerdán.

Nicán Horovic egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ötödik, viharos járványhullámot okozó omikron vírusváltozatnál nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy hét után is fertőz, és ezért az eddigi tízről hét napra csökkentették a fertőzöttek kötelező otthoni karanténjának idejét.

Szerdán már sorozatban harmadik napja ismét rekordszámú, ezúttal több mint negyvenezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a kedden elvégzett több mint 360 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 10,09 százalék volt. Már 156 393-an vannak kötelező otthoni karanténban azért, mert fertőzöttel érintkeztek. A szakemberek szerint a kedden megfertőződöttek valós száma százezer körül járhat, de a tünetmentesek magas aránya, valamint a 60 év alattiak számára előírt otthoni antigén gyorstesztek megjelenése miatt a hatóságok az esetek jelentős részéről nem szereznek tudomást.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói szerint körülbelül két hét múlva 800 ezer-2 millió aktív beteg várható, akik közül egy-kétezren kritikus állapotban kerülhetnek kórházba, és 2-5 százalékuk 11 év alatti gyermek lesz - értesült a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál beszámolója szerint fogadásukra a Síba kórházban gyerek-covid osztályt nyitottak orvosi bohócokkal, 110 pedagógus segítségével.

A szakemberek szerint január 25. és 30. között várhatóan csökkenni kezd majd a fertőzések száma. A fertőzési ráta már csökkenésnek indult, valószínűleg a negyedik oltás hatására.

A reprodukciós ráta jelenleg 2,02 az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis 100 fertőzött 202 embernek adja át a vírust, ami az omikron vírusváltozat gyors terjedését jelzi.

Az ötödik járványhullámban a kórházi ellátást igénylő 781 ember közül 254-en vannak súlyos állapotban, és 63-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Már 424 130-an vették fel a 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül a negyedik, - azaz a második emlékeztető - oltást az országban.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 622 053 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 222 877 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Az ország nagy többsége, 209 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, 29 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" színnel jelölt kategóriában van, 18 "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és 24 hely számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 649 940, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,51 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 358 960-an, a lakosság 46,87 százaléka már három oltást kapott. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 8274-en, az utóbbi hét napban tizenketten haltak meg Izraelben.

Az olasz egészségügyi rendszer túllépte a terheltségi küszöböt

Milánóban újra megnyitották a vásártéren felállított, koronavírusos betegeket fogadó Covid-19-kórházat, a szicíliai Palermóban tábori kórházakkal igyekeznek enyhíteni az olasz egészségügy telítettségét az omikron variáns terjedése miatt, amely a járvány minden korábbi hullámához képest több megbetegedéshez vezetett kedden.

A kedd esti adatok szerint a napi esetszám - 1,3 millió teszteléssel - túllépte a 220 ezret, és 294 beteg halt meg. Az egészségügyi minisztérium szakértőinek közlése szerint az omikron variáns terjedése még nem érte el a tetőzést, melyet a következő hetekben várnak. Egy hónappal ezelőtt a napi esetszám valamivel több mint 21 ezer volt. A szakértők bejelentették: azt javasolták a kormánynak, hogy ne hozzák nyilvánosságra naponta az adatokat, csak hetente egyszer, a lakosság körében észlelhető aggodalmak csökkentésére. A járványadatokat 2020 február óta napi rendszerességgel nyilvánosságra hozzák.

A legtöbb új beteget továbbra is a gócpontként ismert, tízmilliós Lombardiában szűrik ki: kedden 45 ezer volt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, miközben az ötmilliós Szicíliában 13 ezer. A szintén ötmilliós, északkeleti Venetóban az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint tizenötezerrel emelkedett, és túllépte a kétszázezret.

Országosan több mint 17 ezer Covid-19-beteg van kórházban, több mint ezerhatszázat kezelnek intenzív osztályon.

Liguriában, Piemontban és Calabriában a Covid-19-osztályok telítettsége túllépte a harmincszázalékos küszöböt, az intenzíveké a húszszázalékost, ami miatt a három tartomány hétfőtől úgynevezett narancssárga járványövezetbe léphet át. Utóbbi a régión belüli közlekedés korlátozását jelenti az önkormányzatok közötti mozgás megtiltásával.

Minden tartományban nehézséget teremtett a betegek megugrott száma: Milánóban ismét újranyitották a vásártéren kialakított Covid-19-kórházat, amely korábban oltópontként működött. A szicíliai Palermóban már három kórház parkolójában létesítettek katonai tábori kórházakat. A betegek, akik azokba sem férnek be, a mentőautókban várják meg, hogy helyet kapjanak. Calabriában szintén a fegyveres erők nyújtanak segítséget, ahogyan már 2020 márciusában is; a dél-olaszországi tartományban azonban nem a magas betegszám, hanem a kevés kórházi hely jelen problémát. Nápolyban egymás után állítják át a kórházi osztályokat a Covid-19-betegek fogadására. A helyi egészségügyi adatok szerint a legnagyobb gondot az ápolóhiány jelenti, mivel a személyzet húsz százaléka elkapta a fertőzést.

A sebészek keddi felhívása szerint a nem életmentő műtétek fele elmarad, mert egymás után zárják be azokat az osztályokat, amelyek nem a koronavírussal foglalkoznak.

Az olasz püspöki kar (Cei) nyilvános levélben erősítette meg a templomokban 2020 májusa óta alkalmazott járványintézkedéseket. A Cei nem tette kötelezővé, de azt ajánlotta, hogy a hívők a templomokban FFP2 típusú maszkot viseljenek. Az útmutatások között szerepel, hogy a "túlzottan használt" maszkok helyett a templomokban új maszkokat biztosítsanak a hívőknek, akiknek továbbra is egymástól biztonsági távolságra kell helyet foglalniuk a padokban. A Cei FFP2-es maszkot írt elő a katekizmus órákat tartók számára is, valamint február elsejétől kötelezővé teszi az emlékeztető oltást a katolikus egyetemek tanárai számára, ahogyan ez az olasz állami egyetemeken is életbe lép majd.

Jelentős ütemben csökken az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb adatok szerint jelentős ütemben csökken a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. Londoni elemzői számítások szerint most már biztosra vehető, hogy az ország túljutott az omikron vírusvariáns okozta fertőzési hullám tetőzésén.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett új adatsora szerint az elmúlt 24 órában 120 821, az utóbbi egy hétben 1 103 660 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte. A heti szám 166 218-cal, 13,1 százalékkal alacsonyabb a múlt kedden zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél.

A pozitív szűrési leletek heti száma azzal együtt is csökkent, hogy ugyanebben az egyheti időszakban 1,85 millióval, 18,1 százalékkal több koronavírus-szűrést végeztek, mint a megelőző héA kedden zárult egy hétben 12,1 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában.

Rekordmagas a kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban

Új rekordot döntött a kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban a koronavírus omikron-változatának rendkívül gyors terjedése miatt: a héten 145 982 amerikai fertőzöttet  szállítottak kórházba - jelentette az NPR közszolgálati rádió kedden. Az amerikai közszolgálati rádió tudósítása szerint ez magasabb szám, mint amelyet 2021. januárjában regisztrált a washingtoni egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma. A tárca 5400 amerikai kórház folyamatos adatszolgáltatása alapján állítja össze a statisztikáit.

Az NPR szerint a koronavírusos betegek jelenleg az amerikai kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el, és a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is a legmagasabb a világjárvány kitörése óta. A rádió emlékeztetett rá, hogy a rekordmagas számok világosan mutatják, milyen gyorsan terjedt el az országban a vírus omikron-variánsa: a több mint 700 ezer napi új fertőzés is új csúcsot jelent.

A kutatók és az egészségügyi dolgozók is arra figyelmeztetnek, hogy a túlzsúfolt kórházakban elkerülhetetlenül emelkedni fog a halálesetek száma, mivel a kórházi dolgozók nem tudják biztosítani mindenkinek a megszokott ellátást. Az amerikai kórházak a keleti parti Maryland államtól az ország közepén fekvő Missouri államig mindenhol túlzsúfoltak, és a koronavírusos kórházi betegek száma már meghaladta vagy megközelítette a korábbi rekordértékeket. A tagállamok és a kórházak vezetői és dolgozói egyre komolyabb járványügyi figyelmeztetéseket adnak ki.

"Közelebb vagyunk egy válsághelyzethez, mint bármikor korábban" - nyilatkozta Dr. John Lynch, a nyugati parti Seattle-ben működő Washingtoni Egyetem orvoskarának munkatársa egy minapi sajtótájékoztatón. Maryland állam kormányzója, Larry Hogan veszélyhelyzetet hirdetett ki a tagállamban, és a múlt héten kijelentette: a következő hetek "a járvány kitörése óta a legnehezebb időszakot" fogják jelenteni.

Az arizonai egészségügyi dolgozók arra figyelmeztetik a tagállam vezetését, hogy az állami egészségügyi rendszer az "összeomlás szélére" került. "Több olyan esetünk is volt, hogy a betegek keringése összeomlott, nagyon rosszul lettek és néhányan meg is haltak a váróteremben" - mondta el Dr. Bradley Dreifuss, az Arizona állambeli Tucsonban dolgozó kórházi sürgősségi szakorvos  újságíróknak.

A tagállami kormányzók országszerte több helyen mozgósították a Nemzeti Gárda (NG) tagjait, hogy megerősítsék a túlterhelt kórházakat, így a Nemzeti Gárda főhadiszállásának otthont adó Ohio államban is. "A kórház csordultig van betegekkel" - jelentette ki Dr. Kristin Englund, a Clevelandi Klinika fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosa. "Az intenzív osztályunk megtelt, és a hagyományos kórházi ágyaink is tele vannak páciensekkel, nagyon sok közülük koronavírusos" - mondta Englund doktornő.

Az egyetlen reménysugár, hogy más országok tapasztalataihoz hasonlóan az Egyesült Államok adatai is azt mutatják, hogy a vírus omikron változata kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a korábbi delta-variáns - állapította meg az NPR. Hozzátette: egyes amerikai kórházakban azt tapasztalták, hogy már kevesebb koronavírusos betegnek van szüksége intenzív osztályon történő ellátásra vagy lélegeztetőgépre, mint korábban.

Németországban megdőlt az 1946-ban regisztrált halálozási rekord

Megdőlt tavaly Németországban az 1946-ban regisztrált halálozási rekord, egy év alatt egymilliónál is többen haltak meg - közölte kedden a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis), amelynek adatai szerint a növekedés részben a koronavírus-világjárványnak tulajdonítható. A Destatis előzetes adatai szerint 2021-ben 1 016 899 haláleset történt Németországban. A halálozások száma legutóbb 1946-ban haladta meg az egymilliót a mai Németország területén, akkor 1 001 600 halálesetet jegyeztek fel.

A második világháború utáni első évben főleg a nehéz életkörülmények miatt érte el a milliós nagyságrendet a halálozások száma, a tavalyi adatokat pedig elsősorban a nagyobb népesség és az idősek magasabb aránya magyarázza. Ugyanakkor a koronavírus-világjárványnak is van szerepe. Ezt jelzi, hogy a halálozások száma a járvány előtti időszakban rendre 1-2 százalék közötti mértékben emelkedett éves összevetésben, tavaly viszont csaknem 3 százalékkal volt magasabb, mint 2020-ban.

Az adatok havi bontásban azt mutatják, hogy a halálesetek száma a - főleg a járványlassító korlátozások miatt - szinte teljesen elmaradt influenzahullám következtében februárban és márciusban az utóbbi éveket jellemző középérték alatt volt, majd a járvány harmadik hullámának idején, áprilisban és májusban ismét e szint fölé emelkedett.

A növekedés nyáron is folytatódott, és egybeesett az országra lecsapó hőhullámokkal. Augusztusban a halálozások száma visszatért az utóbbi években megszokott tartományába, majd ősszel és télen, a járvány negyedik hullámával ismét meredeken emelkedett. Így a halálesetek száma novemberben 21 százalékkal, decemberben pedig már 22 százalékkal haladta meg az előző négy év középértékét.

Jelentésében a szövetségi statisztikai hivatal kiemelte, hogy a több halálozás csak részben magyarázható az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetekkel. A növekedéshez hozzájárulhattak a többi között a nem regisztrált Covid-19 megbetegedések, és az is emberek halálával végződhetett, hogy a járvány miatt elhalasztottak műtéteket, kontrollvizsgálatokat és szűrővizsgálatokat. E tényezők hatása azonban egyelőre nem számszerűsíthető - tették hozzá az elemzés összeállítói.

Németország az új év elején a SARS-CoV-2 omikron nevű variánsának terjedése miatt elindult ötödik járványhullám kezdeti, erősen emelkedő szakaszában tart. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 45 690 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez csaknem 50 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 30 561-hez képest. A járvány kezdete óta így már 7 581 381 fertőződést regisztráltak. A Covid-19 miatt 322 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 114 351-re emelkedett.

A Covid-19 elleni teljes védőoltással a németországi lakosság 72 százaléka - 59,9 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 43,5 százaléka - 36,2 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 21,1 millióan vannak, a lakosság 25,3 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyermek, akinek egyelőre nincs oltóanyag.

Szlovéniában január végére várják az ötödik hullám tetőzését

Szlovéniában január végére, február elejére várják a koronavírus-járvány ötödik hullámának tetőzését - jelentette ki kedden Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, megjegyezve, hogy mindemellett nem szerencsés előrejelzésekbe bocsátkozni, mert az omikron variáns nap, mint nap új meglepetést okoz.

Az új vírustörzs terjedése miatt a kormány azt javasolja a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

A tárcavezető szerint kisebb csoportokat kell létrehozni, hogy az alkalmazottak ne keveredjenek, és így minél kevesebben essenek ki a munkából. A szlovén kormány attól tart, hogy a járvány robbanásszerű terjedése miatt nagyon sokan kerülnek karanténba, ez pedig megbéníthatja az ország gazdasági életét. Emiatt hétfőtől tízről hét napra rövidítették a kötelező hatósági elkülönítés időtartamát is.

A miniszter továbbá felhívta az állampolgárokat, hogy használják ki a január 13-15 közötti oltási akciónapokat, amikor az egész ország területén reggeltől estig előjegyzés nélkül vehetik fel valamelyik vakcina egyik adagját.

Keddre, rekordszámú 5164 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három beteg halt meg. Kórházban 553 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 254 067-en kaptak védőoltást, közülük 1 195 655-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 7956 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 38-an hunytak el. Kórházban 1824 beteget ápolnak, közülük 233-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 270 667-en kaptak védőoltást, közülük 2 167 171-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítására Horvátországban hétfő éjféltől újabb szigorításokat vezettek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.

Legolvasottabb cikkeink