• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.01.26 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hollandiában enyhítették a járványügyi korlátozásokat, Romániában nem emelkedtek jelentősen a fertőzésszámok.

Az ukrán oktatási minisztérium távoktatást javasol az iskoláknak

Az ukrán oktatási minisztérium a koronavírus-járvány egyes régiókban tapasztalható fellángolására tekintettel azt javasolja az iskoláknak, hogy legalább két hétre térjenek át a távoktatásra az 5. és 11. közötti évfolyamokon - derült ki a tárca szerdai sajtóközleményéből. A minisztérium a felsőoktatási intézményeknek is javasolja a távoktatásra való áttérést január 27-től február 25-ig. Az alsó tagozatosok viszont továbbra is járhatnak iskolába, és az óvodák, iskolai előkészítők bezárását sem javasolja egyelőre a minisztérium.

Jaroszlav Zseleznyak, a Hang párt parlamenti képviselője a Telegram üzenetküldő portálon azt írta, hogy a törvényhozás a jövő héten várhatóan karanténba vonul február 15-ig, mert szavai szerint sok beteg van a képviselők között. Julija Palijcsuk, a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája kormánypárt szóvivője szerdán közölte, hogy jelenleg a frakció 17 tagja Covid-beteg, az apparátusnak pedig 45 alkalmazottja. A parlamentben naponta két-három újabb fertőzéses esetet jegyeznek fel - tette hozzá a szóvivő.

Az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában szerdára 24 321-gyel 3 913 809-re, az elhunytaké 141-gyel 99 584-re, az aktív betegeké pedig csaknem 19 ezerrel 217 510-re emelkedett. Az elmúlt napon 3073 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 519 768-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 701 540-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 248 063-an kaptak. Kedden 81 736 embert oltottak be.

Romániában megugrott a fertőzöttek száma, egyes kórházakban a személyzet is megbetegedett

Romániában a kiértékelt koronavírustesztek számának növekedésével összhangban megugrott szerdán az egy nap alatt kimutatott új fertőzöttek száma, ráadásul az egészségügyi ellátást a személyzet megbetegedése is veszélyezteti.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában több mint 34 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, 74 százalékkal többet, mint kedden. Ugyanilyen arányban emelkedett a kiértékelt tesztek száma is. Romániában - a háromnapos hosszú hétvége után - szerdán haladta meg először a 100 ezret az egy nap alatt kiértékelt koronavírustesztek száma.

Míg a keddi 19 ezer új fertőzöttet 62 ezer teszt kiértékelése nyomán mutatták ki, a szerdai 34 ezret csaknem 109 ezer teszt eredménye alapján összesítették. A találati ráta (a pozitív tesztek aránya) szinte azonos volt: mindkét napon meghaladta a 31 százalékot. A román média által megszólaltatott járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy ilyen magas találati ráta mellett a hivatalos statisztikába bekerülő napi esetszám már nagymértékben az elvégzett tesztek számától függ és feltehetően csak töredékét képviseli a valós fertőzöttségi adatnak.

Szerdán kiugróan sok, 94 halálesetet is regisztráltak, ami majdnem két és félszerese az utóbbi két hét átlagának. A kórházi kezelésre szorulók száma már csaknem ugyanolyan sebességgel emelkedik, mint a fertőzötteké: az utóbbi hét napon az esetszámok átlagosan 75, míg a Covid-kórházakban kezelt beutaltak száma 60 százalékkal (7348-ra) emelkedett. Jelenleg 692 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 30 százalékkal több, mint múlt szerdán.

Egyelőre a koronavírus-fertőzötteknek elkülönített kórházi kapacitások kevesebb mint egy harmada foglalt, az egészségügyi rendszer működésében azonban egyre több helyütt okoz problémát a személyzet megfertőződése, a fertőzött alkalmazottaknak ugyanis akkor is otthon kell maradniuk, ha tünetmentesek: a beoltottaknak hét napra, a beoltatlanoknak pedig tíz napra kell karanténba vonulniuk.

A Digi24 hírtelevízió értesülései szerint szerdán a bukaresti Witting (vasutas) kórházban is felfüggesztették a következő négy napra a beutalásokat a sebészeti és belgyógyászati részlegen, ahol a személyzet több mint tíz tagjánál és a betegeknél is koronavírus-fertőzést mutattak ki. A Witting egyike annak a kilenc fővárosi kórháznak, ahol fertőzési góc alakult ki. A Digi24 szerint a fertőzés főleg a nővérek és ápolók körében terjed, akik között magasabb az oltással szemben szkeptikusok aránya.

Hollandiában enyhítették a járványügyi korlátozásokat

A holland kormány szerdán enyhítette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legtöbb korlátozást, annak ellenére, hogy az új fertőzések napi átlaga 60 ezerre ugrott - jelentette az NlTimes holland hírportál. A rendelkezések értelmében, a hetek óta tartó lezárások után, a kávézók, éttermek, bárok, mozik, múzeumok, sportstadionok újranyithatnak, és fogadhatnak koronavírus-igazolvánnyal rendelkező vendégeket. A vendéglátó egységeknek este 10-kor be kell zárniuk, a stadionok pedig befogadó kapacitásuk csak egyharmadát használhatják ki.

Mark Rutte miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta: a lazítások egyelőre hat hétig maradnak érvényben. Hozzátette ugyanakkor, hogy fennáll az újabb szigorítások lehetősége, mivel a lazítások miatt tovább nőhet az új fertőzöttek, és a kórházi felvételek száma. A kormányfő hangsúlyozta továbbá, hogy mindenkinek kötelessége betartani a maszk használatára, a távolságtartásra, és a higiéniára vonatkozó szabályokat. "Mindenkit arra kérek, tegye lehetővé, hogy Hollandia ismét kinyithasson és nyitva is maradhasson" - hívta fel a figyelmet.

Ernst Kuipers egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón rámutatott: a járványügyi lazítások napi átlagban akár 100 ezer új fertőzöttet is eredményezhetnek. "A szomszédos országokban, ahol enyhébbek voltak a korlátozások, a fertőzések száma másfél-két és félszerese az itteninek. Ha megnézzük a kórházi felvételek számát, az akár ötször magasabb, mint Hollandiában" - mondta. A tárcavezető hangsúlyozta a harmadik, emlékeztető oltás fontosságát is. Mint mondta, elenyésző azoknak a kórházban koronavírus fertőzéssel ápolt embereknek az aránya, akik felvették a harmadik oltást is.

A holland nemzeti egészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt héten rekordszámú, 366 120 fertőzöttet regisztráltak. Ez 51 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. A kórházakban ápoltak száma viszont csak kis mértékben emelkedett. A holland felnőttek közel 90 százaléka be van oltva, és körülbelül 57 százalékuk már megkapta a harmadik oltást is.

Lengyelországban részbeni távoktatásra térnek át

Lengyelországban csütörtöktől február végéig távoktatásra térnek át az általános iskola felsőtagozatú osztályai és a középiskolák - jelentette be Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszter kedden.A szejmben megtartott kedd esti sajtóértekezletén Czarnek a döntést a koronavírus-fertőzések jelenleg növekedő számával indokolta. Az intézkedés a lengyelországi téli szünet végéig, február 27-ig érvényes.

Lengyelország egyes vajdaságaiban ezen a hétfőn kezdődött meg a kéthetes téli szünet, amelyre majd a szokásos rotációs rendszerben más vajdaságokban is sor kerül. Czarnek kiemelte: a diákok számára gyakorlatilag csak kéthetes távoktatást jelent az új intézkedés, az idő többi részét a tervezett pihenéssel tölthetik.

Lengyelországban utoljára a múlt szerdán szigorítottak a járványügyi intézkedéseken, amikor távmunkára kötelezték  a közigazgatásban dolgozókat. A korábbi, december közepén hozott döntés értelmében a szolgáltatásokat egyszerre az eddiginél kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe. A védettségi igazolás nem kötelező érvényű. A karanténidőt keddtől kezdve hétnaposra rövidítették a koronavírus újabban terjedő változatainak rövidebb lappangási ideje miatt.

Keddi adatok szerint a közel 38 millió lelket számláló Lengyelországban egy nap alatt csaknem 37 ezer új fertőzöttet mutattak ki, míg egy héttel ezelőtt mintegy 19,7 ezer fertőzést regisztráltak. Szombaton a járvány kitörése óta a legtöbb, 40 876 új esetről számoltak be. Nem növekszik egyelőre jelentősebben a kórházi kezelésre szorulók száma: kedden valamivel több mint 14 ezer beteget ápoltak kórházban.

Spanyolországban oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító hálózat tagjait fogták el

Koronavírus elleni oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító nemzetközi hálózat tagjait fogta el a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában - közölte a hatóság kedden. A tájékoztatás szerint a csoport csak a madridi autonóm tartományban legalább 1600 embernek adott el hamis dokumentumokat. A negatív PCR-tesztekért 50 eurót (18 ezer forint), az oltási igazolásokért 200 és 1000 euró (72 ezer és 360 ezer forint) közötti összegeket kértek attól függően, hogy hány dózist igazoltak. A hamisítók kriptovalutában kérték a vételárat, hogy így nehezebben lehessen nyomon követni az ügyleteket.

A spanyol hatóságok január elején kezdtek nyomozni, miután egy mobiltelefonos csevegőalkalmazás oltásellenes csoportjaiban hamis igazolásokat kínáló hirdetések tűntek fel. Az akcióban hét embert vettek őrizetbe, egy argentin állampolgár kivételével mind spanyolok. Nyomoznak a vásárlók után is, akik között már azonosítottak ismert énekest és hírhedt drogkereskedőt is. A rendőrség szerint sikerült felszámolni a hálózat spanyol ágát, de a csoport központja Franciaországban van. A vezetőire vonatkozó megszerzett információkat a rendőrség átadta a francia hatóságoknak.

Romániában nem emelkedtek jelentősen a fertőzésszámok

Romániában nem emelkedett jelentősen a múlt heti csúcsokhoz képest, így kedden sem haladta meg a húszezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter pedig úgy vélekedett, hogy az országban február közepén tetőzhet a járvány mostani, ötödik hulláma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 19 685 új fertőzött csaknem 60 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, amiből arra lehet következtetni, hogy továbbra is emelkedik a járványgörbe, de nem annyira meredeken, mint egy héttel korábban, amikor a napi esetszám még két és félszerese volt a kéthetes mozgóátlagnak. Az esetszámok ingadozását azonban nagymértékben befolyásolja a kiértékelt tesztek mennyisége is, amelynél a találati ráta (a pozitív eredmények aránya) már a harminc százalékot is meghaladja. Kedden alig több mint 60 ezer tesztet értékeltek ki, míg egy héttel korábban csaknem 90 ezret.

A kórházi kezelésre szorulók száma egyre gyorsabban emelkedik, de továbbra sem olyan ütemben, mint a fertőzötteké: az utóbbi hét napon csaknem 70 százalékkal nőtt a Covid-beutaltak száma, kedden meghaladta a hétezret. A kórházakban koronavírussal kezelt kiskorúak száma továbbra is az átlagosnál gyorsabban növekszik: egy hét alatt 85 százalékkal (643-ra) emelkedett.

A romániai kórházakban 650 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 33 százalékkal több, mint múlt kedden. A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 44 fertőzött halt meg: ez 15 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot, amely a járvány korábbi hullámaihoz képest sokkal kisebb mértékben és lassúbb ütemben (az utóbbi tíz napon 29-ről 38-ra) emelkedett.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azzal számol, hogy február 10-15 után már csökkenni fognak a napi esetszámok, és márciustól lazítani lehet a járványügyi intézkedéseken, addig azonban még egy nehéz időszak következik. A tárcavezető szerint az omikron vírusvariáns annyira fertőző, hogy "szinte lehetetlen" elkerülni a fertőzést. Bár nincs annyi súlyos eset, mint a járvány előző hullámai idején, most az okoz fennakadást az egészségügyi ellátásban, hogy az alkalmazottak is megfertőződnek. Több kórházban fertőzési góc alakult ki: a személyzet és más betegségekkel kórházba került páciensek is elkapták a koronavírust, a karanténba küldött kórházi alkalmazottakat helyettesítőkkel kell pótolni.

Legolvasottabb cikkeink