• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.01.29 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Oroszország két külföldi vakcinát tesztel, Spanyolország túljutott a hatodik járványhullám csúcsán, lassul a járvány Angliában.

Oroszország két külföldi vakcinát tesztel

Két külföldi koronavírus-vakcina engedélyeztetését mérlegeli Oroszország, az eljárás a klinikai tesztelés stádiumában tart - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese újságíróknak Moszkvában pénteken, miközben az új fertőzöttek száma megközelítette a százezret. Medvegyev elmondta, hogy az AstraZeneca és egy kínai cég oltóanyagáról van szó. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tiltotta be a külföldi vakcinák alkalmazását, de meg kíván győződni arról, hogy legalábbis ártalmatlanok.

Oroszországban jelenleg hat saját fejlesztésű vakcinát használnak a lakosság átoltására. A moszkvai egészségügyi tárca közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) februárban küld újabb delegációt Oroszországba az első orosz oltóanyag, a Szputnyik V nemzetközi engedélyeztetési eljárásának keretében.

Az orosz operatív törzs pénteken közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 98 040-nel 11 502 657-re nőtt. Az aktív esetek száma 1 014 017. Kórházba 14 046 pácienst szállítottak, 9,7 százalékkal többet, mint egy nappal korábban. Az elmúlt egy nap alatt 673, a járvány kezdete óta pedig 329 443 embert halt meg.

Egészségügyi miniszter: Spanyolország túljutott a hatodik járványhullám csúcsán

Minden jel szerint Spanyolország túljutott a hatodik koronavírus-járványhullám csúcsán - mondta Carolina Darias egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta: már stabilan, napról napra csökken az új regisztrált fertőzöttek száma, és felhívta a figyelmet arra is, hogy ennek ellenére továbbra sem árt betartani az óvintézkedéseket. Összehasonlítva a tavaly ilyenkor zajló harmadik járványhullámmal az omikron variáns most hétszer több fertőzést eredményezett, viszont "jóval kevesebben" vesztették életüket, mint akkor - mondta.

A spanyol egészségügyi minisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 774-en hunytak el a fertőzés következtében, tavaly ugyanekkor 1685 halálos áldozatot jövetelt a járvány. Míg most a kórházakban kezeltek 14,7 százaléka koronavírusos, az intenzív osztályokon ápoltak 21,7 százaléka fertőzött, egy évvel ezelőtt az arány 24 százalék és 42 százalék volt.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy a minisztérium változtatni készül a kórházi esetek besorolásán, szétválasztva azokat, akik a fertőzés miatt szorulnak ellátásra, azoktól, akik más betegség miatt kerültek egészségügyi intézménybe, de ott kiderült, hogy fertőzöttek.

Spanyolországban az elmúlt egy napban mintegy 119 ezer új esetet regisztráltak. Százezer emberből 3078-an fertőződtek meg az elmúlt két hét átlagában. A legmagasabb a fertőzöttek aránya a 12 év alattiak körében, százezer gyerekből átlagosan 5700 koronavírusos. Ennek a korosztálynak az oltását kezdték el a legkésőbb, tavaly december közepén, és tartományonként eltérő ritmusban haladnak. Az élen Galicia áll, ahol a gyerekek 81,5 százalékának adták be már a vakcinát, a sort a Baleár-szigetek zárja 32,7 százalékkal.

Az egészségügyi minisztérium közölte: Spanyolországban megjelent az omikron egy újabb, BA.2-es alvariánsa, amelyet csendes omikronnak is neveznek. Eddig hat esetben diagnosztizálták négy különböző tartományban.

A járvány jelentős lassulását jelzi a terjedési ütemet mutató reprodukciós ráta Angliában

Az angliai koronavírus-járvány terjedési ütemének jelentős lassulását jelzi az R reprodukciós mutató pénteken ismertetett legfrissebb becslési sávja. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai szerint az R mutató Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 0,7 és 0,9 között van, vagyis mindkét becslési szélsőérték a járvány terjedésének lassulása és gyorsulása közötti 1-es határszint alá került. Az új becslési sáv azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE számítási módszertana alapján ez azt valószínűsíti, hogy az Angliában bekövetkező új fertőződések száma minden nap 2-6 százalék közötti ütemben csökken az előző 24 órához képest. Az angliai reprodukciós ráta a múlt héten 0,8-1,1, két hete 1,1-1,5 között volt, vagyis egy héttel ezelőtt a felső, az azt megelőző héten még mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

A SAGE pénteki ismertetése szerint az angliai átlagon belül északnyugaton a legjobb a helyzet: ebben a térségben 0,5-0,8 közötti R mutatót mértek, ami azt jelenti, hogy itt minden 24 órás időszakban 5 és 10 százalék közötti mértékben csökken az előző egy naphoz képest az új koronavírus-fertőződések száma.

Londonban - az omikron koronavírus-variáns terjedésének korábbi gócpontjában - 0,6-0,9 közötti R becslési sávot mértek a SAGE szakértői. Ennek alapján a 9 milliós brit fővárosban naponta 3-8 százalékkal csökkenhet az újonnan megfertőződők száma. Sadiq Khan londoni polgármester már a múlt héten visszavonta azt a határozatot, amely a járvány korábbi gyors terjedésének idejére "komoly egészségügyi incidenst" hirdetett ki a fővárosban, és ezen a héten országszerte is megszűnt a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában.

A brit egészségügyi minisztérium járványügyi adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság egészében is visszavonulóban van a koronavírus-járvány. A szaktárca legfrissebb kimutatása szerint a péntek este zárult 24 órában 89 176, az utóbbi egy hétben 629 692 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak országszerte. A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében - mindenekelőtt a rendkívül fertőző omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt - még rekordot döntött: január 4-én 218 724 új koronavírus-fertőződést azonosítottak, csaknem a 2,5-szeresét a péntek este zárult 24 órában kiszűrt új fertőződések számának.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is: az elmúlt egy hétben 12 223 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 betegség miatt, 2062-vel, 14,4 százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten. Szakértők szerint a csökkenés két fő oka az, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadag beadása.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki beszámolója szerint az első, a második és a harmadik oltási adagból eddig összesen csaknem 138 milliót adtak be országszerte, és a teljes felnőtt népesség 64,6 százaléka - ezen belül a legveszélyeztetettebb 60 éven felüli korcsoport tagjainak több mint 90 százaléka - mindhárom dózist megkapta.