• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.02.01 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Teljes jóváhagyást kapott a Moderna vakcinája az Egyesült Államokban, Románia egyszerűsítette a beutazási feltételeket.

Horvátországban változnak a karanténszabályok

Horvátországban keddtől rövidebb lesz a karanténkötelezettség időszaka, a változások a kontaktszemélyekre és a fertőzöttekre is vonatkoznak - közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ). A HZJZ ajánlásai szerint tíz napról hét napra csökkentik a kontaktszemélyek esetében az elkülönítést. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik felvették mindhárom oltást vagy négy hónapon belül két oltást kaptak, illetve ez idő alatt felgyógyultak a fertőzésből.

Öt napra csökkentik azok számára az elkülönítést, akik igazoltan fertőzöttek és enyhébb vagy közepes tünetekkel rendelkeznek. A karantén csak negatív teszttel oldható fel öt nap után. Ez azonban nem vonatkozik az oltatlanokra vagy azokra, akik még nem estek át a fertőzésen, nekik továbbra is tíz napig kell elkülönítőben maradniuk.

A válságstáb a hónap végéig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. Az országban továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése.

A közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 14 730 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an hunytak el. Kórházban 2052 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 294 732-en kaptak védőoltást, közülük 2 206 142-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában keddre 11 810 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 14 beteg halt meg. Kórházban 887 beteget ápolnak, közülük 132-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 260 945-en kaptak védőoltást, közülük 1 210 314-en mindkét adagot felvették.

Az országban február 1-jétől változnak a tesztelési szabályok. Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter elmondta: a felgyógyultsági igazoláshoz ezentúl elegendő lesz az antigén gyorsteszt, ingyenes PCR-tesztet csak orvosi beutalóval lehet végeztetni. A pozitív gyorsteszttel Covid-igazolványt is lehet igényelni, ez azonban csak Szlovénia területén lesz érvényes, határátlépéshez nem. Aki ennek alapján szeretne európai uniós Covid-igazolványt kiállíttatni, annak saját költségen kell PCR-tesztet végeztetnie - hangsúlyozta a tárcavezető.

Ukrajna több mint 120 tonna segélyt kapott Lengyelországtól

Több mint 120 tonna, koronavírus elleni humanitárius segélyszállítmány érkezett Lengyelországból Ukrajnába - közölte az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata. A segély 29 teherautón érkezett, orvosi felszereléseket, tábori ágyakat, takarókat és ágyneműt, valamint kétmillió maszkot tartalmaz. A lengyel fél az ukrán katasztrófavédelmi szolgálatnak írt levelében kifejezte reményét, hogy ez a támogatás segít az Ukrajnában élőknek a jelenlegi válsághelyzetben és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy tévéműsorban kijelentette: tudományos vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a harmadik, emlékeztető oltás akár 80 százalékkal növeli a koronavírus elleni védelmet a vírus különösen fertőző omikron variánsával szemben is. Hozzátette, hogy megfertőződés esetén pedig sokkal könnyebb lefolyású a betegség. Az egészségügyi tárca arra figyelmeztetett, hogy az omikron elleni védekezéshez szükség van a harmadik oltásra, amelyet Ukrajnában már bárki felvehet, és többféle oltóanyag áll rendelkezésre.

Jepifanyij metropolita, az egyesített ukrán ortodox egyház vezetője közben a Facebookon tudatta, hogy kigyógyult a koronavírus-fertőzésből.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában keddre 30 768-cal 4 095 263-ra, az elhunytaké 192-vel 100 395-re, az aktív betegeké pedig csaknem 22 ezerrel 363 288-ra emelkedett. Az elmúlt napon 2069 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 645 012-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 702 941-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 356 098-an kaptak. Vasárnap 65 655 embert oltottak be.

Olaszországban februártól a mindennapi élet az oltási igazolással működik

Olaszországban keddtől megkezdődött az oltási igazolások általános használata, a dokumentum felmutatását kérik a legtöbb üzletben, a vendéglátóhelyeken és a közlekedési eszközökön. Eltörölték továbbá a külföldről érkezők tesztkötelezettségét, és meghosszabbították a szabadtéri maszkhasználat kötelezettségét.

Oltási igazolás kell az üzletekbe való belépéshez, kivéve az élelmiszerboltokat és az alapvető szükségcikkeket áruló boltokat, közöttük a gyógyszertárakat. Kérik az igazolást a ruhaüzletek, a dohányboltok, a könyvesboltok bejáratánál, valamint a bankokban, postákon és más hivatalokban. A kormány először úgy tervezte, hogy a postahivatalokban a nyugdíjak felvételéhez nem lesz szükséges az oltási igazolás, később viszont korrigált, hiszen mivel ötven év felettiekről van szó, számukra kötelező az oltottság.

Oltási igazolás szükséges a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, zárt és szabadtéri vendéglátóhelyeken, hotelekben, a városi tömegközlekedésben és a távolsági járatokon.

Az oltási igazolásnak legalább egy adag vakcina felvételét kell igazolnia. A mobiltelefonokra letöltött vagy papírra kinyomtatott igazolást az üzletek, hivatalok, intézmények bejáratánál ellenőrzik vagy a bárokban például a kasszánál fizetéskor. Ahol nem lehetséges az egyenkénti ellenőrzés, szúrópróbaszerűen zajlik a kontroll. Az oltási igazolást a betegségből való gyógyulás vagy negatív teszteredmény válthatja ki.

Az egy vagy két adag oltással bírók igazolásának érvényességét 6 hónapra csökkentették. Az emlékeztető oltás felvételét is bizonyító igazolás hatályát határozatlan időre meg akarják hosszabbítani, de arról még nem született végleges döntés. Utóbbi hasznos lehet majd azoknak a külföldieknek, akik kora ősszel kapták meg az emlékeztető oltást és a következő hónapokban vagy nyáron akarnak Olaszországba menni.

Február elsejétől az 50 év felettiek számára kötelezőnek számít az oltottság. Nem elegendő többé az egy adag vakcina: aki csak egy oltást vett fel, ismét be kell oltatnia magát, és az emlékeztető oltást is pótolni kell. Az oltás vagy nem elegendő számú oltás nélkülieket egyszeri 100 euróval bírságolják meg. Február közepétől az 50 év felettiek munkát sem vállalhatnak oltás nélkül. Az oltási kötelezettség 28 millió ötven év feletti olaszt érint. 

Az ország határain eltörölték a belépők tesztkötelezettségét, de az oltottsági vagy védettségi igazolás továbbra is kötelező. Február 10-ig továbbra is kötelező a maszkhasználat szabadtéren. Február 11-én újranyitnak a diszkók és más szórakozóhelyek. A kormány ugyan eredetileg még meg akarta hosszabbítani a zárva tartásukat, de a kereskedelmi szektor a közelgő Bálint-napra hivatkozva az újranyitás mellett érvelt - írta a La Repubblica napilap.

Az oktatási minisztérium közölte, hogy az idén, két év után először, megtartják az írásbeli érettségiket

Teljes jóváhagyást kapott a Moderna vakcinája az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina - jelentette be hétfőn az FDA. Ez azt jelenti, hogy a 18 éves és idősebb emberek esetében a Moderna által gyártott vakcinát mostantól nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben alkalmazhatják. Az oltóanyag már 2020 decembere óta elérhető, ekkor kapta meg ugyanis a sürgősségi felhasználási engedélyt Amerikában. Az FDA beszámolója szerint az oltás hat hónappal a második vakcina beadása után is "nagy hatékonyságot mutat és biztonságot nyújt."

Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője azt mondta: reméli, hogy ez a mostani lépés további bizalmat ébreszt az emberekben az oltás iránt. "A közvélemény biztos lehet abban, hogy a Spikevax (a Moderna által gyártott oltás neve) megfelel azoknak az FDA támasztotta magas biztonsági, hatékonysági és gyártási előírásoknak, amelyek az Egyesült Államokban történő felhasználásra jóváhagyott vakcinákra vonatkoznak" - fogalmazott Woodcock.

Az FDA vezetője hozzátette: "a Covid-19 elleni vakcinánkat több százmillió embernek adták be szerte a világon, megvédve őket ezzel a koronavírus-fertőzéstől, a kórházi kezeléstől és a haláltól" - írta közleményében Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. "Ez a Moderna történetének jelentős mérföldköve, ugyanis ez az első termékünk, amelyet engedélyeztek az Egyesült Államokban." - tette hozzá Bancel.

Mostantól - az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcinával együtt, amely tavaly augusztusban kapta meg az engedélyt - az amerikai piacon két termék is rendelkezik teljes jóváhagyással. A döntés lehetővé teszi továbbá a Moderna számára, hogy vakcináját közvetlenül a fogyasztók számára értékesítse.

A Moderna jelenleg arra vár, hogy az FDA engedélyezze az oltóanyaga tinédzsereknél történő alkalmazását is. A vállalat klinikai vizsgálatokat végez a felnőttek számára készült emlékeztető oltásokkal és a gyermekeknek szánt első oltásokkal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban alkalmazott irányelvek szerint a Moderna vakcina emlékeztető oltása javasolt öt hónappal a második adag szérum felvétele után.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek körülbelül 74 százaléka rendelkezik a koronavírus elleni védettséget nyújtó kettő oltással. A számok azonban sokkal alacsonyabbak az emlékeztető oltás esetében, amely - a szakemberek szerint - kulcsfontosságú az omicron változat elleni védelem eléréséhez. Az amerikai közegészségügyi hivatal adatai szerint a két oltással rendelkező felnőttek mindössze 44 százaléka kapott emlékeztető oltást az Egyesült Államokban.

Románia egyszerűsítette a beutazási feltételeket

Románia egyszerűsítette és egységesítette a beutazási feltételeket: keddtől megszűnik az országok járványügyi - vörös, sárga, zöld jelzésű - kockázati besorolása és bárhonnan érkezne utas az országba, annak függvényében küldik karanténba, hogy rendelkezik-e érvényes Covid-igazolvánnyal. A beutazókat a koronavírus elleni teljes beoltottságot, a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tanúsító védettségi igazolás mentesíti a karanténkötelezettség alól.

Aki e feltételek valamelyikének teljesülését nem tudja az európai uniós - vagy másutt kiállított, ennek megfelelő - Covid-igazolvánnyal bizonyítani, annak egységesen ötnapos karanténba kell vonulnia - részletezte a járványügyi operatív törzs (CNSU) hétfői határozatát Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

A 12 évesnél kisebb gyermekek, az országot 24 órán belül elhagyó átutazók, a határ másik oldalán található munkahelyükre ingázók, a hivatásos áru- és személyszállítók, és a diplomaták továbbra is mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

A CNSU határozata szerint viszont a (fertőzött személyhez legalább 15 percig orvosi maszk nélkül két méternél közelebb került) kontaktoknak is ötnapos karanténba kell vonulniuk, kivéve azokat, akik az utóbbi 90 napban estek át a fertőzésen. Megfelelő igazoló iratok felmutatása esetén felmentést kaphatnak a karanténintézkedés alól azok is, akik születéssel, házasságkötéssel, illetve halálesettel kapcsolatos családi események, halaszthatatlan egészségügyi beavatkozás, vagy személyazonossági irataik cseréje miatt érkeznek az országba.

Románia eddig a lakosságarányos fertőzési adatok függvényében három járványügyi kockázati osztályba sorolta az országokat, és a világjárvány kezdete óta különböző beutazási feltételeket szabott meg a különböző színkódokkal jelölt térségekből érkező utasokra. A szabályok közti eligazodást az is nehezítette, hogy az Európai Unión kívüli térségre szigorúbb feltételeket vezettek be. Románia először az omikron vírusvariánshoz igazította a szabályokat és a kéthetes karanténidőszakot öt, illetve tíz napra rövidítette.

A szabályok mostani egyszerűsítése nyomán a karantén időtartama egységesen öt nap, a legfőbb változás pedig az, hogy immár nemcsak a beoltottak és a fertőzésen az utóbbi fél évben átesett utasok, hanem a frissen teszteltek is karanténmentesen léphetnek be Romániába az EU korábban vörös besorolású országaiból, köztük Magyarországról is.

Az államtitkár szerint várhatóan néhány napon belül Románia is bevezeti azt az uniós előírást, miszerint csakis az minősül beoltottnak, aki az oltás emlékeztető (harmadik) adagját is megkapta, vagy kilenc hónapnál nem régebben kapta meg az oltás második dózisát.

Fertőzött a brit külügyminiszter

Pozitív lett Liz Truss brit külügyminiszter koronavírus-tesztje. Erről Truss maga számolt be hétfő este a Twitteren. Liz Truss közölte: szerencsére a koronavírus-elleni oltás mindhárom dózisát megkapta, és elkülönítésének ideje alatt otthonról dolgozik.

A jelenleg érvényes angliai szabályozás alapján az elkülönítési időszak alapesetben tíz nap, de két egymást követő, negatív eredményű gyorsteszt esetén a karantén a pozitív koronavírus-szűrés utáni ötödik teljes nap elteltével befejezhető.

Nem sokkal pozitív koronavírus-tesztjéről szóló hétfő esti bejelentése előtt Liz Truss felszólalt a londoni alsóházban, és előzőleg részt vett annak a jelentésnek az alsóházi vitáján is, amely  a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányhivatalokban a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején rendezett összejövetelek, partik hátterét volt hivatva feltárni. A brit külügyminiszter a vita idején maszk nélkül ült az alsóház kormányzati padsorában, Priti Patel belügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter között, Boris Johnson miniszterelnöktől nem messze. A vita idején Johnson és Patel sem viselt maszkot.

Liz Truss a tervek szerint kedden Ukrajnába utazott volna, és a következő két hétben Moszkvába is készül, de az oroszországi látogatás pontos dátuma még nem ismert.

Hétfőn Nadhim Zahawi brit oktatási miniszter is bejelentette, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett. Zahawi szintén azt közölte, hogy három oltási dózisban részesült, és otthonról fog dolgozni az elkülönítés alatt.