• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.02.09 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Több ezer hamisított oltási igazolást foglaltak le Bulgáriában, Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés.

Romániában csökkenni kezdett az új esetek száma és a Covid-kórházak telítettsége

Romániában csökkenni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma és a Covid-kórházak telítettsége, a halálos áldozatok száma azonban még mindig növekvő tendenciát mutat.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdán arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában 27 346 koronavírusteszt lett pozitív. Ez kétharmada a múlt heti 40 ezres csúcsnak, és - az ötödik járványhullám december végi kezdete óta először - elmarad az utóbbi két hét átlagától.

Az esetszám visszaesése ezúttal nem azzal áll összefüggésben, hogy kevesebb tesztet végeztek volna. Továbbra is magas ugyan, de csökkenőben van a tesztek találati aránya is: az utóbbi napon kiértékelt minták 28,9 százaléka lett pozitív.

Az omikron vírusvariáns által előidézett járványhullám tetőzését jelzi az is, hogy szerdán már második napja csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Jelenleg 11 324 fertőzöttet ápolnak a Covid-kórházakban, közülük 1120-at az intenzív osztályokon.

A GCS jelentése szerint 171 koronavírusos beteg hunyt el: ez 92 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Maga a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára emelkedett az utóbbi két hétben.

Szerdán - az utóbbi két hét adatai alapján - 89 haláleset számított volna átlagosnak.

Johnson: február végén megszűnhet a fertőzöttek kötelező elkülönítése

Február végéig megszűnhet Angliában a koronavírus-fertőzöttek kötelező elkülönítése - jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.Johnson a londoni alsóházban tartott rövid tájékoztatójában közölte: a csütörtökön kezdődő, február 21-ig tar tó parlamenti szünet utáni első napon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a továbbiakban "együtt élni a koronavírussal". Azt azonban már most bejelentette, hogy ha a jelenlegi bíztató járványügyi folyamatok tartósaknak bizonyulnak, várakozása szerint a március 24-i határidőhöz képest egy hónappal előre lehet hozni a koronavírus-fertőzöttek elkülönítési kötelezettségének feloldását.

Lengyelországban rövidebb lesz a karanténidő, hamarabb szűnik meg a távoktatás

Lengyelországban hét napra rövidítik a karanténidőt azok esetében, akiknek pozitív volt a koronavírus-tesztjük, és egy héttel korábban szüntetik meg az eredetileg február végéig elrendelt távoktatást - jelentette be a lengyel egészségügyi és az oktatási miniszter szerdai sajtóértekezletükön.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter úgy értékelte: Lengyelországban a múlt héten már tetőzött az ötödik járványhullám, tartósnak tűnik az a tendencia, mely szerint lefelé hajlik a járványgörbe. Úgy néz ki, "a világjárvány végének kezdetével van dolgunk" - jelentette ki. Februárban a fertőzések jelentős apadása várható, és igazából elmúlhat az egészségügyi rendszer túlterheltségének veszélye - mondta el Niedzielski. Márciusban pedig a járványügyi szigorítások feloldásáról szóló "merészebb döntések" lehetségesek - helyezte kilátásba.

Bejelentette: február 15-től tíznaposról hét napra csökkentik a karanténidőt a pozitív teszttel rendelkező, de tünetmentes személyek esetében. Múlt heti kormányzati döntés alapján az orvosok és a rendvédelmisek a karantén ötödik napján végzett negatív vírusteszttel mentesülnek a karantén alól. Emellett csütörtöktől teljesen megszüntetik azok karantén-kötelezettségét, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Házi karanténban maradnak viszont továbbra is a pozitív teszttel rendelkezők családtagjai, a beoltottak viszont negatív teszt után mentesülhetnek ez intézkedés alól. Péntektől tíz napról hét napra rövidítik a karantént a Lengyelországba érkező, uniós védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára. Egy másik, a javuló járványhelyzet miatt hozott intézkedés az, hogy mintegy ötezerrel csökkentik a Covid-19-betegeknek szánt kórházi férőhelyek számát.

Przemyslaw Czarnek oktatási miniszter a sajtókonferencián bejelentette: egy héttel - február 21-ig - megrövidítik a január végétől az általános iskola felsőtagozatú osztályai és a középiskolák számára elrendelt távoktatást. Az alsótagozatos osztályok tanulói eddig is a hagyományos oktatásban részesültek.

Szerdai adatok szerint a több mint 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 46 872 új fertőzést regisztráltak, míg az előző hét azonos napján 56 051 fertőzöttet diagnosztizáltak. Kórházi kezelésre 18 952 beteg szorul, mintegy 2,4 ezerrel többen, mint egy héttel ezelőtt, de 62-vel kevesebben, mint kedden.

Az EU globális megállapodást sürget a kisállatpiacok betiltásáról

Az Európai Unió (EU) szeretné elérni, hogy világjárványról szóló globális megállapodás szülessék, s ebben tiltsák be a kisállatpiacokat, és jutalmazzák vírusok felderítését - jelentette szerdán az Euractiv brüsszeli hírportál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagja tavaly decemberben egyezségre jutott arról, hogy a világszervezet alapokmányával összhangban meg kell kezdeni olyan egyezmény, megállapodás vagy más nemzetközi okmány megszövegezésének, illetve megtárgyalásának folyamatát, amelynek célja a világjárványok hatékonyabb megelőzése, illetve a jobb felkészültség és reagálás  a további esetleges világjárványokra.

Ennek keretében az EU olyan globális megállapodást szorgalmaz, amelynek célja az új világjárványok megelőzése, és amely magában foglalná a vadon élő kisállatok piacának betiltását, valamint az új vírusok vagy vírusváltozatok bejelentését ösztönző intézkedéseket. A nemzetközi tárgyalófelek szerdán találkoznak először, hogy előkészítsék a tárgyalásokat a lehetséges szerződésről - írja az Euractiv az egyik uniós tisztségviselőre hivatkozva, aki azonban - mivel nem jogosult a médiának nyilatkozni - nem kívánta megnevezni magát. Mint közölte: a cél az, hogy augusztusig megszülessék az előzetes megállapodás.

Brüsszel eddig nehezen tudta megszerezni az Egyesült Államok és néhány más ország teljes körű támogatását az új szerződéshez. Néhány nagy tagállam ugyanis azt szeretné, hogy a megállapodás ne legyen kötelező erejű.

A legszélesebb körben elfogadott elmélet szerint az új típusú koronavírus világjárványa a SARS-CoV-2 vírus állatról (tobzoskáról) emberre történt átvitelével kezdődött egy kínai kisállatpiacon.

Az EU által a készülő megállapodásban azt kívánják rögzíteni, hogy a kisállatpiacokat fokozatosan zárják be. Az esetleges fertőzések gyors felderítése és az eltussolás elkerülése érdekében pedig kulcsfontosságúnak tartják az új vírusok bejelentését ösztönző intézkedéseket is. Az uniós tisztségviselő szerint az ösztönzők közé tartozhatna a garantált hozzájutás az új vírusok ellen kifejlesztett gyógyszerekhez és vakcinákhoz, amelyeket a szegényebb nemzetek a mostani világjárvány idején nehezen tudtak gyorsan beszerezni, mivel a gazdagabb államok siettek maguknak biztosítani a készleteket.

Azok az államok, amelyek új vírust észlelnek és jelentenek, azonnali támogatást is kaphatnának, amely magában foglalná orvosi felszerelések szállítását a globális készletekből.

A globális megállapodásról tartott szerdai megbeszéléseken a világ főbb régióit képviselő hat ország - Japán, Hollandia, Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom és Thaiföld - küldöttei vesznek részt, közölték uniós tisztviselők. Brazília, amely az észak- és dél-amerikai országokat képviseli, nem kötelező érvényű szerződést támogat. Az EU viszont, amelyet Hollandia képvisel, jogilag kötelező érvényű kötelezettségeket kíván bevezetni. Az Egyesült Államok pedig szeretné megerősíteni az átláthatóságot fokozó szabályokat, és gyors hozzáférést kíván biztosítani a WHO számára a járványok kitörésének helyszíneihez

Az új járványok megelőzését célzó, a kisállatok piacára összpontosító intézkedések ötlete először a Szolomon Paszi volt bolgár külügyminiszter által vezetett csoport 2020 áprilisában ismertetett nyílt levelében merült fel, amelyben európai egészségügyi védőpajzs kialakítását kezdeményezték.

Kárpátalja ismét a legszigorúbb besorolásba kerül

Ukrajnában február 11-től Kárpátalja és még további két megye kerül át a koronavírus-járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkódú besorolásba - közölte Oleh Nemcsinov kabinetminiszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, ismertetve a kormány válságstábjának legutóbbi ülésén született határozatot.

Kárpátalja utoljára tavaly tavasszal volt vörös besorolásban. Jelenleg két régió, a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk és Rivne megye van vörös színnel jelölt kategóriában, a többi a figyelmeztetőnek számító narancs, illetve a jelenlegi legenyhébb kockázatú sárga színkóddal jelölt besorolásban.     

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, vagy átestek a fertőzésen, illetve friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga és narancs besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is. A narancs kategóriában lévő régiókban viszont a helyi vezetés szigoríthat a korlátozásokon.

Kárpátalja egyike az ország azon régióinak, amelyekben a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy fórumon bejelentette, hogy ingyen okostelefont kapnak azok a hatvanévesnél idősebbek, akik felvették a védőoltást. Mihajlo Fedorov digitális átalakításért felelős miniszter hozzáfűzte, hogy a program várhatóan áprilisban indul, és mintegy 8,5 millióan kaphatnak okostelefont az országban.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában szerdára 38 257-tel 4 380 047-re, az elhunytaké 240-nel 101 887-re, az aktív betegeké pedig csaknem 21 ezerrel 564 812-re emelkedett. Az elmúlt napon 4385 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

Megfertőződött a szlovén miniszterelnök

Pozitív lett szerdán Janez Jansa szlovén miniszterelnök koronavírus-tesztje - ezt a kormányfő közölte Twitter-oldalán, amelyhez fotót is mellékelt a gyorsteszt eredményéről. Bejegyzésében a kormányfő azt írta: a Covid-19 összes tipikus tünetét tapasztalja magán, bár mind enyhék. "Maradjon is így" - tette hozzá.

"A családom két évig sikeresen elkerülte a koronavírust" - írta, hozzáfűzve: egészen keddig, amikor mindkét fia tesztje pozitív lett. Jansa még kedden is negatív volt, de szerdára a gyorsteszt már pozitív eredményt mutatott.

Szlovéniában leszálló ágába érkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma. Az elmúlt 24 órában 5076 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 18 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19-betegségben. Kórházban 1056 beteget ápolnak, közülük 147-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 262 083-an kaptak védőoltást, közülük 1 213 779-en mindkét adagot felvették.

Több ezer hamisított oltási igazolást foglaltak le Bulgáriában

Mintegy 3300, koronavírus elleni hamis oltási igazolványt foglaltak le a bolgár fővárosban - közölte kedden a szófiai belügyminisztérium. A tárca szerint hozzávetőleg 300-at közülük külföldiek nevére állítottak ki. Az egyik szófiai egészségügyi intézményben végrehajtott razziához hasonló rendőrségi akciók voltak más bolgár városokban is.

Bulgária jelenleg a járvány ötödik hullámával küzd, amelyet a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb omikron variánsa váltott ki. Iva Hrisztova, a fertőző és parazitás megbetegedések szófiai központjának igazgatója szerint mostanra tetőzött a járvány.

Az utóbbi 24 órában 8012 új fertőzöttet regisztráltak a 6,5 millió lakosú országban. Csaknem 30 százalékos átoltottsági aránnyal Bulgária az Európai Unió tagállamai között az utolsó helyen áll. A járvány kitörése óta az egymilliót is meghaladja az azonosított fertőzöttek száma, akik közül csaknem 34 ezren hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben.

Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés

Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés - jelentette be sajtótájékoztatóján Isabel Rodríguez kormányszóvivő a kabinet keddi ülésén jóváhagyott intézkedést Madridban. Mint mondta, a rendelkezés csütörtöktől lép életbe, és nemcsak a közterületekre, hanem a oktatási intézmények udvaraira is vonatkozik, ahol a gyerekek ezentúl maszk nélkül játszhatnak.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is maszkot kell hordani azokon a szabadtéri tömegrendezvényeken, ahol csakis állóhely van, vagy ahol az ülőhelyek között nincs legalább másfél méteres távolság. Zárt térben a maszk továbbra is kötelező - emlékeztetett.

Az enyhítésről az egészségügyi miniszter már hétfőn megállapodott a tartományokkal, azzal a megkötéssel, hogy nagy forgalmú szabadtéren továbbra is ajánlják a maszkviselést. Megegyeztek abban is, hogy a sportrendezvényeken engedélyezett férőhelyek számát a befogadóképesség 85 százalékára növelik az eddigi 75 százalékról szabadtéren, és 75 százalékra az eddigi 50 százalékról zárt térben.

A kültéri maszkviselést tavaly december 22-én tette ismét kötelezővé a spanyol kormány a közelgő karácsonyi ünnepek és az egyre növekvő fertőzésszámok miatt. A járvány új hulláma azóta túljutott a csúcson, az esetszámok meredeken csökkennek. Az egészségügyi minisztérium legutóbbi, hétfő este közzétett jelentése szerint péntek óta 120 ezer új esetet regisztráltak. Egy héttel ezelőtt számuk még 182 ezer volt. Százezer emberből átlagosan 1997-en fertőzöttek, 882-vel kevesebben mint egy héttel korábban.

Az enyhülés érzékelhető a kórházak leterheltségében is, a koronavírus miatt ellátásra szorulók aránya 14,5 százalékról 12,8 százalékra csökkent, míg az intenzív osztályokon 21,7 százalékról 19,5 százalékra mérséklődött.

Spanyolországban 2020. január 31-én azonosították az első koronavírusos esetet, azóta 10,3 millióan kapták el a fertőzést a 47,4 millió lakosú országban.

Legolvasottabb cikkeink