• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb magyarázat a Covidban meghaltak magas számára

Lapszemle 2022.02.09 Forrás: Index
Újabb magyarázat a Covidban meghaltak magas számára

A magyar ellátásra egyébként is jellemző, hogy nincsenek letisztázott betegutak, sokszor hetekig kóválygunk a rendszerben.

Legyen szó bármilyen statisztikai módszertanról, Magyarország a különböző hullámok idején újra és újra megkaparintotta az első helyet azon a dobogón, amelyet a legjobb lett volna messziről elkerülni. Más országok védekezési stratégiáit, ellátásszervezési koncepcióit figyelembe véve egyre több szakember állítja, hogy a Covidban elhunytak számát itthon is alacsonyabb szinten lehetett volna tartani - írja az index.hu.

Számos kutatás, vizsgálat indult annak érdekében, hogy megtudjuk, arányaiban miért nálunk az egyik legmagasabb a koronavírussal összefüggő halálesetek száma – mint ismert, mostanra több mint 40 ezer ember életét követelte a pandémia –, de a probléma összetettsége miatt valódi válaszokat egyelőre nem kaptunk. Az okok közt keresgélve felmerült, hogy talán az egészségtelen életmódunk, a gyakori elhízás, a cukorbetegségre, valamint a szív- és érrendszeri problémákra való hajlamunk állhat a háttérben. Ezzel szemben egy Skóciában rendelő magyar háziorvos most arra hívta fel a figyelmet, hogy a válaszokat a Covid-ellátás szervezése körül is lehetne keresgélni.

Hogy kerül egy magyar orvos Skóciába, és mire gondol pontosan?

Török Zsolt korábban Budakalászon dolgozott háziorvosként, ám néhány éve úgy hozta az élet, hogy Skóciába költözött feleségével, pályafutását pedig kint is folytatta. Ennek ellenére a hazai ellátástól sem szakadt el teljesen: részt vett az oltási kampányban, valamint időszakosan Magyarországon is rendel, most például egy szentendrei körzetnek fog besegíteni. Emellett tagja annak a szakértői csapatnak, amely időről időre különböző állásfoglalásokat ad ki a koronavírus témakörében, a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ) csoport legutóbb például a negyedik oltásra vonatkozóan tett közzé ajánlást.

A hazai és a skóciai járványkezelést párhuzamosan követve egyre inkább világossá vált, hogy milyen területeken kellene javítani itthon. Az egyik legnagyobb különbség például az, hogy az Egyesült Királyságban már a pandémia kezdetén felismerték, hogy a covidos betegeket nem lehet teljes egészében az egyébként is leterhelt háziorvosi praxisokra, kórházakra ráereszteni – kezdte az Indexnek Török Zsolt.

A magyar ellátásra egyébként is jellemző, hogy nincsenek letisztázott betegutak, sokszor hetekig kóválygunk a rendszerben, mire a megfelelő terápiát megkapjuk. Mindez a Covid óta hatványozottan így van. Fertőzés esetén a betegnek tulajdonképpen két lehetősége van: házilag kúrálja magát, és jobb esetben legalább telefonon tartja a kapcsolatot a háziorvosával, vagy amennyiben már olyan súlyos az állapota, hogy otthon nem maradhat, bekerül a kórházba. Borzasztóan hiányzik a rendszerből egy olyan középsúlyos esetekre kitalált intézmény, ahol enyhébb tünetek esetén, akár a betegség korai stádiumában is hatékony ellátást kaphatunk – mondta a háziorvos, kiemelve: ez az a lépcsőfok, ami nem maradt ki Skóciában. Ott országszerte létrehoztak 30-35 olyan egységet – úgynevezett Covid Hubot –, ahová a koronavírus-fertőzöttek pár órán belül időpontot kaphatnak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink