• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2020.11.23 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Szlovéniában hétfőtől kötelezően tesztelik az egészségügyi dolgozókat... Szerbiában egy hónap alatt megtízszereződött a fertőzöttek száma...

Szlovéniában hétfőtől kötelezően tesztelik az egészségügyi dolgozókat
Szlovéniában hétfőn megkezdik az egészségügyi dolgozók rendszeres és kötelező, gyors koronavírus-tesztelését - írta a helyi média.

A kormány a hét végén közölte: az illetékes minisztériumok feladatul kapták, hogy legkésőbb december 5-ig készüljenek fel a lakosság önkéntes, tömeges antigén-tesztelésére is, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

A kabinet által vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1024-gyel 65 308-ra nőtt a fertőzöttek száma. Huszonhat beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1052-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1244-en vannak kórházban, közülük 200-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3308 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 103 718-at. Az elmúlt napon 49 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1353-ra emelkedett. Kórházban 2031 beteget ápolnak, közülük 223-an vannak lélegeztetőgépen.

A horvát fővárosban hétfőtől négy fázisban tesztelik a lakosságot. Első fázisban a krónikus betegeket és a mozgásképtelen időseket tesztelik saját otthonukban. A második fázisban az időseken, a szociális otthonok lakóin végeznek gyors antigén-tesztet. A harmadik fázisban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókon, majd a negyedik fázisban a lakosságon tesztelik a vírus jelenlétét.

A tesztelés önkéntes alapon működik majd, és ingyenes lesz. A városban 12 helyen állítanak fel koronavírus-teszteket végző pontokat. A teszteléshez nem kell majd beutaló, bárki online jelentkezhet, a megadott időpontra pedig pontosan kell érkeznie. Az eredményt 15 percen belül kézhez kapják a tesztalanyok.

A városi vezetés közleménye szerint első körben 50 ezer teszt áll rendelkezésre a szűréshez, de az igényeknek megfelelően további tesztek beszerezését tervezik.

Szerbiában egy hónap alatt megtízszereződött a fertőzöttek száma
Szerbiában megtízszereződött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi egy hónapban, míg október 22-én csupán 416 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, egy hónappal később már 4995-öt.

Azonban korántsem ez volt a legmagasabb új esetszám az országban, a múlt héten volt olyan nap, amikor a hatezret is meghaladta az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

Branislav Tiodorovic járványügyi szakember szerint a jövő év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy kialakulna a kollektív immunitás, ugyanis a vakcina megjelenésével sem oldódik meg a helyzet, hiszen nem lehet egyszerre mindenkit beoltani. Véleménye szerint a téli hónapok nagyon veszélyesek lesznek, és arra figyelmeztetett, hogy a nagy szilveszteri bulikat vagy az ünnepi külföldi utazásokat most mellőzniük kellene az embereknek.

A regisztrált fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 4995-tel 121 120-ra, Koszovóban 707-tel 34 295-re, Észak-Macedóniában 1112-vel 54 743-ra, Montenegróban 409-cel 31 062-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 697-tel 80 006-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 31-gyel 1199-re, Koszovóban tízzel 914-re, Észak-Macedóniában 24-gyel 151-re nőtt.

Decemberben kezdődhet a német lakosság oltása
Legkésőbb 2021 elején, de talán már idén decemberben elkezdődhet Németországban a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen - mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere hétfőn az IDT Biologika oltóanyag-fejlesztő és -gyártó társaság dessaui központjában tett látogatásán.

Jens Spahn kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy hazája a BionTech, a CureVac és az IDT Biologika révén az élen jár a koronavírus-világjárvány megállításához szükséges oltások fejlesztésében.

A kormány valamennyi fejlesztést támogatja, így az IDT Biologika 30 millió eurót (10,9 milliárd forint) kapott előre a német lakosságnak lekötött ötmillió adag oltóanyag vételárából, hogy meglegyen a kellő forrás a kutatómunka és a gyártás finanszírozásához. Ez a 30 millió euró "jól befektetett pénz, beruházás a jövőnkbe", amely a vakcinafejlesztések sikeréhez fűződő megalapozott remények hatására egyre kevésbé tűnik riasztónak.

Az IDT Biologika vakcinájának klinikai tesztelése és engedélyeztetése várhatóan 2021-ben fejeződik be - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy komoly nemzetközi érdeklődés övezi a társaság fejlesztés programját. A 99 éve alapított cégnek köszönhetően Dessaut sokkal jobban ismerik a világban, mint ahogy a németek többsége gondolja - jegyezte meg Jens Spahn.

Elmondta, hogy a már a célegyenesben tartó vakcinák révén legkésőbb 2021 elején vagy akár még decemberben elkezdődhet a lakosság oltása.

Jens Spahn a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott interjúban elmondta, hogy európai uniós együttműködéssel és kétoldalú megállapodásokkal több mint 300 millió adag oltóanyagot kötöttek le, és rögtön el lehet kezdeni az oltást, amint megkapja az első vakcina az európai uniós forgalmazási engedélyt.

A tartományi kormányok és a helyi önkormányzatok már dolgoznak az úgynevezett oltási centrumok kialakításán. A központok hálózata december közepére jöhet létre. Az átoltottsági arány alakulását egy online platformon lehet majd követni, méghozzá korcsoportok szerinti és regionális bontásban is.

A járvány miatti korlátozásokat a leginkább veszélyeztetett csoportok átoltottsági arányának emelkedésével, fokozatosan lehet majd visszavonni - ismertette a miniszter.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 10 864 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t. Ez minimális, hatvanfős növekedés az egy héttel korábbi 10 824-hez képest.

Az új esetekkel együtt 929 133 fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 90-nel nőtt, 14 112-re.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) hétfői összesítése szerint egy nap alatt 33-mal nőtt, 3742-re. Nagyjából 60 százalékuk - 2161 ember - gépi lélegeztetésre szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 949 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6616 ágy szabad.

Belgiumban minden járványadat javult a hét folyamán
Folytatódott a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállítottak, a kórházban ápoltak és az intenzív osztályokon kezeltek, valamint a járvány miatt elhunytak számának csökkenő tendenciája Belgiumban, ahol az előző hét adataihoz képest jelentősen, huszonegy százalékkal 4165-re zsugorodott az új fertőzöttek napi átlagos száma is - közölte az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnap.

A jelentés szerint a hét folyamán átlagosan naponta 316,4 embert szállítottak kórházba, ami 34 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. A járvány megjelenése óta 40 498-an kerültek kórházba a fertőzéssel összefüggésben Belgiumban.

Kórházban jelenleg 5017 embert ápolnak, 7 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív ellátásban 1201 beteg részesül, ez 4 százalékkal marad el az egy hete közzétett adatoktól. A hét folyamán átlagosan 172-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben, ez heti viszonylatban 16,2 százalékos csökkenést jelent. A járvány kezdete óta 15 522 áldozata van az új típusú koronavírusnak Belgiumban. A legtöbben, 7215-en Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű tartományában haltak meg, a déli, francia nyelvű Vallóniában 6045-en, a Brüsszeli régióban pedig 2262 ember halt meg a fertőzéshez köthetően.

A pozitív vírustesztek aránya országosan 16,4 százalék. Az országban 556 904 ember fertőződött meg a járvány megjelenése óta.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap közétett cikkében arról számolt be, hogy a Pfizer nevű amerikai gyógyszercég a német BioNTech vállalattal közösen fejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagát Amerikán kívül a belgiumi üzemében tervezi gyártani.

A napilap szerint amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi az oltás európai forgalmazását, az észak-belgiumi Antwerpentől délre, Brüsszeltől észak felé mintegy 30 kilométerre található Puurs városában lévő üzemben akár már a jövő év elején megkezdődhet a sorozatgyártás.

A Pfizer és a BioNTech november első felében jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani az egyelőre BNT162b2 néven ismert oltóanyagból.

Spanyolország igazságos hozzáférést biztosít a vakcinához
Spanyolország igazságos hozzáférést biztosít lakosai számára a koronavírus-elleni vakcinához, amelynek beadását országosan 13 ezer oltóponton kérhetik majd - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján vasárnap.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a jövő év januárjában már elkezdhetik az oltást, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a vakcinák engedélyezési folyamata még hónapokat vegyen igénybe.

Mint mondta, egy szakértőkből álló csoport már kidolgozta az ország oltási stratégiáját, amelyet jövő keddi ülésén tárgyal a kormány, így Európában az elsők között fogadhatnak el ilyen tervezetet.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint 2021 első felében a lakosság jelentős részét beolthatják. Egyúttal kitűnőnek nevezte az ország oltási kapacitásait, példaként említve, hogy az idén nyolc hét alatt 14 millióan kapták meg az influenza elleni vakcinát.

Pedro Sánchez beszámolt arról, hogy az Európai Unió eddig öt különböző oltóanyagra kötött szerződést, összesen 1,2 milliárd adagra, amelyből népességarányosan 10 százalékra számíthatnak a spanyolok.

Hozzátette: Spanyolország fejenként 220 eurót fordít a koronavírus-elleni küzdelemre, amely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az uniós átlag duplája.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter szombaton nyilatkozott arról, hogy a védőoltást mindenki önkéntes alapon kérheti, beadatása nem lesz kötelező. A kormány célja, hogy a 47 milliós országban legalább 30 millióan megkapják a vakcinát, amellyel megfelelő közösségi immunitás érhető el.

Spanyolországban a járvány kezdete óta több mint másfélmillió fertőzöttet regisztráltak, közülük eddig 42 619 ember hunyt el.

A dél-európai országban október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése, és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

Legolvasottabb cikkeink