• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek 2020.12.18 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

December 24-től Olaszország teljes lezárása várható egészen január 3-áig. Lengyelországban december végétől január közepéig lesz országos karantén. 

Csehországban megszigorították az óvintézkedéseket
ekintettel az újra romló járványhelyzetre, pénteken megszigorították az óvintézkedéseket Csehországban. Az öt kockázati sávra osztott százpontos hivatalos táblázat alapján a csak mintegy két hétig érvényes harmadik sávból éjfélkor az egész ország visszatért a szigorúbb negyedik sávba.

A harmadik sáv az üzletek, vendéglők és szolgáltatások megnyitását jelentette. A kormány döntése alapján azonban pénteken újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletek és a szolgáltatások ezúttal kivételt kaptak, bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Ismét érvénybe lépett azonban az éjszakai kijárási tilalom. A kulturális intézmények megint bezártak, és a sportrendezvényeket továbbra is nézők nélkül kell megtartani.

A kormány péntektől engedélyezte a síközpontok működését is, de a hegyvidéki szállodák és panziók zárva maradnak.

Az egészségügyi tárca honlapján pénteken délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból kitűnik, hogy csütörtökön 7600 új igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak a laboratóriumok, ami az utóbbi napokhoz viszonyítva mérsékelt növekedés, de csak a fele a november eleji adatoknak, amikor Csehországban tetőzött a járvány. A szűrések 27,9 százaléka mutatott ki pozitív eredményt, ami szintén mérsékelt növekedés. November elején ez a mutató 38-39 százalékon volt.

A kórházban kezeltek száma továbbra is 4600 körül mozog, közülük mintegy 600 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ezek a mutatók már több mint egy hete nemigen változnak, s a kórházak terhelése a korábbi állapotokhoz viszonyítva jóval kisebb. A napi elhalálozások száma továbbra is száz alatt van.

A járvány március eleji kitörése óta a kór szövődményeiben eddig 10 130 személy halt meg.

Aggodalomra ad okot, hogy a járvány terjedési mutatója pénteken már 1,22-re emelkedett.

Andrej Babis miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány felkérte a képviselőházat a december 23-án lejáró szükségállapot újabb egy hónappal való meghosszabbítására. A parlamenti pártok véleménye ebben a kérdésben nagyon megoszlik, így nehéz megjósolni a döntést.

A kormányfő szintén közölte, hogy a kabinet hétfőn kíván dönteni a karácsonyi ünnepek alatti közrendről és óvintézkedésekről. Azt már bejelentették, hogy az éjjeli kijárási tilalom ellenére megtarthatók lesznek az éjféli misék, de a templomokat a hívők csak befogadóképességük 20 százalékáig tölthetik meg.

Belgiumban a fertőzés halálos áldozatainak több mint fele idősotthon lakója volt
A koronavírus-járvány belgiumi megjelenése óta a fertőzés következtében elhunytak mintegy 56 százaléka az idősotthonok lakói közül került ki, az új eseteket rögzítő járványgörbe egy hete töretlenül emelkedik az országban - közölte Yves Van Laethem, a belga egészségügyi minisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a járvány belgiumi megjelenése óta elhunyt 18 371 betegből legkevesebb 10 270-en haltak meg időseket ápoló vagy elszállásoló intézményekben.

Noha az idősotthonokban hónapok óta teljes látogatási tilalom van érvényben, a fizikai érintkezéssel járó ápolás elkerülhetetlen. A helyzet nem javul, továbbra is bizonytalan és nehéz - közölte.

Elmondta ugyanakkor, hogy a járvány második hullámának idején a fertőzés jobban érinti a 20-50 éves korosztályt, számuk az első hullámban feljegyzett adatokhoz képest közel 34 százalékkal magasabb. A hét folyamán átlagosan napi 2445 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Belgiumban, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest.

"A fertőzöttek arányának növekedése felgyorsult és töretlenül folytatódik. Minden korcsoportban és az ország minden tartományában jelentkezik. Az új esetek növekedése az ország északi felében a legszembetűnőbb, ahol 26 százalékos az egy hét alatt tapasztalt emelkedés" - közölte.

A friss adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: kórházban jelenleg 2687 beteget ápolnak, valamivel kevesebbet, mint az előző héten. Intenzív ellátásban 561 embert részesítenek, ez az adat is valamivel alacsonyabb az elmúlt napokban feljegyzetthez képest. A halálozások napi száma egy hét alatt 6,9 százalékkal, átlagosan 92-re csökkent. Az elmúlt hétnapos időszakban naponta több mint 34 100 tesztet végeztek el, ez 12 százalékkal több, mint egy hete, a pozitívak aránya 8,1 százalékos. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 282,2 fertőzött jut, a mutató 10 százalékponttal zsugorodott egy hét leforgása alatt.

A járvány kezdete óta 618 204 ember fertőződött meg Belgiumban.

A Nyugat-Balkánon meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma
Meghaladta a tízezret a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében elhunytak száma a Nyugat-Balkánon.

Péntekre a 14,7 milliós térségben 10 117-re nőtt a kór halálos áldozatainak a száma.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma péntekre Szerbiában 5129-cel 287 730-ra, Koszovóban 453-mal 47 952-re, Észak-Macedóniában 657-tel 76 254-re, Montenegróban 432-vel 42 995-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 865-tel 104 097-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 47-tel 2529-re, Koszovóban nyolccal 1233-ra, Észak-Macedóniában 31-gyel 2225-re, Montenegróban néggyel 614-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 36-tal 3516-ra nőtt.

Olaszországot lezárják az ünnepekre
A tömeges mozgás elkerülésére a hétvégétől szigorú ellenőrzést vezetnek be a repülőtereken, vasútállomásokon, valamint a vásárlóutcákban is, december 24-től pedig Olaszország teljes lezárása várható egészen január 3-áig - közölte a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter csütörtökön.

Francesco Boccia úgynevezett tartományügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány az ország teljes lezárására készül az ünnepek alatt.

A végleges szigorító intézkedéseket a miniszterelnök pénteken vagy szombaton jelenti be. Sajtóértesülések szerint december 24. és december 26. között, valamint december 30. és január 3. között az ország egész területén egész napos kijárási tilalmat rendelnek el, leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Más értesülések szerint a korlátozásokban nem lesz szünet, és egészen vízkeresztig, tehát január 6-ig eltarthatnak.

Péntektől szigorú ellenőrzéseket indítanak a tömörülések elkerülésére: a belügyminisztérium 70 ezer rendőrt és katonát küld az utakra és utcákra, drónokat is bevetnek a gyalogos és járműközlekedés szabályozására.

A vásárlóutcákba korlátozott számban engedik majd be az embereket, Milánó központjában egyirányú közlekedést vezetnek be a gyalogosok számára is, az autósztrádákon még a pihenőhelyeken is igyekeznek feloszlatni a tömörüléseket. Az intézkedések szerint minden járműben csak két személy tartózkodhat, ha nem egy háztartásban élőkről van szó, és minden esetben kötelező a szájmaszk használata az autókban is. Az előírások megsértése négyszáztól ezer euróig terjedő bírságot von maga után.

Külön utat jár az északkeleti Veneto tartomány, ahol december 19. és január 6. között minden nap délután két órától lezárják a tartományt: délelőtt minden működni fog, délután viszont mindent leállítanak, tilos lesz a városok, települések közötti közlekedés, és a tartomány külső határait is lezárják.

San Marino Köztársaság zárás helyett az ünnepek alatt feloldja a korábbi korlátozásokat. A több mint 33 ezer lakosú miniállamban húsz fertőzött van kórházban, öten lélegeztető-gépen.

Az olasz egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint egy nap alatt 18 236 új beteget szűrtek a korábbi valamivel több mint 17 ezerhez képest, több mint 185 ezer teszteléssel. Az elvégzett tesztek és az azokon szűrt fertőzöttek aránya továbbra is tíz százalék alatt van. Folyamatosan csökken a kórházban kezeltek száma, amely továbbra is meghaladja a 26 ezret. Intenzíven 2855 beteg van. Február óta több mint 1,9 millió fertőzöttet szűrtek, közülük több mint 1,2 millióan gyógyultak meg.

Egy nap alatt 638-an haltak meg a korábbi 680 után, így a halottak száma elérte a 67 220-t.

Lengyelországban országos karantén lesz december végétől január közepéig
A koronavírus-járvány harmadik hullámát elkerülendő országos karantént léptetnek érvénybe Lengyelországban december végétől január közepéig - jelentette be Adam Niedzielski egészségügyi miniszter csütörtökön Varsóban. Közlése szerint szilveszterkor külön kijárási korlátozásokat vezetnek be.

A járványban megfertőződöttek számának növekedése az utóbbi hetekben 10 ezer körülire lassult le, az erről a szintről esetleg elinduló harmadik hullámmal azonban nem biztos, hogy az egészségügyi rendszer meg tudna birkózni - értékelte Niedzielski.

Erre hivatkozva közölte: a jelenlegi járványügyi intézkedések mellett december 28-tól január 17-ig teljesen bezárnak az eddig a szolgálati utak céljából vendégeket fogadó szállodák, továbbá a patikák, az élelmiszer- és illatszerboltok kivételével újból bezárnak a bevásárlóközpontok üzletei.

Az említett időszakban nem működhetnek a sípályák sem. A "szervezett közlekedéssel" külföldről érkezők számára tíznapos karantén lesz kötelező - mondta el Niedzielski.

A lengyelek este 19 és hajnali 6 óra között szilveszterkor is csak a legszükségesebb esetekben - például gyógyszerbeszerzési vagy szolgálati okokból - hagyhatják el otthonaikat.

A karácsonyi ünnepek előtt viszont nem terveznek kijárási korlátozásokat Niedzielski szerint. A korábbi rendelkezések értelmében karácsonykor a lakásokban is legfeljebb öt személy csatlakozhat az ott élőkhöz.

Lengyelországban jelenleg zárva tartanak a kulturális és sportintézmények, az éttermek, továbbá korlátozták a tömegközlekedésben, a boltokban, a templomokban tartózkodók számát. Az iskolák távoktatásra tértek át, és ötnél többen sehol nem gyűlhetnek össze.

Az országos karantén befejeztével, január 17-én véget ér a kéthetes oktatási szünet is. A korábban bejelentett tervek szerint onnan kezdve fokozatosan visszaállítják a hagyományos iskolai oktatást.

Niedzielski szerint Lengyelország nehéz hetek elébe nézhet, mert a tervezett oltások hatása januárban és februárban még nem lesz érzékelhető, és egyelőre a járványhelyzet sem tért vissza a második, őszi hullám előtti szintre. A miniszter azon reményének adott hangot, hogy az eddig bejelentett korlátozások kellőképpen előkészítik a terepet a készülő oltási kampányhoz.

Újságírói kérdésre válaszolva Niedzielski lehetségesnek találta, hogy az első 10 ezer adag vakcina már röviddel a karácsonyi ünnepek után megérkezik Lengyelországba.

Franciaországban emelkedik az esetszám, a kórházban ápoltak száma tovább csökkent
A koronavírus-járvány alakulása aggodalomra ad okot - mondta csütörtökön a francia járványügyi igazgató, óvatosságra intve a franciákat az év végi ünnepek előtt, miután a napi esetszám az elmúlt napokban újból elkezdett emelkedni, és elérte a 18 ezret.

"Franciaországban a járvány alakulása aggodalomra ad okot a vírus terjedésének növekedésére utaló tendenciával, amely egy magas platóról indul" - fogalmazott Jérome Salomon a csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Az országban két nappal ezelőtt ért véget a hat hétig tartó általános karantén, amelyet éjszakai kijárási tilalom váltott fel. A kulturális intézmények és a vendéglátóhelyek kinyitását azonban egyelőre nem engedélyezte a kormány, miután a napi esetszám a teljes zárlat ellenére sem csökkent le a tervezett szintre, és a karantén utolsó két hetében 10 ezer körül stagnált. Ez indult meg a héten emelkedésnek.

A kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2808-en vannak intenzív osztályon, számuk napról napra csökken.

A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.

A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, a napi átlag 10 ezer felett stagnált, miközben a nyár folyamán napi ötezer volt az átlag.

Az elmúlt 24 órában viszont 18 254 új esetet tártak fel, ami 639-cel több mint szerdán, és a vírus reprodukciós rátája ismét 1 fölé emelkedett, jelenleg 1,03. Ez azt jelenti, hogy 100 beteg 103 másik embert fertőz meg.

Az elhunytak száma szerda óta 258-cal 59 619-re emelkedett.

Törökországban negyedik napja dönt rekordot a halottak napi száma
Törökországban az elmúlt huszonnégy órában immár negyedik napja rekordszámú beteg vesztette életét a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben, ezúttal 243-an - közölte csütörtök este a török egészségügyi minisztérium.

A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 17 364-re emelkedett. A hétfői napi adat 229, a keddi 235, a szerdai pedig 240 volt.

A beszámoló szerint újabb 27 515 ember szervezetében azonosították a kórokozót, amellyel az igazolt fertőzöttek száma 1 millió 955 ezer 680-ra nőtt a 83 millió lakosú országban. A mutató hetek óta 30 ezer közelében alakul, kedden 32 102-n, szerdán pedig 29 718-on állt.

A csütörtöki jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább csökkent, 5960-ról 5803-ra. Utóbbi értékben október 21-től egészen szerdáig csak emelkedés volt tapasztalható.

A gyógyultak száma 30 494-gyel, 1 millió 721 ezer 607-re nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset 88 százalékát.

A kis-ázsiai országban mostanáig 21,9 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégénte az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztették működésüket. Az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.

A török kormányzat egyelőre nem jelezte, hogy esetleg szigorúbb intézkedések bevezetését tervezné, ugyanakkor december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig szintén kijárási korlátozás lesz érvényben az országban.

Legolvasottabb cikkeink