• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább nyílik a bérolló a patikákban

Lapszemle 2020.12.18 Forrás: vg.hu
Tovább nyílik a bérolló a patikákban

Az egyenlőtlen fizetések miatt csökkenhet a gyógyszerészszakma iránti érdeklődés, és újra beindulhat az elvándorlás külföldre.

Hatalmas bérfeszültséget fog okozni a gyógyszerészek között a január 1-jétől érvényes új egészségügyi szolgálati jogviszony. Eszerint 2021-től a klinikai vagy kórházi gyógyszerészek legalacsonyabb bruttó fizetése 481 ezer forint lesz, a legmagasabb – több mint negyven év munkaviszony után – pedig 1,6 millió forint - írta a vg.hu.

Az állami és a magánszektorban dolgozó gyógyszerészek bére között már akkor szétnyílt az olló, amikor néhány évvel ezelőtt rendezték a közalkalmazottak fizetését – mondta a Világgazdaságnak Nagy Gabriella, a négy fővárosi patikát működtető Tükör Patikák hálózat tulajdonosa. Ma egy alkalmazott gyógyszerész a magánszektorban átlagosan nettó 380-400 ezer forintot keres, de abból az árrésből, amelyből egy kis és közepes forgalmú patika gazdálkodik, nem lehet magasabb bért kifizetni – tette hozzá.

A gyógyszerészszektorra jellemző, hogy az ott dolgozók többsége a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a katát választja, és több patikában is dolgozik. Munkabérük eléri az óránkénti négyezer forintot, de a magánpatikák többsége még így is jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

A patikák nem tudják követni a klinikai és kórházi gyógyszerészek bértábláját, mert a gyógyszertári ágazatban ennek a béremelésnek nincs meg a fedezete – mondta a lapnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A kamara már az év elején jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy az ágazat eredményességének fenntartásához, valamint ahhoz, hogy a közforgalmú gyógyszertárakban dolgozók fizetése felzárkózzon az egészségügyi bérátlaghoz, 36 milliárd forint pluszforrásra lenne szükség.

A kamara számításai szerint a friss forrásokat akár árréspótló árkiegészítéssel, a generikus gyógyszerek kompenzációjával, a szolgáltatási díj és a működési támogatás, valamint a magisztrális és ügyeleti díj emelésével pótolhatná a központi költségvetés – mondta Sohajda Attila, az MGYK gazdasági bizottságának vezetője. Hozzátette: fontos, hogy a pluszforrás elosztódjon az ágazat gyógyszertárai között, így leginkább a kisebb forgalmú patikákat támogatva ez a pluszforrás nyújthatna fedezetet a béremelésre a közforgalmú gyógyszertárakban is.

Legolvasottabb cikkeink