• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: hírek külföldről

Hírek 2021.04.27 Forrás: MTI nyomán
Koronavírus: hírek külföldről

Az EMA és az ECDC a jövőben közösen végzi a koronavírus elleni vakcinák ellenőrzését. Világstatisztika. Válsághelyzet Indiában.

A világon 147 540 977 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3,1 millió. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Az EMA és az ECDC a jövőben közösen végzi a koronavírus elleni vakcinák ellenőrzését

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a jövőben közösen végzi az uniós használatra már engedélyezett, koronavírus elleni vakcinák forgalomba hozatala utáni fokozott, biztonságukra, hatékonyságukra és hatásaikra fókuszáló ellenőrzését Európában - erről a két uniós ügynökség tájékoztatott közös közleményben hétfőn. A vizsgálatok, és az azok alapján készített tanulmányok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megfelelő adatok álljanak rendelkezésre az oltások előnyeinek és kockázatainak értékeléséhez. Ezért az EMA és az ECDC mostantól közösen koordinálja és felügyeli a folyamatok menetét az Európai Unió több tagországában - közölték. Hozzátették: az ügynökségek az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben bevonják a tagállamok illetékes nemzeti hatóságait az adatok összegyűjtésébe és értékelésébe annak érdekében, hogy az eredmények segítséget nyújtsanak a nemzeti oltási kampányok előkészítéséhez és lefolytatásához.

Az új együttműködés közelebb hozza egymáshoz az orvostechnikai és a közegészségügyi hatóságokat, és fenntarthatóbb együttműködési platformot hoz létre az oltások biztonságának és hatékonyságának ellenőrzésére.

Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat az eddig uniós használatra engedélyezett vakcinák, köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak felderítésére.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű EMA emellett rendkívüli vizsgálatot folytat az az AstraZenecának az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinája mellékhatásaival összefüggésben, ugyanis március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik a vállalat Vaxzevria névű oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

Lassul a járvány terjedése, de lassú az oltási folyamat is Csehországban

Csehországban hétfőn tovább lassult a járvány terjedése, de változatlanul lassan halad az oltási folyamat is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedd reggel megjelent legfrissebb kimutatásokból. A laboratóriumi szűrések hétfőn 2560 új, igazolt koronavírus fertőzést mutattak ki, ami 780-al, azaz mintegy 25 százalékkal kevesebb, mint egy hete. A járvány terjedését jelző reprodukciós szám már két hete egy alatt (0,88) mozog, ami szintén a lassulást bizonyítja.

A kórházakban kezelt betegek száma 3200-ra csökkent, ez 1100-zal kevesebb, mint egy hete. Az elhalálozások száma napi 40-50 körül mozog. Eddig összesen 29 075 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben Csehországban.

Hétfőn 53 115 adag oltószert adtak be az orvosok, ami tíz százalékkal kevesebb, mint egy hete. A vakcináció kezdete óta 2,88 millió adag oltóanyagot adtak be. Mindkét dózist eddig 954 656 személy kapta meg.

Az oltási folyamatot elsősorban a vakcinahiány hátráltatja. A kormány korábbi bejelentése, miszerint húsvét után napi százezerre emelkedik az oltások száma, egyelőre nem teljesült. Csehországban változatlanul csak az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják. Az orosz Szputnyik V oltószer esetleges beszerzése a múlt heti cseh-orosz diplomáciai konfliktus következtében lekerült a napirendről.

Csehországban a kormány hétfő esti döntése szerint május 3-án megnyílnak a női és a férfi fodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások. Igénybevételükhöz negatív antigén- vagy PCR-koronavírus-teszt lesz szükséges. A már beoltottak, illetve mindazok, akik nem több, mint 90 nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Petr Arenberger egészségügyi miniszter elmondta, hogy az üzletek újranyitásáról csütörtökön dönt a kormány. Ennek feltétele, hogy az utolsó héten a százezer lakosra kivetített napi új fertőzések száma 100 alá essen. Hétfőn ez a száma 156-ra csökkent.

A szakembereket is meglepte az Indiában tomboló koronavírus-járvány

Az egészségügyi szakembereket is meglepte az Indiában tomboló koronavírus-járvány, amely - a hivatalos adatok szerint - már naponta hússzor több halálos áldozatot követel, mint februárban - írta elemző cikkében a The New York Times című amerikai napilap hétfőn.  A cikk szerint az elmúlt év nagy részében a Covid-19 járványhoz köthető halálesetek száma feltűnően alacsony volt Ázsia és Afrika országainak többségében. Mint írták: Afrikában és Kelet-Ázsiában továbbra sem változott a helyzet, de Indiában tombol a járvány. A jelentések szerint a kórházak kifogytak a betegek ellátásához szükséges oxigénből, a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma pedig napi kétezer fölé emelkedett a februári százhoz képest.

A The New York Times felidézte, hogy a fertőzések és halálesetek számának erőteljes növekedése sokakat meglepett. "India hatalmas Covid-hulláma fejtörést okoz a tudósoknak" - írta Smriti Mallapaty, a Nature című brit tudományos folyóirat ázsiai térséggel foglalkozó vezető riportere. Shahid Jameel, az indiai Ashoka Egyetem virológusa pedig azt mondta: "új fertőzéshullámokra számítottam, de nem gondoltam volna, hogy ennyire erős lesz".

A cikk emlékeztet: tavaly az indiai orvosok és tisztviselők arra készültek, hogy a dél-ázsiai országot is elérik ugyanazok a súlyos hullámok, amelyek a világ nagy részét. Ugyan Indiában is emberek milliói kapták el a koronavírust, azonban a legtöbben enyhe tünetekkel átvészelték a betegséget. A szakemberek akkor azt gondolták, hogy az ország - hasonlóan sok szomszédjához - "megúszta a világjárvány legsúlyosabb részét". A cikk szerint erre a feltételezésre jutottak a szakemberek is, miután a tudományos kutatások kimutatták, hogy a nagyvárosokban a felnőttek körülbelül fele már megfertőződött. "Ez ahhoz a feltételezéshez vezetett, hogy Indiát olcsón, természetes módon beoltották" - mondta a lapnak Dr. Prabhat Jha, a Torontói Egyetem epidemiológusa. A történtek után az ázsiai ország kormánya is magabiztosan állt a kihívások elé. Hivatalos üzenetük úgy szólt: "India leigázta a Covid-19-et" - emlékeztetett a lap.

A kedvező fejleményeket követően szinte minden korábbi korlátozást feloldottak, azaz esküvőket, politikai gyűléseket és vallási összejöveteleket is lehetett tartani. Áprilisban az ország északi részén megrendezték a világ egyik legnagyobb vallási összejövetelét, ahol emberek milliói ünnepeltek.

A The New York Times cikke szerint a koronavírus újabb indiai hullámának egyik tanulsága lehet, hogy azok az emberek, akik korábban enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen átestek a Covid-19 okozta betegségen, továbbra is kiszolgáltatottak a vírusnak.  Ezen kívül a fertőzőbb új mutációk megjelenése is szerepet játszhatott a jelenlegi helyzet kialakulásában - írták.  Az Indiában uralkodó súlyos állapotokat jól mutatja, hogy egyes városokban már a krematóriumok is túlterheltek. A lapnak nyilatkozó egyik krematóriumi dolgozó azt mondta, hogy soha nem tapasztaltak még ilyen "véget nem érő halálozási sorozatot."

Az ázsiai országnak is azt a stratégiát kellene követnie, mint amelyet a világ nagy részén alkalmaznak, azaz a vírus terjedésének korlátozását és az oltások ütemének felgyorsítását - olvasható a cikkben. Az elmúlt két hétben egyes helyi önkormányzatok - köztük Delhi és Mumbai vezetése - ismét korlátozásokat vezettek be például az utazások, esküvők és vásárlások területén.

A lap szerint az oltások ütemének felgyorsítása bonyolult feladat lesz Indiában. Az országban eddig a lakosság körülbelül 10 százaléka kapott legalább egy oltást, így még több mint egymilliárd ember vár arra, hogy mindkét oltását megkapja. A célok elérése érdekében a közelmúltban csökkentették az országban kifejlesztett vakcina exportját. A cikk felidézi, hogy az indiai tisztviselők kritizálták az amerikai adminisztrációt, amiért nem exportál több oltóanyagot az ázsiai országba.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az Egyesült Államok megosztja az Amerikában gyártott AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat más országokkal a következő hónapokban.

Psaki azt mondta: a felhalmozott készletek azután hagyhatják el az országot, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala elvégezte a biztonsági vizsgálatokat.    "Várhatóan a közeljövőben további részleteket is megosztunk a tervekről és arról, hogy kik fognak kapni a vakcinákból, de jelenleg a tervezés folyamatában vagyunk" - fogalmazott a szóvivő.

Az Egyesült Államok több tízmillió AstraZeneca vakcinát halmozott fel, amelyet azonban nem oltottak el, ugyanis az FDA nem adta meg az ehhez szükséges sürgősségi engedélyt. Az elmúlt időszakban a világ több vezetője - köztük Narendra Modi indiai miniszterelnök - szorgalmazta Joa Biden elnöknél, hogy ossza meg másokkal a felalmozott készleteket.

Joe Biden hétfőn telefonon tárgyalt az indiai miniszterelnökkel, és - a Fehér Ház hivatalos közleménye szerint - "elkötelezte magát amellett, hogy az Egyesült Államok és India szorosan együttműködik a Covid-19 elleni harcban".   Az elnök ígéretet tett, hogy segítséget nyújtanak az ázsiai országnak például "az oxigénkészletek, az oltóanyagok és terápiák területén".

Az EU oxigént, gyógyszert és orvosi felszerelést juttat a járvány által különösen sújtott Indiába

Az Európai Unió a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusának keretében oxigént, gyógyszert és orvosi felszerelést juttat a koronavírus-járvány által különösen sújtott Indiába - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos kedden.  Janez Lenarcic elmondta, hogy az unió tagállami felajánlásokon keresztül segíti Újdelhi járvány elleni védekezését. Tájékoztatása szerint Írország 700 oxigénkoncentrátort, egy oxigéngenerátort és 365 lélegeztetőgépet, Belgium kilencezer adag vírusellenes gyógyszert, Románia 80 oxigénkoncentrátort és 75 oxigénpalackot, Luxemburg 58 lélegeztetőgépet, Portugália 5503 adag oltóanyagot és hetente 20 ezer liter oxigént, valamint Svédország 120 lélegeztetőgépet ajánlott fel.  A következő napokban várhatóan további uniós tagállamok, köztük Franciaország és Németország is támogatást ajánlanak fel - közölte.

Az EU teljes szolidaritását fejezi ki az indiai néppel, és a továbbiakban is kész mindent megtenni azért, hogy támogassa a dél-ázsiai országot a koronavírus-járvány jelentette kihívásokkal teli időszakban - tette hozzá az uniós biztos.  Az 1,35 milliárd lakosú Indiában sorra dőlnek meg a járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Keddre 323 144 újabb fertőzöttet regisztráltak, ezzel együtt immár 17,6 millió fertőzöttet jegyeztek fel az országban a járvány kezdete óta. Ez volt az egymást követő hatodik nap, hogy 300 ezernél is több fertőzött bukkant fel az országban, igaz, mintegy 30 ezerrel kevesebb az előző napihoz képest. Indiában a legutóbbi adatok szerint 197 894 ember vesztette életét a fertőzés következtében.  Az országban az elmúlt napokban hiány alakult ki a járvány elleni küzdelemhez szükséges, alapvető egészségügyi felszerelésekből.  Január eleje óta Indiában 142 millió adag védőoltást adtak be, ebből 3,3 milliót az elmúlt napon.

Könnyítéseket kapnak a beoltottak és a gyógyultak Németországban

Lazítják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban a vírus által okozott betegség (Covid-19) elleni teljes védőoltással rendelkezők és a fertőzésen átesett emberek esetében - jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben. A kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a beoltottak az utolsó adag oltás utáni 15. naptól, valamint a fertőzésen a megelőző hat hónapban átesett emberek és a fertőzésen korábban átesett, de egy adag oltással már legalább két hete rendelkező emberek szabadon felkereshetik az aktuális járványügyi szabályok alapján működő üzleteket, vendéglátóhelyeket, sport, kulturális vagy egyéb intézményeket, amelyeket mindenki más csak a - hetente egyszer ingyenes - antigén gyorsteszt elvégzése után, friss negatív lelet felmutatásával látogathat. További könnyítés a beoltottaknak és gyógyultaknak, hogy külföldi útról hazatérve nem kell negatív tesztet felmutatni vagy karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS-CoV-2 valamely fokozottan veszélyes új változata által sújtott területen jártak.

Angela Merkel ismertette, hogy a tervek szerint a második negyedévben 80 millió adag oltás érkezik az országba, köztük 50 millió a Pfizer/BioNTech-féle vakcinából. Ebből a készítményből igen megbízhatóan érkeznek a szállítmányok, ezért azzal lehet számolni, hogy legkésőbb júniusban befejezik a kiemelt csoportok beoltását az első adaggal és visszavonják az oltási kampányt szabályozó elsőbbségi sorrendet.

Így legkésőbb júniusban mindenki előtt megnyílik a védőoltás megszerzésének lehetősége - mondta Angela Merkel, kiemelve: ez nem azt jelenti, hogy rögtön mindenkit be is oltanak, hanem azt, hogy bárki jelentkezhet oltási időpontért. Aláhúzta, hogy viszonylag kevesen rendelkeznek teljes oltással, és "nem lesz egyszerű" a közösségi immunitáshoz szükséges átoltottságig tartó átmeneti időszak. Az oltási kampány ugyan gyorsul, de még akkor is a fenyegetheti a túlterhelődés veszélye az egészségügyi ellátórendszert, ha elérik az 50 százalékos átoltottságot.  Mint mondta, hetekig tart még az "erőfeszítések" - a napokban bevezetett úgynevezett vészfékrendszerrel járó szigorú szabályok, köztük éjszakai kijárási korlátozások - időszaka, és egyelőre nem tudni, hogy mennyire lesz szabad az élet a nyári szabadságolások idején.  Rámutatott, hogy tavaly nyáron, amikor több hónap kényszerszünet után megnyithattak a szállodák, 2 és 5 között volt az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma -, amely a legutóbbi adatok szerint 165 körül van.

Az oltási kampány ugyan javít a helyzeten, így nem kell feltétlenül a tavalyi szintre szorítani a - legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott - hétnapi fertőzésgyakoriságot, de az biztos, hogy "ma még azt sem lehet megmondani, hogy mikor mérlegelhetjük a szállodák újranyitását".

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint vasárnapig a lakosság 7,2 százaléka - 5 960 243 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 23,4 százaléka, 19 486 698 ember kapott.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 169,30-on áll, emelkedett az egy héttel korábbi 165,30-hoz képest.

Az intézet kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 11 907 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 11 437-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 299 325 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A SARS-Cov-2 által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 60-ra csökkent az egy héttel korábbi 92-ről. Az új halálesetekkel 81 624-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

 

 

Legolvasottabb cikkeink