• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.09.11 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Szombattól karanténra kötelezi a brit kormány a Magyarországról és Portugáliából Angliába utazókat.

Leveszi szombaton Magyarországot és Portugáliát a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról a brit kormány. A brit közlekedési minisztérium csütörtök esti londoni bejelentése alapján azoknak, akik szombaton brit idő szerint hajnali négy óra - közép-európai idő szerint öt óra - után érkeznek Magyarországról és Portugáliából Angliába, két hetet kell elkülönítésben tölteniük.

A rendelkezés a brit állampolgárokra is vonatkozik.

A brit kormány intézkedésének hatálya Angliára terjed ki, de nem sokkal a londoni bejelentés után, csütörtök este a skót, majd a walesi kormány is közölte, hogy Magyarország esetében ugyanilyen döntést hozott.

Ennek alapján a Magyarországról Skóciába és Walesbe érkezőknek szombat hajnaltól szintén karanténba kell vonulniuk. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországról beutazók karanténmentessége egész Nagy-Britanniában megszűnik szombaton.

A skót és a walesi kormány Portugáliát már korábban levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Az érvényes szabályozás szerint a Magyarországról és Portugáliából érkezőknek nem kell feltétlenül két hetet eltölteniük Angliában, Skóciában vagy Walesben, előbb is elutazhatnak, de ha két hétig vagy ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes időtartamára elkülönítésben kell lenniük.

A karanténidőszakot saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanban, ismerősöknél vagy hozzátartozóknál, illetve szállodában lehet eltölteni.

A karanténelőírás megszegőit Angliában ezer font (400 ezer forint) pénzbírsággal sújthatják.

A beutazóknak úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító - contact locator - kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén - gov.uk - elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak nyomtatott vagy elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

Az érintettek a karantén ideje alatt munkába, iskolába nem járhatnak, tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival nem utazhatnak.

Élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlása céljából az elkülönítésben lévők akkor hagyhatják el lakóhelyüket, ha nincs olyan ismerősük vagy hozzátartozójuk, akik ezek beszerzéséről gondoskodni tudnak számukra.

Mentességet jelent a lakhelyelhagyási tilalom alól, ha az érintettnek sürgős orvosi ellátásra van szüksége, ha közeli hozzátartozója temetésén kíván jelen lenni, ha valamilyen jogi eljárásban kell részt vennie, vagy ha veszélyhelyzet miatt kell távoznia tartózkodási helyéről.

Romániában meghaladta a 100 ezret az eddig azonosított fertőzöttek száma
Romániában újabb 1391 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel pénteken meghaladta a 100 ezret a járvány kezdete óta eddig azonosított fertőzöttek száma.

A pénteki növekmény 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, de nem lépi túl a tesztek számával magyarázható heti ciklikus hullámzás megszokott kereteit. A pénteki magasabb fertőzési adatokat a megszokott 23-24 ezernél több, 26 ezer teszt kiértékelése alapján összesítették.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 35 koronavírusos beteg vesztette életét. Ezzel elérte a 3100-at a járvány romániai áldozatainak száma.

A kórházban kezelt koronavírusos betegek száma 7125-re csökkent, a súlyos eseteké viszont - egy hét folyamatos csökkenés után - csaknem hússzal növekedett: pénteken 478 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

A járvány hetek óta egyenletesen terjed Romániában, a napi esetszám 1200 körül stabilizálódott, de nem kezdett csökkenni, tehát nem lehet - az áprilisi után - egy második tetőzésről beszélni. Sőt, az egészségügyi szakemberek elkerülhetetlennek tartják, hogy az iskolák megnyitása miatt a következő két-három hétben ismét emelkedni kezd a napi fertőzések száma.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint 12 610 iskolában a hagyományos óralátogatással, 238 iskolában kizárólag online, 4892 iskolában pedig vegyes rendszerben kezdődik az oktatás. Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthettek arról, hogy a hatóságok által ajánlott zöld (hagyományos), sárga (vegyes) vagy vörös (kizárólag online) forgatókönyvet alkalmazzák-e.

Romániában hétfőn, a megelőző két hétben regisztrált lakosságarányos fertőzési ráta függvényében sorolták a zöld, sárga vagy vörös zónába az ország településeit. A több mint 3100 település többségében, ahol a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezreléke fertőződött meg augusztus 24. és szeptember 5. között, elvileg megnyithatnak az iskolák.

Az országban 43 olyan település van, ahol a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.

Románia 410 településén 1 és 3 ezrelék között mérték a lakosságarányos fertőzési rátát, ezeken a településeken a sárgával jelölt forgatókönyv alkalmazását javasolják, ami azt feltételezi, hogy az alsó tagozat és a végzős (8. és 12.) osztályok diákjai vehetnek részt személyesen az órákon, a többi diák számára pedig - heti, kétheti váltásokban - váltakozva szerveznek hagyományos és online oktatást.

Újabb rekordot döntött az új betegek száma Ukrajnában
Változatlanul gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, péntekre újabb rekord dőlt meg: egy nap alatt több mint 3100 új beteget regisztráltak az országban, és a fővárosban, Kijevben is kimagaslóan sok, 400 fölötti új fertőzöttet azonosítottak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napon 3144 új esettel 148 756-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 53 újabb halálos áldozattal 3076-re emelkedett, miközben eddig 67 005-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1128-an. Jelenleg 78 675 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk csaknem kétezerrel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a mostanit megelőzően a legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 57-et pedig e hét hétfőn.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 404-et az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből, a második legtöbbet, 302-őt pedig a nyugat-ukrajnai Ternopil megyéből jelentették. Kijevben sem volt soha még ennyi új beteg egy nap alatt, az azonosított fertőzöttek számában már gyakorlatilag utolérte az ország legfertőzöttebb régióját, a nyugati országrészben lévő Lviv megyét. A fővárosban eddig 16 523, Lviv megyében 16 626 beteget igazoltak. Mindkét régióból egyaránt hét újabb halálesetet jelentettek, így Kijevben az elhunytak száma 261-re, Lviv megyében pedig 462-re nőtt.

Előző nap a kormány ismét felülvizsgálta a térségeknek és a településeknek a helyi járványhelyzet szerinti színes, azaz vörös, narancs, sárga és zöld zónába sorolását, Kijev már narancs zónába került. Vitalij Klicsko főpolgármester pénteken a Telegram üzenetküldő portálon be is jelentette, hogy ennek megfelelően szigorítanak a korlátozásokon, egyebek között legfeljebb 220 főre korlátozzák a sport-, kulturális, vallási és egyéb rendezvényeken részt vevők létszámát. Emellett ismét el kell halasztani a nem életveszélyes esetekben a kórházi beutalásokat. Ez alól kivételt a terhes nők, az újszülöttek és a rákos betegek képeznek.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 8453, az elhunytaké hárommal 280-ra nőtt, miközben eddig 3613-an győzték le a kórt. A megyében Csap már a legsúlyosabb, azaz vörös besorolású lett, Ungvár, Munkács és több járás narancs zónába került.

Kijev megyében 59 iskolában azonosítottak fertőzött gyermeket vagy pedagógust, ezért 14 tanintézmény teljesen, 44-ben pedig egyes osztályok álltak át az online oktatásra - közölte a megyei kormányzói hivatal pénteken.

A kormány pénteken felülvizsgálta a külföldi országok zöld, illetve vörös besorolását is. Magyarország továbbra is zöld besorolású, az Ukrajnával szomszédos országok közül csak Moldova lett "vörös", azaz Románia is - az előző hetivel ellentétben - ezúttal zöld besorolást kapott. A zöld zónába sorolt országokból érkezőknek nem kell kéthetes önelszigetelésbe vagy karanténba vonulniuk Ukrajnában.

 

Tovább nőtt az új fertőzések száma Csehországban
Csehországban csütörtökön már 1382 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami több mint kétszázzal lépte túl az eddigi legmagasabb napi esetszámot - derült ki az egészségügyi tárca honlapján pénteken reggel megjelent legfrissebb adatokból.

A napi új igazolt fertőzések száma a hét elején lépte túl első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik.

Rekordmagas - 11 178 - az aktív igazolt fertőzöttek száma is. A kórházakban Covid-19-betegséggel jelenleg már 249 személyt kezelnek, akik közül 64 személy állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek az adatok is egyre magasabbak. Az elhunytak száma 448-ra emelkedett. Mindezek ellenére a fertőzöttek többségénél továbbra is enyhe a betegség lefolyása.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a romló helyzet alapvetően nem a szeptemberi iskolakezdés következménye. A 15 éven aluli gyerekek jelenleg a fertőzöttek mintegy 7 százalékát teszik ki. Országszerte a járvány következtében mintegy 60 iskolában van korlátozva különböző mértékben a tanítás.

A statisztikák szerint a fertőzöttek mintegy 20-20 százalékát a 25-34, a 35-44, valamint a 45-54 éves korosztályhoz tartozók teszik ki.

Csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező a szájmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a közösségi közlekedési eszközökön, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni. A szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni. A higiénikusok tapasztalatai szerint ugyanis ezeken a helyeken gyorsan terjed a fertőzés.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett, 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld.

A járványügyi szakemberek szerint továbbra is Prágában a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra jelenleg már több mint 100 fertőzött személy esik. A járványhelyzetet jelző térképen Prága már rózsaszín színnel van jelölve, ami a járvány közösségi terjedését mutatja. Jarmila Rázová országos tisztifőorvos szerint pénteken, amikor felülvizsgálják ezt az úgynevezett szemafor-rendszert, várhatóan három járást is átminősítenek rózsaszínre, míg a járások többsége az eddigi problémamentességet jelző fehér szín helyett zölddé válik, ami a kockázat első szintjét jelzi. A súlyos járványhelyzet piros színnel van jelölve, jelenleg azonban ilyen nincs.

A helyi fertőzésgócok száma meghaladja a másfélszázat. Andrej Babis kormányfő szerdán egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy a járvány miatt nehéz ősz vár Csehországra.

Oroszországban a július végi szintre emelkedett a fertőzések napi növekménye
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5504-gyel 1 051 874-re emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény július 29. óta először haladta meg ismét az 5500-at.

A terjedés üteme ugyanakkor 27.napja nem lépte túl 0,5 százalékot, az új esetek 22,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 397 245), India (4 562 414) és Brazília (4 238 446) után.

Az aktív esetek száma 332-vel 165 402-re csökkent. A halálozások száma 102-vel 18 365-re, a felépüléseké pedig 5734-gyel 868 107-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 39,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 337 000 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 209 628 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy mintegy 50 millió dózis Szputnyik V vakcina brazíliai szállításában és gyártásában való együttműködésben állapodott meg. Szerdán az alap arról adott ki tájékoztatást, hogy Mexikóba 32 millió adagot fog küldeni.

 

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban csökkent az új fertőzöttek száma
Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig tovább csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 108-cal 3498-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdán még 77 új esetről számoltak be.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 27-en vannak kórházban, és közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 701.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a tíz nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe.

A szlovén kormány döntése szerint vasárnap éjféltől a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentik az országban. A rendelettel enyhíteni akarják azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt.

A karantén időtartamának csökkentésén Horvátország is gondolkodik.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 190-nel nőtt, és elérte a 13 107-et az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Csütörtökön még 291 esetről számoltak be.

Csütörtökön három új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 211-re nőtt. A betegek közül 327-en vannak kórházban, közülük 26-an lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2430, és 8720-an vannak hatósági karanténban.

 

Csaknem 10 ezer új fertőzöttel újabb rekordot döntött a napi esetszám Franciaországban
Csaknem 10 ezer új fertőzöttel ismét megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma Franciaországban - közölte csütörtök este az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt 24 órában 9843 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak, s az elmúlt egy héten csaknem 50 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, miközben több mint egymillió szűrés történt. A járvány kezdete óta végzett tesztek száma meghaladta a 10 milliót.

A pozitív tesztek aránya napról napra emelkedik, csütörtökön elérte az 5,4 százalékot.

A kórházakban az elmúlt 24 órában 352 betegfelvétel történt, jelenleg 5096 fertőzöttet ápolnak kórházban.

Lélegeztetőgépre 54 új beteg került szerda óta, szerdán 71, azt megelőző napokban nyolcvan új súlyos beteg volt, míg a múlt héten ötven volt a napi átlag. Jelenleg 615 súlyos beteget ápolnak intenzív osztályokon.

A járvány tetőzésekor áprilisban több mint 7 ezer súlyos beteg volt lélegeztetőgépen, számuk június 30. óta először emelkedett hatszáz felé.

Az áldozatok száma a járványügyi korlátozások feloldása óta napi húsz körül mozog: az elmúlt 24 órában 19-én vesztették életüket, ezzel 30 813-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma.

Emmanuel Macron államfő vezetésével pénteken összeül az úgynevezett egészségügyi védelmi tanács, hogy esetleges újabb korlátozó intézkedésekről döntsön a vírus terjedésének megfékezésére.

"A vírus terjedéséhez kell alkalmazkodnunk, muszáj döntéseket hozni, úgy vélem, hogy realistának kell maradnunk, de nem engedhetünk a pániknak" - mondta előzetesen az államfő az Európai Unió déli tagországainak a korzikai Porticcióban rendezett csúcstalálkozóján. "Szeretném, ha a következő heteket tervezhetővé tennénk, miután a vírus intenzíven terjed" - fogalmazott Macron.

Jean-François Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője előző nap azt mondta, hogy a követező tíz napban "nehéz döntéseket kell meghozni". Ennek kapcsán az elnök jelezte, hogy a tudományos tanács dolga "technikai", a döntéseket a politikai vezetők hozzák meg, akik megpróbálnak "a lehető legátláthatóbban és legegyértelműbben" fellépni.

A köztársasági elnök jelezte, hogy a kormány úgy próbálja meg a vírus terjedését megállítani az egészségügyi előírásokkal (kötelező maszkviselés, védőtávolság és kézfertőtlenítés) és megszervezni a társadalom alkalmazkodását, hogy folytatódhasson az oktatás az iskolákban és más betegségek gyógyítása is a kórházakban.

A kormány az általános karantént szeretné elkerülni, de sajtóértesülések szerint helyi szinteken, mindenekelőtt az országi déli megyéiben, Marseille-ben és Bordeaux környékén elképzelhető, hogy akár kijárási korlátozásokat is elrendelnek a prefektusok a következő időszakban.

Tíz nappal a tanévkezdés után a koronavírus-fertőzés veszélye miatt 32 oktatási intézmény van zárva a 60 ezerből - jelezte csütörtök este az oktatási tárca. A bezárt intézményeken kívül 524 osztályban is szünetel a tanítás, miután koronavírusos esetet tártak fel.

A kormány már szerdán jelezte, hogy azoknak a szülőknek, akik a intézménybezárások miatt kénytelenek a gyerekekkel otthon maradni és nem tudnak otthoni munkavégzést folytatni, az állam átvállalja a fizetését.

A koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását pedig a jelenlegi feltételek mellett legalább 2021 nyaráig szavatolja a kormány a nehézségbe került munkahelyeken. A kényszerszabadság idején a munkavállaló vagy a nettó fizetése 84 vagy a bruttó 70 százalékát kapja meg az államtól, ami nem haladhatja meg a minimálbér 4,5-szörösét. Miután a munkaidő-csökkenés maximum 40 százalékos lehet, minden bejelentett munkavállaló megkapja nettó fizetése legalább 93 százalékát.

Spanyolországban több mint négyezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Spanyolországban 24 óra alatt több mint négyezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, amely összesen már meghaladja az 554 ezret - tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban csütörtökön.

A tartományok felében megfigyelhető a növekedés ritmusának lassulása - tette hozzá.

Spanyolországban a koronavírus okozta halálozási átlagéletkor 86 év, magasabb mint a járvány csúcsán volt tavasszal - mondta el.

A járványügyi vezető kiemelte: az elmúlt hetekben tapasztalt 0,6 százalékos halálozási ráta alacsonyabb mint sok más uniós országban, példaként említette Franciaországot, ahol 0,7, illetve Olaszországot és Nagy-Britanniát, ahol 1 százalék feletti ugyanez az arány.

A spanyol egészségügyi minisztérium összesítése szerint az elmúlt egy napban 71-gyel nőtt a halálos áldozatok száma, egy hét alatt 249-en hunytak el. A fertőzés eddig 29 699 emberéletet követelt a dél-európai országban.

Kérdésre válaszolva Simon kitért arra is, hogy a tartományok többségében ezen a héten indul a tanév jelenléti oktatással, és sokan most térnek vissza a távmunkából az irodákba, így leghamarabb a jövő héttől lehet észlelni, hogy ennek milyen hatása volt a vírus terjedésére.

A szakember hangsúlyozta: országosan a kórházi ellátórendszer képes kezelni azt a terhelést, amit a 8400 Covid-beteg ápolása jelent, de egyes kórházakban előfordul nagyobb esetszám. Példaként említette, hogy míg az országos kapacitás 7 százalékát foglalják el a koronavírus-fertőzöttek, néhány intézményben ez 30 százalék is lehet.

A szaktárca jelentése szerint augusztus 31-e és szeptember 6-a között 641 ezer PCR-tesztet végeztek, amelynek 11,6 százaléka hozott pozitív eredményt.

Egy hónapos zárlatot vezetnek be Izraelben jövő héttől a járvány megfékezésére
Egy hónapos országos zárlatot vezetnek be Izraelben a jövő héten a koronavírus-járvány megfékezésére - jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt az izraeli koronavírus-kabinet csütörtök esti ülésén négy vesztegzárváltozatot vitattak meg a szakemberek és a politikusok. Roni Gamzu professzor, a kormány járványügyi biztosa egy enyhébb vesztegzárat javasolt, de győzött Benjámin Netanjahu miniszterelnök javaslata egy teljes és szigorú, legalább két hétig tartó országos zárlat elrendeléséről, amelyet egy kéthetes enyhébb korlátozás követhet majd - áll a jelentésben.

A határozatot még meg kell szavaznia vasárnap a kormány egészének, s el kell dönteniük azt is, hogy jövő szerdán vagy pénteken, a zsidó újév ünnepének beköszöntével lépjenek-e életbe a korlátozások.

A tervek szerint csak a létfontosságú munkahelyeken fognak dolgozni, a teljes időszakban zárva tartanak az iskolák és az óvodák (a fogyatékossággal élő gyermekek intézményeinek kivételével), de a távoktatás tovább folyhat majd az ötödik osztálytól felfelé.

Az országban mindenki csak 500 méterre hagyhatja majd el otthonát.

Az enyhébb korlátozásokkal tervezett második kéthetes időszakban zárva kell tartania minden szórakoztatóipari és a szabadidő eltöltését szolgáló intézménynek, gyülekezési tilalom lesz, nem lesz belföldi turizmus, és a kiskereskedelmi üzleteknek is zárva kell tartaniuk az élelmiszer- és a gyógyszerellátás kivételével.

Tilos lesz a települések közötti közlekedés, és a magánvállalkozások is csak megszorításokkal dolgozhatnak.

A tervek szerint az egy hónapos zárlat jelentősen lecsökkenti majd az új Covid-fertőzöttek számát, amely jelenleg napi négyezer körül alakul, s véget vethet annak, hogy Izrael jelenleg világelső az egymillió lakosra jutó új járványhordozók tekintetében.

Október közepétől ismét előveszik - és remélhetőleg ezúttal meg is valósítják - Gamzu professzor "jelzőlámpa" nevű tervét, amely a fertőzöttség mértékének függvényében differenciáltan szabályozza majd a települések életét.

A drámai döntést nyolc miniszter támogatta négy ellenében. 

A mintegy kilencmilliós Izraelben csütörtökön ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma. A járvány tavaszi kitörése óta 146 542 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, jelenleg 33 920 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. Csütörtökön 4038 új vírushordozót regisztráltak a 45 989 elvégzett teszt alapján. A megvizsgáltak 8,8 százalékának lelete lett pozitív.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 1077-en haltak meg Izraelben. Jelenleg 982 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 489-en súlyos állapotban vannak, és 134 embert kellett lélegeztetőgépre kapcsolni.

Legolvasottabb cikkeink