• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.25 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Ismét rekordot döntött a napi esetszám Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Szlovéniában.

Romániában az átlagos napi esetszám meghaladta az 1300-at
Romániában újabb 1629 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, így pénteken meghaladta az 1300-at a napi esetszám kéthetes átlaga.

Augusztus elejétől másfél hónapig az országban egyenletesen - átlagosan napi 1200-zal - növekedett a fertőzöttek száma, de az utóbbi két hétben ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése. Az adatok alapján már a napi 1317 új eset számít átlagosnak, a pénteki jelentésben szereplő esetszám pedig 24 százalékkal meghaladta ezt is.

Az utóbbi két hét átlagánál tíz százalékkal több, 42 halálesetet jelentettek pénteken, így 4633-ra emelkedett a koronavírus-járványnak tulajdonított romániai halálos áldozatok száma.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU-ban lakosságarányosan továbbra is kiugróan magas Romániában a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta. Az utóbbi két hétben az országban minden egymillió lakosra 27 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint négyszerese az európai uniós átlagnak.

A járvány lakosságarányos terjedési sebessége viszont Romániában jelenleg nagyjából megfelel az uniós átlagnak: az utóbbi két hétben minden 100 ezer lakosra 95 új koronavírus-fertőzött jutott.

Romániában az ismert aktív esetek száma megközelítette a 19 ezret, közülük - a csütörtökinél százzal többen - 7245-en vannak kórházban, 508 súlyos esetet pedig intenzív osztályon ápolnak.

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban stagnál az új fertőzöttek száma
Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig stagnál az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 192-vel 5007-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 122 új esetről számoltak be. A legtöbb megbetegedést, 137-et a múlt csütörtökön regisztrálták az országban.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 145 maradt. A diagnosztizált betegek közül 56-an vannak kórházban, közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1509. A járvány megjelenése óta 212 756 tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 3645-öt.

Nuska Caks Jager, a szlovén népegészségügyi intézet munkatársa a sajtónak úgy nyilatkozott: a fertőzöttek negyedét a fővárosban, Ljubljanában igazolták. Százezer főre vetítve a fertőzöttek száma az elmúlt két hétben elérte a 70-et. A legtöbb fertőzött a 45-54 éves korosztályból került ki.

Hozzátette: a vírus családi összejöveteleken terjed, ugyanakkor nőtt az új esetek száma az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók körében is.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője elmondta: az új fertőzöttek 25 százalékát azok között igazolták, akik házi karanténban voltak.

Kiemelte: nagyon sok esetben nem ismerik a fertőzés forrását, ami azt jelenti, hogy a vírus követhetetlenül terjed, ami aggasztó.

Horvátországban egy nap alatt 223-mal nőtt, és elérte a 15 795-öt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán még 232 új esetről számoltak be.

Öt idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 266-ra nőtt, 14 303-an viszont már meggyógyultak. Kórházban ápolnak 273 beteget, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1226, és 8898 ember van hatósági karanténban.

A járvány kezdete óta a valamivel több mint négymilliós országban 284 449 tesztet végeztek el, ebből 5414-et az elmúlt 24 órában. Új járványgócok az idősotthonokban alakultak ki.

Tovább dőlnek a nyár óta mért fertőzöttségi rekordok Oroszországban
Oroszországban több mint 7200, Moszkvában pedig 1500-at meghaladó új koronavírusos fertőzöttet jelentettek csütörtökön, ami mindkét esetben új rekordot a nyár óta. A járvány halottainak száma meghaladta a 20 ezret.

Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 7212-vel 1 136 048-ra emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A napi új esetszám szeptember 4-én lépte túl ismét az ötezret, 19-én pedig a hatezret.

A terjedés üteme hatodik napja 0,6 százalékos, a korábbi 0,5 százalékos szint után. Az új esetek 25,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 978 874), India (5 818 570) és Brazília (4 657 702) után.

Az aktív esetek száma 2787-tel 181 846-ra nőtt. A halálos áldozatoké 108-cal 20 056-ra, a felépülteké pedig 4317-tel 934 146-ra emelkedett.

Moszkvában az igazolt esetek száma 1560-nal 281 986-ra, a halálos áldozatoké 14-gyel 5129-re, a gyógyultaké pedig 1227-tel 242 883-ra emelkedett. Amíg a múlt héten átlagosan 30 százalékkal növekedett az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, addig a csütörtöki 1050-ről már 50 százalékos az emelkedés.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arra kérte a 65 év felettieket és a krónikus betegeket, hogy hétfőtől vonuljanak házi karanténba, ötezer fővárosi vállalatot és intézményt pedig arra, hogy munkatársaikat lehetőség szerint helyezzék vissza távmunkába, a munkahelyeken pedig szigorúan tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket.

Moszkva a helyzet komolyabb romlására való felkészülés jegyében nyolc kórházat profilíroz át szeptember 23. és október 5. között a koronavírusos betegek fogadására. Újból felkészül három korábban kialakított ideiglenes kórház is.

A Kommerszant című gazdasági lap szerint szeptember 22-ére a Covid-19-betegek kezelésére alkalmas kórházi ágyak kevesebb mint 20 százaléka volt szabad. Szobjanyin azt közölte, hogy a moszkvai kapacitások 60 százaléka kihasználatlan.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 44,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 374 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 222 601 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Franciaországban több mint 16 ezerrel ismét rekordot döntött a napi esetszám
Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzés napi esetszáma Franciaországban: az elmúlt 24 órában 16 096 új esetet regisztráltak - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium. Az előző rekord szerdán volt több mint 13 ezer napi esetszámmal.

A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya fokozatosan emelkedik: csütörtökön a szűrések 6,5 százaléka bizonyult pozitívnak, míg egy héttel ezelőtt még csak 5,4 százalékos volt az arány.

Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire nem volt példa június 8-a óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépre szerda óta 43 új beteg került, az elhunytak száma pedig 52-vel 31 511-re emelkedett.

A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen. A közlemény azt is kiemelte, hogy a kórházi betegfelvétel is exponenciálisan nő, és a Covid-19 fertőzés már nem kizárólag a fiatalok körében, hanem a veszélyeztetettebb 65 év feletti korosztályban is egyre erősebben terjed.

Csütörtök este a vendéglátóipar érdekvédelmi szervezetei jeleztek, hogy gyorsított eljárásban keresetet nyújtanak be a kormány ellen, amiért "képtelen a krízis kezelésére".

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy a délkeleti Marseille-ben és a tengerentúli Guadeloupe szigetén - ahol a járvány a legintenzívebben terjed - péntek éjféltől a hónap végéig minden vendéglátóhelyet teljesen bezárnak, további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban, legkésőbb este 10 órakor be kell zárniuk a bároknak és a kávéházaknak.

"Ha nem cselekszünk, a tavaszihoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat, ami az általános karantént jelentheti" - mondta csütörtök este Jean Castex miniszterelnök a France2 közszolgálati televízió vitaműsorában. A kormányfő kollektív felelősségvállalásra kérte a franciákat, és jelezte, hogy az átmenetileg bezárásra kötelezett vendéglátóipari egységek mentesülnek a szociális terhek fizetése alól a zárva tartás ideje alatt.

Azt is megerősítette, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását legalább 2021 nyaráig szavatolja a kormány a nehézségbe került munkahelyeken. A kényszerszabadság idején a munkavállaló a nettó fizetése 84 százalékát kapja meg az államtól. Jean Castex az újabb korlátozásokat azzal indokolta, hogy a bárokban a fertőzésveszély háromszor nagyobb, mint az üzletekben.

Mintegy háromezerrel nőtt a fertőzöttek száma Csehországban
Mintegy háromezerrel nőtt csütörtökön az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban, a járvány kezdete óta ez a második legmagasabb napi növekedés. Folyamatosan emelkedik a kórházban kezelt betegek és a halálos áldozatok száma is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatásból.

A fertőzöttek száma csütörtökön átlépte a 30 ezret. A bizonyítottan koronavírusosok számának növekedése szeptemberben gyorsult fel. Míg a korábbi hónapokban egyszer sem lépte túl a napi ötszázat, szeptemberben a napi emelkedés csak kétszer volt ötszáz alatt. E hét első négy napján a fertőzöttek száma elérte 9100-at.

A legújabb statisztikák szerint a kórházakban kezeltek száma 670-re emelkedett, közülük 131-nek súlyos az állapota. Az elhalálozások száma csütörtökön 142-re nőtt, ezeknek majdnem a fele szeptemberre esik.

Roman Prymula egészségügyi miniszter a képviselőház szakbizottságának zárt ülésén a kiszivárgott információk szerint felhívta a figyelmet arra, hogy ha ilyen tempóban emelkedik a kórházban kezeltek száma, akkor gondok lehetnek a speciális kórházi ágyakkal és a szakszemélyzettel.

Az elvégzett napi tesztek száma átlagban 20 ezer körül mozog. A helyzet továbbra is Prágában a legrosszabb, ahol százezer lakosra 205 fertőzött jut. Csehország 70 járásából már több mint harmincban száz felett van a százezer lakosra eső fertőzöttek száma. Prága többtucatnyi iskolájában is megjelent a járvány, Zdenek Hrib főpolgármester ezért találkozni kíván az egészségügyi miniszterrel, hogy megvitassák a teendőket.

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi esetszámot regisztrálták Nagy-Britanniában
A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzöttségi számot regisztrálták csütörtökön Nagy-Britanniában.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 6634 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány áprilisi tetőzése idején mértek ennél magasabb, 6500 feletti napi fertőződési számot is, de a minisztérium szakértői hangsúlyozzák, hogy az akkori tesztelési kapacitás a jelenleginek hozzávetőleg az 5-8 százaléka volt.

Akkoriban 15-20 ezer napi koronavírusteszt elvégzésére volt lehetőség; az egészségügyi tárca csütörtöki adatai szerint a jelenlegi napi szűrési kapacitás megközelíti a 300 ezret.

A minisztérium szakértőinek becslése szerint az áprilisi tetőzés idején az új koronavírus-fertőzöttek száma valójában napi 100 ezer felett járt Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) széles körű felmérésekre alapozott számításai szerint a jelenlegi, sokkal nagyobb szűrési kapacitás a naponta előforduló új fertőződések felét mutatja ki, de az új koronavírus-fertőzöttek napi száma így sem sokkal több az áprilisi tetőzési időszakra valószínűsített szám 10-12 százalékánál.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az előző egy napban 40-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Ez július 14. óta a legmagasabb napi halálozási szám - aznap 44-en haltak meg -, áprilisban azonban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a betegségnek Nagy-Britanniában.

Csütörtök estére átlépte a 19 milliót a brit egészségügy által eddig elvégzett koronavírustesztek száma; ezek közül 416 363-nak az eredménye lett pozitív.

A halálos áldozatok száma 41 902.

A brit közlekedési minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról Szlovákiát, Dániát is Izlandot, mivel a brit kormány megítélése szerint nőtt a koronavírus-fertőzés behurcolásának kockázata ezekből az országokból.

A brit kormány sorra veszi le erről a listájától a közép- és kelet-európai országokat a koronavírus-járvány terjedésére hivatkozva.

A Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak szeptember 12. óta szintén karanténba kell vonulniuk, nem sokkal korábban pedig Csehország, Szerbia és Szlovénia is kikerült azoknak az országoknak a csoportjából, amelyekből elkülönítési kötelem nélkül be lehet utazni Nagy-Britanniába. A brit kormány által júliusban összeállított mentességi listán eredetileg 59 ilyen ország szerepelt, köztük Magyarország. London azonban már az eredeti lista közzétételével egy időben jelezte, hogy az országcsoport összetételét folyamatos felülvizsgálat alatt tartja.

Az általános meghatározás szerint egy ország akkor kerül le erről a listáról, ha a százezer lakosra jutó, újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek napi száma huzamosabban meghaladja a húszat.

Újabb csúcsot ért el az újonnan fertőzöttek száma Hollandiában
Újabb napi csúcsot ért el, 2500 fölé emelkedett csütörtökön az egy nap alatt igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Hollandiában. Belgiumban a napi átlagos esetszám 62 százalékkal haladja meg az előző hét azonos időszakának adatait.

A hollandi közegészségügyi intézet csütörtöki tájékoztatása szerint a járvány mintegy két hete újból rohamosan terjed az országban, szeptember közepe óta szinte minden nap újabb rekordot dönt a napi feljegyzett esetek száma.

Csütörtökön 2544 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ez 45 százalékkal több az egy hete közétett adatoknál, illetve hét százalékkal magasabb a szerdán közölt számoknál. A héten idáig 9363 esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye. Az adat 56 százalékkal magasabb a múlt heti számoknál. Az elmúlt hét napban több mint 15 ezer új fertőzöttet azonosítottak Hollandiában. A legtöbb új fertőzöttet az amszterdami és a rotterdami régióban, valamint Hágában rögzítették.

A világjárvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma 107 848. A hatóságok egy nap alatt 16 halálesetet jelentettek, ezzel a koronavírushoz köthető halálos áldozatok száma 6360-ra emelkedett.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet az új fertőzöttek számának további emelkedéséről számolt be csütörtökön. A napi átlagos esetszám 62 százalékkal emelkedett az előző hét adataihoz képest. Csütörtökön 1425 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 106 887.

Jelenleg 550 kórházi ágyat foglalnak el koronavírusos betegek Belgiumban. Naponta átlagosan 57 embert szállítanak kórházba. Intenzív osztályon az előző napi 74 után csütörtökön már 95 beteget ápoltak. A héten naponta átlagosan négy ember halt meg a fertőzésben. A vírus már 9959 ember haláláért felelős Belgiumban.

Az Egyesült Államok négy tagállamában megugrott az új fertőzések száma
Az Egyesült Államok négy tagállamában megugrott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma csütörtökön. Wisconsinban, Dél-Dakotában, Montanában és Utah államban regisztráltak egy nap alatt sok új fertőzöttet.

Az északnyugati Montanában 330, Dél-Dakotában pedig 463 új esetet diagnosztizáltak csütörtökön. Utah állam kormányzója, Gary Herbert bejelentette: rekord számú, 1198 új fertőzöttet azonosítottak. Nagyon gyorsan terjed a vírusfertőzés a középnyugati Wisconsinban is, ahol Tony Evers kormányzó még kedden közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett, és novemberig meghosszabbította a kötelező szájmaszk viselésére vonatkozó rendelet érvényét. Csütörtökön 1883 új fertőzöttet igazoltak, legtöbbjüket az állam déli vidékein.

New York kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette: amennyiben lesz koronavírus elleni vakcina, amelyet a szövetségi kormányzat, illetve az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyez, New York állam ezt nem fogja elfogadni, hanem maga is bevizsgáltatja az oltóanyagot. Az úgynevezett független vizsgálatot Cuomo azzal indokolta, hogy "nem bízik" a Trump-kormányzatban.

"Annak alapján, ahogyan a szövetségi kormányzat kezelte a vakcinaügyet, nagyon komoly kérdések merülnek fel, hogy vajon ezt nem politizálta-e át" - fogalmazott a kormányzó. Leszögezte azt is: nem ajánlja New York állam lakosainak, hogy megbízzanak egy olyan vakcinában, amelyet a kormányzat engedélyezett.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint egyébként csütörtökön az Egyesült Államokban több mint 37 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, s ez a fertőzések lassan csökkenő arányát mutatja. A szövetségi kongresszus alsóházában a demokrata párti képviselők csütörtökön új tervezettel rukkoltak elő: 2,4 ezermilliárd dolláros csomagtervük a koronavírus-járvány miatt megrendült kisvállalkozások, éttermek és légitársaságok megsegítését is célul tűzte ki. A republikánusok törvényhozók szerint azonban a november 3-i választások előtt már nem sok esély van e csomagterv megvitatására és megszavazására.

Legolvasottabb cikkeink