• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.09 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Bosznia-Hercegovinában engedélyezték a Szputnyik V orosz vakcinát. Hétfőtől az érkezés után két tesztet kell végeztetniük a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak.

Ismét meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban
A korábbiaknál fertőzőképesebb mutációk megjelenése miatt a járványhelyzet javulása ellenére várhatóan ismét meghosszabbítják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban az ügyben döntő politikusok keddi nyilatkozatai szerint.

A SARS-CoV-2 elleni védekezésről szóló szerdai tanácskozáson minden bizonnyal "egyetértés lesz a kulcskérdésben, abban, hogy nem lehet elkerülni az országos zárlat újbóli meghosszabbítását" - idézte Stephan Weil alsó-szászországi kormányfőt az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - és a szövetségi kormány vezetőinek közös értekezletét felvezető összeállításában az ARD országos köztelevízió.

A társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztva tartó korlátozások lazításáról csak akkor lehet szó, ha meg lehet ítélni a mutációk hatását a járvány alakulására. Ez egyelőre nem lehetséges - emelte ki Peter Tschentscher, a tartományi rangú Hamburg polgármestere, aki korábban a hamburgi egyetemi klinika diagnosztikai központjának főorvosa volt.

Az új vírusváltozatok terjedéséről végzett első kutatásában a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) megállapította, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant különösen veszélyes mutációk mindegyike jelen van már Németországban.

A leginkább aggasztó az először Angliában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat. Az RKI január végi adatokon alapuló számításai szerint az új fertőződések nagyjából hat százaléka tulajdonítható ennek a vírusváltozatnak.

Időközben ez az arány tovább emelkedhetett, és valamennyi fajtát - a B.1.1.7-et, valamint a Dél-Afrikában és a Brazíliában azonosított vírusváltozatot - együttvéve már a fertőzések húsz százalékáért lehetnek felelősek a korábbiaknál jóval veszélyesebb mutációk - fejtette ki sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői online elnökségi ülésén.

A politikába a természettudományok területéről érkezett kancellár több beszámoló szerint úgy véli, hogy még legalább két hétig a napi új fertőződések számának további csökkentésére kell összpontosítani, hogy minél kevesebb tere legyen az új vírusváltozatoknak a kibontakozásra, egy harmadik járványhullám beindítására. Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormány a február 14-én lejáró korlátozások két hétre szóló meghosszabbítását sürgeti majd a szerdai tanácskozáson.

A tavaly ősszel felerősödött második hullám december végén, január elején tetőzött, a napi új fertőződések száma ebben az időszakban többször a harmincezret is meghaladta. Január közepétől folyamatosan javult a járványhelyzet. Az egyik legfontosabb mutatóként számon tartott hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) - a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - az RKI keddi adatai szerint 72,8. Ez az érték november eleje óta először süllyedt 75 alá.

Az utóbbi 24 órában országszerte 3379 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 45 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 6114-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 291 924 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben az elmúlt nap 481 halálesetet regisztráltak - ez ugyancsak 45 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 861-hez viszonyítva -, a járvány áldozatainak száma így 62 156-ra emelkedett.

 

Az Európai Gyógyszerügynökségnél van a Szputnyik V bejegyzési kérelme
Benyújtotta a Covid-19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Erről, valamint a kérelem benyújtásának az EMA általi megerősítéséről kedden Moszkvában tett bejelentést az RFPI.

"Az RFPI 2021. január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül" - áll az orosz szuverén alap közleményében.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az Európa Unióban, és "politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban". Megismételte, hogy a nagyszabású vakcinaszállítások Európába csak az orosz lakosság átoltása után kezdődhetnek meg. Mint mondta, ez májusban-júniusban válhat esedékessé.

Az RFPI közleményében emlékeztetett, hogy az alap és vakcinafejlesztők, illetve az EMA képviselői január 19-én konzultációt tartottak. Orosz részről az engedélyeztetési eljárásban való részvételre támasztott igényt tavaly október 22-én nyújtották be.

Az RFPI tájékoztatása szerint Azerbajdzsán hétfőn megadta az engedélyt az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája, illetve a Szputnyik V kombinált tesztelésére. A kísérlet a hónap végén kezdődik, és fél évig tart majd. Az RFPI közölte, hogy a tesztelést több országban fogják elvégezni, mindenütt 100 önkéntes bevonásával.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Szputnyik V kijevi elutasításával kapcsolatban kijelentette, hogy a vakcina iránt nagy a kereslet, ezért ha az ukrán vezetés nem kér a szállítmányokból, több jut másoknak. Megjegyezte, hogy Ukrajnában sokan vannak olyanok, akik beoltatnák magukat az orosz vakcinával, és úgy vélekedett, hogy a bizalmatlanság "abszolút kisebbségi álláspont", amely komolyan szemben áll az elismert teszteredményekkel.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 019-cel - ez a legalacsonyabb szám október 17. óta - 3 998 216-ra emelkedett. A napi növekmény 0,38 százalék, az új esetek 9,7 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 426 732-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 530-cal 77 598-ra nőtt, a felépülteké pedig 21 795-tel 3 493 886-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 638 807 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Bosznia-Hercegovinában engedélyezték a Szputnyik V orosz vakcinát
Engedélyezte az orosz Szputnyik V oltóanyagot a bosznia-hercegovinai gyógyszerügynökség, így néhány napon belül megkezdődhet a lakosság beoltása a koronavírus ellen - közölte a Klix.ba boszniai hírportál kedden.

Szarajevó 1,23 millió adag oltóanyagot igényelt az úgynevezett COVAX-program keretében, ám a nyugati gyártók vakcináiból még semmi sem érkezett meg az országba. Az illetékesek reményei szerint Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna oltóanyagaiból február végéig kap Bosznia-Hercegovina is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 1960-nal 409 841-re, Koszovóban 290-nel 62 548-ra, Észak-Macedóniában 75-tel 94 889-re, Montenegróban 430-cal 65 657-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 157-tel 124 154-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 13-mal 4139-re, Koszovóban hárommal 1526-ra, Észak-Macedóniában 22-vel 2946-ra, Montenegróban néggyel 842-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 13-mal 4803-ra nőtt.

Hétfőtől az érkezés után két tesztet kell végeztetniük a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak
Jövő hétfőtől a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük - jelentette be kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta azt is, hogy tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, ha az érkezésük előtti tíz napban olyan országokban jártak, amelyekből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába.

A miniszter tájékoztatása szerint a külföldről érkezőknek február 15-től két PCR-tesztet kell elvégeztetniük, az elsőt két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.

Az egészségügyi miniszter által kedden ismertetett rendelet ezt a kötelezettséget egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt előírásával.

Matt Hancock elmondta: erre a két szűrővizsgálatra a Nagy-Britanniába készülőknek még indulásuk előtt időpontot kell foglalniuk a brit kormány erre a célra kialakított online felületén, amely csütörtöktől működik.

Ha az érkezés után elvégeztetett két teszt bármelyike pozitívnak bizonyul, az érintetteknek a szűrővizsgálat időpontjától számítva további tíz napig karanténban kell maradniuk, és ha szükséges, igénybe vehetik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ellátórendszerét.

Pozitív lelet esetén a brit egészségügyi hatóságok a teszthez használt mintát automatikusan genetikai vizsgálatnak vetik alá, megállapítandó, hogy a fertőzést nem valamelyik új koronavírus-változat okozta-e - mondta keddi ismertetésében a brit egészségügyi miniszter.

Hozzátette: ezer font (csaknem 410 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók alávetni magukat az első koronavírustesztnek, és kétezer font büntetés vár azokra, akik mindkét kötelező szűrést visszautasítják.

A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást azoknak, akik életvitelszerűen nem Nagy-Britanniában élnek.

Ez a tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint - szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt - Portugáliára vonatkozik.

Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.

Ennek az előírásnak a részleteiről Matt Hancock keddi alsóházi ismertetésében elmondta: azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a tilalmi listán szereplő országokból térnek haza, indulásuk előtt le kell foglalniuk szálláshelyüket az e célra szolgáló, ugyancsak csütörtökön üzembe lépő online kormányzati foglalási felületen.

A karanténcsomag költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (715 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Ez az összeg a szállásköltséget, a közlekedést és a koronavírus-szűrés díját tartalmazza.

A brit kormány eddig 16 szállodával kötött szerződést és 4600 szobát foglalt le erre a célra - mondta az egészségügyi miniszter.

Hozzátette: a tiltólistán szereplő országokból beutazók csak csekély számú kijelölt repülőtérre vagy egyéb beléptető pontra érkezhetnek, és innen lefoglalt szállodájukhoz kísérik őket.

E szállodák környékén "látható lesz" a biztonsági személyzet jelenléte a karanténelőírások betartása érdekében.

Matt Hancock elmondta: ötezer font (több mint kétmillió forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók a kijelölt szállodákban eltölteni a karanténidőszakot, és a büntetés további szabálysértés esetén 10 ezer fontig emelkedhet.

Mindemellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt az indulási helyszínt, a nagy-britanniai tartózkodási helyszínt és az elérhetőségeket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form).

A brit egészségügyi miniszter elmondta: azok, akik az érkezésük előtti tíz napban a tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak és ezt elhallgatják a brit hatóságok elől, vagy valótlanságokat tüntetnek fel a Passenger Locator Form űrlapon, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A római járványkórház igazgatója szerint minden hatékony vakcina használatát engedélyezni kell
A koronavírus ellen rendelkezésre álló összes hatékony vakcina, közöttük a "kutatási eredmények szerint kiváló" Szputnyik V szabad használatát szorgalmazta Francesco Vaia olasz orvosprofesszor, a Spallanzani római járványkórház egészségügyi igazgatója, aki a nyolcvan év felettiek oltása elindításával egy időben nyilatkozott az MTI-nek.

Francesco Vaia kedden kijelentette, az egészség közös jó, így az egészséget biztosító oltóanyagnak is közös tulajdonnak kell lennie.

"Amikor vakcinákról van szó, meg kell szabadulnunk a politikai előítéletektől és az ipari érdekektől. Ha egy oltóanyag működik, engedélyeztetnünk és használnunk kell" - hangoztatta. A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórház vezetője úgy vélte, a Szputnyik V eddig megjelent dokumentációja azt mutatja, hogy az orosz vakcina "kiváló". Vaia professzor hangsúlyozta, nem elég egy vagy két vakcina, "hatalmas mennyiségű dózisra van szükségünk, ezért minden rendelkezésre álló, hatékony vakcinára szükségünk van".

Francesco Vaia hibának nevezte, hogy az Európai Unió központosította a vakcinarendelést és -elosztást. "Olaszország elsőként lépte át január első felében az egymilliós vakcinázási számot, azóta viszont késnek a szállítmányok" - emlékeztetett. Úgy látta, az országoknak "szót kell emelni a késés ellen" annak érdekében, hogy a vakcina szállítmányok rendszeresen érkezzenek, és az országok tartalékolni is tudjanak. Kijelentette, a közegészségügyi vészhelyzetben "erkölcsi nyomást kell gyakorolni" a gyógyszercégekre: osszák meg szabadalmaikat, így az országok is gyárthatják a vakcinákat. Követendő példaként Albert Sabint említette, aki közkinccsé tette az általa kifejlesztett oltóanyagot.

Több tízezer embert oltottak már be a római Gianicolo-dombon emelkedő kórházkomplexumban. A Spallanzaniba érkezett meg az első olaszországi vakcina-szállítmány december 27-én, ennek a kórháznak az orvosait és ápolóit oltották be elsőként. A maximum eddig ezer adag oltás beadása volt egyetlen nap alatt. Az adatok szerint súlyos reakció ezidáig senkinél nem jelentkezett, néhányan belázasodtak, de csak pár napra.

A Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináját használják, mivel kizárólag egészségügyi dolgozókat oltanak, valamint hétfőtől már nyolcvan év felettieket is. Az idősek interneten keresztül, zöldszámon vagy a háziorvosok segítségével regisztrálhatnak. A Pfizer/BioNTech második dózisát az első után három héttel, a Modernát négy héttel később adják be.

A Róma körüli Lazio tartomány indította el elsőként a nyolcvan év felettiek oltását. A régióban több mint 400 ezer a számuk, hétfőn több mint 3600 időst vakcináztak, közülük több mint kétezret a fővárosban.

"A vakcinázás az egyetlen gyógymód, és minél jobban fel kell gyorsítani az oltást" - hangoztatta Francesco Vaia. Megjegyezte, nem aggódik különösebben a már Olaszországban is megjelent brit, brazíliai és dél-afrikai vírusvariáns miatt. "A vírus saját dolgát végzi, vagyis átalakul, ahogyan korábban is tette, hiszen tavaly nyáron a spanyol mutáció volt jelen nálunk" - mondta. Hozzátette, ő nem szokott első és második hullámról sem beszélni, mivel több mint egy év óta ugyanarról a járványról van szó, az új koronavírus "soha nem ment el".

Spanyolországban 47 ezer fertőzöttet regisztráltak a hétvégén
Spanyolországban 47 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt három napban, több mint 30 ezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén - közölt a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn. A szaktárca szerint az elmúlt 24 órában mintegy háromezer új esetet diagnosztizáltak az országban, a járvány kezdetet óta csaknem 3 millió esetben igazolták a koronavírus-fertőzést. Százezer emberből átlagosan 667-en fertőzöttek, ami a legkedvezőbb adat január közepe óta.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az adatok a járvány további mérséklődését mutatják, de az esetszámok még mindig nagyon magasak, így továbbra sincs itt az ideje a lazításnak.

Mint mondta, nagyon enyhe javulást lehet tapasztalni a kórházak intenzív osztályain is, de a Covid-betegek aránya még mindig átlagosan 43 százalék felett van. Hat tartományban, illetve autonóm városban meghaladja az 50 százalékot.

A járvány egy éve alatt 29,9 millió koronavírus-tesztet végeztek el Spanyolországban. A január 29-e és február 4-e között készült, mintegy 1,7 millió tesz 11,5 százaléka lett pozitív. A koronavírus eddig több mint 62 ezer ember halálához vezetett, 1580-an az elmúlt egy hétben hunytak el.

Fernando Simón beszámolt arról, hogy a koronavírus elleni vakcina első dózisát már 2,1 millióan kapták meg, mindkét adaggal több mint 786 ezer embert oltottak be.

Tájékoztatása szerint a vírus brit mutációját 479 fertőzöttnél igazolták eddig, a dél-afrikai variánst két, a brazil változatot egy esetben szűrték ki.

Továbbra is sok a fertőzés Izraelben a magas oltottsági arány ellenére
A magas oltottsági arány ellenére is sok a koronavírus-fertőzés Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja kedden. Az új fertőzöttek magas száma miatt csütörtökig zárva maradnak az oktatási intézmények, és akkor is csak a bölcsődék, óvodák és az általános iskolák első négy osztálya nyílik meg, és csak a kevésbé fertőzött "zöld" és "sárga" településeken, ami jelenleg az ország mintegy ötödét jelenti.

Tel-Avivban a helyi önkormányzat és az Ichilov kórház közös oltási központot nyitott a menedékkérők és külföldi munkavállalók számára, ahonnan a beoltott emberek adatait nem továbbítják a bevándorlási hatósághoz.

Remélik tömegesen megjelennek ezen az oltóponton az illegálisan az országban tartózkodók is, olyanok, akiknek már lejárt a munkavállalási engedélye, vagy akik főként Afrika felől a "zöld határon" érkeztek az egyiptomi határnál még a határkerítés megerősítése előtt, és mindeddig nem sikerült menekültstátuszt kapniuk.

Úgy tűnik elsőként a hadseregen belül érik el a közösségi immunitást Izraelben. Az ország 23 oltási központjában végzik az összes katona koronavírus elleni beoltását, és a becslések szerint két-három héten belül a katonák 85 százaléka már egy héttel a második dózis után lesz, noha az oltás a katonák számára sem kötelező, és több mint 10 százalékuk megtagadta a részvételt az országos oltási kampányban.

Hétfőn 58 704 embert oltottak be először és 63 764-et másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 540 942-en (az ország lakosságának 38,43 százaléka) kapták meg az első és 2 157 100-an a második dózis vakcinát is. Hétfőn 91 209 tesztből 7761 vírushordozót azonosítottak, ami 8,8 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 700 479-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 70 120 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1710 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1088-an súlyos állapotban vannak, 306 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben tavaly február óta 5192-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink