• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.23 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Skóciai: meredeken csökkenti a kórházi kezelésre szorulók számát a Pfizer és az AstraZeneca vakcinája.

Megérkezett Ukrajnába az első szállítmány oltóanyag
Megérkezett kedden Kijevbe a koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya - jelentették ukrán híradások az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A közlemény szerint félmillió dózis AstraZeneca-vakcina érkezett Indiából repülőgépen. Az oltóanyagot a tervek szerint még a nap folyamán elkezdik szétosztani és továbbítani az ország régióba. Ez a vakcinamennyiség 250 ezer ukrajnai lakos beoltására lesz elegendő.

Az ukrán egészségügyi tárca a szállítmány érkezése előtti napon, hétfőn vette nyilvántartásba vészhelyzeti alkalmazásra az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcinát.

Az ukránok március 1-jétől kezdhetnek feliratkozni oltásra - írta az UNIAN hírügynökség.

Romániában meghaladta a húszezret a járvány áldozatainak száma
Romániában az utóbbi hetek stagnálása után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése, kedden pedig meghaladta a húszezret a járvány eddigi áldozatainak száma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában kiugróan sok, 119 koronavírusos beteg halt meg. A járványnak tulajdonítható elhalálozások száma hetek óta csökkenő tendenciát mutatott, az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 67 haláleset számítana átlagosnak.

Az elmúlt napon 3382 új fertőződést diagnosztizáltak: ez is több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Egy hete ismét növekedni kezdett, kedden pedig megközelítette a 7500-at a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és több mint 40-nel emelkedett a súlyos esetek száma: jelenleg 978 beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív osztályon.

A hatóságok egyelőre kizárják egy újabb teljes zárlat lehetőségét, és megelőzéssel, a jelenlegi korlátozások - éjszakai kijárási tilalom, a gyülekezés korlátozása, kötelező maszkviselés - fegyelmezett betartatásával akarják megelőzni a harmadik fertőzési hullám begyűrűzését az országba.

Románia megyéinek felében megjelent már a koronavírus brit mutációja, és nagy a valószínűsége, hogy rövidesen az ország egész területén elterjed - állapította meg a román közegészségügyi intézet (INSP) az első 136 igazolt hazai esetről kedden közzétett elemzésében.

Négy laboratórium csaknem 500 koronavírusteszt alaposabb elemzése nyomán azonosította ezekben az esetekben a Nagy Britanniában felfedezett B.1.1.7-es genetikai szekvenciát, ami több mint 27 százalékos találati arányt jelent.

Az INSP szerint az igazolt esetek 57 százalékában ellenőrizhetetlen, közösségi terjedésről van szó: a járványtani vizsgálattal nem sikerült megállapítani a fertőzés forrását. A brit mutációval fertőzöttek mindössze 4 százaléka érkezett az Egyesült Királyságból.

Az új mutációval fertőzöttek csaknem felét Bukarestben, illetve a főváros metropolisz-övezetének számító Ilfov megyében azonosították, 15 százalékát pedig Temes és Kolozs megyében találták, elsősorban a 25 és 55 év közötti korosztálynál. A többi (dél-afrikai, brazil) új vírusvariánst eddig nem mutatták ki Romániában.

Rekordszinten a súlyos esetek száma Csehországban
Rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma Csehországban - közölte a cseh egészségügyi minisztérium. A tárca honlapján kedd reggel közzétett kimutatás szerint a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették asz orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek.

A kór csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg a számuk 121 ezer.

A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2300-al több, mint egy hete volt. A járvány terjedését mutató index 1,18-ra emelkedett, ami a terjedés gyorsulását jelzi. A hivatalos százpontos kockázati index 75 ponton van, ami a negyedik sáv felső határa. Az országban érvényes óvintézkedések továbbra is a legsúlyosabb, ötödik sávnak felelnek meg.

A szűrések és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakértők megállapították, hogy országszerte már jól kimutatható a veszélyesebb brit változat terjedése, illetve az, hogy a fertőzés egyre inkább a fiatalabb korosztályok körében is megjelent.

A cseh vállalkozói körök igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, hogy enyhítse az óvintézkedéseket, nyissa meg az üzleteket, illetve a szolgáltatásokat, a kormány a helyzet mérlegelése után hétfő este úgy döntött, hogy az óvintézkedéseken egyelőre nem változtat. Nyílt vita folyik továbbra is arról, hogy visszaengedjék-e az iskolapadokba az általános iskolák alsóbb osztályainak tanulóit. Végleges döntés egyelőre nincs, a vélemények nagyon megoszlanak.

Skóciai: meredeken csökkenti a kórházi kezelésre szorulók számát a Pfizer és az AstraZeneca vakcinája
A skót kormány hétfőn ismertetett tanulmánya szerint meredeken csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő megbetegedések számát a Pfizer és a BioNTech, illetve az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája.

A skóciai közegészségügyi szolgálat (Public Health Scotland), valamint az Edinburghi Egyetem és Strathclyde-i Egyetem kutatói által elvégzett vizsgálat előzetes eredményei azt mutatják, hogy azoknak a körében, akiket a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottak be, 85 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 miatt kórházi ellátásra szorulók száma.

Az AstraZeneca/Oxford-oltóanyag 94 százalékkal csökkentette a Covid-19-cel kórházba kerülők számát.

A vizsgálatot 1,14 millió fős lakossági mintán végezték el a december 8. és február 15. között Skóciában beadott oltások tapasztalatai alapján. A kutatók mindkét vakcina esetében az első dózisok beadása utáni hatásokat vizsgálták, összehasonlítva a koronavírus ellen még nem beoltott lakossági csoportok kórházi kezelést igénylő megbetegedéseinek statisztikáival.

A tanulmányban alkalmazott számítási módszertan azt mutatja, hogy a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) által a legveszélyeztetettebb lakossági csoportnak nyilvánított 80 év feletti korosztályban a két vakcina átlagosan 81 százalékkal csökkentette a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számát.

Aziz Sheikh professzor, az Edinburghi Egyetem kutatási igazgatója, a skóciai oltáshatékonysági vizsgálat vezetője az adatok hétfői közzétételéhez fűzött nyilatkozatában "nagyon-nagyon figyelemreméltónak" nevezte a felmérési program eredményeit. Hozzátette: a vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina és az AstraZeneca/Oxford-oltóanyag egyaránt látványos hatékonysággal előzi meg a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedéseket.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett vizsgálata szerint Anglia lakosságán belül a 80 évesnél idősebb korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutathatók a koronavírus ellen termelődő antitestek. Az ONS elemzése is egyenes utalást tett arra, hogy ez a vizsgálati eredmény jelentős eséllyel a nagy-britanniai oltási kampány hatékonyságát mutatja.

Izraelben többhetes csökkenés után ismét emelkedik a fertőzési ráta
Többhetes csökkenés után ismét emelkedik a koronavírus-fertőzés terjedési rátája Izraelben az arab közösségekben burjánzó brit vírusváltozat miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja kedden.

A koronavírus-fertőzés terjedési rátája fokozatos csökkenés után a múlt héten 0,8 alatt volt, vagyis minden 100 új fertőzött átlagosan kevesebb mint 80 embernek adta át a vírust, ami a járvány folyamatos visszaszorulását jelezte.

Az utóbbi két napban azonban megfordult a változás iránya, és ismét növekedni kezdett, s már 0,8 fölé került ez a mutató. Azonban még így is 1 alatt áll, vagyis egyelőre csökken, és nem növekszik az új fertőződések száma.

Bizakodásra ad okot szakértők szerint, hogy az új vírushordozók mindössze 6 százaléka idősebb 60 évesnél, akiknél jelentősebb arányban vezethet súlyos betegség kialakuláshoz a vírusfertőzés.

A járvány jelenleg elsősorban az arab közösségeket sújtja, ahol késve, ezekben a hetekben jelent meg a gyorsabban terjedő és súlyosabb szövődményeket okozó brit vírusváltozat. Az arab települések lemaradtak az oltás ütemében a zsidók lakta városoktól, falvaktól, mert kevesebb bizalommal fogadták a vakcinákat, és ezért az idősebbek nagyobb százaléka még beoltatlan és ezáltal veszélyeztetettebb.

Az oltási kampány kezdetétől azonos módon és mértékben látják el vakcinával az Izrael lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbséget, az 1948-ban létrejött állam arab közösségeinek tagjait. Kedden megkezdték az 1967-ben elfoglalt területeken élő, izraeli állampolgársággal nem rendelkező, de Izraelbe bejáró palesztinok oltását is.

A mentőszolgálat és a hadsereg közösen új oltási központot állított fel a kalandiai átkelőnél azon kelet-jeruzsálemi palesztinok számára, akik a város keleti felén végighúzódó elválasztó kerítés keleti, palesztin oldalán élnek, de rendelkeznek izraeli tartózkodási engedéllyel.

Oroszországban az október elejei szintre csökkent az új fertőzöttek száma
Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 823-mal - ez a legalacsonyabb érték október 8. óta - 4 189 153-ra emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,3 százalék, az új esetek 11,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 365 762-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 417-tel 84 047-re nőtt, a felépülteké pedig 12 943-mal 3 739 344-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 109,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 225 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 589 083 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Észak-Macedónia minden engedélyezett vakcinából vásárolna
Minél több oltóanyagot szeretne beszerezni Észak-Macedónia, ezért minden engedélyezett vakcinából vásárolna, de egyelőre még csak a Pfizer/BioNTech oltása érhető el az országban - jelentette ki Zoran Zaev miniszterelnök a Vesti.mk észak-macedón hírportál beszámolója szerint.

Szkopje a napokban kapott Szerbiától 4680 adagot a Pfizer/BioNTech oltóanyagából, és Belgrád további 3320 adag vakcinát ajándékoz déli szomszédjának még a héten. Emellett szintén a hét végéig érkezik 200 ezer adag kínai Sinopharm-készítmény, valamint március során százezer adag az orosz Szputnyik V-ből - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a COVAX vakcinabeszerzési program keretében az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagából is rendelt Szkopje, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy ezekből mikor jut majd Észak-Macedóniának.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 2956-tal 439 596, Koszovóban 260-nal 66 640-re, Észak-Macedóniában 129-cel 99 450-re, Montenegróban négyszázzal 72 395-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 343-mal 128 714-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 14-gyel 4351-re, Koszovóban hárommal 1575-re, Észak-Macedóniában 13-mal 3076-ra, Montenegróban héttel 962-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 5110-re nőtt.

Az oltási terv átalakítását sürgeti Berlintől egy vezető német járványügyi szakember
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltási kampány tervének gyökeres átalakítását sürgeti a súlyos vakcinahiány miatt a szövetségi kormánytól Németország egyik vezető járványügyi szakembere.

Alexander Kekulé, a hallei egyetemi klinika (UKH) orvosi mikrobiológiai intézetének vezetője a Bild című lapnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy szakítani kell az eddigi gyakorlattal, miszerint a két adagból álló oltást mindig a gyártó által meghatározott ütemben adják be.

"Azonnal be kellene oltani a hetven éven felülieket és a többi rizikócsoport tagjait legalább egyszer a BioNTech-vakcinával, akkor is, ha a második adag oltást valószínűleg csak hónapok múlva kapják meg. Ezzel az egyszerű intézkedéssel drámai mértékben lehet csökkenteni a halandóságot" - mondta a kutató.

A kevesebb halálos áldozat lehetővé teszi a járványügyi korlátozások gyorsabb lebontását, legalábbis akkor, ha mindenki következetesen betartja a maszkviselési szabályokat, számon tartja, hogy kivel kerül fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba, és van megfelelő mennyiségű gyorsteszt. Ezzel a stratégiával az új vírusváltozatokat is vissza lehet szorítani, méghozzá úgy, hogy a járványügyi védekezéssel "nem tesszük tönkre az életünket" - fejtette ki a német sajtóban a legtöbbet idézett járványügyi szakemberek közé tartozó kutatóorvos.

A Bild hírportálján közölt összeállításban kiemelték, hogy a SARS-CoV-2 új, erősen fertőzőképes változatai egyre inkább terjednek Németországban, aminek hatására ismét emelkedik az új fertőződések száma. Számos szakértő egy újabb, harmadik járványhullám formálódásaként értékeli az adatokat.

Az új helyzet kezelésére több javaslat is van. Így a tesztelés kiterjesztését is sürgetik a szövetségi kormánytól. "Tesztelni, tesztelni, tesztelni", az oltás mellett ezzel az eszközzel lehet megküzdeni a járvánnyal, és megnyitni az utat a korlátozások lebontása felé - nyilatkozott Malu Dreyer Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnök.

Több teszt elvégzésével gyorsabban lehet megszakítani a fertőzési láncolatokat, és a negatív lelet engedélyt jelenthet olyan tevékenységekre, amelyek örömet okoznak, de a járványügyi zárlat miatt tiltottak - fejtette ki a politikus.

Mások a védekezés súlypontjának áthelyezését, az országos zárlat helyett a járványkitörések helyi, térségi szintű megfékezését sürgetik. A járványgócokban szigorú intézkedéseket kell bevezetni, de nincs szükség egy egész tartományt lezárására - mondta a Bildnek Carsten Linnemann, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 4369 új fertőződést regisztráltak. Ez minimális csökkenés az egy héttel korábbi 4426-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 390 928 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 62 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 67 903-ra emelkedett Németországban.

Legolvasottabb cikkeink