• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.06.15 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Lassult a járvány Romániában, de az oltási hajlandóság is csökkent. Nyolchavi mélypontra süllyedt az új fertőződések száma Németországban...

Ukrajna nem fogadja el határátlépéskor a Szputnyik V vakcinával beoltották oltási igazolását
Ukrajna nem engedi be az országba azokat, akik az oltási dokumentumuk szerint az orosz Szputnyik V vakcinát vették fel a koronavírus ellen, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Ukrajna ezt az oltóanyagot nem ismeri el - közölte kedden Valentin Melnik, a kijevi Boriszpil-1 nemzetközi repülőtér határőrszolgálatának helyettes vezetője.

A tisztségviselő a reptéren tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy mivel a WHO nem ismeri el ezt a vakcinát, így Ukrajna sem. Ezért ha egy külföldi állampolgárt Szputnyik V-vel oltottak be, szüksége van 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antitesttesztre is, ennek hiányában megtagadják tőle a belépést, az ukrán állampolgároknak pedig házi karanténba kell vonulniuk.

Hozzátette, hogy ez nem vonatkozik azokra, akik átszállással repülnek más országba, mivel ők nem esnek át ukrán területen útlevél-ellenőrzésen, hanem automatikusan átmennek az átszállási zónába, ahonnan elhagyják az országot.

Ukrajnában az elmúlt napban 1014 új esettel 2 224 992-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem hatszázzal több a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 77-tel 51 769-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk csupán 13 volt. Eddig 2 136 176-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 5,5 ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 4,5 ezerrel, 37 047-re. Kórházba 401 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 464 volt.

A legtöbb új beteget, 243-at megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Szerbiában szerdától tovább enyhítenek a korlátozásokon
Megtarthatók a ballagási ünnepségek, ismét lehetnek szurkolók a sporteseményeken, és mind szabadtéren, mind zárt térben akár ötszázan is lehetnek egy-egy eseményen - erről döntött a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb hétfő este.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 124-gyel 715 015-re, Koszovóban öttel 107 110-re, Észak-Macedóniában néggyel 155 540-re, Montenegróban nyolccal 99 964-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 19-cel 204 285-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában nyolccal 6970-re, Észak-Macedóniában eggyel 5472-re, Montenegróban nyolccal 1608-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hárommal 9374-re emelkedett. Koszovóban nem volt újabb halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2254 maradt.

Romániában a napi esetszám mozgóátlaga a tavaly júniusi mélypont alá csökkent
Továbbra is csökkenő tendenciát mutat Romániában az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma: a kéthetes mozgóátlag hétfőn a tavaly júniusi mélypont alá csökkent. A hétfői jelentés szerint Romániában - a szokásosnál kevesebb teszt alapján - 50 új fertőzést diagnosztizáltak, ami kevesebb mint egy harmada a kéthetes átlagnak.

Az utóbbi 24 órában tíz fertőzött haláláról számoltak be a hatóságok: ez kevesebb mint fele az utóbbi két hét valós átlagának, amelyben nem szerepel az több mint 1300 korábban történt haláleset, amellyel az utóbbi napokban korrigálták a járványügyi statisztikát.

A kiigazításokkal együtt Romániában eddig 31 861 halálesetet tulajdonítottak a járványnak.

Romániában jelenleg 1157 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 217-en vannak az intenzív terápián.

Tovább lassult az országban az oltáskampány is. Az utolsó, vasárnap kiadott összegzés szerint a megelőző 24 órában a kampány kezdete óta először csökkent tízezer alá (9888) az első dózissal beoltottak száma, illetve 31 500 alá az egy nap alatt felhasznált vakcinák száma.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 555 ezer ember kapott legalább egy adag vakcinát, ami a 16 év feletti lakosság alig több mint 28 százalékának felel meg.

Nyolchavi mélypontra süllyedt az új fertőződések száma Németországban
Nyolchavi mélypontra, tavaly szeptember óta a legalacsonyabbra süllyedt a regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma Németországban a hétfőn közölt adatok szerint.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte 549 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez a legalacsonyabb szám 2020. szeptember 21. óta, amikor 922 fertőzést regisztráltak.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma is meredeken csökken, az utóbbi 24 órában 10 esetet jegyeztek fel, míg egy héttel korábban 22-t, egy hónappal korábban 190-et.

A járvány tavaly tavaszi kezdete óta 3 715 518 fertőződést és 89 844 halálesetet regisztráltak.

A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták. A járványhelyzet további javulásával a maszkviselési szabályokat is fokozatosan kivezethetik majd - nyilatkozott hétfőn Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

Naponta átlagosan nagyjából 800 ezer - másodpercenként több mint 9 - adag oltást adnak be. Legalább egy adagot a lakosság 48,4 százaléka - 40 213 007 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 26,2 százaléka - 21 812 429 - ember rendelkezik.

A brit kormány négy héttel elhalasztotta a korlátozások teljes feloldását
Az eredetileg tervezett jövő hétfői időponthoz képest négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta a brit kormány a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások teljes körű feloldását a delta nevű vírusvariáns terjedése miatt - jelentette be hétfő este Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján bízik abban, hogy nem lesz szükség a még érvényben lévő néhány korlátozás feloldásának négy hétnél hosszabb halasztására. Kijelentette ugyanakkor: ez a plusz időszak szükséges ahhoz, hogy minél többen részesüljenek a koronavírus elleni oltásban, különösen a fiatalabb korosztály tagjai közül, akiknek a körében gyorsabban terjed az először Indiában azonosított delta vírusvariáns.

Hozzátette: a kormány naponta vizsgálja a helyzetet, és ha két hét múlva úgy találja, hogy a kockázat csökkent, akkor fenntartja a lehetőséget a július 19-nél két héttel korábbi, július 5-i teljes nyitásra.

A hétfő este bejelentett módosítás alapján jövő hétfőtől az eredeti terveknek megfelelően eltörlik az esküvőkre meghívható vendégek létszámára eddig központilag megszabott 30 fős felső korlátozást, de az emberek közötti távolságtartás előírása e rendezvényeken is érvényben marad. Érvényben marad az az előírás is, hogy szabadtéren - a sportrendezvényektől eltekintve - legfeljebb harminc, zárt terekben, elsősorban magánlakásokban legfeljebb hat nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában. Az éttermekben és a pubokban csak asztali felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet fogyasztani, és egy-egy asztalnál legfeljebb hatan ülhetnek. A színházak és a mozik 50 százalékos kapacitással működhetnek, és az éjszakai szórakozóhelyek egyelőre nem nyithatnak ki.

Boris Johnson hétfő esti tájékoztatóján elmondta: hetente hozzávetőleg 64 százalékkal emelkedik - az átlagon belül a legfertőzöttebb térségekben hetente megduplázódik - az újonnan kiszűrt fertőződések száma. Hozzátette: Angliában hetente átlagosan 50 százalékkal, az átlagon belül a legfertőzöttebb északnyugati országrészben 61 százalékkal növekszik a kórházi ellátást igénylő esetek száma.

A brit kormányfő kiemelte ugyanakkor: egyértelmű, hogy a koronavírus elleni oltások hatékonyak, és az oltási kampány puszta kiterjedésének köszönhetően az ország most összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben van, mint a korábbi fertőzési hullámok idején. Több millióan azonban még nem részesültek az oltásban, különösen a fiatalabb korosztályban, ezért most "egy kicsit fel kell engedni a gázpedált" - fogalmazott a brit kormányfő a korlátozások feloldásának lassítására utalva.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) legfrissebb kutatási eredményei szerint a Nagy-Britanniában használt vakcinák nagyon magas hatékonysággal veszik elejét a koronavírus-fertőződésből eredő súlyos betegségek kialakulásának a delta variáns esetében is. A PHE adatai szerint az első dózis 57-85 százalékkal, mindkét dózis 85-98 százalékkal csökkenti a kórházi kezelést igénylő súlyosságú Covid-19 betegség előfordulási esélyét.

A spanyol lakosság több mint negyede megkapta már az oltás összes előírt adagját
A spanyol lakosság több mint negyede megkapta már az oltás összes előírt adagját - ismertette Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a legfrissebb eredményeket hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi vezető elmondta: eddig 12,8 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcináknak a gyártó által előírt összes adagját. A két dózisú oltóanyagok esetében az első adaggal a lakosság 45,3 százalékát, 21,4 millió embert oltottak be.

Korcsoportokat tekintve az 50 év felettiek 91,7 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát, 56,7 százalékuk oltása vált már teljessé - tájékoztatott a szakember.

Spanyolországba az elmúlt öt és fél hónapban 36 millió oltóanyagot szállítottak az európai engedéllyel rendelkező gyártók. Az elmúlt két hét során heti hárommillió vakcinát adtak be az oltásra behívottaknak.

Fernando Simón beszámolt arról, hogy továbbra is nagyon lassan, de mérséklődik a járvány terjedése, egyre csökkennek a kórházi esetszámok és a halálozás is.

Az elmúlt 24 órában 746 új fertőzöttet diagnosztizáltak, múlt péntek óta mintegy nyolcezer esetet regisztráltak.

A fertőzés által okozott megbetegedés miatt 3414 embert kezelnek kórházban, közülük 917-en vannak intenzív osztályon. Előbbi a kapacitások 2,7 százalékát, utóbbi 9,7 százalékát jelenti.

Az elmúlt egy hétben 51-en hunytak el, több tartományban napok, hetek óta nem regisztráltak halálesetet. Például Extremadurában két hete, Asztúriában kilenc napja nem követelt emberéletet a koronavírus.

A járvány kezdete óta Spanyolországban több mint 3,7 millió embernél azonosították a fertőzést, a halálos áldozatok száma meghaladja a 80 ezret.

Átlépte a 600 ezret az áldozatok száma az Egyesült Államokban
Rendkívül hatékony a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, koronavírus elleni kétdózisú vakcina - ez derült ki a vállalat által hétfőn nyilvánosságra hozott kísérleti eredményekből.

A vizsgálatok - amelyekben 29 960-an vettek részt az Egyesült Államokban és Mexikóban - kimutatták, hogy az oltóanyag összességében 90,4 százalékos hatékonyságú, a mérsékelt és súlyos betegségekkel szemben pedig 100 százalékos védelmet nyújt. Az amerikai vakcina 91 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a magas kockázati csoportba tartozó lakosok körében is, vagyis azok között, akik 65 évesnél idősebbek vagy annál fiatalabbak, de bizonyos társbetegségekben szenvednek.

A most nyilvánosságra hozott eredmények megegyeznek a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináinak hatékonyságával, amelyek a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok során 95, illetve 94,1 százalékos hatékonyságot mutattak.

Hétfői sajtóközleményében a Novavax bejelentette: azt tervezik, hogy a harmadik negyedévben benyújtják a hatósági engedélyezéshez szükséges kiegészítéseiket. A vállalat közlése szerint miután jóváhagyták az oltóanyaguk forgalmazását, képesek lesznek havonta 100 millió dózis előállítására a harmadik negyedév végéig, és havi 150 millió adag gyártását tervezik az esztendő negyedik negyedévének végéig.

A Reuters hírügynökség összesítése szerint az Egyesült Államokban hétfőn átlépte a 600 ezret a koronavírusos megbetegedés következtében elhunyt emberek száma.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban hétfőig 166 millió felnőttet oltottak be legalább egy adag koronavírus elleni vakcinával, de a beadott oltások száma jelentősen visszaesett az április közepi csúcshoz képest.

Legolvasottabb cikkeink