• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.29 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Horvát kormányfő: magától értetődő, hogy oltakozni kell, nem is kellene kampány. Olaszországban szabadtéren már nem kell maszk.

Romániában szabadnapot kapnak a munkavállalók és a diákok, ha beoltatják magukat
Szabadnap jár Romániában a munkavállalóknak, diákoknak, egyetemi hallgatóknak és hivatásos katonáknak, ha beoltatják magukat koronavírus ellen - az erről szóló törvényjavaslatot kedden nagy többséggel szavazta meg a bukaresti képviselőház.

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül. A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy napon felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól. A kiskorú diák (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám (gondozó) is fizetett szabadnapra jogosult.

A törvénnyel a Romániában lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,7 millió ember - a beoltható lakosság alig több mint egynegyede - kapott legalább egy adag vakcinát, a beoltottak száma pedig most már átlagosan kevesebb mint tízezerrel emelkedik naponta.

Románia most már arra kényszerül, hogy eladományozza vagy értékesítse a raktáron maradó vakcinákat. Florin Citu miniszterelnök hétfőn közölte: Dánia például egymillió dózist vásárol Romániától beszerzési áron a Pfizer oltóanyagából. A bukaresti kormány korábban Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának is adományozott koronavírus elleni vakcinát, 35 ezer dózis AstraZeneca vakcinát pedig kénytelen megsemmisíteni, mert lejárt a szavatossági idejük.

 

Horvátország és Szlovénia is elmaradt az oltással
Horvátország és Szlovénia is elmaradt a koronavírus elleni oltással, egyik sem tudja teljesíteni azt a célt, hogy június végéig beoltsa a felnőtt lakosság legalább felét - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.

Bár mindkét országban javulnak a járványügyi adatok, nagyon lassan emelkedik a beoltottak száma.

"Nem az a kérdés, lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy mikor" - mondta Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, utalva a gyorsabban terjedő delta variánsra, amely már megjelent Szlovéniában és Horvátországban is.

"Ha azt akarjuk, hogy ősszel nyitva legyenek az iskolák, fellendüljön a turizmus és a gazdaság, akkor oltakozni kell" - fogalmazott Poklukar.

Az országban keddre 35 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 71-en vannak kórházban, 19-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 809 033-an kaptak, közülük 649 643-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 70 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8205-re emelkedett. Kórházban jelenleg 181 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 482 581-en kaptak védőoltást, közülük 1 062 459-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka.

Andrej Plenkovic kormányfő arra az újságírói kérdésre válaszolva, tervezi-e a kormány, hogy megjutalmazza azokat, akik most felvennék az oltást, ezzel is gyorsítva az oltási kampányt, azt válaszolta: mi lesz akkor azzal a 44 százalékkal, aki már beoltatta magát?

Úgy vélte: abba a szakaszba értek, amelyben mindenki teljeskörűen tájékozott a járvány kulcsfontosságú kérdéseiben, és minden állampolgárnak minimális felelőssége lenne, hogy beoltassa magát.

A kormányfő azt is kifejtette, hogy nem kívánják megjutalmazni azokat, aki felveszik a védőoltást, és büntetni sem fogják az oltást ellenzőket.

Ukrajnában tovább lassult a járvány terjedése
Ukrajnában keddre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint kétszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is mindössze öt volt, az aktív betegeké pedig 18 ezer alá csökkent.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 182 új esettel 2 234 463-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint százzal kevesebb a megelőző napiénál. A csökkenésnek ugyanakkor oka lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebb tesztet végeznek, és kevesebben fordulnak orvoshoz. Hétfőn, az alkotmány ünnepén munkaszüneti nap volt Ukrajnában. Ugyanakkor a halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent az elmúlt napokban, keddre mindössze öten hunytak el, a megelőző napon kilencen, az azt megelőzőn pedig 17-en. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 300-an haltak bele a betegségbe az országban.

Eddig 2 164 374-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hatszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint négyszázzal, 17 789-re. Kórházba 322 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 384 volt. A legtöbb új beteget, 77-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 213 500-at. Halálos áldozat az elmúlt napban nem volt a fővárosban, így a járvány kezdete óta eddig 5190-en haltak bele a betegségbe, miközben csaknem 204 500-an győzték le a kórt.

Koszovó megkapta az első vakcinaszállítmányt a Pfizertől
Megérkezett az első vakcinaszállítmány a Pfizer gyógyszergyártó cégtől Koszovóba, amely hétfő este 81 900 adag oltóanyagot vett át, kedden pedig egy ugyanekkora szállítmányra számít az amerikai cégtől - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap kedden.

Arben Vitia egészségügyi miniszter május végén jelentette be, hogy a koszovói kormány 1,2 millió adag koronavírus elleni oltóanyag megvásárlásáról írt alá szerződést a Pfizerrel. Ennek első szállítmánya érkezett meg hétfőn.

A koszovói egészségügyi miniszter reményei szerint ezzel felgyorsulhat az oltási kampány, 2021 végéig a lakosság 60 százalékát beolthatják. Az 1,8 milliós nyugat-balkáni országban eddig valamivel több mint 160 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, míg a második adagot mintegy 33 ezren vették már fel.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 84-gyel 716 385-re, Koszovóban néggyel 107 303-ra, Észak-Macedóniában hárommal 155 676-ra, Montenegróban 14-gyel 100 204-re, Bosznia-Hercegovinában pedig héttel 204 952-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában csupán Szerbiában növekedett, egy nap alatt nyolcan estek áldozatul a kórnak, így a halottak száma 7039-re növekedett. Koszovóban 2260, Észak-Macedóniában 5484, Montenegróban 1609, Bosznia-Hercegovinában pedig 9655 maradt a halottak száma.

Oroszországban rekordot döntött a halálos áldozatok száma
Oroszországban rekordot döntött a halálos áldozatok száma -FRISSÍTETT (új: átütemezik az oltási programot, részletek)

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 652-en haltak meg a Covid-19 következtében a keddi hivatalos adatok szerint, ez a legmagasabb napi veszteségszám a járvány kezdete óta.

Az igazolt új fertőzöttek száma 20 616-tal 5 493 557-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,38 százalék volt, az új esetek 12,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 374 975-re, a halálos áldozatoké 134 545-re, a felépülteké pedig 14 697-tel 4 984 037-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 149,2 millió, az elmúlt napon pedig 248 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 772 580 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden elismerte, hogy nem sikerül az eredeti terveknek megfelelően őszig átoltani az orosz lakosság 60 százalékát, ezért változtatni fognak a nyájimmunitás elérésének remélt határidején. A Dozsgy ellenzéki online televízió korábban azt állította, hogy az orosz operatív törzs a régiókba új oltási tervet juttatott el, amely szeptemberre a 30-35 százalékos oltottsági szint elérését irányozza elő.

Alekszandr Szergejev, az Orosz Tudományos Akadémia elnöke keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a védőoltás mindkét adagját eddig az orosz lakosság 11,5 százaléka kapta meg.

Peszkov kijelentette: nincs tudomása arról, hogy Moszkva szövetségi szintű járványügyi intézkedések bevezetésére készülne. Azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem készül külön bejelentésre a Covid-19-helyzettel kapcsolatban.

Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy csalók a papíralapú oltási igazolások után a védettséget igazoló és Moszkvában éttermi belépőként szolgáló QR-kódokat is hamisítani kezdték.

Alekszandr Nyemerjuk, az orosz fővárosi önkormányzat kereskedelmi és szolgáltatási részlegének vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy ha nem is a közeljövőben, de a tömegközlekedés igénybevételéhez és az üzletek látogatásához is QR-kódra lesz szükség. Az RBK gazdasági lap úgy értesült, hogy esetleg színházba és moziba járni is csak ilyen igazolással lehet majd.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet vezetője keddi moszkvai sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy Oroszország akkor éri el a védettséget, ha lakosságának mintegy 70 százalékát be tudja oltatni az elkövetkező kettő-négy hónapban. Az akadémikus kijelentette, hogy az új koronavírus mutációja miatt szükség lesz a félévenkénti újraoltásra.

Elismerte, hogy a SARS-CoV-2 delta variánsával szemben az első oltóanyag "jelentéktelen mértékben" kevésbé hatékony, mint a korábbi változatok esetében. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az új koronavírusos betegek körében a halálozási ráta az 1-2 százalékról 5-10 százalékra emelkedjen.

Olaszországban eltörölték a kötelező szájmaszk-használatot szabadtéren
Egész Olaszországban szájmaszk nélkül lehet az utcákon közlekedni hétfőtől, miután minden tartományban feloldották az ősztől érvényes járványkorlátozásokat.

Elsőként a fiatalok vették le magukról a szájmaszkot, az óvatosabb idősebbek között még sokan használják annak ellenére, hogy szabadtéren már nem kötelező a hétfőn nulla órától életbe lépett rendelkezés értelmében.

Az egészségügyi hatóságok arra kérték a lakosságot, mindenki továbbra is hordja táskájában, zsebében a maszkot, amelynek viselete továbbra is kötelező zárt térben, vagyis az üzletekben és a közlekedési eszközökön is. Azokon kívül tanácsolt a szájmaszk viselete az emberekkel teli szabadtéri helyszíneken is, ahol tömörülés keletkezhet.

A római utcákon még szájmaszkkal közlekedő gyalogosok úgy nyilatkoztak az MTI-nek:annyira megszokták a viseletét, hogy most nem képesek egyik napról a másikra szájmaszk nélkül lenni. "Továbbra is félek, mivel tudom, hogy a körülöttem lévők közül sokan még nincsenek beoltva" - nyilatkozta egy szájmaszkos férfi, aki még csak az első adag vakcinát kapta meg.

A külföldi turisták nagy része azonban szájmaszk nélkül sétált a város utcáin, hangoztatva, hogy a negyven fokos melegben már alig várták, hogy levehessék az orrukat és szájukat elfedő maszkot.

A szájmaszk használat október vége óta volt kötelező szabadtéren, de az olaszok többsége tulajdonképpen utoljára tavaly nyáron ment utcára maszkviselet nélkül.

Olaszország összes régiója úgynevezett fehér színű zónába lépett át hétfőtől, ami a járványkorlátozások eltörlését jelenti. Az esti kijárási tilalmat már június 21-én feloldották.

Néhány város továbbra is kivételt képez, mivel a nem kedvező járványmutatók miatt továbbra is érvényesek az óvintézkedések, például az umbriai Norciában, ahol továbbra is kötelező a szabadtéri szájmaszk-használat.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 49,8 millióan kaptak már védőoltást, közülük 17,7 millióan második adagban is részesültek, vagyis a lakosság 32,9 százaléka van már átoltva. A naponta végzett mintegy 200 ezer teszten kevesebb mint ezer új esetet szűrnek, az új betegek között a Delta-variáns egy hónap leforgása alatt megközelítette a húsz százalékos arányt. A vírus-mutáció tetőzése az előrejelzések szerint augusztusban várható Olaszországban.

Horvát kormányfő: magától értetődő, hogy oltakozni kell, nem is kellene kampány
Óriási egészségügyi veszélynek van kitéve a világ, mindenki jól informált, mindenki követi a helyzetet, "mit kell ezen még magyarázni?" - tette fel a kérdést Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn újságíróknak Zágrábban, hozzátéve: ha őt kérdeznék, egy fillért sem költene oltási kampányra.

A tudósok a lehető leggyorsabban kifejlesztették a koronavírus elleni vakcinát, meg kell nekik köszönni, és oltakozni kell - emelte ki.

"Nem kell ide kampány, a józan ész diktálja ezt" - hangsúlyozta.

Hozzátette: már nemcsak egészségügyi kérdésről van szó, hanem gazdaságiról is. Azok az országok, amelyek késnek az oltással, sokkal súlyosabb gazdasági következményekkel fognak szembenézni - jelezte.

Közölte: a kormány tudta, hogy nehéz lesz az oltakozási kedvet fenntartani, de hogy az oltakozási hajlandóság 44 százaléknál lelassuljon, azt kicsit korainak tartja.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt, annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

Az elmúlt 24 órában 14 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8202-re emelkedett. Kórházban jelenleg 195 beteget ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 478 516-an kaptak védőoltást, közülük 1 051 096-an már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 12 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 74-en vannak kórházban, 22-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 807 753-an kaptak, közülük 643 119-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.

Legolvasottabb cikkeink