• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.23 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában. Ukrajnában kismértékben gyorsult a járvány terjedése... 

Belgiumban töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma
Belgiumban a koronavírus-járvány terjedésének több mint két hete tartó töretlen növekedése valamelyest mérséklődött, Hollandiában közel ezerrel csökkent a napi átlagos fertőzöttszám, Luxemburgban a koronavírus gamma variánsa okozza a megfertőződések 60 százalékát - derül ki pénteki helyi közlésekből.

A belga közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint Belgiumban a hét folyamán átlagosan naponta 1407 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 19 százalékkal többet, mint a megelőző héten. Ugyanebben az időszakban naponta átlagosan egy ember halt meg a vírusfertőzés következtében, ez 50 százalékkal marad el az előző hét adataitól.

Naponta átlagosan közel 27 embert szállítottak kórházba, ami 31 százalékos növekedést jelent egyhetes vonatkozásban. Belgiumi kórházakban jelenleg 287 beteget ápolnak koronavírussal, közülük 83 igényel intenzív ellátást. Mindkét adat enyhe emelkedést mutat.

A koronavírus-járvány kezdete óta 1 112 161 fertőzéses esetet jegyeztek fel és 25 217-en vesztették életüket a vírus szövődményeinek következtében Belgiumban.

A szomszédos Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a hét folyamán csökkent. A fertőzöttek átlagos napi száma 8821 volt. Az elmúlt 24 órában 6945 embernek lett pozitív a koronavírustesztje Hollandiában. A legtöbb új esetet idősek otthonaiban azonosították. Míg a múlt héten 33 idősotthon volt érintett, addig ezen a héten 73 ilyen intézet lakói között jegyezték fel a fertőzést.

A kórházba szállítottak száma egy hét alatt közel 50 százalékkal emelkedett, jelenleg 428 embert kezelnek holland kórházakban koronavírussal, közülük 107-en részesülnek intenzív ellátásban.

A járvány megjelenése óta 1 855 992 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 18 075-en haltak meg a vírus okozta szövődményekben Hollandiában.

Luxemburgban az egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a hét folyamán valamelyest csökkent a járvány terjedése, amíg ugyanis a múlt héten átlagosan naponta mintegy 118 esetben mutatták ki a koronavírus jelentlétét, addig ezen a héten ez a mutató száz alá csökkent. Az elmúlt 24 órában 94 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Az új fertőzések legkevesebb 60 százalékáért a koronavírus brazil, gamma névre keresztelt variánsa a felelős - közölték.

A járvány kezdete óra 73 309 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal és 821-en vesztették életüket a vírus okozta szövődményekben Luxemburgban.

A francia nemzetgyűlés megszavazta az újabb korlátozásokat
Heves viták után a francia képviselők megszavazták péntekre virradó éjjel azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életében, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek, és kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára.

A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza.

A törvénybe foglalt intézkedéseket egyébként rendelet formájában már a hét elején kihirdette a kormány.

Jóllehet az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről konszenzus alakult ki a társadalomban, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) használatának kiterjesztése a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre (vendéglátóhelyek, kulturális intézmények, nagyobb üzletek, vonatok, kórházak, vásárok, fesztiválok) heves vitát váltott ki.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány.

Azoknak az intézményeknek, amelyek nem kérik el a vendégek igazolványát, egyelőre 1500 eurós (540 ezer forint) bírságot kell fizetniük, ennek összege azonban progresszívan növekszik ismételt szabályszegés esetén, s akár 9 ezer euróra is emelkedhet, valamint egy év szabadságvesztéssel is járhat az intézményvezető vagy a tulajdonos számára. Az igazolást megkövetelő helyeken a dolgozóknak is kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolás (oltás vagy rendszeres tesztelés), annak hiányában fizetés nélkül fel kell függeszteni a munkaviszonyt.

Az igazolást megkövetelő helyeken a maszkviselés nem kötelező, viszont a prefektúrák saját hatáskörben bárhol kötelezővé tehetik, akár kültérben is. A szabály megsértése 135 eurós bírságot von maga után.

Hétfő óta egyébként tíznapos karanténba kell vonulniuk azoknak, akiknek a koronavírustesztje pozitívnak bizonyult, de a karantén korábban is véget érhet, amennyiben a fertőzött időközben negatív tesztet produkál. A karantén megszegése 750 eurós bírságot von maga után, de halaszthatatlan ügyek intézésére a karantén délelőtt 10 és 12 óra között megszakítható.

A korlátozó intézkedések bevezetését a kormány "a súlyos helyzettel" indokolta, az újonnan fertőzöttek száma ugyanis a hét eleje óta minden nap 20 ezer felett volt, amire május eleje óta nem volt példa, s ami tízszerese a két héttel ezelőtti adatoknak.

A kórházi mutatók eddig nem emelkedtek, de a hatóságok attól tartanak, hogy augusztus közepén ismét túlterheltek lehetnek az egészségügyi intézmények.

Csütörtökön 6800 fertőzöttet ápoltak kórházban, s közülük kevesebb mint 900-an voltak intenzív osztályon. Tavaly október óta nem volt ilyen kevés koronavírus beteg kórházban. A delta variáns gyors terjedésével azonban a helyzet néhány héten belül megváltozhat.

A kormány adatai szerint egyébként az új fertőzötteknek 96 százaléka nem kapott oltást.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának 58 százaléka, 39 millióan kapták meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 32 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot megkapta.

 

Ukrajnában kismértékben gyorsult a járvány terjedése
Ukrajnában péntekre kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csaknem nyolcszáz új beteget jegyeztek fel, az egy nap alatt elhunytak száma megegyezett az előző napiéval, a fertőzés terjedése így enyhe növekedést mutat, az aktív betegek száma pedig megint megközelítette a tizenegyezret.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt napban 763-mal 2 247 419-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 37-tel több a megelőző napiénál. A halálos áldozatok napi száma 21 lett, pont ugyanannyi, mint a megelőző napon. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 811-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 183 642-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 639-en, az aktív betegek száma így tovább nőtt több mint százzal, 10 966-ra. Az elmúlt négy napban fokozatosan, kismértékben nőtt az igazolt fertőzöttek és az aktív betegek száma is.

Kórházba 446 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon a számuk 402 volt. A legtöbb új beteget, 226-ot megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 920 068-an kapták meg valamely védőoltás első, 1 619 131-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 139 441 embert oltottak be, ami új rekord az országban.

Mikola Povoroznik, a kijevi adminisztráció helyettes vezetője az egyik hírportálnak nyilatkozva kijelentette: a fővárosban egyelőre nem tervezik újabb szigorítások bevezetését amiatt, hogy hat betegnél a kórházi teszt a koronavírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsát mutatta ki. Az egyik kijevi kórházban ápolt betegek többsége járt Oroszországban, most keresik azokat, akikkel kapcsolatba kerülhettek, hogy őket is orvosi felügyelet alá helyezzék - fejtette ki. Elmondta, hogy a hat beteg súlyos, illetve közepesen súlyos állapotban van. Eddig az országban négy betegnél - köztük két kárpátaljainál - mutatták ki a delta variánst, valamennyien megbetegedésük előtt Oroszországban jártak.

Erőteljesebb oltási kampánnyal és megszorításokkal próbálják megállítani a negyedik hullámot Izraelben
Erőteljesebb oltási kampánnyal és megszorításokkal próbálják megállítani a delta vírusváltozat okozta koronavírus-járvány negyedik hullámát Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken. Csütörtök esti televíziós beszédében Naftali Bennett miniszterelnök szokatlanul kemény hangon bírálta az oltás felvételét megtagadó, mintegy egymillió izraelit, és szankciót helyezett kilátásba velük szemben: saját tesztjeik költségének kifizetését.

"A tudomány egyértelműen és világosan kimondja: az oltások működnek, hatékonyak és biztonságosak. Az oltásokat megtagadók minden izraeli állampolgár egészségét, környezetét és szabadságát veszélyeztetik: a munkavégzéshez, gyermekeink tanulásához, a családok örömünnepeinek megtartásához szükséges szabadságot. Az oltásokat megtagadók mindannyiunknak ártanak, mert ha mindannyian felvesszük az oltást, akkor a szokásos kerékvágásban folytatódhat az életünk"- mondta Bennett.

A járványügyi kabinet csütörtöki ülésén elfogadta a tömeges sport, kulturális vagy más szabadidős eseményekre vonatkozó korlátozásokat. Az új, úgynevezett "zöld címkével ellátott" szabályozás július 29-én lép életbe, ha addig a teljes kormány is megszavazza. A 12 évesnél idősebbek eszerint csak akkor léphetnek majd be a száz fősnél nagyobb, zárt vagy nyitott térben tartott rendezvényekre, ha már kétszer beoltották őket, vagy felgyógyultak a betegségből, vagy 72 órán belüli negatív tesztjük van, amely augusztus 8-tól már önköltséges lesz. A hatóságok reményei szerint ez az új szabályozás jelentősen növeli majd az oltási hajlandóságot is.

A korábban elfogadott "öröm címke" is érvényben marad, amely hasonló követelményeket írt elő a családi rendezvényekre, esküvőkre. Ezek a korlátozások a 12 év alattiakra is vonatkoznak.

A "koronakabinet" négy országgal bővítette az izraeliek számára július 30-tól tiltott országok körét. Ezentúl az Egyesült Királyságba, Ciprusra, Georgiába és Törökországba sem szabad utazni magas bírság terhe mellett, illetve csakis indokolt esetben, különleges engedéllyel.

A helyi közszolgálati rádió értesülése szerint az egészségügyi minisztérium illetékes bizottságában a harmadik oltás ellen szavaztak. Az indoklás szerint idővel csökken ugyan a beadott vakcinák hatékonysága, mégis meg kellene várni, amíg az amerikai Pfizer vállalat kifejleszti újabb vakcináját, amely már a delta változat ellen is véd, és csak azután fognak újraoltani.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Pfizer vakcinája ma már csak 39 százalékos hatékonysággal óv a fertőzéstől, és 41 százalékban a tünetek megjelenésétől, de továbbra is 91.4 százalékban megment a súlyos megbetegedéstől.

Nadav Davidovics epidemiológus szerint az oltás továbbra is kiváló a kórházi kezelést igénylő esetek és a halál megelőzésére, csak a fertőzés megakadályozásában kevésbé hatékony, és ezért megszorító intézkedésekre van szükség, hogy gátat vessenek a vírus terjedésének.

Izraelben csütörtökön 1263 új vírushordozót azonosítottak mintegy 75 ezer teszt elvégzésével. Az egészségügyi minisztérium honlapja összesen 10 194 aktív fertőzöttet tart nyilván. Közülük csak 167-en kerültek kórházba,s meglehetősen kevés, 81 súlyos beteg van, és 17-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 775 067 tizenkét évesnél idősebb kapta meg a Pfizer vakcina legalább első adagját. Ez az ország lakosságának 61,89 százaléka. A pandémia megjelenése óta 857 554 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe tavaly február óta 6457-en haltak meg Izraelben.

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében
Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

A Nemzeti Egészségügyi Hatóság adatai szerint az oltási kampány jelentősen felgyorsult: míg áprilisban húsz napba telt 100 millió adag védőoltás kiosztása, mostanra ugyanezt mintegy kilenc nap alatt elvégzik.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség beszámolója szerint július 8-áig összesen 22-féle kínai fejlesztésű oltóanyag lépett a klinikai tesztelés szakaszába a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen. Kínában jelenleg négy vakcina rendelkezik feltételes piaci engedéllyel, és további három kapott engedélyt sürgősségi felhasználásra.

A kínai oltási kampány a 18 és 59 év közötti korosztály beoltásával kezdődött, majd fokozatosan terjesztették ki az idősebbekre. Július közepétől az ország több tartománya és régiója jelentette be, hogy tervbe vették a 12 és 17 év közötti korosztály beoltását is.

Kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának 80 százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez.

A kínai szárazföldön jelenleg a dél-kínai Jünnan tartomány Mianmarral határos részén, valamint a közép-kínai Nanking városában vannak érvényben fokozott intézkedések a közelmúltban felbukkant, új Covid-19-esetek miatt. Nankingban, Csiangszu tartomány székhelyén megkezdték a 9,3 milliós lakosság tömeges tesztelését, miután a város nemzetközi repülőterének dolgozói körében több fertőzöttet azonosítottak. A repülőtérre közlekedő metrót ideiglenesen leállították, és egyes lakónegyedeket vesztegzár alá helyeztek.

Legolvasottabb cikkeink