• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.06 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Megközelítette a 39 milliót a beoltott oroszok száma. A román kormány Meghosszabbította a veszélyhelyzetet.

Ukrajnában is egyre terjed a delta variáns

Ukrajnában is egyre terjed a koronavírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsa, amelyet már csaknem 150 betegnél igazoltak - hozta nyilvánosságra Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

Egy rádióinterjúban kifejtette, hogy míg pár héttel ezelőtt még csak 17 esetnél erősítették meg a laboratóriumi vizsgálatok a vírus delta variánsát, addig mostanra már 143-at regisztráltak. Területileg a legtöbb esetben a nyugati országrészben Voliny, Ternopil, Ivano-Frankivszk megyékben, délen Odessza megyében, valamint a fővárosban, Kijevben igazolták.

Az egészségügyi minisztérium Ternopil megyei regionális betegségmegelőzési központja az UNIAN hírügynökség szerint arról számolt be, hogy a régióban 94 pozitív mintából 52-nél a vírus delta variánsát azonosították. Korábban a megyében túlnyomórészt a brit vírusváltozat terjedt.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy péntek reggeli tévéműsorban ígéretet tett arra, hogy a szokott módon folyhat az oktatás szeptembertől minden olyan iskolában, amelyben a pedagógusok legalább 80 százaléka felvette a védőoltást, még akkor is, ha az adott régió a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, "vörös" besorolásba kerül. Hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik a kulturális intézményekre. A dél-ukrajnai Herszon megyében azonban az iskolák zömében bizonyosan távoktatásban indul el a tanítás szeptemberben, mert rendkívül kevés pedagógus van beoltva. Az iskolák kevesebb mint húsz százalékában teljesítették eddig a beoltottságra vonatkozó előírást - írta az UNIAN.

A hírügynökség adatai alapján Ukrajnában fokozatosan gyorsul az oltási kampány, az elmúlt héten 15 százalékkal több védőoltást adtak be, mint a megelőző héten, átlagosan napi 117 ezret. A lakosság átoltottsága viszont még mindig jóval alulmarad az európai országokétól, ahol már az első dózist a lakosok fele megkapta, míg Ukrajnában ez csupán 9,5 százalék.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint eddig 3 953 542-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 284 166-an pedig már a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 167 383 embert oltottak be az országban, ami új rekordnak számít.

Az Állami Turisztikai Fejlesztési Ügynökség javasolta a szállodáknak, hogy az ott dolgozó alkalmazottak vegyék fel a védőoltást. Azok a szállodák, amelyekben a teljes személyzet be van oltva, privilégiumokkal járó "biztonságos hotel" minősítést kapnak.

Ukrajnában a héten ismét napról napra gyorsult a járvány terjedése: péntekre a hivatalos adatok szerint 1081-gyel 2 257 478-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 16-tal 53 065-re. Eddig 2 189 293-an gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt csaknem hatszázzal, meghaladva a 15 ezret.

Belgiumban beoltott idősek halálát okozta a koronavírus kolumbiai variánsa

Az új típusú koronavírus kolumbiai változatát azonosították a brüsszeli nemzetközi repülőtérnek is otthont adó Zaventem egyik idősotthonában, a fertőzésben hét, teljes védettséggel rendelkező lakó meghalt - közölte a belga sajtó pénteken.

A beszámolók szerint a kolumbiai vírusmutáció június vége óta van jelen Belgiumban. A zaventemi idősotthon két lakójánál július 16-án fedezték fel a vírusvariánst.

A létesítmény egyik illetékese elmondta, a demenciában szenvedő betegek osztályán fekvő fertőzötteket karanténba helyezték, azonban napokon belül további 18 fertőzöttet azonosítottak. Az időotthon lakóinak mindegyike és a teljes személyzet már korábban megkapta a koronavírus elleni védőoltás mindként adagját. A fertőzöttek közül heten haltak meg. Néhányan szinte tünetmentesek, mások magas lázzal és rosszulléttel küzdenek - közölte.

A kolumbiai mutációt, más néven a SARS-CoV-2 koronavírus B.1.621-es variánsát Kolumbia mellett az Egyesült Államokban, valamint Spanyolországban, Dániában, Németországban és Hollandiában is azonosították.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány főbb belgiumi mutatói továbbra is romló tendenciát mutatnak.

Az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 1623 új fertőzéses esetet jelentettek, ami 10 százalékkal magasabb az előző hét nap adataihoz képest. A vizsgált időszakban naponta átlagosan 38 embert szállítottak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ez az adat 16 százalékos növekedést mutat. Jelenleg 371 ember ápolnak kórházban koronavírussal, 17 százalékkal többet, mint a megelőző hét napban. Köztük 94 beteg fekszik intenzív osztályon, ez 1 százalékos emelkedést jelent. A hét folyamán naponta átlagosan csaknem 4 ember halt meg a vírus következtében, ez az adat hétnapos viszonylatban 73 százalékos emelkedést mutat.

A járvány kezdete óta 1 134 907-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 25 264-en haltak meg a vírus okozta szövődményekben Belgiumban.

Szerbiában beoltották a lakosság felét

Beoltották koronavírus ellen a felnőtt lakosság felét péntekre Szerbiában, ami nagy lépésnek számít az országban, ugyanis a kezdeti jelentős érdeklődés után hónapokra megrekedt az oltási kampány.

A szerb kormány számításai szerint már május végén el kellett volna érni az 50 százalékos átoltottságot, ám ez csak csütörtök este történt meg. Ana Brnabic miniszterelnök a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a tömeges immunitás még nagyon messze van, ám az ország nem tervezi újabb oltóanyagok beszerzését, ugyanis jelentős mennyiséget halmozott fel, mindenkinek jut belőle.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 579-cel 724 097-re, Koszovóban 195-tel 109 039-re, Észak-Macedóniában 229-cel 156 924-re, Montenegróban 219-cel 102 879-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 82-vel 205 991-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hárommal 7132-re, Koszovóban kettővel 2272-re, Észak-Macedóniában néggyel 5500-ra, Montenegróban pedig kettővel 1635-re növekedett. Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 9731 maradt.

A román kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és vakcinaadományokról döntött

Romániában a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról és több mint egymillió adag vakcina humanitárius segélyként történő továbbadásáról döntött csütörtöki ülésén a kormány.

A veszélyhelyzetet újabb harminc nappal meghosszabbító kormányhatározat nem vezet be újabb korlátozásokat vagy lazításokat, minden korábbi intézkedés érvényben marad - mondta a kormányülés utáni sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Románia Tunéziának 425 ezer, Egyiptomnak 525 ezer, Albániának 150 ezer, Vietnamnak pedig 200 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz, az oltóanyag típusát a kormány nem pontosította. Néhány napja bejelentették, hogy Románia beszerzési áron elad Írországnak 700 ezer dózis Pfizer-vakcinát. Románia korábban 1,7 millió adag Pfizer-vakcinát adott el Dániának, az AstraZeneca oltóanyagából pedig félmillió dózist adományként adott át Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának.

A járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló tisztségviselőtől azt akarták megtudni az újságírók, hogy milyen egészségügyi megfontolásból korlátozta a kormány 500-ra a tüntetéseken engedélyezett maximális létszámot, miközben a szabadtéri fesztiválokon vagy sporteseményeken augusztus elsejétől akár 75 ezer néző részvételét is engedélyezi.

Arafat elmagyarázta: a demonstrációkon lehetetlen betartatni a közegészségügyi előírásokat, ezért a tüntetők - akik legtöbbször éppen a korlátozások ellen tiltakoztak védőmaszk és az előírt távolság betartása nélkül - a nagy tömegben jelentős fertőzéskockázatot jelentenek egymás számára. Ezzel szemben a szabadtéri rendezvényekre és a stadionok lelátóira eleve csak védettséggel rendelkezők - beoltottak, frissen leteszteltek vagy a fertőzésből kigyógyultak - jutnak be, az egészségügyi előírások betartásáért pedig a rendezvényszervezők felelősséget vállalnak.

Romániában csütörtökön is meghaladta a kétszázat az utolsó 24 órában diagnosztizált fertőzöttek száma: a 244 új eset több mint 65 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Az utóbbi hónapban az országban megnégyszereződött a fertőzések üteme, az utóbbi két hétben pedig csaknem duplájára (489-re) emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma.

A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 35 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 29,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

Izraelben újabb országos zárlatot kényszeríthet ki a betegek növekvő száma

Izraelben csak a koronavírus elleni tömeges oltással lehet elejét venni a járvány negyedik, delta variáns által okozott hulláma miatt várható szeptemberi zárlatnak - írta a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet pénteken a helyi egészségügyi minisztérium egyik szakemberét idézve.

A lap emlékeztetett arra, hogy több mint egymillió izraelit még egyáltalán nem oltottak be, és Naftali Bennett miniszterelnök elsősorban az ő meggyőzésükkel próbálja megakadályozni a szeptemberi újabb országos zárlatot, amelyet kikényszeríthet a súlyos betegek növekvő száma és az, hogy elejét vegyék a kórházak túlterhelésének. A beduin közösségekben igen alacsony az oltottsági arány, és ennek növelésére a kormány kampányt szervez, amelynek keretében a Negev szétszórt településein "házhoz viszik" az oltóanyagot.

Mindeközben csütörtökön már negyedik napja meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma. Az elvégzett több mint százezer teszt 3,79 százaléka, 3,843 ember bizonyult vírushordozónak, és ezzel az aktív esetek száma 27 525-re nőtt.

A fertőzötteknek továbbra is mintegy csak 1 százaléka, 253-an súlyos betegek, amit a nagyfokú átoltottsággal magyaráznak. A lélegeztetőgépen lévők száma 52-re nőtt.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 801 781-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,39 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 koronavírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. Az oltás harmadik, emlékeztető adagját már 349 707, 60 évesnél idősebb izraeli vette fel. A pandémia megjelenése óta 891 811 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6509-en haltak meg Izraelben.

 

Megközelítette a 39 milliót a beoltott oroszok száma

Megközelítette a 39 milliót a koronavírus elleni vakcinával beoltott oroszok száma - jelentette be az orosz egészségügyi miniszter egy tanácskozáson csütörtökön, amelyen Vlagyimir Putyin elnök is részt vett.

Egy hét alatt négymillióval nőtt, és elérte a 38,9 milliót a beoltottak száma - mondta Mihail Murasko.

Oltóanyagból nincs hiány, eddig mintegy 55 millió adag került polgári forgalomba - tette hozzá, arra sürgetve az embereket, hogy lehetőleg még az influenzajárvány előtt essenek túl az oltáson.

Oroszországban a járványhelyzet stabilizálódik, a fertőzöttek számának növekedése csökken, de így is mintegy 196 ezren szorulnak kórházi kezelésre. Aggasztó a helyzetet Asztrahán, Magadan és Szamara megyében, a Krasznojarszki területen, Szevasztopolban, Tuvában és a Komi Köztársaságban - közölte Mihail Murasko.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a csütörtöki hivatalos adatok szerint 23 120-szal 6 379 904-re emelkedett. Az új esetek közül 3227-et a fővárosban, 1911-et Szentpéterváron, 1287-et Moszkva megyében mutattak ki.

A napi növekmény országosan 0,36 százalék volt, az új esetek 8,7 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 517 183, a halálos áldozatok száma 794-gyel 162 509-re, a felépülteké pedig 20 370-nel 5 700 212-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 167,4 millió, az elmúlt napon pedig 489 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 258 236 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A keveset oltó államokban magas az új betegek aránya Amerikában

A koronavírussal kapcsolatos új megbetegedések, valamint a kórházi ápolásra szoruló betegek felét a múlt héten az Egyesült Államok azon államaiban regisztrálták, ahol a legalacsonyabb az átoltottság - jelentette be csütörtökön Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője.

"Florida, Texas, Missouri, Arkansas, Louisiana, Alabama és Mississippi államokban a legalacsonyabb az oltási arány és az elmúlt hét új eseteinek és kórházi kezeléseinek mintegy felét ezekben az államokban regisztrálták, miközben ezek a tagállamok az amerikai lakosság kevesebb, mint negyedét adják" - mondta Zients. A felsorolt tagállamok közül Floridában és Texasban a legrosszabb a helyzet, ugyanis itt diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzések körülbelül egyharmadát, a kórházi kezelések tekintetében pedig még ennél is rosszabb az arány.

Zients arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában 864 ezer oltást adtak be, amely a legmagasabb szám július 3-a óta. A 864 000 oltott közül 585 000-en voltak, akik az első adag vakcinájukat kapták meg. Ez az adat szintén a legmagasabb július 1-je óta.

"Louisiana, Arkansas, Missouri, Alabama, Oklahoma és Mississippi április óta nem látott ütemben oltja az embereket" - fogalmazott a szakember. A Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője hozzátette: az elmúlt két hétben Tennessee államban 90 százalékkal, Georgiában pedig 66 százalékkal nőtt azok aránya, akik felvették az első adag oltásukat.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban az előző héthez képest 43 százalékkal nőtt az új típusú koronavírussal fertőződöttek száma, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak lélekszáma pedig 39 százalékkal emelkedett. A CDC adatai szerint a 12 éves és ennél idősebb amerikaiak mindössze 58,3 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását.

Legolvasottabb cikkeink