• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.14 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Romániában rohamosan emelkedik az egészségügyi rendszer leterheltsége. Oltási akcióhetet indítottak Németországban.

Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív
Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív eredmény hozott, a növekvő esetszámok miatt szerdától szigorodnak a járványügyi szabályok is.

Az elmúlt 24 órában 1393 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 333-an vannak kórházban, 77-en intenzív osztályon.

A ljubljanai kormány döntése szerint szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami- és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási-, gyógyultsági igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek ez alól az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

A védettségi igazolásra az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél is szükség lesz, kivéve a sürgősségi ellátást.

Ljubljana az új intézkedésekkel az oltási kampányt kívánja felgyorsítani.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 026 944-an kaptak védőoltást, közülük 937 578-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 49, illetve 44 százaléka.

A szomszédos Horvátországban keddre 974 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon kilencen haltak meg. Kórházban hatszáz beteget ápolnak, 59-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 762 738-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,4, a felnőtt lakosság 52 százaléka -, közülük 1 652 731-en már a második adagot is felvették.

Vili Beros egészségügyi miniszter bejelentette: az egészségügyi dolgozók számára októbertől kötelezővé teszik a védettségi igazolást. Heti rendszerességgel kell tesztet végeztetniük azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyulást tanúsító igazolással. A tesztek árát eleinte a horvát egészségbiztosító fizeti, a későbbiekben azonban az alkalmazottaknak kell majd állniuk a költségeket - mondta a tárcavezető.

A rendelet miatt, amelyet még el kell fogadnia a válságstábnak, kilenc hónapról egy évre hosszabbítják a Covid-igazolványok érvényességét is. Ezt azzal indokolták, hogy azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik még januárban beolttatták magukat, októberben lejár az oltási igazolásuk. Zágráb a harmadik, erősítő oltások beadásával meg akarja várni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását.

 

Újabb járványgóc alakult ki Kelet-Kínában, két városban korlátozták a kiutazást
Újabb koronavírus-járványgóc alakult ki a kelet-kínai Fucsien tartományban, ahol két városban korlátozták a kiutazást, és kedden megkezdték a teljes lakosság tesztelését a további esetek kiszűrésére.

A csaknem 3 millió lakosú Putien városában múlt pénteken azonosították az új góchoz kapcsolódó első eseteket. A helyi hatóságok keddi jelentése szerint a belföldi fertőzésből eredő koronavírusos esetek száma azóta 85-re nőtt a városban. Az eddig regisztrált fertőzöttek közül 64 embernél alakultak ki a Covid-19 tünetei, míg további 21-en egyelőre panaszmentes vírushordozók. A megbetegedéseket a koronavírus delta variánsa okozta, amelyet az eddigi feltételezések szerint egy Szingapúrból augusztusban hazatérő férfi hurcolhatott be. A Global Times című kínai lapnak nyilatkozó szakértők azonban rámutattak: a vírus más forrásból is származhatott, a férfit ugyanis az után diagnosztizálták fertőzöttként, hogy beutazását követően letöltötte az előírt, 21 napos karantént, ilyen hosszú lappangási idő pedig ritka.

A kínai egészségügyi hatóságok a helyzetet súlyosnak és összetettnek nevezték - derült ki a Global Times cikkéből -, a korai esetek egy része ugyanis egy helyi iskolához köthető, ahol védőoltással még nem rendelkező diákok fertőződtek meg. Szakértők emiatt a vírus gyors terjedésére számítanak a következő napokban, és különösen veszélyeztetettnek tartják a diákokkal egy háztartásban élő időseket.

A népszerű üdülőhelynek számító, több mint 4 millió lakosú Hsziamenben az új járványhullámhoz kapcsolódóan keddig összesen 35 új beteget azonosítottak. A legelső, vasárnap regisztrált fertőzött az egyik putieni pácienssel kapcsolatba kerülve fertőződött meg. Hsziamenben emellett betiltották az összejöveteleket, a beltéri szórakozóhelyeknek pedig ideiglenesen be kellett zárniuk, különös tekintettel arra, hogy a jövő héten esedékes a Kínában fontos családi ünnepnek számító őszközép ünnep.

Mindkét városban felfüggesztették a jelenléti oktatást, és az óvodák működését. A hatóságok korlátozták továbbá a kiutazást az érintett városokból - az ott élők csak a legszükségesebb esetben, 48 órán belül készült, negatív vírusteszt birtokában utazhatnak el.

Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

Bécsben, Vorarlbergben és Alsó-Ausztriában már 13,7 százalékos a kórházak intenzív ágyainak telítettsége.

Az egészségügyi minisztérium égisze alatt működő szakértői bizottság előrejelzése még riasztó képet mutat: a járvány későbbi alakulását előre vetítő számítások szerint - melynek alapját a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzési átlag képezi - már szeptember végére kritikus helyzet alakulhat ki a kórházakban.

A jelenleg Ausztria-szerte rendelkezésre álló 2054 intenzív ágy 9 százalékát már most Covid-betegek foglalják el. Amennyiben belátható időn belül nem sikerül laposítani a járványgörbét, jóval hamarabb éri el az ország a 20 százalékos telítettségi küszöböt, mint ahogyan azt a kormány várja - figyelmeztet a bizottság.

A három említett tartományban a szakértők szerint a 33 százalékos telítettség sem zárható ki.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1 543 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta immár 711 573 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 753, az intenzív kezelésre szorulók 191-en vannak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 840-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 679 480.

Romániában rohamosan emelkedik az egészségügyi rendszer leterheltsége
Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott, megközelítette a négyezret kedden a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, a haláleseteké pedig a százat közelíti.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) 3929 új esetről számolt be kedden, amikor a megelőző két hét adatai alapján 1727 fertőződés számított volna átlagosnak. Az utóbbi 24 órában 96 koronavírusos beteg halt meg: ez csaknem háromszorosa a kéthetes mozgóátlagnak.

Rohamosan emelkedik az egészségügyi rendszer leterheltsége is: kedden 5622 fertőzöttet kezeltek kórházban, ami egy hét alatt 60 százalékos növekedést mutat. Hasonló arányban romlott a helyzet a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein is, ahol kedden már 675 súlyos állapotban lévő beteget ápoltak.

Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter szerint a kinevezése óta eltelt néhány nap alatt (csaknem kétszázzal) 933-ra bővítették a koronavírusos betegeknek elkülönített intenzív terápiás helyek számát. A célkitűzés az, hogy - a részlegek átminősítésével és a szakszemélyzet áthelyezésével - elérjék az 1500 helyet.

Romániában a közegészségügyi szakemberek elsősorban az alacsony - 31 százalékos - átoltottságnak tulajdonítják a fertőzés példátlanul gyors terjedését a járvány mostani, negyedik hullámában.

A közegészségügyi intézet (INSP) kedden közzétett jelentése szerint Romániában az oltáskampány kezdete óta eltelt nyolc hónapban 8042 második adag vakcinával is immunizált embernél, vagyis a beoltottak 0,18 százalékál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Valamivel több mint 24 ezer ember (0,46 százalék) az első adag oltás felvétele után kapta el a fertőzést.

Ugyanebben az időszakban (2020. december 27. - 2021. augusztus 31. között) a 19,3 milliós lakosságú Romániában 483 ezer embernél (a lakosság 2,5 százalékánál) diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Ez azt jelenti, hogy az egyetlen adag vakcinával beoltottak ötször kisebb eséllyel, a mindkét adag oltással immunizált emberek pedig 14-szer kisebb eséllyel kapták el a fertőzést a beoltatlanokhoz viszonyítva.

Szerbiában egyre aggasztóbb a helyzet a szakértők szerint
Egyre aggasztóbb a járványhelyzet Szerbiában, és további romlás várható, a következő két hétben jelentősen nő majd az új fertőzöttek száma - jelentette ki Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió keddi beszámolója szerint.

A szakértő szerint szemmel látható, hogy az emberek nem tartják be az előírásokat, így komoly pénzbüntetésekkel kellene szabálykövető magatartásra bírni őket.

A megrekedt oltási kampánnyal kapcsolatban Predrag Kon úgy vélekedett, hogy az oltásellenesek nem az észérvekre és a tudományra, hanem kitalációkra építik véleményüket, és noha a vakcina valóban nem állította meg a vírust, jelentősen csökkentette a komoly megbetegedések és a halálozások számát.

Mirsad Djerlek egészségügyi államtitkár is arról beszélt a napokban a szerbiai közszolgálati televízióban, hogy az oltáselleneseket nem lehet meggyőzni, mert nem hallgatják meg a tudományos érveket. Hozzátette: mindenki látja, hogy napról napra nő az új fertőzöttek, a kórházba kerülők, a lélegeztetőgépre kerülők és a halottak száma, és ez megnövelte némileg az első oltást felvevők számát, de a vakcinát még mindig sokan elutasítják.

A kórházak vezetői is egyre több betegről számolnak be, és egyre több egészségügyi intézményben alakítanak ki ismét Covid-részlegeket. A dél-szerbiai Nis klinikai központjának igazgatóhelyettese szerint néhány napon belül eléri a tízezret az új fertőzöttek száma, hiszen a nyaralásból az iskolába és a munkahelyekre visszatérve exponenciálisan nő a fertőzés lehetősége, illetve az új fertőzöttek száma. Radmilo Jankovic felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre több fiatal betegedik meg és kerül kórházba, így csak a tömeges immunitás elérése jelenthet megoldást. Szerbiában viszont még csak a nagykorú lakosság felét oltották be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 6249-cel 823 161-re, Koszovóban 259-cel 157 261-re, Észak-Macedóniában 183-mal 183 718-ra, Montenegróban 456-tal 122 364-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 181-gyel 221 137-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 27-tel 7575-re, Koszovóban 14-gyel 2809-re, Észak-Macedóniában 18-cal 6278-ra, Montenegróban hattal 1806-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 10 019-re növekedett.

Oltási akcióhetet indítottak Németországban
Oltási akcióhetet indítottak Németországban hétfőn a koronavírus-járvány negyedik hullámának feltartóztatására.

A #HierWirdGeimpft (#IttOltanak) elnevezésű országos akció lényege, hogy a lehető legegyszerűbben és a legkevesebb időráfordítással beoltathassa magát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen mindenki, aki még nem kapott oltást, de életkora és egészségi állapota alapján kaphatna.

Ezzel a céllal oltópontokat állítottak fel olyan helyeken, ahol eleve sokan fordulnak meg. Az ideiglenes állomásokat előzetes bejelentkezés nélkül lehet felkeresni.

Országszerte több száz oltópontot állítottak fel, például a fővárosi Olimpiai Stadionban - ahol a nemzetközi atlétikai Gyémánt Liga berlini állomásának (ISTAF) nézőire számítanak -, Stuttgartban a város hat legnépszerűbb zenés szórakozóhelyén, az Aachen térségében fekvő Huckelhovenben pedig a helyi mecsetben.

Oltópontokat alakítottak ki még egyebek mellett lakberendezési áruházakban, bevásárlóközpontokban, könyvtárakban, vidámparkokban és állatkertekben is.

A német sajtóban idézett szakértők szerint legalább 75 százalékos átoltottság szükséges a negyedik hullám erejének megfékezéséhez, vagyis a járványgörbe ellaposításához. A járvány megállításához jóval nagyobb, a 12-59 éves korosztályban 85 százalékos, a hatvan felettieknél 90 százalékos átoltottság kellene.

A szövetségi kormány hétfői összesítése szerint a 262 napja tartó oltási kampányban 104,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,5 százaléka - 55 315 227 ember - kapott, teljes oltással a lakosság 62,2 százaléka - 51 710 807 - ember rendelkezik.

Az Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 5511 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem húsz százalékkal több az egy héttel korábbi 4779-nél.

Az új esetekkel együtt 4 083 151 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 12 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 618-ra emelkedett.

Már több mint tízezren regisztráltak a Covid-lottóra az ausztriai Burgenlandban
Hétfő délig 13 700-an regisztráltak a pénteken meghirdetett, és szombaton indult Covid-lottóra az ausztriai Burgenlandban.

"A Covid-lottó eszköz arra, hogy növeljük az oltakozási hajlandóságot, és része az információs kampánynak" - hangsúlyozta hétfőn Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi vezetője, aki örömét fejezte ki, hogy ekkora az érdeklődés a lakosság körében.

A Covid-lottón bárki részt vehet, akinek az állandó lakhelye a tartományban van és korábban már beolttatta magát vagy ha még nem tette, egy hónapon belül felveszi legalább a vakcina első adagját és regisztrál a nyereményjátékra.

A 77 százalékos átoltottságnál tartó Burgenland célja a 80 százalék elérése. Az összesen ezer díjat - köztük autókat és elektromos kerékpárokat - csak akkor sorsolják ki, ha a kitűzött időpontig, november 11-ig sikerül ezt elérni.

Doskozil hangsúlyozta, hogy a díjakat nem szponzorok által finanszírozzák, hanem közpénzből. Utalt arra is, hogy az intenzív kezelésre szorulók ellátása és egy esetleges újabb zárlat sokkal többe kerülne.

A meghirdetett Covid-lottóval párhuzamosan tíz különböző helyszínen információs esteket szerveznek szülőknek és a 12-15 éves korosztálynak a koronavírus elleni védőoltás fontosságáról. A tartományi vezetés tervei között szerepel az is, hogy felvilágosító kampányt indítsanak olyan fiatal nőknek, akik gyermekvárásra készülődnek. Ezen kívül "nyílt oltónapokkal", illetve bárhol bevethető mobil oltócsapattal kívánják növelni a tartomány átoltottságát.

A 77 százalékos átoltottságnál tartó Burgenland célja a 80 százalék elérése, és ehhez tízezer, az oltásra újonnan jelentkező ember szükséges még. A Covid-lottó sorsolására is csak akkor kerül sor, ha november 11-éig elérik a tízezer főt.

"Amennyiben így lesz, biztonságban vághatunk neki az ősznek, és Dániához hasonlóan Burgenlandban is feloldhatjuk majd a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat" - jelentette ki a tartományi elöljáró.

Izrael: Belehalt a vírus okozta betegségbe az oltásellenes mozgalom egyik élharcosa
Belehalt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségbe (Covid-19) az izraeli oltásellenes mozgalom egyik élharcosa - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Chaj Saulian korábban oltásellenes tüntetéseket szervezett, azokon beszédeket mondott, és a közösségi médiában felszólította jelentős számú követőjét, hogy ne hordjon maszkot, s ne oltassa be magát, mert véleménye szerint "nincs járvány, az oltás felesleges és veszélyes".

Két héttel megfertőződése után súlyos állapotban a Tel-Avivtól délre lévő Holonban a Wolfson kórházba került, ahol hétfő reggel életét vesztette a koronavírus szövődményei miatt.

Halála előtt két nappal Saulian a kórházi ágyáról oxigénmaszkban még felszólította oltásellenes követőit, hogy folytassák a harcot a vakcina ellen, s szálljanak szembe a "kormányzati kényszerítéssel".

Izrael a viszonylag kisszámú oltásellenes mozgalom mellett élen jár a koronavírus elleni oltásokban, december vége óta 6 046 227 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 65,02 százaléka, de ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt hirdettek meg, melyben eddig 2 897 702-en vették fel a harmadik adag vakcinát, mely a lakosság 31,16 százalékát jelenti.

Jelenleg 181 509 ember van karanténban. Ők vagy külföldről tértek vissza, vagy vírushordozók, vagy érintkeztek fertőzöttekkel. Vasárnap mintegy 150 ezer teszttel 7781 új fertőzöttet szűrtek ki Izraelben, s 5,22 százalék volt a teszteltek körében a fertőzöttek aránya.

80 931 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1120-an vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 684, és 186-ot tartanak életben lélegeztetőgéppel. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7406-an haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink