• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.08 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Az olasz egészségügyi miniszter a belföldi utazást javasolja karácsonykor. Meghaladta a tízmilliót a beadott harmadik oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

Szerbiában is elérhető lesz a Pfizer koronavírus elleni tablettája
Szerbia szerződést írt alá a Pfizer gyógyszergyártó céggel a vállalat koronavírus elleni gyógyszerének forgalmazásáról - közölte Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter hétfőn a szerbiai közszolgálati televízióban.

Mint mondta, Szerbia az elsők között kötött szerződést a gyógyszergyártó céggel a tabletta forgalmazásáról, amely közel 90 százalékkal csökkentette a kórházi kezelések szükségessége és a halálozás arányát. Hozzátette azonban, hogy a cél továbbra is a beoltottak arányának a növelése.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 3888-cal 1 182 575-re, Koszovóban 19-cel 160 862-re, Észak-Macedóniában 454-gyel 206 077-re, Montenegróban 552-vel 148 579-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 313-mal 259 545-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 69-cel 10 405-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 7231-re, Montenegróban hárommal 2148-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 22-vel 11 735 növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2978 maradt.

Ukrajnában elkezdtek felmondani a beoltatlan alkalmazottaknak
Ukrajnában megkezdték a koronavírus elleni védőoltás felvételére kötelezett munkavállalók, köztük az állami tisztviselők és a tanárok munkaviszonyának felfüggesztését - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy hétfőn lépett hatályba tárcájának az a rendelete, amely felsorolja azokat a szakmákat, iparágakat és szervezeteket, amelyeknek dolgozóit kötelezték a védőoltás felvételére. Ezek a központi végrehajtó hatóságoknak és területi szerveiknek, a helyi államigazgatási szerveknek és azok részlegeinek, valamint az oktatási intézményeknek az alkalmazottai. A felsorolt intézmények azon dolgozóit, akik november 8-ig még nem kapták meg az első dózis védőoltást sem, fizetés nélkül felfüggesztik állásukból addig, amíg fel nem veszik az oltást. Nem függeszthetők fel viszont azok az alkalmazottak, akik számára ellenjavallt az oltás, és erről orvosi igazolással rendelkeznek.

Ljasko tájékoztatóján elmondta, hogy eddig már 31 millió dózis oltóanyagot szállítottak Ukrajnába. A hétvégén érkezett meg az országba 2 millió 930 ezer adag Moderna-vakcina a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, ezen felül 1 millió 400 ezer adag Pfizer-oltóanyag, amelyet a kormány az állami költségvetés terhére vásárolt meg.

A miniszter tájékoztatása szerint mostanáig az ukrán lakosság 36,7 százaléka kapta meg az oltás első, és 25,6 százaléka a második dózisát is. Továbbra is a fővárosban, Kijevben a legnagyobb arányú az átoltottság, ahol a lakosok 57 százaléka vette fel az oltás első dózisát és 45,7 százaléka élvez teljes védettséget.

Ukrajnában hétfőre 13 068-cal 3 088 501-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 473-mal 72 557-re, az aktív betegeké pedig több mint négyezerrel 494 988-ra. Az elmúlt napon 3532 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 938 053-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 468 231-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 85 083 embert oltottak be az országban.

Izrael könnyített a turistacsoportok beutazásán
Izraelben könnyítést vezetnek be a turistacsoportok számára, negatív koronavírus-teszttel nem szükséges a harmadik oltás a beutazáshoz - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Vasárnap este telefonos körszavazással a koronavírus ügyeivel foglalkozó izraeli kabinet tagjai enyhítettek a turistacsoportok beutazásának feltételein. Az új irányelv szerint a turistacsoportok tagjai akkor is beléphetnek Izraelbe, ha nem kaptak harmadik oltást, feltéve, hogy naprakész negatív koronavírus-teszteredményeket tudnak felmutatni.

A már keddtől életbe lépő új szabályozás alapján a két oltással beoltott turisták meghatározott feltételek mellett úgy is Izraelbe látogathatnak, ha az oltás időpontja óta több mint hat hónap telt el.

A feltételek szerint ehhez előbb beutazási engedélyt kell kapniuk az idegenforgalmi minisztériumtól, a csoport minden tagját az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által jóváhagyott vakcinákkal oltották, az egészségügyi minisztérium besorolása szerinti "zöld" és "sárga" országokból kell érkezniük, és a csoportnak végig együtt kell maradnia a fokozottan fertőzésveszélyes helyekre való belépés korlátozásával.

A turistacsoportokban legfeljebb negyven lehetnek, és tartózkodásuk első hét napján minden, izraeli szabályok szerint védtelen, vagyis fél évnél régebben oltott turistának 3 naponta friss PCR-tesztet, vagy naponta friss gyorstesztet kell végeznie.

A tesztek elvégzéséről a csoportvezetőnek szükség szerint be kell számolnia az idegenforgalmi minisztériumnak, és nyilvántartást kell vezetnie a csoport elérhetőségeiről, helyeiről és látogatási idejéről, és ha fertőzöttet találnak, akkor ezt át kell adnia a kontaktkutatóknak.

Izrael november 1-jén nyitotta meg 2020 márciusa óta először repülőterét a beoltott egyéni turisták előtt, és már aznap reggel turisták százai szálltak le a Ben Gurion repülőtéren, Tel-Aviv mellett.

Az utóbbi hetekben Izraelben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma. Vasárnap 498 új vírushordozó embert azonosítottak mintegy 85 ezer teszt elvégzésével, a pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,63 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A súlyos esetek száma 164, közülük 106 beteg van lélegeztetőgépen. A vírus reprodukciós rátája az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,89, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 89 embernek adja át a vírust.

A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 334 432 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 6155 aktív koronavírusos esetet tartanak nyilván, és 226-an vannak közülük kórházban.

Eltilthatják januártól Belgiumban az oltást elutasító egészségügyi alkalmazottakat
Január elsejétől Belgiumban eltilthatják hivatásuk gyakorlásától azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akik nem olttatták be magukat koronavírus ellen; a továbbra is emelkedő fertőzési adatok mellett több mint egy hete hétezer felett van a napi fertőzésszám az országban - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétvégi kiadásában.

Pedro Facon, a belga kormány koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős biztosa a védekezés fokozását célzó belga intézkedések előkészítéséről a napilapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a koronavírus elleni beoltottság mindenkinek, de az egészségügyi szakemberek számára azért különösen fontos, mert sok emberrel állnak állandó kapcsolatban, köztük a gyakran legyengült immunrendszerű betegekkel.

A tervezet szerint januártól az oltást továbbra is elutasító egészségügy dolgozó először figyelmeztetést kap, ha azonban ezt követően is megtagadja, hogy beoltsák, az engedélyének visszavonásával járhat. Hozzátette: a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele az teljes lakosság számára nem szerepel a tervek között.

A belga szövetségi kormány december elején szavazhat a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozók számára januártól kötelezővé tevő rendeletről - közölte.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hét folyamán naponta átlagosan 7248 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal Belgiumban. Ez 11 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. Kórházba naponta átlagosan 171 embert szállítottak a koronavírus tünetei miatt, 25 százalékkal többet az előző hétnapos időszakhoz képest. A belga kórházakban 27 százalékos növekedés mellett 1929 ágyat foglalnak el koronavírusos betegek. Közülük 384 embert ápolnak intenzív osztályon, számuk 40 százalékkal emelkedett egy hét alatt. Lélegeztetőgéppel 184 beteg légzését segítik. A koronavírus szövődményeiben a hét folyamán naponta átlagosan 20 ember halt, ami 14 százalékkal haladja meg az előző hétnapos időszak adatai.

A járvány kezdete óta 26 131 ember életét követelte, és 1 millió 414 ezer 463-an fertőződtek meg a koronavírussal Belgiumban.

Az olasz egészségügyi miniszter a belföldi utazást javasolja karácsonykor
Az országban maradást javasolta az olaszoknak a téli szünetre Roberto Speranza egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban, miközben az északi régiókban szigorú óvintézkedésekkel készülnek a karácsonyi vásárok megnyitására.

Roberto Speranza a Corriere della Sera című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az olaszországi vakációzást javasolja az idei téli szünetben is a külföldre való utazás helyett.

"Ha a kórházak bírják a terhelést, nem lesz szigorítás, és a karácsony olyan lehet, mint a pandémia előtt volt. Ha viszont a kórházra szoruló betegek száma emelkedik, területi korlátozások bevezetésére kerül sor" - hangoztatta az egészségügyi miniszter.

Kijelentette, Olaszországban a járványmutatók és az oltottak aránya a legjobbak közé sorolhatók Európában, "mégis óvatosnak kell maradni, mivel egész Európában komoly a helyzet, és a járványhullám még mindig magasan jár".

Franco Locatelli a Közegészségügyi Hivatal elnöke szerint az idei karácsonyon sokkal nagyobb társadalmi életet lehet majd élni, mint tavaly. "A helyzetet nem szabad alábecsülni, de nem szabad engedni a pániknak" - jelentette ki. Emlékeztetett, hogy tavaly ilyenkor a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta 15,7 százalékos volt a mostani 1,2 százalékhoz képest. Egy évvel ezelőtt több mint 25 ezer Covid-19 beteg volt kórházban a mostani valamivel több mint 3500-hoz képest, és tavaly ugyanilyenkor egy nap alatt 445 beteg halt meg, miközben most 51 a halálos áldozatok napi száma.

Meghaladta a tízmilliót a beadott harmadik oltási dózisok száma Nagy-Britanniában
Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott harmadik dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma 106 millió felett jár.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este ismertetett legfrissebb adatsora szerint a harmadik, hatáserősítő célú vakcinadózisból eddig 10 062 704-en részesültek. Ez azt jelenti, hogy a 12 évesnél idősebb brit lakosság 17,5 százalékát már háromszor is beoltották.

Az első dózist 50,2 millióan kapták meg; ez a 12 éven felüli britek 87,4 százaléka. Közülük a második adagból 45,8 millióan részesültek, vagyis a 12 év felettiek 79,7 százalékát oltották be eddig két dózissal Nagy-Britanniában.

Az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok együttes száma a vasárnap esti tájékoztatás szerint 106 133 911.

A brit egészségügyi hatóságok most elsősorban arra összpontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik dózist. Ezt a napi számok is tükrözik: a brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 35 054 első, 23 952 második, ugyanakkor 409 663 harmadik oltási adagot adtak be országszerte.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter a friss oltási adatok vasárnapi ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában hatalmas vívmánynak nevezte, hogy átlépte a tízmilliót a beadott harmadik dózisok száma. Felszólította ugyanakkor azokat a jogosultakat, akik még nem adatták be maguknak a harmadik dózist, hogy mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon, és csatlakozzanak ahhoz az össznemzeti erőfeszítéshez, amelynek célja, hogy az ország az idei karácsonyt már korlátozások nélkül ünnepelhesse.

A harmadik oltási adagot Nagy-Britanniában jelenleg az 50 éven felüliek, az egészségügyi és a szociális ellátás első vonalában dolgozók, valamint a krónikus egészségi problémákkal küszködő 16 éven felüliek kaphatják.

Meg nem erősített vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit kormány azt fontolgatja, hogy a külföldről beutazókat az eddigi kettő helyett három oltási adag beadása után minősítené teljes körűen beoltottnak.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglap név nélkül idézett kormányzati forrásai szerint az egyelőre kidolgozás alatt álló terv alapján azoknak a briteknek, akik külföldről térnek vissza Nagy-Britanniába, karanténba kellene vonulniuk és több koronavírus-tesztnek kellene alávetniük magukat, ha előzetesen nem adatták be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik dózisát.

Legolvasottabb cikkeink