• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.04 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Az ukránok már elköltötték az oltás felvételéért kapott pénz nagy részét. Romániában gyorsabban terjed a járvány, mint valaha.

Izraelben gyorsan terjed a járvány, tízezer fölött az új fertőzöttek száma
Tízezer fölötti új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Izraelben a hétfőn elvégzett teszteléssel az egészségügyi minisztérium honlapja szerint.

Több mint 200 ezer teszttel hétfőn 10 644 új vírushordozót szűrtek ki, a vizsgáltak 5,51 százaléka bizonyult fertőzöttnek. A kórházakban ápolt Covid-betegek száma 236-ra emelkedett, közülük 117-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A fertőzési együttható már 1,91, vagyis száz ember 191-nek adja át a vírust, ami rendkívül széles körű terjedésnek számít.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója aláírta a minisztérium tanácsadó testületének ajánlását a 60 évnél idősebbek és a veszélyeztetett csoportok újraoltásáról, s hétfőn megkezdték a negyedik - második emlékeztető - oltás beadását. A vakcinát az elsők közt maga a főigazgató vette fel - jelentette a katonai rádió kedd reggel.

A hatóságok arra készülnek, hogy a közeli napokban és hetekben az izraeliek eddig soha nem látott mértékben fertőződnek meg a koronavírus omikron változatával a járvány ötödik hullámában.

A tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége.

Vasárnaptól lekerül a tiltólistáról többek közt Dél-Afrika, Kanada, Franciaország és Magyarország, de továbbra sem utazhatnak az izraeliek egyebek között az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba.

Hétfőn 74 "piros", vagyis jelentősen fertőzött települést, 56 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" helyet és 76 "sárga" települést tartottak nyilván, ahol kismértékben volt jelen a koronavírus, míg 95 hely számított "zöldnek", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Tavaly december vége óta 6 586 218 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 70,82 százaléka. Eddig 4 273 927-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 45,96 százalékát jelenti.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 408 869 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 45 580 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8247-en, az utóbbi hét napban négyen haltak meg.

Romániában gyorsabban terjed a járvány, mint valaha
Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta.

Amint a stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos járványadatok statisztikájából kiderül, a hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban (4682).

A járvány terjedése éppen egy héttel ezelőtt fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, és a növekedés mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot. A növekedés korábbi legnagyobb mértékét a járvány negyedik hullámának a derekán, tavaly, szeptember 18-án jegyezték, amikor a hét napi esetszám 91 százalékkal haladta meg a korábbi hét nap esetszámát.

Hétfőn 1756 új esetet jelentettek a hatóságok, 88 százalékkal többet, mint az elmúlt két hét napi átlaga.

Az ötödik hullám jelei még alig, vagy egyáltalán nem láthatók a kórházi és az elhalálozási statisztikákban. Az elmúlt 24 órában 18 beteg életét követelte a járvány Romániában. A szám épp fele a napi elhalálozások kéthetes átlagának. A kórházba utalt koronavírusos betegek számának a csökkenése egy hete láthatóan megtorpant. Jelenleg 2478 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 403-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

A román hatóságok december végén úgy becsülték, hogy már január végére 25 ezerre ugorhat a napi esetszám.

Az ukránok már elköltötték az oltás felvételéért kapott pénz nagy részét

Ukrajnában eddig már 638 millió hrivnyát (több mint 7,5 milliárd forintot) költöttek el azok, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltás felvételéért járó ezer hrivnyás (csaknem 12 ezer forintos) jutalmat - hozta nyilvánosságra Mihajlo Fedorov digitális fejlesztési miniszter hétfőn a Telegram üzenetküldő portálon.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy december 19-én indult be a Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett program, amelynek keretében minden ukrán, aki felvette az oltás két dózisát, ezer hrivnyát kap, amelyet kijelölt célokra - belföldi turizmusra, kulturális eseményekre és sportbérletekre - költhet el. Ezzel a kijevi vezetés azokat a vállalkozókat kívánja egyúttal segíteni, akiket a leginkább sújtottak a járvány miatt bevezetett korlátozások. Az összeget nem lehet készpénzben kivenni a bankokból vagy saját bankkártyára átutalni, csakis a megjelölt célok valamelyikére lehet felhasználni négy hónapon belül.

Hétfőre az eddig azonosított fertőzöttek száma 1804-gyel 3 676 342-re, az elhunytaké 114-gyel 96 301-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 850-nel 100 316-ra csökkent. Az elmúlt napon 1168 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

Január 1-jén és 2-án az oltópontok zárva tartottak, így előző nap senkit sem oltottak be. Valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 734 741-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 978 570-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 9515-en kaptak.

Franciaországban védettségi igazolás helyett oltási igazolás lesz, új feltételekkel
A francia parlament megkezdte annak a törvénytervezetnek a vitáját, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a gyorsan terjedő omikron variánssal szemben nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió állampolgárra, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Január 15-től - a törvénytervezet értelmében - ezekre a helyekre kizárólag az oltás mindhárom adagjával rendelkezők léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig ezeket a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.  

A törvény azt is elő fogja írni, hogy február 15-től a második védőoltást követően legkésőbb négy hónappal mindenkinek meg kell kapnia az emlékeztető oltást is, különben az oltási igazolás érvényét veszti. A betegségen történt átesés egyetlen oltási adagnak felel meg az igazolásban.

A javaslat a védettségi igazolással történő visszaéléseket a korábbiaknál szigorúbban bünteti, akár öt év szabadságvesztés és 75 ezer eurós pénzbírság is kiszabható a csalókra.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint a kormány "a tudományt és a felelősséget" választotta, miután a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma a múlt héten többször is meghaladta a 200 ezret, az elmúlt hét napban a napi átlag pedig 160 ezer volt.

Kórházban jelenleg 19 ezer fertőzöttet ápolnak, intenzív osztályon 3500-an vannak. Mindkét szám fele annyi, mint az előző járványhullámok tetőzésekor, s a kormány továbbra is abban bízik, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően elkerülhető lesz az egészségügyi ellátórendszer lebénulása. Az oltásra jogosultak több mint 91 százaléka már felvette az oltás legalább első adagját, 50 százalékuk már a harmadik adagot is megkapta, a teljes lakosságra vetítve 78 százalékos az átoltottság.

Hétfőtől kezdve a maszkviselés a nyilvános helyeken, a tömegközlekedési járműveken, vasúton, repülőn és taxikban 6 éves kortól kötelező, a korábbi 11 év helyett. A fertőzöttek és a kontaktszemélyek számára viszont bizonyos feltételek mellett enyhülnek a karanténkövetelmények.

A vírussal fertőzött, teljesen beoltott embereknek csak hét napig kell izolálniuk magukat, a karantén hossza pedig öt napra csökkenhet azoknál, akiknél negatív a teszteredmény. A nem teljesen beoltottaknak (egy vagy két adag után) továbbra is tíz napig kell elkülönülniük, hasonlóan az oltatlanokhoz, de negatív teszt esetén az időtartam hét napra csökkenhet.

A kontaktszemélyek közül a teljesen beoltott embereknek nem kell karanténba vonulniuk, de a fertőzött személlyel történt érintkezést követő négy napban háromszor kell magukat tesztelniük. A szűrés mindenki számára ingyenes a gyógyszertárakban. Minden más kontaktszemélynek hét napra karanténba kell vonulnia és kizárólag negatív teszt esetén hagyható el a karantén.  

Az éttermek és a kávéházak hétfőtől január 23-ig csakis ülő vendégeket szolgálhatnak ki, az étel- és italfogyasztás a vonatokon, a belföldi repülőjáratokon, a mozikban, színházakban és a tömegközlekedésen nem engedélyezett. Sport és kulturális események zárt térben maximum kétezer, szabadtéren pedig maximum ötezer résztvevővel rendezhetők.

Legolvasottabb cikkeink