• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.02.08 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Oroszországban egy nap alatt csaknem megduplázódott kórházba szállított betegek száma. Csökkenésnek indult a súlyos betegek száma Izraelben...

Romániában megugrott a halálesetek, és stagnál az új fertőzöttek száma
Romániában a mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott kedden a koronavírus-járványnak tulajdonított halálos áldozatok száma, az újonnan fertőzötteké azonban stagnál, a járványgörbe a tetőzés jeleit mutatja - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentéséből.

Az országban - az ötödik hullám kezdete (karácsony) óta először - kedden már nem haladta meg az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzöttek száma az előző hét napon összesített esetszámot, sőt enyhén (4 százalékkal) csökkent. Múlt kedden jegyezték fel az eddigi legtöbb (40 018), egyetlen nap alatt diagnosztizált új fertőzöttet, és akkor először a heti esetszám meghaladta a kétszázezret.

A keddi összegzés szerint az utóbbi 24 órában 36 269 embernél mutatták ki a fertőzést, ami (35 százalékkal) meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de elmarad a múlt heti csúcstól, a heti esetszám pedig először esett vissza kétszázezer alá.

Az egészségügyi szakemberek erre alapozva megállapították, hogy Romániában ezekben a napokban tetőzik a járvány ötödik hulláma. A napi esetszámokból nem lehet a tendenciákra következtetni, ingadozásuk ugyanis a tesztelések - heti ciklikussággal - változó számát is követi.

A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 184 koronavírusos beteg hunyt el Romániában, ami 130 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Bár az omikron vírusvariánsnak tulajdonított mostani járványhullámban sokkal kisebb a súlyos megbetegedések és a halálos áldozatok aránya, mint a legutóbbi - a delta mutáns által előidézett - hullámban, január közepe óta a halálesetek száma is emelkedni kezdett, a napi halálesetek kéthetes mozgóátlaga három hét alatt 29-ről 79-re emelkedett.

Az utóbbi héten már csak 15 százalékkal (11 565-re) nőtt a kórházakban kezelt fertőzöttek száma. Korábban hétről hétre legalább másfélszeresére emelkedett a Covid-kórházakra nehezedő terhelés. Az intenzív terápián a múlt hetinél 20 százalékkal több, 1123 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak.

Szerbia koronavírus elleni gyógyszert szerzett be
Megérkezett Szerbiába a Pfizer gyógyszergyártó cég koronavírus elleni készítménye, a Paxlovid, amelyet a magas kockázati besorolású betegek gyógyítása során lehet használni.

A szerbiai közszolgálati televízió keddi beszámolója szerint a gyógyszer beszerzéséről tavaly év végén állapodott meg Szerbia a gyógyszergyártó céggel. A Paxlovid alkalmazását az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyta.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 11 439-cel 1 779 782-re, Koszovóban 754-gyel 218 282-re, Észak-Macedóniában 1045-tel 278 872-re, Montenegróban 312-vel 223 774-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 575-tel 356 930-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 63-mal 14 054-re, Koszovóban nyolccal 3051-re, Észak-Macedóniában 29-cel 8599-re, Montenegróban kilenccel 2610-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 56-tal 14 800-ra növekedett.

Oroszországban egy nap alatt csaknem megduplázódott kórházba szállított betegek száma
Egy nap alatt 20 185 új koronavírusos beteget szállítottak kórházba Oroszországban, ami 86,2 százalékos növekedést jelent az előző naphoz képest - közölte kedden az orosz szövetségi operatív törzs.

Az ország 85 régiójából 77-ben nőtt a kórházi felvételek száma, hétben csökkent, egyben pedig változatlan maradt. A SARS-CoV-2-vírust eddig 84 régióban mutatták ki.

Az igazolt fertőzöttek száma az 165 643-mal, 13 147 666-ra nőtt, a haláleseteké 698-cal 336 721-re emelkedett.

Csökkenésnek indult a súlyos betegek száma Izraelben
Csökkenésnek indult a súlyos Covid-19-megbetegedések száma Izraelben, s mellettük tovább csökken a koronavírusos fertőzöttek száma is - jelentette az egészségügyi minisztérium kedden.

A két nappal ezelőtti, a koronavírus megjelenése óta mért legmagasabb értékről lefelé mozdult el a kórházi ellátást igénylő súlyos Covid-19-betegek száma, kedden 1161 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 2678 kórházban ápolt Covid-19-ben szenvedők közül. Lélegeztetőgép segítségére szorul 288 beteg, és 21 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

Hétfőn közel 200 ezer teszt elvégzésével 43 852 új vírushordozót azonosítottak, 24,1 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 318 291 aktív esetet tartanak számon Izraelben, s mellettük 44 223-an házi karanténban tartózkodnak, mert fertőzöttel érintkeztek.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 262 672 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató tovább mérséklődött 0,82-re, vagyis száz fertőzött 82 embernek adja át a vírust, ami a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámban, decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Izraelben szinte valamennyi, szám szerint 277 település továbbra is "erősen fertőzött" kategóriában van, mindössze 3 helyet jeleznek a közepesen fertőzött "narancssárga" színkóddal.

Tavaly december vége óta 6 693 602, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,98 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 450 249-en, a lakosság 47,86 százaléka már három oltást kapott, és 673 047-en adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 9226-an, az utóbbi hét napon 282-en haltak meg.

Legolvasottabb cikkeink