• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.03.01 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Horvátországban néhány kivétellel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket. Két éve jelent meg a vírus Romániában...

A Nyugat-Balkánon jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma
Jelentősen csökkent a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma a nyugat-balkáni országokban az utóbbi napokban, Szerbiában például három hete még több mint tizenegyezer új fertőzött volt egy nap alatt, mostanra ez a száma háromezer alá csökkent.

Hasonlóan alakultak az adatok a térség többi országában is, Észak-Macedóniában három hete még ezer felett volt a napi új fertőzöttek száma, mostanra kétszáz alá csökkent, Koszovóban pedig a több mint hétszáz új fertőzött helyett hétfőre 55 fertőzöttet regisztráltak.

Szakértők szerint a számok csökkenése azt bizonyítja, hogy lecsengőben van a koronavírus-járvány ötödik hulláma a térségben, és egyelőre nem számítanak hatodik hullámra.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 2703-mal 1 910 975-re, Koszovóban 55-tel 226 193-ra, Észak-Macedóniában 183-mal 297 081-re, Montenegróban 87-tel 230 120-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 102-vel 370 652-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 42-vel 15 241-re, Koszovóban eggyel 3113-ra, Észak-Macedóniában kilenccel 9001-re, Montenegróban néggyel 2676-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig tizennéggyel 15 411-re növekedett.

Horvátországban néhány kivétellel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket
Horvátországban néhány kivétellel további egy hónapra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket: az enyhítések a nyilvános összejövetelekre és egyes területeken a védettségi igazolások használatának eltörlésére vonatkoznak - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfőn.

Kiemelte: a közösségi közlekedésre, az üzletek nyitva tartására, a maszkviselésre és a határátlépésre vonatkozó szabályok nem változnak.

Március 1-jétől ugyanakkor nyilvános rendezvényeken nyílt térben a korábbi 50 helyett százan lehetnek jelen. Zárt térben 25 helyett mostantól 50 főben határozták meg a jelenlévők számának felső határát.

Hozzátette: a sporteseményeken zárt térben továbbra is csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni. A benti nézőtereknek legfeljebb az 50 százalékát lehet kihasználni, a kintieknél nem szabtak létszámhatárt - hangsúlyozta.

Keddtől megszűnik a Covid-igazolványok, illetve a negatív tesztek felmutatásának követelménye az állami hivatalokban - monda Bozinovic, és megjegyezte: a védettségi igazolás továbbra is feltétel az egészségügyi és szociális ellátó rendszerben, de nem kell felmutatni például a postán vagy rendőrségen.

Az elmúlt 24 órában 198 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 39-en hunytak el. Kórházban 1363 beteget ápolnak, közülük 98-an szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 306 572-en kaptak védőoltást, közülük 2 229 537-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 656 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 15 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 385 beteget ápolnak, közülük 91-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 812-en kaptak védőoltást, közülük 1 218 301-en mindkét adagot felvették.

Szlovéniában a héten ülésezik a kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportja, amely további enyhítésekre tesz javaslatot a kabinetnek. Ezek között szerepel a maszkhordás kötelezettségének eltörlése az általános és középiskolákban.

Két éve jelent meg a vírus Romániában
Két éve észlelték az első koronavírusos esetet Romániában, azóta 2 724 480 Covid-19-es megbetegedést diagnosztizáltak, és a kór 63 294 ember életét követelte a 19,18 millió lakosú országban.

A kétéves évfordulón egyetlen nap alatt annyi új esetet jegyeztek (7191), mint a járvány első hét hetében, és annyi ember életét követelte a kór (96), mint a járvány első öt hetében összesen. A számok ennek ellenére már nem tűnnek aggasztónak ahhoz képest, hogy a járvány negyedik hullámában olyan nap is volt, amikor 586 elhalálozást jegyeztek, az ötödik hullám csúcsán pedig az is előfordult, hogy egyetlen nap alatt 40 018 személynél diagnosztizálták a kórt.

A hivatalos adatok táblázatából az olvasható ki, hogy a járvány ötödik hulláma a leszálló ágában van. Február nyolcadika óta csökken a hétnapi esetszám, két hete a kórházba utalt koronavírusos betegek és az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma is csökken, egy hete pedig már az elhalálozások hét napi száma is napról napra kevesebb.

Az elmúlt hét napban 35 százalékkal kevesebb esetet jegyeztek (68 547), mint a korábbi hét napban, és a halálos áldozatok hét napi száma (823) is 13 százalékkal kevesebb volt a korábbinál.

Jelenleg 7067 személy fekszik kórházban koronavírus-fertőzéssel, 976-an vannak közülük súlyos állapotban. Őket intenzív terápiás osztályokon kezelik. Alexandru Rafila egészségügy-miniszter csütörtökön azt közölte, hogy ha 900 alá esik az intenzív osztályon fekvő betegek száma, mérséklik a korlátozásokat. Első lépésként a szabadtéri maszkviselési kötelezettség eltörlését helyezte kilátásba.

A kültéri maszkviselést a hatóságok már most sem kérik számon, a romániai városok utcáin közel annyi maszk nélküli személyt lehet látni, amennyi maszkosat. A tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben azonban továbbra is általános a maszk viselése.

Az oltások megjelenése óta Romániában 8,1 millió személy, a lakosság 42,26 százaléka kapott legalább egy oltást, és csupán 2,52 millióan, a lakosság 13,15 százaléka kapott harmadik oltást is. E héten naponta kevesebb, mint ezer mindeddig oltatlan személyt sikerült beoltani. Az érdektelenség miatt a hatóságok sorra zárják be az oltóközpontokat.

Legolvasottabb cikkeink