• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.11.06 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Csehországban bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma
Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a kabinet által pénteken közzétett adatok szerint előző nap 1685-tel 41 094-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonhat beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 497-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 1069-en vannak kórházban, közülük 169-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában a kormány csütörtöki döntése szerint egy hétig még érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom, valamint - néhány kivétellel - továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok. Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - már október 19-étől távoktatásra álltak át. Hétfőtől ugyanakkor mindenki számára online kezdődik az oktatás.

A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 2890 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 62 305-öt.

Az elmúlt napon újabb 34 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 717-re emelkedett. Kórházban 1307 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Romániában meghaladta a tízezret a napi esetszám, korlátozzák a kijárást
Romániában pénteken először haladta meg a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az egyre gyorsabban terjedő járványt a kormány az éjszakai kijárás korlátozásával és a maszkviselés kötelezővé tételével próbálja megfékezni.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 10 260 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami nyolcvan százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Újabb 123 fertőzött vesztette életét, immár negyedik napja meghaladja a százat a halálesetek száma.

Jelenleg több mint 83 ezer aktív fertőzöttről tudnak Romániában, közülük 12 ezret kezelnek kórházban, ezret az intenzív osztályokon. A járványügyi szakértők arra számítanak, hogy ha ugyanilyen ütemben gyorsul a fertőzés terjedése, két héten belül országszerte betelnek a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek. Az intenzív osztályokon elvileg mintegy 250 koronavírusos betegnek maradt még hely, de a legfertőzöttebb térségekben már hetek óta helyhiány van.

A kormány csütörtök esti ülésén, amelyen a helyzet súlyossága miatt kivételesen Klaus Iohannis államfő is részt vett, határozatot fogadtak el a járványügyi intézkedések szigorításáról.

Az újabb korlátozásokat pénteki sajtóértekezletén ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár bejelentette: hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelező lesz a védőmaszk viselése, éjszaka pedig - 23 és 5 óra között - kijárási tilalmat vezetnek be, mert "a fiatalok ebben az időszakban szoktak bulizni". Hétfőtől tilos lesz bármiféle összejövetelt, mulatságot, bulit tartani.

Az éjszakai kijárási tilalom idején csak azok közlekedhetnek, akik munkahelyi igazolással, vagy előre megírt, saját felelősségre kiállított nyilatkozattal tudják bizonyítani, hogy halaszthatatlan ügyben - orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászoruló ápolása érdekében - kellett elhagyniuk lakásukat.

A határozat szerint az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi, a személyes jelenlétet követelő munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a közszállításban.

Hétfőtől nem tarthatnak nyitva 21 óra után a boltok és áruházak, kivételt a benzinkutak, házhozszállítással foglalkozó vállalkozások és gyógyszertárak képeznek.

Ugyancsak hétfőtől országszerte bezárnak az iskolák és óvodák, a bölcsődék és a napközik (after-school programok) azonban tovább működhetnek.

Ukrajnában meghaladta a nyolcezret a halálos áldozatok száma
Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, péntekre is több mint 9700 új beteget azonosítottak, a járvány kezdete óta elhunytaké pedig új csúcsnak számító, kétszázat meghaladó napi esettel meghaladta a nyolcezret.

Eközben a parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek alapján helyszíni bírság szabható ki azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is elfedő védőmaszkot középületekben vagy a közösségi közlekedési eszközökön.

Az elfogadott előterjesztés szerint a szabályszegésért 170 és 255 hrivnya, azaz körülbelül 1800 és 2700 forint közötti bírság szabható ki - közölte az UNIAN hírügynökség.

Denisz Smihal miniszterelnök pénteki parlamenti felszólalásában közölte, hogy a kormány nem tervezi teljes körű karantén, csak további szigorítások bevezetését.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy előző esti tévéműsorban közölte, hogy az úgynevezett hétvégi karantént minden bizonnyal már november 14-15-én be is vezetik. Szavai szerint ez azt fogja jelenteni, hogy csak az élelmiszerboltok és a patikák lesznek nyitva, minden más bezár, valamint a közösségi közlekedés fog működni.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 9721 új esettel 440 188-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb rekordszámú, 201 áldozattal 8125-re. Eddig 195 544-en gyógyultak meg - előző napon több mint 10,7 ezren - és hosszú idő után először most csökkent az aktív betegek száma, több mint 1200 fővel, 236 519-re. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben viszont több mint ezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, meghaladva a 42 ezret, az elhunytaké pedig 14-gyel 841-re, miközben alig több mint 15 ezren gyógyultak ki eddig a betegségből.

Gyengül a járvány dinamikája Németországban
Gyengül a koronavírus-járvány dinamikája Németországban, de továbbra is a túlterhelődés veszélye fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter pénteken a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Jens Spahn a járványügyi védekezésről szóló törvény módosításáról szóló kormányzati javaslatok vitájában elmondott beszédében rámutatott, hogy az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma ugyan az utóbbi 24 órában is rekordot döntött, de a növekedési ütem csökkent.

A "dinamika gyengül, a növekedési ráta süllyed", de a hullám még nem tetőzött, és az új korlátozások hatásai még nem mutatkoztak meg. Türelemre van szükség, mert "a mai számok a múlt heti járványhelyzetet tükrözik" - mondta a miniszter, utalva arra, hogy nagyjából egy hétig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, orvoshoz fordul, letesztelik és az eredmény bekerül az országos statisztikába.

Kiemelte: "a helyzet komoly", ezt jelzi, hogy az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma az utóbbi tíz nap alatt megduplázódott. Ezt a terhelést még elbírják a kórházak, de "tíznaponkénti duplázódással a legjobb egészségügyi rendszer sem tud megbirkózni".

Ezért összefogással, egy közös "nemzeti erőfeszítéssel" le kell lassítani a járványt. Ezt szolgálja az egyelőre november végéig bevezetett korlátozások sora.

A kedden életbe lépett új részleges zárlat "keserű pirula", nehézségekkel, lemondásokkal és a szabadság korlátozásával jár, de az egészségügyi rendszer teljesítőképességének fenntartása és az emberek védelme érdekében a tavaszi első hullám után ismét "ki kell lapítani a járványgörbét" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy késő lenne akkor lépni, amikor már megteltek az intenzív osztályok.

A kormány a járvány elleni védekezést szabályozó törvény több pontjának módosítását kezdeményezte. Az előterjesztés szerint be kell vezetni például azt, hogy az egészségbiztosítással nem rendelkező németországi lakosok is jogosultak oltásra és tesztre, a karanténra kötelezettek kieső jövedelmének közpénzből finanszírozott pótlásáról szóló előírásokat pedig ki kell egészíteni azzal, hogy nem jár támogatás, ha valaki járványügyileg kockázatosnak minősített területen tett olyan utazást, amelyet akár el is halaszthatott volna.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 21 506 fertőződést regisztráltak, a napi új esetek száma így egy hét alatt harmadszor emelkedett minden korábbinál magasabbra. Az előző rekordot - 19 990 esetet - csütörtökön jegyezték fel.

Ugyanakkor a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) az egy nappal korábbi 0,81-ről 0,79-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan 79 embernek adja át a kórokozót, amely így lassan visszaszorul.

Az új esetekkel együtt 619 089 fertőződést regisztráltak Németországban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 166-tal nőtt, 11 096-ra.

Az RKI legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint 2653 igazolt fertőzött szorul intenzív kórházi ellátásra. Tíz nappal korábban, október 26-án 1362 SARS-Cov-2-fertőzött volt intenzív osztályon.

Németországban november 30-ig legfeljebb két háztartás tagjai, maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.

Az utóbbi hónapokban bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

Belgiumban kevesebb az új fertőzött, a halálozások száma azonban egy hét alatt megkétszereződött
Belgiumban az előző héthez képest tovább csökkent, 16 százalékkal mérséklődött a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a Covid-19 következtében elhunytaké viszont 98 százalékkal emelkedett a hatóságok pénteki tájékoztatása szerint. Hollandiában az új esetek száma enyhén emelkedik, de kórházba kevesebb embert szállítanak. Luxemburgban a kórházak lassan elérik befogadóképességük határát.

A belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt egy hét leforgása alatt átlagosan napi 13 213 vírusteszt bizonyult pozitívnak, ez idáig 479 341 ember fertőződött meg az országban a SARS-CoV-2 koronavírussal. Jelenleg 100 ezer lakosra legalább 1758 fertőzött jut, ez a mutató egy hete 1609 volt.

A pénteki adatok szerint belga kórházakban 7282 embert ápolnak a koronavírus-fertőzés miatt, míg számuk egy hete 6187 volt. A betegek közül 1428 szorul intenzív ellátásra, mintegy 400-zal többen, mint egy hete. Lélegeztetőgépen 822 beteg van, számuk folyamatosan növekszik. Emelkedett a kórházba szállítottak száma is, átlagosan naponta 663 beteget helyeztek el ápolási intézményekben, szemben az előző hét nap 640-es átlagával.

A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 12 520 ember halt meg, a hét folyamán átlagosan naponta 159-en, hozzávetőleg 98 százalékkal többen, mint egy hete.

A holland közegészségügyi intézet legfrissebb jelentése szerint naponta átlagosan 7272 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ez 288-cal több a csütörtöki adatoknál, de 35 százalékkal elmarad a múlt heten feljegyzett napi 11 141 esettől. Egy nap alatt 180 embert vittek kórháza, 81-gyel kevesebbet, mint az előző napon. Jelenleg 2445 beteget kezelnek kórházban, 67-tel kevesebbet, mint csütörtökön. Intenzív ellátásban 603-an részesülnek, számuk enyhe csökkenést mutat. A vírushoz köthető betegségben egyre többen, az elmúlt 24 órában 118-an haltak meg. A járvány kezdete óta 7954-en haltak meg a vírus szövődményeiben Hollandiában. Az igazolt esetek száma jelenleg 404 354.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a nagyhercegségben tovább erősödött a járvány terjedése, és egyre nagyobb terhet ró a kórházakra.

Paulette Lenert luxemburgi egészségügyi miniszter azt közölte, a kórházak lassan elérik befogadóképességük határát, ezért a járvánnyal nem összefüggő orvosi kezeléseket fokozatosan felfüggeszthetik. Kórházba egy nap alatt 215 embert szállítottak szemben az egy héttel ez előtti 150-nel. Az intenzív osztályok ágyainak több mint egynegyedét olyan betegek foglalják el, akiknél a múlt hét végén jelentkeztek a koronavírus tünetei - közölte.

A nagyhercegségben csütörtök óta 803 új esetét jelentettek, számuk egy hete 700 alatt volt. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 128,25 fertőzött jut. A vírus szövődményeiben egy nap alatt hat ember halt meg az országban, a járvány megjelenése óta 177-en.

Csehországban gyorsan nő a járvány miatt halálozások száma
Csehországban gyorsan emelkedik a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent adatok szerint március eleje, a járvány kirobbanása óta 4330 személy halt meg a koronavírus szövődményeiben. Csak ezen a héten 726-an haltak meg. Az áldozatok eddigi legmagasabb pontosított napi számát, 236-ot, kedden jegyezték.

A kórházakban 8236 személyt kezelnek, akik közül mintegy 1200-an súlyos állapotban vannak. Ezek az adatok is gyorsan nőnek. A cseh egészségügy arra készül, hogy a kórházi páciensek száma tovább emelkedik, a legnagyobb nyomásra a jövő hét folyamán számítanak.

Az Egészségügyi Információk Intézete az általa készített elemzések alapján ezért azt javasolja az egészségügyi tárcának, hogy a közélet jelenlegi korlátozásait még két-három hétig tartsa fenn.

Csütörtökön a laboratóriumi szűrések 13 231 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2500-al kevesebb, mint a szerdai rekord. Az elvégzett tesztek pontos számát még nem közölték, de az utóbbi napokban mintegy 32-34 százalékuk hoz pozitív eredményt, amit a szakértők nagyon magas aránynak tartanak. A múlt héten napi átlagban több mint 40 ezer szűrést végeztek Csehországban. Pozitív eredményt, tehát fertőzést átlagban 13 ezer teszt mutatott ki. Az országban 173 343 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A járványhelyzet pillanatnyilag a Prágától délkeletre eső Pelhrimov, valamint a közép-morvaországi Vsetín járásokban a legrosszabb, ahol százezer lakosra több mint ezer fertőzött esik.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén indítják újra. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma - hagyhatják el lakhelyeiket.

Szerbiában törvényt szigorítanak a hatékonyabb szankcionálás érdekében
Szerbiában törvényt szigorítanak a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések hatékonyabb szankcionálása érdekében.

A kormány csütörtök esti közleménye szerint a maszkviselés vagy a kötelező távolságtartás megtagadásáért a továbbiakban is ötezer dináros (15 300 forint) pénzbüntetés róható ki, ám a korábbiakkal ellentétben több ellenőr lesz, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudják büntetni a törvénysértőket.

A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - csütörtökről péntekre 6721-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és 75-tel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 2181-gyel 55 676-ra, Koszovóban 661-gyel 22 206-ra, Észak-Macedóniában 1275-tel 36 382-re, Montenegróban 682-vel 21 160-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1922-vel 57 423-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizeneggyel 861-re, Koszovóban hattal 720-ra, Észak-Macedóniában tizenhárommal 1084-re, Bosznia-Hercegovinában negyvenhárommal 1401-re, Montenegróban pedig kettővel 328-ra nőtt.

Kína legkevesebb nyolc országból felfüggesztette átmenetileg a külföldiek beutazását
Kína legkevesebb nyolc országból felfüggesztette átmenetileg a külföldiek beutazását az ottani koronavírus-járvány helyzet miatt - derül ki az érintett országokban állomásozó kínai nagykövetségek csütörtöki közleményeiből.

A beutazási korlátozásról szóló tájékoztatást tett közzé Kína franciaországi, olaszországi, oroszországi, indiai és bangladeshi külképviseletei. Peking hasonló korlátozást vezetett be az Egyesült Királyságra, Belgiumra és a Fülöp-szigetektre csütörtökön.

A korlátozás a hazatérő kínai állampolgárokra nem vonatkozik.

Kína március 28-án, a koronavírus-járvány globális elmérgesedése nyomán vezetett be beutazási tilalmat a külföldiekre vonatkozóan, amely a életvitelszerűen ott élőkre is vonatkozott, emellett a nemzetközi légi járatok számát is korlátozta.

A beutazási tilalom alól későbbi enyhítéseknek köszönhetően kivételt élveznek a diplomaták, illetve gazdasági, tudományos, vagy a járvány elleni küzdelem területén kulcsfontosságúnak ítélt emberek. A korlátozásokat augusztus közepe óta fokozatosan enyhíteni kezdték, lehetőséget adva a beutazásra az érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek és a családegyesítésre jelentkezőknek.

Legolvasottabb cikkeink