• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Karácsony után újabb zárlat jön Ausztriában... Olaszországot lezárják december 24-től január 6-ig, kisebb engedményekkel...

Karácsony után újabb zárlat jön Ausztriában
Karácsony után, december 26-ától újfent átfogó zárlat lép életbe Ausztriában a koronavírus-járvány miatt - jelentette be az osztrák kormány péntek este.

Újra életbe lép az egésznapos kijárási korlátozás, és bezárnak a boltok. A közeli érintkezést igénylő szolgáltatók - például fodrászok, kozmetikusok - sem fogadhatnak vendégeket. A teljes zárlat január 18-áig tart, és az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg, aki pedig ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart a zárlat.

A novemberi teljes lezárással ugyan sikerült csökkenteni a napi új megbetegedések számát, de a kórházban ápoltak, az intenzív kezelésre szorulók és főleg a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas, ez pedig veszélyezteti az osztrák egészségügyi rendszert - indokolta péntek este az immár harmadik zárlatot a kormány.

December 26. után csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Az éttermek, lokálok, bárok már zárva vannak, és ez így is marad egészen január 18-áig.

A kijárási korlátozás újra 24 órás lesz, csak különös indokkal - munkába járás, alapvető szükségletek ellátást szolgáló vásárlás, mások segítése, illetve szabadtéri egyéni sport - lehet majd utcára lépni.

A sípályák megnyitásáról szóló döntést a tartományok kezébe adta a kormány, mindazonáltal a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését.

Az iskolák távoktatásban kezdik az új évet, a normál iskolakezdés szintén január 18-án várható.

A január 18-i nyitást megelőző hétvégén országszerte tömeges teszteléseket szerveznek, és aki ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat.

Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette a korábban már eldöntött beutazási korlátozásokat, amelyek december 19-én lépnek életbe, és előreláthatólag január 11-éig tartanak. Ezek szerint annak, aki ezen idő alatt be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát.

A koronavírus elleni oltás megkezdését december 27-ére jelentette be a kancellár, de hangsúlyozta, hogy amíg a lakosság széles körű oltása el nem kezdődik, és vissza nem térhetnek a normális élethez, mindenkinek a védelmi szabályokhoz kell tartania magát.

A Hajek intézet negyedévente készített "Ausztria Trend" elnevezésű felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonyosan beoltatná magát, ezzel szemben 29 százalék biztosan nem. A bizonytalankodók 17 százaléka inkább a nem felé hajlik, míg 23 százalékuk a talán választ jelölte meg. A megkérdezettek 11 százaléka egyáltalán nem tudta vagy nem akarta eldönteni, mit szeretne.

A közvélemény-kutató az adatokból arra a következtetésre jutott, hogy jelen állás szerint a lakosság mintegy 30 százaléka lenne mozgósítható az oltásra. Ezzel szemben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter többször hangsúlyozta, hogy minimum 50 százalék átoltottság kellene ahhoz, hogy kialakuljon a vírussal szembeni védettség a társadalomban.

Eközben politikai vita is zajlik Ausztriában az oltás esetleges kötelezővé tételéről. "Én a kötelező oltás mellett vagyok" - fogalmazott Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományfőnök vasárnap az ORF közszolgálati televízióban. A többség azonban elveti ezt, és csakis önkéntes alapon képzeli el a lakosság beoltását. "Tudatos munkával növelhetjük az oltási hajlandóságot" - jelentette ki Peter Hacker, Bécs egészségügyi tanácsosa. A lakosság túlnyomó többsége, 83 százaléka a kötelező oltás ellen foglalt állást a Hajek közvélemény-kutató adatai szerint.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2588 újabb embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 322 588 esetet regisztráltak. Koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 3479, az intenzív kezelésre szorulók 594-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 57-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel meghaladja már a 4500-at.

Horvátországban és Szlovéniában valamelyest csökkent a napi új esetek száma
Valamelyest csökkent az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában, mindkét országban kevesebben vannak kórházban is - derült ki a válságstábok szombati jelentéséből.

A szlovén kormány úgy értékelte: a szigorú intézkedések meghozták eredményüket és heti szinten csökkent az új esetek száma, így az elmúlt egy hétben, átlagban 1353 új fertőzöttet regisztráltak.

A kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 1427-tel 104 982-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 40 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2314-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1199-en vannak kórházban, 203-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2752 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 192 987-et. Az elmúlt napon 78 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3101-re emelkedett. Kórházban 2873 beteget ápolnak, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.

Szigorú járványügyi intézkedések mellett mindkét országban engedélyezték az ünnepekre a vallási szertartásokat. Horvátországban hét, Szlovéniában 30 négyzetméterre juthat egy hívő a templomokban és imaházakban. Az éjféli miséket azonban várhatóan előrébb hozzák, Szlovéniában éjszakai kijárási tilalom van érvényben, és Horvátországban is az üzletek és intézmények csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

 

Csehországban tovább romlott a járványhelyzet
Továbbra is romlik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból kiderült, hogy pénteken 8800 új igazolt koronavírus-fertőződést regisztráltak a hatóságok, ami november közepe óta a legmagasabb napi esetszám. A pozitív eredményt hozó szűrések aránya 27,7 százalékra nőtt. A járvány terjedési mutatója pénteken 1,27-re emelkedett, ami a kór terjedésének gyorsulását jelenti.

Csehországban a koronavírusjárvány november elején tetőzött, amikor a napi fertőződések száma meghaladta a 15 ezret, és a pozitív szűrések aránya 38 százalék felett volt. Néhányhetes javulás után a járványhelyzet december elején újra romlani kezdett. Az öt kockázati sávra osztott százpontos hivatalos táblázat alapján a csak mintegy két hétig érvényes harmadik sávból pénteken az egész ország visszatért a szigorúbb negyedik sávba.

A cseh kormány döntése alapján ezért pénteken újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletekkel és a szolgáltatásokkal ezúttal kivételt tettek, bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Ismét érvénybe lépett azonban az éjszakai kijárási tilalom. A kulturális intézmények megint bezártak, és a sportrendezvényeket továbbra is nézők nélkül kell megtartani. A kormány péntektől engedélyezte a síközpontok működését is, de a hegyvidéki szállodák és panziók zárva maradnak.

Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma továbbra is 4600 körül mozog, közülük mintegy 600 személy állapota minősíthető súlyosnak.

Szakértők szerint pozitív jelenség, hogy ezek a mutatók már több mint egy hete nemigen változnak, s a kórházak terhelése a korábbi állapotokhoz viszonyítva jóval kisebb. Az októberben Prágában és Brünnben felépített tábori kórházakra egyelőre nem volt szükség. A napi elhalálozások száma továbbra is száz alatt van. Pénteken az eddigi adatok szerint mintegy 60 ember halt meg. A járvány márciusi kitörése óta a kór szövődményeiben péntekig 10 271 személy halt meg.

Olaszországot lezárják december 24-től január 6-ig, kisebb engedményekkel
Teljes zárlatot rendelnek el Olaszországban az év végi ünnepek tíz napjára a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében, egésznapos kijárási tilalommal - jelentette be Giuseppe Conte kormányfő péntek este, aki ugyanakkor kisebb engedményeket is bejelentett a családi összejövetelek biztosítására.

Giuseppe Conte közölte: a december 24-27., valamint a december 31. és január 6. közötti napokról van szó, amikor egész Olaszország úgynevezett vörös zónának számít majd a járványügyi korlátozások szempontjából.

Ennek értelmében leállítják az egész kereskedelmet, kivételt csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, fodrászatok, dohányboltok jelentenek majd. A vendéglátás kizárólag házhoz szállítással működhet, és csak este tíz óráig.

Tehát szenteste, karácsony ünnepén és szilveszterkor is a legmagasabb fokozatú korlátozások lépnek életbe. Utcára csakis a belügyminisztérium honlapjáról letöltött engedéllyel lehet kilépni, munkavégzés vagy egészségügyi indok miatt. A templomok nyitva maradnak, a misékre szabadon lehet menni, a lakóhelyhez legközelebbi templomba.

Engedménynek számít, hogy a teljes zárás ellenére mindenki napi egy alkalommal, reggel öt óra és este tíz között meglátogathatja rokonait és ismerőseit is, azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élőkhöz csak további két személy csatlakozhat - a 14 évnél fiatalabbakat, fogyatékkal élőket, nem önellátóakat nem számolva. A szabadtéri sportolás csak egyénileg, lakóhely közelében engedélyezett.

További oldásnak számít, hogy négy napon, december 28-tól 30-áig, valamint január 4-én az egész ország úgynevezett narancssárga övezetnek számít majd, vagyis napközben feloldják a városokon, településeken belüli kijárási tilalmat. A települések közötti közlekedés viszont nem lesz engedélyezett. A kisebb, ötezer lakos alatti településekről legfeljebb 30 kilométerre lehet majd kimozdulni. Ezeken a napokon újranyithatnak az üzletek este kilenc óráig, a vendéglátás továbbra is csak elvitelre működik majd.

Olaszországban októbertől vezettek be ismét korlátozó intézkedéseket, novemberben az ország egy részét zárlat alá helyezték. Így az esetszámot a felére sikerült csökkenteni, de továbbra is majdnem húszezer új fertőzöttet szűrnek ki naponta. A halottak napi száma is magas maradt. Pénteken 17 992 új beteget regisztráltak, s a betegek közül 674-en haltak meg.

A járvány tavaszi kezdete óta elhunyt betegek száma ezzel megközelíti a 68 ezret.

Spanyolországban december 27-én kezdik beadni az első védőoltásokat
Spanyolországban december 27-én kezdik el beadni a koronavírus elleni első védőoltásokat, egy nappal azután, hogy a vakcina megérkezik - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Madridban. A tárcavezető elmondta: egyelőre még nem tudják, hogy pontosan mennyi adagot kapnak a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett oltóanyagból, de azt már igen, hogy az utánpótlást heti rendszerességgel szállítja majd a gyártó.

Hangsúlyozta: a vakcinákat igazságosan osztják el a tartományok között a fertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportok létszámának arányában.

Az oltást először az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg. A márciusig tartó első oltási körben szerepelnek az egészségügyi dolgozók is. Ebben az időszakban összesen 2,5 millió embernek ajánlják fel a vakcinát, az oltás önkéntes és ingyenes lesz - emlékeztetett Salvador Illa.

A Pfizer/BioNTech védőoltásából Spanyolország 20 millió adagra számíthat, amely 10 millió ember beoltására elegendő.

Az egészségügyi miniszter szerint az oltóanyag megérkezése nem a járvány végét, hanem csupán az utolsó szakasz kezdetét jelenti, ezért most különösen fontos a fokozott elővigyázatosság.

Spanyolországban öt hete tartó javulás után ismét felgyorsult a fertőzés terjedése. Az egészségügyi minisztérium pénteki jelentése szerint százezer emberből átlagosan 214-en fertőzöttek, egy hete számuk még 189 volt.

Az elmúlt 24 órában csaknem hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált esetek száma mintegy 12 ezerrel nőtt. A járvány kezdete óta azonosított esetszám közelít az 1,8 millióhoz, a halálos áldozatok száma pedig a 49 ezerhez. Az utóbbi egy hét során 746-an veszítették életüket.