• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.05 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

 Egy évig nyújthat védelmet a második orosz vakcina. Romániában 55 éves korhatárt ajánlanak az AstraZeneca vakcina alkalmazására.

Rosszul alakul a járványhelyzet Csehországban
Nem jó a koronavírus-járvány alakulása Csehországban - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a prágai repülőtéren, mielőtt elindult Budapestre. "Hatalmas tesztelési kapacitásaink vannak, de mit teszteljünk, ha nincsenek emberek" - mondta újságíróknak. Úgy vélte: a probléma abban rejlik, hogy a betegek nem jelentkeznek időben, csak akkor tesznek valamit, ha állapotuk már rosszra fordul, és kórházi kezelésre szorulnak. "Meg kell magyaráznunk az embereknek, hogy elsősorban saját maguknak kell ügyelniük az egészségükre" - szögezte le Babis. Ezen a téren a miniszterelnök szerint tavasz óta sokat romlott a helyzet a csehek körében. "Sajnos, az emberek most ritkábban fordulnak orvoshoz és vetik alá magukat tesztelésnek" - tette hozzá.

December közepe óta Csehországban ingyenesek az antigéntesztek, és jelenleg minden állampolgár már háromnaponta vizsgáltathatja meg magát. A tesztelés iránt karácsony előtt volt a legmagasabb az érdeklődés, amikor naponta több mint 40 ezret is végeztek. Az utóbbi hetekben a napi antigéntesztek száma átlagban 25 ezer körül mozog. A komplexebb PCR-tesztek napi átlaga jelenleg 30 ezer körül van.

A cseh kormány mérlegeli, hogy anyagilag is ösztönözze a polgárokat a tesztelésre. Az elképzelések szerint mindazok, akik a tesztelés eredménye alapján karanténba kerülnének, a jövőben még napi mintegy 250 vagy 500 koronás állami támogatást is kapnának a karantén idejére. Ugyanakkor emelkedne a betegeknek nyújtott segélyek nagysága is. A kormány hétfőn tűzi napirendre a témát.

Andrej Babis szerint szintén a jövő hét elején tárgyalnak arról, hogy a romló járványhelyzet miatt szigorítják-e az érvényes óvintézkedéseket.

Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. Amennyiben ezt nem hosszabbítják meg, sokak véleménye szerint összeomolhat a cseh egészségügy, és a járvány ellenőrzés nélkül terjedhet.

A cseh kórházakban jelenleg mintegy 5800 koronavírusos beteget ápolnak, közülük mintegy 800 állapota súlyos. Szakértők szerint a legnagyobb problémát pilanatnyilag nem a kórházak kapacitása, hanem az egészségügyi személyzet hiánya okozza.

Andrej Babis bejelentette, hogy a magyarországi látogatást követően február 10-én Belgrádba utazik, ahol a szerb kormánnyal terveznek a mostani magyarországi tapasztalatcseréhez hasonló találkozót.

Lengyelországban megnyílnak a szállodák, szabadtéri sportlétesítmények és újabb kulturális intézmények
Február 12-től egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhatnak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt bezárt szállodák, színházak, mozik, koncerttermek, valamint szabadtéri sportlétesítmények és fedett uszodák is - jelentette be pénteki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Minden feloldott korlátozás feltételes, a róluk szóló döntés február végéig érvényes - hangzott el. Múlt heti döntés értelmében hétfőn már megnyíltak a múzeumok és a bevásárlóközpontok.

Mateusz Morawiecki a lengyelországi járványhelyzetet a több hete nem növekvő járványgörbére utalva "törékeny stabilizációként" jellemezte, továbbra is nyugtalanítónak nevezte viszont a halálozási adatokat. Úgy vélekedett, hogy a helyzet továbbra is csak óvatos lazításokat tesz lehetővé, széles körű nyitást nem.

A szállodákban, valamint a kulturális intézményekben csak a férőhelyek ötven százalékát szabad elfoglalni.

Továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, az éttermek pedig csak elvitelre árusíthatnak ételeket.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter megerősítette: a felső tagozatos iskolai osztályok átállását hagyományos oktatásra attól teszik függővé, hogy milyen eredménnyel végződik a tantermekbe január 18-án visszatért alsó tagozatos tanárok körében jövő héten végzendő tesztelés. Azt is közölte, hogy péntekig az orvosok 90 százalékát oltották be Covid-19 ellen.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban péntekig 1 566 604 védőoltást adtak be, ezen belül 395 375 ember a vakcina második dózisát is megkapta. Morawiecki a sajtóértekezleten aláhúzta: a kormány logisztikailag felészült arra, hogy "akár tízszer gyorsabban is oltsanak", de kevés a vakcina.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter a sajtóértekezleten elmondta: a járvány miatt eddig összesen 182 milliárd zlotyt (14,4 ezer milliárd forint) különítettek el a lengyel vállalkozók támogatására.

Az egészségügyi tárca csütörtökön 6053 új fertőzöttről számolt be, ami 443-mal kevesebb, mint előző nap. Napi összehasonlításban csökkent a kórházakban kezeltek száma, és valamivel alacsonyabbak a halálozási adatok is. Jelenleg 129 837 fertőzött szorul kórházi kezelésre, és 1338-an vannak lélegeztetőgépen. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 67-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 301-en hunytak el.

Ukrajnában csaknem ötezer új beteget regisztráltak
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése, péntekre is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, és megint sokan kerültek kórházba. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4923 új esettel 1 237 169-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 158-cal 23 387-re. Eddig 1 063 591-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint nyolcezren, az aktív betegek száma így csaknem 3,5 ezerrel 150 191-re csökkent.

A legtöbb új beteget, 433-at ezúttal a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében észlelték.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese pénteki tájékoztatóján kijelentette, hogy az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei és Krím félszigeti területekről az ukrán kormány által ellenőrzött oldalra átutazó ukránok ingyen kaphatnak majd koronavírus elleni vakcinát az oltási pontokon.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a kormány eddigi tájékoztatása alapján februárban várható az első, koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány: 117 ezer dózis Pfizer-BioNTech vakcina érkezik a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. Ezen felül a második negyedév végéig várható 2,2-3,7 millió közötti oltóanyagdózis az AstraZeneca vállalattól. Az oltások valamikor február közepén kezdődnek meg, elsőként egészségügyi alkalmazottakat, valamint időseket és krónikus betegeket terveznek beoltani. Az oltások Ljasko szavai szerint ingyenesek és önkéntesek lesznek.

Kifejlesztője szerint egy évig nyújthat védelmet a második orosz vakcina

Egy évig nyújthat védelmet a várakozások szerint a Covid-19 ellen kifejlesztett második orosz vakcina, az EpiVacCorona - jelentette ki csütörtökön Moszkvában Tatyjana Nyepomjascsih, az oltóanyagot kifejlesztő Vektor központ vezérigazgató-helyettese.

Nyepomjascsih elmondta, hogy a peptid antigén alapú oltóanyag a "posztregisztrációs" tesztelése során a 60 évnél idősebbek esetében is hatékonynak bizonyult, komoly mellékhatások nélkül. Az EpiVacCorona tömeggyártásának beindítása február végén várható.

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója kedden azt mondta, hogy az a vakcina feltehetően több mint két évig nyújt védelmet az új koronavírusos fertőzés ellen.

A harmadik orosz oltóanyag, a CoviVac bejegyzése a Csumakov Központ várakozása szerint április 16-ra várható.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 714-gyel 3 917 918-ra emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma október 28. óta egymást követően harmadik napja nem érte el a 17 ezres szintet. A reprodukciós ráta 0,9, a napi növekmény 0,43 százalék volt, az új esetek 10,2 százaléka tünetmentes. Moszkvában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma ugyanakkor emelkedett, 2095-re az előző napi 1545-tel szemben, amely a legalacsonyabb érték volt szeptember 24. óta.

Az aktív fertőzöttek száma 452 800-ra csökkent, a halálos áldozatoké pedig 521-gyel 75 205-re, a felépülteké pedig 24 546-tal 3 389 913-ra emelkedett országos szinten.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 103,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 382 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 626 257 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Romániában 55 éves korhatárt ajánlanak az AstraZeneca vakcina alkalmazására
Romániában 18 és 55 év közötti felnőttek immunizálására ajánlják a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinát - közölte csütörtökön az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett közlemény szerint az első és második dózis közötti időszak nyolc hét lesz.

A CNCAV emlékeztet: az Európai Gyógyszerügynökség ajánlata szerint a védőoltást 18 évnél idősebb személyek kaphatják meg, a két dózis közötti ajánlott időszak pedig 4 és 12 hét közé esik.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampányt koordinátora kedden közölte: a mintegy 60 százalékos hatékonyságot ígérő AstraZeneaca vakcina beadására február 15-étől kezdődően lehet majd időpontot foglalni az ebből a célból újonnan megnyitandó 180 újabb oltóközpontban.

A jelenleg is működő 578 romániai oltóközpontban továbbra is a Pfizer/BioNTech és Moderna oltásokat kaphatják meg azok, akiknek van már előjegyzésük.

Romániában az egészségügyi alkalmazottak immunizálásával kezdődött az oltási kampány, amelynek január 15-én indított második szakaszában a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

Mivel azonban mind a Pfizer/BioNTech, mind pedig a Moderna az ígértnél kevesebb adagot szállított, a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak beoltását átütemezték, hogy a 65 év felettieknek és a veszélyeztetett csoportoknak elegendő oltóanyag maradjon a második vakcina beadására.

Szerbia lakosságának egyhetede már igényelte a vakcinát
Szerbiában már mintegy egymillióan igényelték valamelyik oltóanyagot, és több mint félmillióan már megkapták az első oltást - jelentette ki Ana Brnabic miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televízió csütörtök késő esti műsorában.

Örömét fejezte ki, hogy a hétmilliós országban ilyen sokan igényelték a vakcinát, és leszögezte, csak úgy lehet legyőzni a koronavírus-járványt, ha minél többen beoltatják magukat. Közölte, hogy hamarosan megérkezik Szerbiába a negyedikféle oltóanyag is, azt azonban nem árulta el, mely gyártó vakcinájáról van szó. Szerbiában az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma péntekre Szerbiában 1863-mal 402 700-ra, Koszovóban 318-cal 61 404-re, Észak-Macedóniában 373-mal 93 897-re, Montenegróban 515-tel 63 633-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 314-gyel 123 175-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 14-gyel 4085-re, Koszovóban öttel 1514-re, Észak-Macedóniában héttel 2900-ra, Montenegróban eggyel 826-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 4692-re nőtt.

 

A holland egészségügyi tanács nem ajánlja az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását a 65 évnél idősebbeknél
A holland egészségügyi tanács csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt ajánlotta, hogy ne alkalmazzák az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát 65 éves vagy a felettiek beoltásához.

A közlemény szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) minden korosztály számára alkalmasnak találta a brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját, a hatóság szakemberei azt ajánlják, hogy az oltóanyag beadását a 65 éven aluliakra korlátozzák.

Noha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a vakcina 65 éven felüli emberek számára is megfelelő, figyelembe kell venni azt is, hogy az immunrendszer az életkor előrehaladtával gyengül. A szakemberek azt ajánlják, hogy az AstraZeneca vakcinájának rendelkezésre álló adagját a 60 és 64 év közötti embereknél használják fel elsőként, illegve mindazok esetében, akiknél a koronavírus-fertőzés rendkívül kockázatokkal járhat - közölték.

Sajtóbeszámolók szerint Hollandia szeptember végéig várhatóan 11,8 millió adag AstraZeneca vakcinához jut hozzá, ebből 675 ezer február végéig érkezik az országba. Az első szállítmány már pénteken megérkezhet - emelték ki.

Az illetékes egészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a holland oltási kampány január 6-i kezdete óta nagyjából 455 ezer embert oltottak be az országban. A beoltottak a lakosság mintegy 2,6 százalékát teszik ki.

Három napja ismét emelkedést mutat a fertőzéses esetek száma Hollandiában, csütörtökön 4246 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az enyhe emelkedés ellenére az elmúlt hétnapos időszakban négyezer alá csökkent a fertőzéssel újonnan azonosítottak napi átlaga. Ez közel tízszázalékos csökkenést jelent a megelőző hét adataihoz képest. Koronavírus-fertőzéssel kórházban 2121 embert ápolnak, négy százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten. A járvány kezdete óta 14 234-en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 993 430 Hollandiában.

Legolvasottabb cikkeink