• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így néz ki a magyar kormány tömeges oltási terve

Lapszemle 2021.02.05 Forrás: Napi.hu
Így néz ki a magyar kormány tömeges oltási terve

A menetrend szerint az oltásban 102 kórház, 131 szakrendelő és 5004 háziorvosi praxis vesz részt, több lépcsőben.

Egy hétvégén akár egymillió ember is megkaphatja a koronavírus-oltást, ha rendelkezésre áll az ehhez szükséges vakcinamennyiség - derül ki az Országos Kórházi Főigazgatóság leveléből, amely pontos oltási menetrendet közölt a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőivel. Kunetz Zsombor sürgősségi szakorvos tette közzé a levelet Facebook-oldalán - idézte a napi.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság leveléből kiderül, az oltási folyamat a rendelkezésre álló vakcina mennyiségétől függően két szakaszból áll. Az ütemezett, Ü-vel jelzett szakaszban az oltás az egészségügyi szolgáltatók napi működése, átlagos áteresztőképessége mellett, a rendelkezésre álló oltóanyag gyors és ütemes felhasználásával zajlik. Tömeges oltásra, azaz a T szakaszra akkor állhatnak át, ha az oltóanyag legalább egymillió oltandónak elegendő. A menetrend szerint az oltásban 102 kórház, 131 szakrendelő és 5004 háziorvosi praxis vesz részt, több lépcsőben.

Az ütemezett szakaszban a 102 kórházban kórházanként átlagosan 6 oltóhelyet alakítanak ki, amelyek óránként 12-15 főt tudnak beoltani. Ezzel nettó 10 órás munkaidő és óránként 12 fő beoltása mellett naponta 73440 fő szerezhet védettséget.

A 131 szakrendelőben egyenként átlagosan 2 oltóhely felállításával, szintén 12 fő óránkénti oltásával, nettó 10 órás munkaidővel naponta 31440 fő oltását tudják lebonyolítani.

Az 5004 háziorvosi praxisban naponta, háziorvosonként 20 fő oltására kerülhet sor, ez további 100080 fő a normál rendelés mellett.

Átlagos áteresztő képesség mellett ebben a szakaszban napi 204960 ember beoltása lehetséges.

A kórházak esetében 7, a szakrendelők és a háziorvosok esetében 5 munkanappal számolva egy hét alatt 1 171 680 fő oltására kerülhet sor.

A tömeges szakaszban, amikor több százezer ember részére elegendő a rendelkezésre álló oltóanyag, akkor az oltás hétvégén, maximális áteresztőképesség mellett zajlik. A 102 kórházban 15 oltóteamet állítanak föl, amelyek óránként 12-15 főt oltanak be. Ez 10 órás munkaidővel és óránként 12 fővel számolva napi 183600 fő beoltását eredményezi.

A 131 szakrendelőben 5 oltóteam szintén óránként 12 fő beoltásával és 10 órás munkaidővel számítva 78600 embert olthat be.

Az 5004 háziorvosi praxisban napi 50 fő beoltásával számolva 250200 ember kaphat oltást.

Maximális áteresztőképesség mellett a tömeges oltási szakaszban napi 512400 ember oltásával végezhet. A lakossági oltás végrehajtására céldátum a levél keletkezésekor, január 27-én elegendő mennyiségű oltás rendelkezésre állása esetén az első negyedév vége - áll a levélben. További részletek a cikkben

A témával foglalkozott az ATV Híradója, melynek az EMMI megerősítette, hogy valóban ez az oltási terv. Azt írták: hetek óta kész van, és jelenleg is ez alapján zajlik az oltás.