• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.23 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Ausztriában húsvétig már nem lesznek további nyitások... Spanyolország 55-ről 65 évre emeli az AstraZeneca-vakcina alkalmazásának korhatárát...

Ausztriában húsvétig már nem lesznek további nyitások
Ausztriában a várakozásokkal és a kormány korábbi terveivel ellentétben húsvét előtt nem lesznek további nyitások a koronavírus-járvány miatti korlátozások tekintetében - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn a szakértőkkel, az ellenzékkel és tartományfőnökökkel tartott tanácskozása után.

Ennek értelmében kútba esett a három héttel ezelőtti terv is, miszerint az éttermek kerthelyiségei kinyithatnak március 27-én. Ennek oka egyrészt a napi új megbetegedések számának lineáris növekedése, másrészt a kórházak intenzív osztályainak fenyegető túlterheltsége.

Az egyetlen tartomány, Vorarlberg, ahol a kedvező járványügyi mutatóknak köszönhetően már egy hete kinyithattak az éttermek, a kulturális és sportlétesítmények, modellrégióként szolgál Ausztria többi, jóval fertőzöttebb tartományának, és amennyiben nem romlik a helyzet, nem kell újabb szigorítástól tartania.

Ausztria többi tartományában, így a fővárosban is elmaradnak a további lazítások, tehát még az éttermek kerthelyiségei, teraszai sem nyithatnak ki.

A három legkritikusabb, keleti tartomány - Alsó-Ausztria, Burgenland és Bécs - vezetőivel még erre a hétre újabb tárgyalásokat tűzött ki a kormány a további, esetlegesen szigorító intézkedések egyeztetése végett.

Kurz hangsúlyozta, hogy azoknál a településeknél, kerületeknél illetve körzeteknél, ahol a százezer főre vetített hétnapos megbetegedési átlag eléri a 400-at, rendkívüli intézkedésekre lesz szükség. Ilyen például a negatív koronavírusteszthez kötött lakhelyelhagyás vagy a járvány megfékezését célzó intézkedések betartásának még szigorúbb ellenőrzése. Ezen túlmenően döntő jelentőségű lesz a további enyhítések bevezetésének vonatkozásában a kórházak intenzív ágyainak leterheltsége - tette hozzá a kancellár.

Az oltásokról szólva a kancellár elmondta, hogy áprilisban a 65 éven felüliek, májusban az 50 éven felüliek kerülnek sorra, és nyárig az oltható lakosság kétharmada, mintegy ötmillió ember kaphatja meg legalább az első vakcinát.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2412 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 516 565 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1983, az intenzív kezelésre szorulók 437-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 15-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9089-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 475 227.

Lehetséges szigorításokról dönthet a szlovén kormány
A fertőzöttek számának növekedése miatt szigorításokról dönthet a szlovén kormány szerdai ülésén, miután konzultál a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoporttal, amely egy nappal korábban ülésezett - közölte a helyi sajtó kedden.

Hivatalos információ nincs arról, milyen járványügyi intézkedések jöhetnek szóba a húsvéti időszakra, de az biztos, hogy a kabinet elállt attól a tervétől, hogy feloldja az éjszakai kijárási tilalmat - írták.

Szlovéniában keddre 981-gyel, több mint 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában kilenc beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3985-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 507-en vannak kórházban, 96-an intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 956 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 258 745-öt. Keddre 22-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5808-ra emelkedett. Kórházban 1029 beteget ápolnak, közülük 92-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban nem lesznek lezárások a húsvéti ünnepek idején, és a karácsonyi ünnepekhez hasonló lakhelyelhagyási tilalmat sem vezetnek be. Ugyanakkor szigorúbban fogják ellenőrizni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartását. Azok a vendéglátóegységek, amelyek szabálysértést követnek el, eleshetnek a gazdasági károk enyhítésére hozott állami támogatásoktól is.

Csehországban meghaladta a 25 ezret a járvány halálos áldozatainak a száma
Csehországban az egy éve tartó koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma hétfőn túllépte a 25 ezret, a kór ellen beoltottak száma pedig az egymilliót - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden nyilvánosságra hozott statisztikai adatokból.

Az Állami Egészségügyi Intézet (SZÚ) ugyanakkor azt közölte, hogy az egy év alatt mintegy 1400 ember ismételten is megkapta a fertőzést, náluk mindkét alkalommal bizonyíthatóan megmutatkoztak a Covid-19 betegség tünetei. Az újbóli megbetegedések száma az utóbbi időben gyorsan növekszik - mutatott rá a SZÚ.

Hétfőn az új igazolt fertőződések száma 8167 volt, 2500-zal kevesebb, mint a múlt hét első napján. A hatóságok szerint ez ismételten azt bizonyítja, hogy jelenleg újra gyengül a járvány Csehországban.

Fokozatosan javul a kórházi helyzet is, de ezek az egészségügyi intézmények továbbra is nagy nyomás alatt vannak. A legfrissebb adatok szerint a kórházakban hétfőn mintegy 8500 beteget kezeltek, azaz 900-zal kevesebbet, mint egy hete. A súlyosnak minősített esetek száma már 2000 alatt van, ami szintén mérsékelt csökkenést jelent.

Németország április 18-áig fenntartja a szigorú korlátozásokat
Angela Merkel kancellár és a szövetségi tartományok vezetői 11 órányi egyeztetés után, kedd hajnalban jutottak megállapodásra arról, hogy miként folytassák a világjárvány elleni küzdelmet.

Egyezségük értelmében az idei húsvét április 1-jétől 5-éig tartó hosszú hétvégéjén gyakorlatilag leállítják a magán- és közéletet, az élelmiszerboltok is csak szombatra nyithatnak majd ki. Az embereket az ötnapos ünnep teljes idejére otthonmaradásra szólítják fel - áll a német vezetők közleményében.

Németország "nagyon-nagyon súlyos" helyzetben van, mert az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit mutációja, a B.1.1.7 jelzésű változat elindított egy "új járványt".

Ez a vírusváltozat "sokkal halálosabb, jóval fertőzőképesebb és hosszabb ideig fertőzőképes", ezért másként kell védekezni - fejtette ki Angela Merkel, aláhúzva, hogy "nemkonvencionális" megoldásokat is alkalmazni kell.

Ilyen megoldás az #OtthonMaradunk (#WirBleibenZuHause) mottóval meghirdetett húsvéti országos akció, amelynek célja az új járványhullám megtörése - tette hozzá a kancellár.

A szövetségi kormány és az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - online tanácskozását heves viták miatt többször meg kellett szakítani. A nézetek egy sor kérdésben ütköztek. A kevéssé fertőzött, és jelentős idegenforgalmi szektort működtető északi, tengerparti tartományok vezetői például könnyítéseket igyekeztek elérni, hogy a tavaszi szünetre ismét fogadhassanak vendégeket. Azzal érveltek, hogy kellőképpen visszaszorították már a vírust, és technológiai fejlesztéseik révén meg tudják oldani a turisták elszállásolását a fertőzésveszéllyel járó érintkezések számottevő emelkedése nélkül.

A kancellár és a 16 tartományi kormányfő körében végül az összes ügyben az a nézet érvényesült, hogy az új járványhullám megfékezése minden egyéb érdek fölé való.

Így a megbeszélés eredményeit rögzítő dokumentumban kiemelték, hogy a napi új regisztrált fertőződések számában tapasztalható exponenciális, robbanásszerű növekedés miatt következetesen alkalmazni kell az úgynevezett vészfék rendszert, amelyről a legutóbbi, március elején tartott tanácskozáson állapodtak meg.

A rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén a hónap elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három nap - száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Ezt a rendszert új elemekkel is ki kell egészíteni, például kijárási korlátozásokkal és a maszkviselési kötelezettség kiterjesztésével - áll a kedd hajnali megállapodásban.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten vasárnap átlépte a 100-as határértéket, és kedd reggel már 108,10-en állt.

A megelőző 24 órában 7485 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 5480-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 674 710 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 250 halálesetet jegyeztek fel. Ez ugyancsak emelkedés az egy héttel korábbi 238-hoz képest. Az új halálesetekkel 74 964-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Vlagyimir Putyin kedden oltatja be magát
Kedden szándékozik beoltatni magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök. "A vakcináció önkéntes dolog. Minden ember személyes döntésének kérdése. Apropó, én holnap szándékozom ezt megtenni" - jelentette ki Putyin egy, a vakcinagyártás felfuttatásól folytatott hétfői, a Rosszija 24 hírtelevízió által közvetített tanácskozáson.

Putyin a tanácskozáson azt állította, az orosz vakcinák a gyakorlatban azt bizonyították, hogy hatékonyabbak az új koronavírus ellen, mint a külföldiek, és abszolút biztonságosak.

Oroszországban hivatalosan január 18-án kezdődött el a lakosságnak a Covid-19 elleni átoltása. Putyin kedden azt mondta, hogy eddig 4,3 millió ember (a lakosság nem egészen 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét adagját, az első dózist pedig 6,3 millióan (valamivel több, mint 4,3 százalék).

Putyin méltatta az orosz vakcinafejlesztőket, akiknek köszönhetően az országban sikerült stabilizálni a járványhelyzetet. Tatyjana Golikova, a járványellenes védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Oroszországban az oltóanyag-gyártás és a vakcináció bővülésének jelenlegi tempója mellett július-augusztusban alakulhat ki a kollektív immunitás.

Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9284-gyel 4 466 153-ra emelkedett.

A napi növekmény 0,21 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 293 577-re, a halálos áldozatoké 361-gyel 95 391-re, a felépülteké pedig 7790-nel 4 077 185-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 117,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 274 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 482 160 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az új vírusváltozatok elterjedése miatt nagyon aggasztó a helyzet az Egyesült Államokban 
Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra kéri az embereket, hogy továbbra is tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, mert az új, fertőzőbb vírusváltozatok elterjedése miatt nagyon aggasztó a helyzet - mondta Rochelle Walenksy, a CDC igazgatója hétfőn, internetes sajtótájékoztatóján.

Walenksy felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban naponta mintegy 53 800 új esetet regisztrálnak, ami enyhe növekedést mutat a korábbi átlaghoz képest. Beszámolt arról is, hogy a koronavírus miatt kórházba kerülő betegek száma napi 4500-5000 közé tehető, és a Covid-19 következtében naponta körülbelül ezer beteg veszíti életét.

"Összességében ezeknek a statisztikáknak figyelmeztető jelként kell szolgálniuk az amerikai emberek számára" - mondta Walensky. "Most cselekednünk kell. És attól tartok, hogy ha most nem tesszük meg a megfelelő intézkedéseket, akkor hiába növeljük agresszívan az oltások számát, egy újabb elkerülhető hullám ér el minket, ahogyan azt Európában is tapasztaljuk" - fogalmazott a CDC igazgatója.

Walensky hangsúlyozta: "komoly veszélyt jelent" az Egyesült Államok által a vírus visszaszorítása érdekében tett eddigi előrelépésekre, hogy bizonyos államok úgy döntöttek, enyhítenek a korlátozásokon, miközben az esetszámok még mindig magasak, és a különböző variánsok gyorsan terjednek. Az elmúlt hetekben több állam is feloldotta a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendeleteket, és sok helyen engedélyezték a vállalkozások újbóli megnyitását.

A szakember arra buzdította az amerikaiakat, hogy továbbra is viseljenek maszkot, kerüljék a tömeget, és egyelőre várjanak az utazással, még akkor is, ha már beoltották őket. "Mindannyian szeretnénk visszatérni mindennapi tevékenységeinkhez, és a családunkkal, barátainkkal és szeretteinkkel lenni. De még egy rövid ideig ki kell tartanunk" - mondta Walensky.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint a 65 éves és idősebb amerikaiak közel 70 százaléka már kapott legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát, és 42 százalékukat kétszer is beoltották. A felnőtt lakosság esetében háromból egy ember már kapott legalább egy oltást, és körülbelül 44 millióan megkapták a teljes adagot.

A CDC jelentése szerint az Egyesült Államokban eddig összesen több mint 126,5 millió adag koronavírus-vakcinát adtak be. Körülbelül minden negyedik - csaknem 83 millió - ember kapott legalább egy adag vakcinát, és körülbelül 45 milliónak mindkét dózist beadták.

Spanyolország 55-ről 65 évre emeli az AstraZeneca-vakcina alkalmazásának korhatárát
Spanyolország 55-ről 65 évre emeli az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag alkalmazásának korhatárát - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfői esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A dél-európai országban eddig 18 és 55 év között engedélyezték a vakcina használatát, és az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, tanárok oltásánál alkalmazták.

A tárcavezető hangsúlyozta: a korhatárt azért emelték meg, mert már bizonyítják klinikai vizsgálati eredmények az oltás hatásosságát az 55 és 65 év közötti korosztályban is. Kérdésre válaszolva elmondta: ha az idősebbekre vonatkozó eredmények is elérhetők lesznek, elképzelhető, hogy tovább emelik a korhatárt.

Több spanyol tartomány autonóm kormánya, például Katalónia, Madrid és Kantábria vezetése szorgalmazza hetek óta a vakcina alkalmazási körének kibővítését, ám a döntést el kellett halasztani. Múlt hétfőn ideiglenesen felfüggesztették az oltóanyag használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Spanyolország szerdától folytatja az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak értékelte a brit-svéd védőoltást.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy Spanyolország eddig 7,68 millió vakcinát kapott három európai engedéllyel rendelkező gyártótól. 6,3 millió embert az első, 2,1 millió embert mindkét dózissal beoltottak.

Bejelentette: az amerikai Janssen gyógyszeripari vállalat védőoltásából az első szállítmány 150 ezer adaggal április közepén érkezik, és abban a hónapban még egyszer ugyanennyire számítanak. Májusban mintegy 1,3 millió, júniusban 3,9 millió dózist várnak ettől a gyártótól.

María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ szóvivője elmondta: a hétvégén több mint 16 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 1300 új esetet diagnosztizáltak.

A járvány kezdete óta kiszűrt esetszám meghaladja a 3,2 milliót. A halálos áldozatok száma egy hét alatt 301-gyel emelkedett, és elérte a 73 543-at.

A szóvivő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy több mint két hónapnyi folyamatos csökkenés után enyhe emelkedés figyelhető meg az esetszámokban az ország 17 tartománya közül 11-ben.

Legolvasottabb cikkeink