• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.29 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Angliában feloldották a kijárási korlátozásokat. A szlovén kormány elrendelte az országos zárlatot. Franciaországban emelkednek a kórházi mutatók.

Ukrajnában átmenetileg kevesebb új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában hétfőre mintegy nyolcezer új beteget regisztráltak, ami több mint 3 és fél ezerrel kevesebb a megelőző napinál - enne általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebb tesztet végeznek -, viszont megint viszonylag sokan kerültek kórházba, és a járvány kezdete óta elhunytak száma mostanra meghaladta a 32 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma vasárnap 8346 új esettel 1 652 409-re, az elhunytaké pedig 178-cal 32 132-re nőtt. Eddig 1 303 500-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint ötezerrel 316 777-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban is viszonylag sok, 3129 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk meghaladta az ötezret.

Eközben Makszim Sztepanov egészségügyi miniszer beszámolója szerint eddig 198 464-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük előző nap 1585-en.

Négy régióban - Donyeck, Luhanszk, Rivne és Csernyihiv megyékben - viszont vasárnap egyetlen oltást sem adtak be. Jelenleg az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Ukrajnában az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával oltanak, de a múlt héten megérkezett mintegy kétszázezernyi adag a kínai Sinovac vállalat CoronaVac nevű oltóanyagából is.

Az egészségügyi tárca hétfőn ismét felülvizsgálta és frissítette az ország térségeinek járványhelyzet szerinti besorolását. Jelenleg a legsúlyosabb, "vörös" zónában a főváros, Kijev van és tíz megye, köztük Lviv és Kárpátalja, 13 megye "narancs" és csak egy "sárga" besorolású. A "vörös" besorolású régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben: csak a legszükségesebb termékeket, élelmiszert, gyógyszert, egyebeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, tiltott mindenféle tömegrendezvény, és az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítást.

A szlovén kormány elrendelte az országos zárlatot
Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, a beutazáshoz a határon 48 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatni, amelyet valamelyik európai uniós vagy schengeni tagállamban kell elvégezni - közölte a helyi média. Az új határrendelet szerint az összes volt jugoszláv tagállam is vörös listára került, és - néhány kivétellel - a szlovén állampolgárok sem utazhatnak ezekbe az országokba.

Korábban antigén gyorsteszttel is be lehetett utazni az országba, de az említett államokból hamis tesztekkel érkezők miatt szigorítottak a feltételeken. Azoknak, akik nem rendelkeznek PCR-teszttel, tíz napig tartó kötelező hatósági karanténba kell vonulniuk.

Például akik Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából vagy Észak-Macedóniából szeretnének Szlovéniába belépni, többek között Horvátországban vagy Magyarországon elvégzett teszttel utazhatnak csak be Szlovéniába. Ljubljana vörös besorolású országként tartja számon a szomszédos országokat is, Magyarországot, Ausztriát és Olaszországot.

A PCR-teszt kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki. A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak 14 napnak, míg az AstraZeneca vakcinája első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják a bizonyítványt.

A határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők és a napi ingázók hét napnál nem régebbi antigén gyorstesztet is felmutathatnak. A nemzetközi fuvarozókra, az átutazókra, a diplomatákra és a 13 év alatti gyermekekre, akik iskolalátogatás miatt utaznak az országba, nem vonatkozik a karanténkötelezettség. Ők továbbra is korlátozások nélkül léphetnek be az országba.

A szlovén kormány április 1-jétől 11-ig teljes zárlatot is elrendelt az országban: lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, és az iskoláknak ismét online oktatásra kell átállniuk. Korlátozzák a tömegközlekedést, és hétvégi, ünnepnapi menetrendet vezetnek be. A legtöbb üzletnek be kell zárnia, a vállalatoknak és az intézményeknek pedig távmunkára kell átállniuk. Egyedül húsvét vasárnapján lesznek enyhítések. Aznap feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat, és engedélyezik a családi összejöveteleket legfeljebb öt felnőttig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel.

Szlovéniában hétfőre 287-tel több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban hat beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4024-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 526-an vannak kórházban, 112-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 300 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 267 552-őt. Az elmúlt 24 órában 18-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5911-re emelkedett. Kórházban 1247 beteget ápolnak, közülük 126-an vannak lélegeztetőgépen.

A jelenlegi korlátozások március 31-ig lesznek érvényben az országban. Ezt követően a válságstáb újabb két hétre meghosszabbítja őket. Vili Beros egészségügyi miniszter a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: ez azonban nem jelenti azt, hogy közben, ha a járványhelyzet azt megköveteli, nem szigoríthatnak az intézkedéseken.

Észak-Macedóniába megérkezett az első COVAX-vakcinaszállítmány
Megérkezett Észak-Macedóniába az első vakcinaszállítmány, amelyet a nyugat-balkáni ország a vakcinák méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül rendelt meg. Szkopjébe vasárnap az AstraZeneca oltóanyagának 24 ezer adagja érkezett meg. Venko Filipce egészségügyi miniszter közölte, hogy a vakcinával a 75 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket oltják majd be.

Korábban Észak-Macedónia Szerbiától kapott ajándékba 80 ezer adagot a Pfizer/BioNTech oltásából, amellyel az egészségügyi dolgozókat oltották be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 3889-cel 585 506-ra, Koszovóban 914-gyel 87 941-re, Észak-Macedóniában 708-cal 126 938-ra, Montenegróban 351-gyel 90 083-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1056-tal 164 931-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 39-cel 5190-re, Koszovóban tízzel 1844-re, Észak-Macedóniában 33-mal 3675-re, Montenegróban néggyel 1245-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 54-gyel 6376-ra nőtt.

Oroszországban háromszáz alá csökkent a halálozások napi száma
Oroszországban 293-ra csökkent az egy nap alatt regisztrált, új koronavírusos fertőzés okozta halálesetek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legalacsonyabb szám az év eleje óta. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 98 033-ra emelkedett.

Az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8711-gyel 4 528 543-ra nőtt. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 13,1 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 284 102-re csökkent, a felépülteké pedig 9 088-cal 4 139 128-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 119,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 267 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 481 518 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hétfőn több mint 30 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik gyártásáról állapodott meg a Shenzhen Yuanxing Gene-tech kínai vállalattal. A termelés várhatóan májusban indul be.

A Szputnyik V alkalmazását eddig 57 ország engedélyezte, ezek összlakossága 1,57 milliárd.

A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) Új Beruházási Bankja hétfőn honlapján közölte, hogy egymilliárd dolláros hitelt folyósít Oroszországnak az egészségügyi szektor világjárvány alatti finanszírozására. Az Interfax hírügynökség szerint a hitelt egyebek között az egészségügyi dolgozók támogatására fogják felhasználni.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Novoszibirszk megyében őrizetbe vett egy bűnözői csoportot, amelynek tagjai egészségügyi igazolást hamisítottak külföldiek számára az oroszországi beutazáshoz. Az elfogott törvénysértők számát nem közölték, csak azt, hogy több mint ezer PCR-tesztet igazoló űrlapot, 400 meghívóokmányt valamint 3 millió rubel (jelenlegi árfolyamon több mint 12 millió forint) készpénzt foglaltak le tőlük, különböző pénznemekben.

Csehországban folytatódik a napi esetek számának csökkenése
Csehországban a hét végén is tovább csökkentek az új igazolt koronavírus-fertőzések napi számai - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő délelőtt megjelent legfrissebb statisztikákból.

Vasárnap a laboratóriumok 1722 új fertőzést szűrtek ki, ami tavaly december eleje óta a legalacsonyabb hétvégi szám. Egy hét alatt a vasárnapi esetek száma 666-tal esett vissza.

A Covid-19-járvány tavaly március eleji kirobbanása óta eddig 26 036 emberéletet követelt. A napi elhalálozások száma hosszabb idő után ismét mérsékelten csökkenni kezdett. A mostani március egyébként a járvány legtragikusabb hónapja, eddig ebben a hónapban 5232 személy hunyt el. Valószínűsíthető, hogy ez a szám még emelkedni fog, mert a napi halálesetek számát rendszeresen utólag pontosítják, emelik.

A cseh sajtó jó hírnek minősíti, hogy fokozatosan csökken a kórházakra nehezedő nyomás is. Vasárnap a kórházakban 7188 személyt kezeltek, ami 1140-nel kevesebb, mint egy hete. Néhány kórházban már visszatértek a normális üzemeltetéshez, bár a speciális Covid-osztályokat nem szüntették meg.

A járvány terjedésének enyhülését jelzi a reprodukciós szám is, amely vasárnap, 0,83 volt.

Vasárnapig 1,127 millió ember kapta meg a vakcina első adagját, mintegy 445 ezer személy már a második adagot is megkapta. Jan Blatny egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy április végéig mintegy kétmillió cseh állampolgár kapja meg a vakcina legalább első adagját. Csehországban továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

Csehországban április 11-ig szükségállapot és nagyon szigorú óvintézkedések vannak érvényben. Andrej Babis kormányfő azt mondta, hogy ezek enyhítéséről legkorábban húsvét után születhet döntés.

Angliában feloldották a kijárási korlátozásokat
Feloldották hétfőn Angliában a koronavírus-járvány megfékezése végett csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat. A brit kormány ugyanakkor továbbra is azt kéri, hogy a lakosság még ne induljon hosszabb utazásokra az országon belül.

Létszámkorlátozások azonban még vannak, bár ezek is enyhültek: mostantól legfeljebb hat, nem ugyanabban a háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában szabadtéren, beleértve a magántulajdonú ingatlanok kertjeit is. Eddig legfeljebb két, nem egy fedél alatt lakó ember lehetett együtt közterületen, és ők is csak indokolt esetben, például közös bevásárlás vagy testedzés céljából.

Megnyílnak hétfőtől a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét hódolni lehet a közkedvelt angliai szabadidős tevékenységnek, a pikniknek, de ezeken a helyszíneken is be kell tartani az összejövetelekre érvényes létszámkorlátozásokat.

A vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, csak elvitelre, illetve házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. Ugyancsak zárva kell még tartaniuk a nem alapvető fontosságú közszükségleti cikkeket árusító üzleteknek, az edzőtermeknek és a szórakoztató létesítményeknek, köztük a moziknak és a színházaknak.

A brit kormány változatlanul azt kéri, hogy aki teheti, továbbra is dolgozzon otthonról, mindenki csak a legszükségesebb esetekben használja a tömegközlekedést és lehetőleg maradjon lakóhelyének tágabb környezetében.

Az Angliában élők számára továbbra is tilos a turisztikai célú külföldi utazás. Ennek engedélyezését a kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

E menetrend öthetente számol a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes korlátozás feloldását.

A nagy-britanniai járványhelyzet az oltási kampány hatására folyamatosan és jelentős ütemben javul. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatsora szerint a vasárnap este zárult 24 órában országszerte 19-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben.

A januári tetőzés idején előfordult, hogy naponta több mint 1300 halálos áldozata volt a Covid-19-nek.

A brit oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig több mint 30 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság csaknem 60 százalékát már beoltották.

Franciaországban emelkednek a kórházi mutatók
Miközben az őszi hullám tetőzéséhez közelítenek a koronavírus-járvány kórházi mutatói Franciaországban és a szakemberek újabb korlátozásokat szorgalmaznak, Emmanuel Macron államfő egyelőre még nem szeretne a "harmadik utasnak" nevezett kormánystratégián változtatni, de nem zárt ki a közeljövőben újabb szigorításokat.

"A következő napokban megvizsgáljuk az eddigi korlátozó intézkedések hatásait, és ha szükséges, hozzunk új rendelkezéseket" - hangsúlyozta az államfő, nem tagadva, hogy kritikussá vált a helyzet az országban.

Azokon a területeken, ahol három héttel ezelőtt hétvégi karantén lépett életbe, mostanra a felére csökkent a fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya, országszerte viszont eközben nőttek a mutatók, s a napi új esetszám átlaga a héten már 36 ezer volt, ami 24 százalékos emelkedés az előző héthez képest.

A pozitív tesztek aránya 8 százalék, a reprodukciós ráta pedig 1,18.

A kórházakban egyelőre kevesebb - mintegy 27 ezer - beteget ápolnak, mint az előző két hullám idején, de a súlyos betegek száma vasárnapra elérte az őszi hullám csúcspontját. Akkor 4903-an, jelenleg 4872-en vannak az intenzív osztályokon (az egy évvel ezelőtti első hullám tetőzésekor 7200-an voltak).

Az elhunytak száma a járvány kezdete óta meghaladta a 94 ezret.

A fővárosi régió 41 kórházának válságügyi igazgatója szerint "katasztrofális egészségügyi helyzet" alakult ki Párizsban, s fel kell arra is készülni, hogy az orvosoknak válogatniuk kell majd a betegek közül azért, hogy "a lehető legtöbb életet mentsenek meg". A Le Journal du dimanche hetilapban közétett írás aláírói szerint "már most tudható, hogy két héten belül a kapacitások betelnek".

A párizsi agglomerációban a magánkórházak bevonásának és a nem sürgős beavatkozások elhalasztásának köszönhetően 2200-ra bővült az eredetileg rendelkezésre álló 1700-ról az intenzív ágyak száma. A súlyos betegek száma pedig jelenleg 1800 körül van a fővárosban és környékén.

Európai kivételnek számít az, hogy a francia iskolák továbbra is nyitva vannak, miután a kormány szerint a hátrányos helyzetű tanulókat fenyegető leszakadás eddig nagyobb kockázatot jelentett, mint a vírus. A hivatalos adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a 14 év alatti korosztályban a március 15. és 21. közötti héten 31 százalékkal nőtt a fertőzöttség az előző héthez képest, jóllehet a kórházban ápolt 27 ezer fertőzött közül vasárnap csak 126-an voltak 20 évnél fiatalabbak.

Az országba eddig beérkezett 12 millió oltóanyagból eddig 7,75 millióan (11,5 százalék) kapták meg az első dózist, 2,65 millióan (4 százalék) pedig mindkét komponenst.

Legolvasottabb cikkeink