• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Elhunyt Prof. Dr. Paál Tamás

Hírek 2021.03.29 Forrás: OGYÉI
Elhunyt Prof. Dr. Paál Tamás

Halála mind a szakmai közösség, mind az intézet számára hatalmas veszteség.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Paál Tamás szakgyógyszerész, a kémiai tudomány kandidátusa, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora, intézetünk tanácsadója, az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi főigazgatója 2021. március 27-én elhunyt - tudatta a szomorú hírt az OGYÉI a portálján.

Prof. Dr. Paál Tamás pályáját gyógyszerészként kezdte, ezt követően vegyész szakmérnökként diplomázott. 1978-tól az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársa, 1979-től a kémiai osztály vezetője. 1984-től – több mint 20 évig – az intézet főigazgatójaként tevékenykedett. Munkája során a szakmai feladatok minél magasabb szinten történő ellátására, munkatársaival való szoros együttműködésre törekedett. 1984-től több egyetemen, így a Semmelweis Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is folytatott oktatói tevékenységet. 2002 és 2007 között a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerfelügyeleti Intézetének igazgatója volt, majd 2013-tól a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben emeritus egyetemi tanárként dolgozott.

Nyugdíjasként a tanítás mellett részt vett szakmai csoportok munkájában: amellett, hogy a WHO-nak gyógyszermellékhatásokra vonatkozó értékeléseket készített, a szervezet gyógynövény munkacsoportjának tevékenységét segítette.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkájában tudományos tanácsadóként haláláig részt vett.

Szakmai tevékenysége elismeréseként 2009-ben a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) – első alkalommal – Dr. Orbán István emlékéremmel tüntette ki.

Paál professzor munkásságával nagymértékben hozzájárult a magyar gyógyszeripar hazai és nemzetközi elismertségéhez, az Országos Gyógyszerészeti Intézet hírnevének öregbítéséhez. Szakmai munkájának egyik legjelentősebb eredménye, hogy hazánk a régióban elsőként vezette be a gyógyszeripari minőségbiztosítás szabályait és feltételeit, amely megfelelt a legszigorúbb követelményeknek. Annak érdekében, hogy a gyógyszergyártók minél jobban felkészülhessenek az egyre szigorúbbá váló szabályozásokra, jelentős segítséget nyújtott számukra a folyamat során. Szakmai tudását a hazai és a nemzetközi gyógyszeripari szereplők és hatóságok is elismerték. Halála mind a szakmai közösség, mind az intézet számára hatalmas veszteség.

Paál professzor munkáját nem csak hivatásnak, de hobbinak is tartotta, emellett pedig kihívásként és érdekes, új feladatként tekintett a jövő generációinak tanítására, tudásának átadására - íerták nekrológjukban.

Legolvasottabb cikkeink