• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.04.08 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szerbiában ismét előzetes regisztráció nélkül is lehet vakcinát kapni. Németország tárgyalásokat kezd Szputnyik V vakcina beszerzéséről.

Ukrajnában megint csaknem húszezer új beteget regisztráltak
Ukrajnában csütörtökre megint jelentősen megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma, egy nap alatt csaknem húszezer, a megelőző napinál mintegy négyezerrel több új beteget jegyeztek fel, az elhunytak és a kórházba kerültek száma is ismét kimagaslóan sok, rekordközeli volt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 19 419 új esettel 1 803 998-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 464 újabb áldozattal 35 962-re. A megelőző napon döntötte meg a járvány tavaly tavaszi kitörése óta a csúcsot az egy nap alatt regisztrált elhunytak száma 481-gyel. Eddig 1 383 883-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem kilencezerrel 384 153-ra emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban megint kimagaslóan sok, 5092 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon rekordmagas, 5587 volt. A legtöbb új beteget, 1886-ot ismét az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben regisztrálták, ahol az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint mostanra megközelítette a 172,5 ezret, az elhunytaké pedig 48-cal 3749-re nőtt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint Kijevben annyira leterheltek a kórházak, hogy szülőotthonokat, gyermekkórházakat és tuberkulózisos betegeket ellátó egészségügyi intézményeket készülnek megnyitni koronavírusos betegek fogadására.

Több régióban a helyi vezetés tovább szigorított a karanténon. A nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában április 19-ig meghosszabbították a szinte teljes zárlattal felérő szigorított karantént, ezenfelül a városi gyermekklinikán 105 ágyat különítettek el koronavírusos gyermekek számára. A városvezetés válságstábja a megyei egészségügyi hatósághoz fordult, hogy engedélyezze újabb egészségügyi intézményekben ágyak biztosítását Covid-betegek számára.

A nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében az állami vasúttársaság leállította a régión áthaladó helyközi vonatok közlekedését.

Romániában tárcaközi bizottság alakult a lazítás előkészítésére
Romániában csütörtökön is csökkent az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, Florin Citu miniszterelnök pedig a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását előkészítő tárcaközi bizottság létrehozásáról írt alá rendeletet.

A kormányfő által elnökölt, 17 minisztérium, valamint a közegészségügyi intézet, az oltáskampányt koordináló bizottság és a katasztrófavédelem államtitkári rangú képviselőiből álló testület fogja kidolgozni, koordinálni és életbe léptetni azokat az rendelkezéseket, amelyekkel Románia június elsejével kezdődő "normalitáshoz történő visszatérését" készítik elő.

Citu szerint május végére eléri az ötmilliót (a teljes lakosság mintegy 25 százalékát) a koronavírus ellen beoltottak száma, a következő időszakban pedig elegendő oltóanyag érkezik az országba ahhoz, hogy július végéig ez a szám tízmillióra nőjön. A gazdaság teljes újraindításához a lakosság 70 százalékának immunizálására van szükség - vázolta a lazítások feltételeit a kormányfő.

A kormányfő jelezte: a közelgő ortodox húsvét alkalmával ideiglenesen enyhítenek az üzletek nyitvatartási korlátozásain és az éjszakai kijárási tilalmon is, az április 30. és május 3. közötti hosszú hétvégén pedig a tengerparti vendéglátóhelyeken is enyhítenek a korlátozásokon.

A bukaresti kormány azt követően kezdett a lazításokról beszélni, hogy az országban mindennapossá váltak a megszorítások elleni demonstrációk, ugyanakkor a - megelőző két hét átlagánál immár hatodik napja alacsonyabb - napi esetszámok is azt jelzik, hogy Romániában tetőzött a járvány harmadik hulláma.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában már kevesebb mint ötezer új fertőzést regisztráltak, ami csaknem tíz százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Egy héttel korában még az 5600 fertőzés számított átlagosnak. A kórházakban azonban továbbra is válságos a helyzet, csütörtökön újabb rekordot döntött és megközelítette az 1500-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.

A halálozási ráta is még növekvő tendenciát mutat: a csütörtöki jelentésben 172 haláleset szerepel, ami több mint húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Bukarestben közben a helyi járványügyi operatív törzs pontosította, hogy az áruházak annyi vásárlót fogadhatnak egyidejűleg, hogy mindenkire legalább hét négyzetméternyi hely jusson, és a kisebb boltokban is legalább kétméteres távolságot kell biztosítani a vevők között. A kereskedőknek vagy az önkiszolgáló kosarak számának korlátozásával, vagy automata számláló rendszer üzembe helyezésével kell gondoskodniuk arról, hogy az előírt létszámot ne lépjék túl.

 

Szlovéniában hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba
Szlovéniában hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba, és a középiskolás diákotthonokat is megnyitják - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A gyerekek a húsvéti időszakra elrendelt lezárásokat megelőző modell szerint, elsőtől nyolcadik osztályig tantermi oktatásban, a középiskolások pedig felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásban részesülnek - részletezte a tárcavezető. Hozzátette: a maszkviselés továbbra is kötelező lesz ötödik osztálytól felfelé. Az alsó tagozaton és az óvodákban csak a tantermen kívül, közös helyiségekben kell hordani.

A szlovén kormány csütörtökön vizsgálja felül a járványügyi intézkedéseket, és dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről.

Szlovéniában csütörtökre 1527-tel több mint 223 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4097-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 599-en vannak kórházban, 129-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 3217 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 285 765-öt. Az elmúlt 24 órában 36-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6185-re emelkedett. Kórházban 1756 beteget ápolnak, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: nőtt a fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhalálozások száma. Egy hét alatt ezer ember került kórházba, a betegek pedig egyre fiatalabbak - emelte ki, hozzátéve, egyetlen esély van arra, hogy a járvány mérséklődjön, mégpedig ha minél többen beoltatják magukat, és betartják az előírásokat.

 

A felnőttek 90 százalékának beoltása lenne szükséges a franciák szerint
A felnőtt francia lakosság 90 százalékát be kellene oltani a koronavírus ellen szeptember 1-ig ahhoz, hogy az élet teljesen visszatérhessen a normál kerékvágásba az országban a párizsi Pasteur Intézet szerdán közzétett tanulmánya szerint.

A kutatóintézet szakértőinek és a francia egészségügyi tárcának ezen újfajta modellezése abból a feltételezésből indul ki, hogy korlátozó intézkedések hiányában a reprodukciós ráta ősszel legalább 3 lesz, azaz minden fertőzött három embernek adja tovább a vírust, hasonlóan a tavalyi első hullámhoz, azonban valószínűbb, hogy inkább négynek, a fertőzőbb brit variáns térnyerése miatt.

A számítások szerint eddig a franciák 20 százaléka kaphatta el az új típusú koronavírust.

Hármas reprodukciós arány esetén szeptember 1-ig a 65 évnél idősebbeknek 90, a 18-64 év közöttieknek pedig 70, azaz a teljes lakosság 59 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy minden korlátozást fel lehessen oldani, illetve a kórházban ápolt fertőzöttek számát ezer alatt lehessen tartani 2021 szeptembere és 2022 áprilisa között.

Amennyiben a reprodukciós ráta magasabb lesz a fertőzőbb variánsok miatt, egy ilyen szintű átoltottság is elégtelenek fog bizonyulni ahhoz, hogy ezernél kevesebben szoruljanak kórházi ellátásra - hívták fel a figyelmet a szakértők, akik ez utóbbi forgatókönyv miatt vélik úgy, hogy a felnőttek 90 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy minden korlátozás feloldható legyen.

"Amennyiben ilyen szintű átoltottság nem elérhető el, a vírus terjedésének ellenőrzését meg kellene tartani, például szűrésekkel, védőintézkedésekkel (maszkviseléssel és fizikai távolságtartással)" - írták a kutatók.

A felmérések szerint ilyen mértékű átoltottság a franciák oltási hajlandósága miatt sem lehetséges. Az egészségügyi tárca által március végén közzétett felmérés szerint míg a legalább 65 évesek 79 százaléka igényelte az oltást, a 18-24 év közöttiek körében csak 36 százalékos az oltási hajlandóság.

"A francia lakosság oltási hajlandóságának jelenlegi szintje mellett még a legoptimistább forgatókönyvek szerint sem lesz lehetséges a korlátozó intézkedések teljes feloldása" - hangsúlyozták, felvetve a gyerekek lehetséges beoltását is ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normál kerékvágásba.

Szerdáig 9,8 millió francia (a lakosság 14,6 százaléka) kapta meg az első vakcinadózist, mindkét adagot mintegy 3,2 millióan (5 százalék).

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint a kórházakban ápolt 31 ezer fertőzött közül 5700-an vannak intenzív osztályon, a mutatók az országos lezárás ellenére még emelkednek, s várhatóan április végén érik el a tetőzést. A járvány kezdte óta több mint 97 ezren vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 433-an.

Szerbiában ismét előzetes regisztráció nélkül is lehet vakcinát kapni
Előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják a szerb állampolgárok a koronavírus elleni védőoltást az ország több településén is, bejelentkezés nélkül a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinája érhető el.

Szerbia nem először szervez előzetes regisztráció nélküli oltakozási kampányt, korábban is a kínai és a brit-svéd oltóanyag felvételére volt lehetőség, március végén pedig a külföldi állampolgárok is bejelentkezés nélkül kaphatták meg a védőoltást.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 3615-tel 629 388-ra, Koszovóban 685-tel 95 015-re, Észak-Macedóniában 1302-vel 137 734-re, Montenegróban 279-cel 93 309-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1742-vel 179 248-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 42-vel 5579-re, Koszovóban 14-gyel 1956-ra, Észak-Macedóniában 51-gyel 4073-ra, Montenegróban nyolccal 1334-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 79-cel 7125-re nőtt.

Németország tárgyalásokat kezd Szputnyik V vakcina beszerzéséről
Németország tárgyalást kezd Oroszországgal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül - jelentette be a német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön.

Jens Spahn a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság rádiós hírműsorában elmondta, hogy miután az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek szerdai tanácskozásán az Európai Bizottság illetékese ismertette, hogy nem szerepel terveik között orosz oltóanyag beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, hozzászólásában közölte, hogy a bizottság elzárkózása miatt Németország kétoldalú tárgyalást kezd Oroszországgal.

Kiemelte: a vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel, ezért a fejlesztése révén keletkezett adatokat mind meg kell osztani az EU-val. Továbbá az orosz szállítmányoknak legkésőbb öt hónap múlva meg kell érkezniük, mert addigra már a Szputnyik V nélkül is "több mint elég oltóanyagunk lesz". Ezért az orosz félnek kötelező érvényű vállalásokat kell tennie arról, hogy a forgalmazási engedély megszerzése után konkrétan mikor, és mekkora mennyiséget szállít a készítményből - fejtette ki a miniszter.

A szövetségi kormány mellett több tartomány is támogatja a Szputnyik V beállítását az oltási kampányba az EU-s forgalmazási engedély megszerzése után. Szerdán Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy kormányának egészségügyi minisztere előszerződést kötött 2,5 millió adag Szputnyik V megvásárlásáról.

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 5,6 százaléka - 4 633 839 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 793 677 ember kapott, ami a lakosság 13 százaléka.

Legolvasottabb cikkeink