• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.04.30 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Törökországban május 17-ig "teljes lezárás" lépett életbe. Romániában oltási maraton indul. Olaszországban meghaladta a 120 ezret a halottak száma.

Romániában a katonakórházak is "oltási maratont" indítanak
omániában a koronavírus elleni oltáskampány regionális lerakataiként és elosztó pontjaiként működő katonakórházak is jövő héttől non-stop üzemmódra váltanak, és előjegyzés nélkül bárkinek beadják a vakcinát - közölte csütörtökön a védelmi minisztérium.

Az ortodox húsvét után, május 4-én kezdődő akció egyelőre kísérleti jelleggel egy hétig, május 11-ig tart. Ezáltal a bukaresti, brassói, kolozsvári, konstancai, krajovai, jászvásári és temesvári katonakórházban is olyan "oltási maraton" kezdődik, amelytől az idő előtt kifulladni látszó romániai oltáskampány megmentését remélik a román hatóságok.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy most már több beadható dózis áll rendelkezésre az országban, mint ahány igénylő jelentkezik az oltásra az internetes előjegyzési portálon. Az előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltási akciók azonban minden nagyvárosban népszerűnek bizonyultak.

A húszmilliós Romániában eddig 3 millió 250 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első, illetve 1 millió 900 ezer ember az oltás mindkét adagját. Országos szinten napi 120 ezer ember beoltására volna kapacitás.

Ukrajnában már több mint 44 ezren haltak bele a vírus okozta betegségbe
Ukrajnában péntekre mintegy tízezer, a megelőző napinál több mint másfél ezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma viszont háromszáz fölötti volt. Velük együtt a járvány tavaly márciusi kitörése óta a halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 44 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 10 072 új esettel 2 069 537-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 307-tel 44 085-re. Eddig 1 655 525-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint húszezer gyógyult esetet jelentettek. Az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 10,5 ezerrel, 369 927-re.

Kórházba 3117 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon hasonló számú pácienst szállítottak kórházba. A legtöbb. 1059 új beteget a megelőző naphoz hasonlóan ismét a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken a Facebookon arról tájékoztatatott, hogy tovább gyorsítottak az oltási kampányon. Az előző napon rekordszámú, 73 376 védőoltást adtak be az országban. A kampány február 24-i kezdete óta eddig 702 400-en kapták meg valamelyik vakcina első dózisát. Sztepanov előző nap nyilvánosságra hozta, hogy várhatóan péntek este újabb vakcinaszállítmány érkezik Ukrajnába: félmillió adag Coronavac nevű oltóanyag a kínai Sinovac gyógyszergyártól.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese közölte, hogy a kormány olyan döntést hozott, amelynek értelmében május 2-tól megtiltják a külföldieknek a beutazást Indiából Ukrajnába.

Olaszországban meghaladta a 120 ezret a halottak száma
Olaszországban meghaladta a 120 ezret a koronavírus-járvány halottainak száma csütörtökön, a vírus okozta betegséget (Covid-19) pedig már több mint négymillióan kapták el tavaly február óta.

Nyugat-Európában Olaszországban a legmagasabb a halottak aránya a betegekhez képest a statisztikák szerint.

Az Egyesült Királyságban 4,4 millió beteget regisztráltak 104 ezer halottal, Franciaországban több mint 5,6 millió fertőzöttet 104 ezer halottal, Spanyolországban 3,5 millió beteget azonosítottak 78 ezer halottal. Az olasz halottak életkor átlaga továbbra is nyolcvan év fölött van.

Aggodalmat az indiai vírusmutáció esetleges terjedése kelt. Az olasz egészségügyi hatóságok minden eszközzel meg akarják akadályozni a variáns bejutását: az egészségügyi tárca április 25-én lezárta az Indiával, Bangladessel, majd Srí Lankával közvetlen légiforgalmat. A szárazföldi határokon és a kikötőkben is szigorúan ellenőrzik az ázsiai térségből érkezőket, akiket azonnal tesztelnek, és kéthetes karanténban helyeznek el.

Közben San Marino Köztársaság egészségügyi hatóságai közleményben hangsúlyozták, hogy a Szputnyik V orosz vakcinát "teljesen biztonságosnak" tartják. A 33 ezer lakosból eddig több mint 28 ezren részesültek oltásban, és 90 százalékukat orosz oltóanyaggal vakcinázták. Hétfőtől eltörölték a kijárási tilalmat, teljesen megnyitották a vendéglátást.

A miniállam bejelentette, hogy a nem San Marino-i állampolgárokat is beoltja a Szputnyik V-vel: a két adag védőoltásért ötven eurót kérnek. A turisták és a köztársaságban élő külföldiek élhetnek a lehetőséggel. Turisták esetében feltételnek számít, hogy az első és a második dózis között legalább három hét teljen el, és mindkét oltás idején legalább három nap szállást foglaljanak. A védőoltásra nem jelentkezhetnek az olaszok. San Marino közölte, hogy hamarosan oltási igazolványt bocsátanak ki, amelyen azonban nem tüntetik fel, hogy az adott személy milyen oltóanyagban részesült.

Franciaországban május 19-én kezdődik a korlátozások feloldása
Franciaországban május 19-én a nem csak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézmények újranyitásával kezdődik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása - jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron államfő a regionális lapoknak adott interjúban.

Az éjszakai kijárási tilalom jelenlegi este 7 órai kezdetét a kormány május 19-én este 9 órára, június 9-én pedig este 11 órára módosítja, és amennyiben az egészségügyi helyzet megengedi, június 30-án teljesen feloldja. Ettől a naptól kezdve a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentummal engedélyezett lesz a részvétel akár ezerfős rendezvényeken is.

Hétfőn a kisiskolások már visszatérhettek az iskolapadokba, a javuló, de továbbra is magas járványmutatók miatt a kormány azonban eddig nagyon óvatosan nyilatkozott a korlátozások enyhítését illetően. Jövő hétfőtől már a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást, és megszűnik az a korlátozás is, amely alapján a franciák csak a lakóhelyük tíz kilométeres körzetében mozoghatnak szabadon.

Franciaországban országos szinten 100 ezer lakosra mintegy 300 fertőzött jut, ami jóval magasabb a riasztási küszöbnél, amelyet a kormány eredetileg 50-ben jelölt meg. A mutató azonban területenként változó, a Párizs körüli Ile-de-France régióban 400 felett van, míg az Atlanti-óceán mentén található Bretagne-ban már 100 alá csökkent.

Franciaország a koronavírus által leginkább sújtott európai országok közé tartozik, az igazolt fertőzöttek száma meghaladja az 5,5 milliót, de a napi esetszám a harmadik hullám tetőzésének heti 38 ezres átlagáról 26 ezerre esett vissza az elmúlt hét napban.

A kórházi kezelést igénylő fertőzöttek száma csütörtökön 30 ezer alá csökkent, de még mindig duplája annak, mint amelyet az előző járványhullámok miatti lezárások enyhítésekor jelentettek. Az intenzív osztályokon is megkezdődött a betegszám csökkenése, szerda este 5879 volt a súlyos betegek száma, s a héten már csak fele annyian kerültek lélegeztetőgépre, mint az elmúlt héten.

A járvány kezdete óta csaknem 104 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19).

Csehországban május 10-én nyithatnak az üzletek
Csehországban május 10-én kinyithat az összes üzlet - tájékoztatott a csütörtöki kormánydöntésről Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter a Twitteren.

Hétfőn az üzletek nyitását május 3-ra jelezte a kormány. Petr Arenberger egészségügyi miniszter akkor elmondta: ennek feltétele, hogy az utolsó héten a százezer lakosra kivetített napi új fertőzések száma 100 alá essen. Csütörtökön ez a szám azonban még mindig 140 felett volt. Tekintettel arra, hogy Csehországban az utóbbi hetekben jelentősen csökken a koronavírus-járvány terjedése, reális a remény arra, hogy május 10-én ez a mutató már megfelel az elvárásoknak.

A kormánydöntés értelmében végül május 3-tól csak a női és a férfi fodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások nyithatnak ki. Igénybevételükhöz negatív antigén- vagy PCR koronavírustesztre lesz szükség. A már beoltottak, illetve mindazok, akik legfeljebb 90 nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Szerdán 2480 új igazolt fertőzést regisztráltak a laboratóriumok, ami szeptember óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest a csökkenés 16 százalék. A járvány áldozatainak száma 29 213, a napi növekedés az utóbbi időben ötven körül mozog.

Törökországban május 17-ig "teljes lezárás" lépett életbe
Törökországban csütörtök este minden korábbinál szigorúbb, úgynevezett "teljes lezárás" lépett életbe május 17-ig annak érdekében, hogy az ország a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány mutatóit jelentősen mérsékelve indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak.

Az intézkedéscsomag egész pontosan április 29-én este 19 órától május 17-én reggel 5 óráig van érvényben, tehát az iszlám böjti hónap, a ramadán végét követő első hétfő reggelig.

Az új rendelkezések keretében a közintézmények alkalmazottai vagy távmunkában vagy "váltó beosztásban" dolgoznak tovább. Ezen felül minden olyan munkahely felfüggeszti tevékenységét, amely nem kapcsolódik a gyártáshoz, a szállítmányozáshoz, az építőiparhoz, az élelmiszer-, valamint az egészségügyi ellátáshoz. A turistákra nem vonatkoznak a korlátozások.

Az iskolák teljes mértékben online oktatásra állnak vissza, továbbá bezárnak a bevásárlóközpontok, miként vasárnap még a szupermarket-láncok is zárva tartanak, amire eddig nem volt példa.

Május 17-ig a tartományok közti utazást is engedélyhez kötik, ami alól szállásfoglalás megléte sem jelent felmentést.

Az éttermek és a kávézók - miként a ramadán április közepi kezdete óta - továbbra is zárva lesznek, és csak elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

Mindez összefoglalva a gyakorlatban azt jelenti, hogy a török társadalom többsége május 17-ig hétfői és szombati napok között csak rövid bevásárlás vagy orvosi ellátás miatt hagyhatja el otthonát.

Mindeközben a török egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint a halottak napi száma továbbra is rekordközeli, valamelyest ugyan ereszkedik. A múlt szerdai 362-es csúcshoz képest még most csütörtökön is 39-en vesztették életüket a fertőzés következtében. Az előző napokban is hasonlóan magasan alakult ez az érték, hétfőn ugyanis 353, kedden 346, szerdán pedig 341 beteg halt bele a szövődményekbe.

Ráadásul a mostani lezárást megelőző napon jelentette be Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter, hogy Törökországban először, Isztambulban öt ember szervezetében kimutatták a koronavírus indiai variánsát. Az érintetteket elkülönítették és megfigyelés alatt tartják - közölte a tárcavezető.

Legolvasottabb cikkeink