• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.05.04 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Spanyolországban átlépte az ötmilliót a teljes oltással rendelkezők száma. Nagyon óvatosan nyitnának Nagy-Britanniában.

Szlovéniában az oltási kampány felgyorsítását kérik a szakemberek
Szlovéniában a koronavírus elleni oltási kampány ütemének felgyorsítását kérik a szakemberek, hogy az elkövetkező hónapokban rendeződhessen a járványhelyzet az országban - írta a helyi sajtó kedden.

Figyelmeztettek, hogy a jelenleginél kétszer-háromszor több embert kellene beoltani egy nap alatt, mert különben az immunizáció késő őszig is eltarthat, főleg, hogy a 70 év felettiek mindössze 40 százaléka kapta csak meg valamelyik vakcinát.

Egyes vélemények szerint most, hogy már több oltóanyag áll rendelkezésre, nem kellene korhatárt szabni, hanem mindenkit, aki szeretné, be kellene oltani. A kormány azonban egyelőre nem áll el attól a tervétől, hogy először az idősek számára biztosítsa a védettséget a koronavírus ellen - írták a lapok.

Szlovéniában keddre 864-gyel 242 ezernél többre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4273-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 584-en vannak kórházban, 143-an intenzív osztályon.

Az országban eddig a lakosság 20,4 százalékát oltották be az első, és 10,3 százalékát a második oltással. Az első dózist 430 938-an, közülük a másodikat 216 820-an kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1396 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 336 918-at. Az elmúlt 24 órában 46-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7264-re emelkedett. Kórházban 2169 beteget ápolnak, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen.

Romániában meghaladta az egymilliót a fertőzésből felgyógyultak száma
Romániában meghaladta kedden az egymilliót a koronavírus-fertőzésből felgyógyultnak nyilvánítottak száma, így a csaknem húszmilliós országban a lakosság legalább öt százaléka hivatalosan is átesett a fertőzésen.

Romániában tavaly szeptember óta nem szükséges két negatív koronavírusteszt vagy kórházi zárójelentés ahhoz, hogy egy igazolt fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítsanak: a háziorvos is - telefonos konzultáció alapján - látatlanban gyógyultnak nyilváníthatja az otthoni elszigetelésben lévő fertőzötteket, a közegészségügyi hatóság pedig 14 nappal a pozitív teszt után, az emiatt elrendelt karantén lejártával kivezeti a nyilvántartásból az illetőt.

A járvány kezdete óta 1 millió 60 ezer embernél mutatták ki a fertőzést Romániában 7,4 millió molekuláris (PCR) teszt kiértékelése és 900 ezer (egészségügyi intézményben elvégzett) antigén gyorsteszt alapján. A koronavírustesztek magas, 12,8 százalékos találati aránya is arra utal, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a fertőzöttek valós számát, miként arra a járványügyi szakemberek is több ízben felhívták a figyelmet.

Április elején, a járvány harmadik hullámának tetőzése idején Beatrice Mahler, a bukaresti Marius Nasta tüdőkórház vezetője úgy vélekedett: a koronavírus-fertőzöttek valós száma mintegy négyszerese lehet a hivatalos nyilvántartásokban szereplőkénél. A különbség nemcsak a tünetmentesek magas számának tulajdonítható. Romániában néhány hónapja a teszteket a gyógyszertárakban is meg lehet vásárolni, és azóta megszaporodott a "rejtőzködő" fertőzöttek száma, akik - a kéthetes elkülönítést elkerülendő - nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett gyorstesztjük.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi napon 994 új fertőzöttet regisztráltak a szokásosnál az ortodox húsvét miatt jóval kevesebb, mintegy 14 ezer teszt kiértékelése alapján. Az utóbbi héten diagnosztizált fertőzöttek mozgóátlaga tavaly szeptember óta kedden először csökkent 10 ezer alá.

A járványnak tulajdonított elhalálozások száma negyedik napja kétszámjegyű, a keddi jelentésben szereplő 94 elhunyt 35 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától.

Romániában eddig csaknem 28 474 koronavírus-fertőzéssel nyilvántartásba vett beteg vesztette életét.

Szlovéniához hasonlóan Horvátországban is csak az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokat használják, ezekből eddig 921 527 dózis érkezett az országba, amelyből 716 861-et használtak fel. 509 580-an kapták meg az első dózist - a lakosság 23 százaléka -, közülük 204 666-an pedig a másodikat is.

Az EU több mint félmillió adag vakcinát küld a nyugat-balkáni országoknak
Az Európai Unió (EU) 651 ezer adag vakcinát szállít a nyugat-balkáni országokba a koronavírus ellen - írta a helyi sajtó kedden, Várhelyi Olivérre, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagjára hivatkozva, aki egy nappal korábban balkáni körútja első állomására érkezett Belgrádba. Bosznia-Hercegovinába 10 530 Pfizer/BioNTech-oltóanyag érkezett.

Az említett oltóanyagok, a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül Ausztria által megvásárolt egymillió adag védőoltásokon felül érkeznek a régióba, céljuk pedig, hogy beoltsák velük az egészségügyi dolgozókat.

Szerbia az EU kontingenséből származó vakcinákból 36 ezer adagot kap.

Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter közölte: Belgrád azért fogadta el, hogy kevesebb vakcina érkezzen az országba, mert más nyugat-balkáni országoknak sokkal nagyobb szükségük van rá egészségügyi dolgozóik alacsony átoltottsága miatt.

Várhelyi Olivér kedden Bosznia-Hercegovinába, Montenegróba és Észak-Macedóniába látogat, szerdán pedig Koszovóban és Albániában találkozik az ottani vezetőkkel.

Szarajevóba kedden 10 530 Pfizer/BioNTech-oltóanyag érkezett az EU4Health mechanizmuson keresztül. Az első uniós oltási segélyt hivatalosan Várhelyi Olivér és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter adta át Bosznia-Hercegovina miniszterelnökének, Zoran Tegeltijának.

Az EU támogatja Boszniát a koronavírus elleni harcban - mondta Várhelyi, hozzátéve: Brüsszel 214 ezer oltóanyagot adományoz augusztusig Boszniának, a COVAX program keresztül pedig további csaknem egymillió vakcina érkezik majd az országba.

A 3,3 milliós balkáni országban az állampolgárok mindössze két százalékát oltották be eddig. A lakosság számát tekintve ott az egyik legmagasabb a halálozási arány a világon.

Az EU által támogatott oltóanyagokból kisebb szállítmányok hétfőn Szerbiába és Montenegróba is érkeztek, kedden pedig Bosznia mellett Észak-Macedónia, Koszovó és Albánia is kapott vakcinát.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 1249-cel 693 169-re, Koszovóban 101-gyel 105 636-ra, Észak-Macedóniában 62-vel 152 747-re, Montenegróban 99-cel 97 718-ra, Bosznia-Hercegovinában 244-gyel 199 178-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 23-mal 6432-re, Koszovóban néggyel 2187-re, Észak-Macedóniában 25-tel 4961-re, Montenegróban öttel 1510-re, Bosznia-Hercegovinában 59-cel 8567-re emelkedett.

Tartható a nyitási menetrend Nagy-Britanniában
Meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában - közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter hétfőn a Twitteren. Boris Johnson miniszterelnök szerint azonban továbbra is indokolt az óvatosság, különösen a külföldi utazások újbóli engedélyezésével.

Matt Hancock hétfői bejelentése az 50 millió beadott oltási dózisról várható volt, mivel a brit egészségügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy addig több mint 49,8 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból, és a brit oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillióan részesülnek az első vagy a második oltási dózisból.

A szaktárca által hétfőn késő este ismertetett részletes adatok alapján a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 34 588 600-an részesültek, közülük 15 500 949-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 50 089 549 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A minisztérium közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában egy, a hétfő este zárult egy hétben 105 páciens halt meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte.

Az elmúlt egy napban jelentett egyetlen haláleset a legalacsonyabb napi halálozási szám tavaly nyár óta.

Az utóbbi egy hétben történt halálesetek száma 35,2 százalékkal alacsonyabb az előző egyheti időszakban bejelentett halálozásokénál.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

Matt Hancock a 50 milliós dózisszám elérést bejelentő hétfői nyilatkozatában utalást tett arra, hogy az oltási program előrehaladása és a járványügyi mutatók folyamatos javulása a korlátozások jelentős enyhítéséhez vezethet. Úgy fogalmazott: az oltási kampánynak köszönhetően tartható lesz a nyitási menetrend, és "tudom, hogy mindnyájunknak nagyszerű brit nyarunk lesz".

Boris Johnson azonban hétfői vidéki látogatásán, újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a koronavírus-fertőzések újbóli behurcolásának veszélye miatt nagyon óvatosan kell eljárni a külföldi utazások engedélyezésével.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások alapján Angliából - nagyon kevés számú, nyomós indok kivételével - nem szabad külföldre utazni. Hasonló szabályozás érvényes az Egyesült Királyság többi országában is.

A turisztikai célú külföldi utazások engedélyezését a brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

Spanyolországban átlépte az ötmilliót a teljes oltással rendelkezők száma
Spanyolországban hétfőn átlépte az ötmilliót azoknak a száma, akik teljes oltással védettek a koronavírus ellen - derült ki az egészségügyi minisztérium jelentéséből. A szaktárca tájékoztatása szerint ezzel a spanyol lakosság 10,7 százalékának oltási programja fejeződött be, az első dózist több mint 12 millióan, 25,6 százalék kapta meg eddig.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök április 6-án jelentette be, hogy az oltási stratégia első mérföldköve egy hónapon belül eléri az ötmilliós teljes átoltottságot. A következő cél, hogy a június 14-én kezdődő héten már 15 millió ember oltása legyen teljes.

Spanyolországban az oltási program prioritása a 60 év felettiek oltása, miután a kormány közlése szerint a járvány halálos áldozatainak 95 százaléka 60 évnél idősebb volt.

A 60 év felettiek körében 8,7 millióan, 72 százalék kapott már egy dózist a védőoltásból, 3,3 millióan, 27,8 százalék már teljes oltással rendelkezik.

A hétvégén Spanyolországban is igazolták a koronavírus indiai variánsának jelenlétét a Prometheus Leader nevű szingapúri teherhajón. A Vigo kikötőjében horgonyzó hajót vesztegzár alá helyezték. A 22 fős legénységből hét ember koronavírus tesztje lett pozitív, négyen kórházba kerültek.

Az egészségügyi minisztérium adatösszesítése szerint a dél-európai országban ismét csökken a fertőzés terjedése, a hétvégén mintegy 16 ezer új esetet regisztráltak, kevesebbet mint az előző hétvégén. Erre utal továbbá, hogy százezer emberből átlagosan 223-an fertőzöttek, néhány napja még ez a szám is magasabb volt.

A legkedvezőtlenebb a járványhelyzet Baszkföldön, ahol a százezerre vetített esetszám 497, míg a legjobb Valenciában, ahol ugyanez 43.

Spanyolországban a hét végén véget ér az október óta hatályban lévő szükségállapot, amely jogi alapot teremtett a szabad mozgást korlátozó intézkedések bevezetésére. Több tartomány szorgalmazta a kormánynál, hogy hosszabbítsák meg a rendkívüli időszakot, mert a járványügyi helyzet szükségessé teszi fenntartását. A kabinet viszont azzal érvelt, hogy a tartományok is rendelkeznek kellő eszköztárral a járvány kordában tartásához. A tartományok a héten jelentik be fokozatosan, hogyan változik területükön a szabályozás. Kasztília-La Manchában és Valenciában már közölték, hogy feloldják a tartományi határokat érintő be- és kilépési korlátozásokat, viszont fenntartják az éjszakai kijárási tilalmat.

Legolvasottabb cikkeink