• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szerbiában egyre többen tennék kötelezővé a védőoltást. Pozitív a brit egészségügyi miniszter koronavírus-gyorstesztje...

Szlovéniában beoltották a felnőtt lakosság felét
Szlovénia felnőtt lakosságának fele megkapta már a koronavírus elleni oltást - közölte a ljubljanai kormány hétfőn.

A statisztikák szerint azonban folyamatosan csökken az oltakozási hajlandóság. Míg júniusban 8-10 ezer embert oltottak be naponta, addig júliusban ez a szám 3-5 ezerre csökkent.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 872 645-en kaptak védőoltást, közülük 766 930-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka.

Hétfőre kilenc új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeiben senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 30-an vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 18 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két ember halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8238-ra emelkedett. Kórházban 125 beteget ápolnak, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 589 579-en kaptak védőoltást - a jogosultak 39,2, a felnőtt lakosság 47,1 százaléka - közülük 1 364 798-an már a második adagot is.

Szlovéniához hasonlóan Horvátországban is jelentősen lelassult az oltási folyamat. Korábban mindkét ország azt tervezte, hogy legkésőbb június végéig sikerül beoltaniuk a felnőtt lakosság felét.

 

Észak-Macedónia nem tervez újabb korlátozásokat, de a tanév kezdetét elhalaszthatja
Nem terveznek újabb korlátozásokat a koronavírus-járvány miatt Észak-Macedóniában, ám Venko Filipcse egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ha nőne a napi esetszám, az idén is elhalasztanák a tanév kezdetét.

A Vesti.mk szkopjei hírportál hétfői beszámolója szerint a tárcavezető egyelőre nem akart részletekbe bocsátkozni a tanév kezdetét illetően, de felvetette, hogy az őszi félév ismét az online oktatás bevezetésével valósulhatna meg.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 125-tel 718 590-re, Koszovóban héttel 107 460-ra, Észak-Macedóniában 21-gyel 155 925-re, Montenegróban negyvennel 100 662-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tízzel 205 274-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal 7083-ra növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ben elhunytak száma Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban 1623, Bosznia-Hercegovinában pedig 9720 maradt.

Rendszeres tesztelésre köteleznék Romániában a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat
A koronavírus-fertőzések ütemének emelkedése esetén Romániában rendszeres tesztelésre fogják kötelezni saját költségükön a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat - jelentette be Ioana Mihaila egészségügyi miniszter egy televíziós interjúban, amelyet hétfőn ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A miniszter arra hivatkozott, hogy az ingyenesen igényelhető oltás opcionális ugyan, de bizonyos ágazatokban - amilyen az egészségügyi ellátás is - a dolgozóknak tekintettel kell lenniük azokra, akikkel érintkeznek, főleg, ha veszélyeztetett, krónikus beteg páciensekről van szó. "Úgy gondolom, az egészségügyi személyzet felelőssége, hogy ne veszélyeztesse azokat, akikkel kapcsolatba kerül" - mondta a tárcavezető.

Mihaila szerint a jelenleg alacsony fertőzési adatok nem indokolják, hogy - az oltás kötelezővé tétele helyett - bevezessék az egészségügyben a kötelező tesztelést: erre várhatóan akkor kerül sor, ha a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét. Leszögezte: a rendszeres tesztelés költségét nem fogják közpénzekből fedezni.

Az egészségügyi miniszter úgy vélekedett: a járvány negyedik hulláma a beoltatlanokat sújtja majd, hiszen a beoltottak kevesebb mint egy százaléka kapta el a betegséget. Hozzátette: a beoltott személyek, ha el is kapják a vírust, nem kerülnek súlyos állapotba. Ez a delta vírustörzs esetében is igaz, ezért fontos, hogy azok is beoltassák magukat, akik már átestek a betegségen.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 877 ezer ember - a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,8 százaléka - kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát. Az utóbbi hónapban a beoltottak száma átlagosan napi tízezerrel emelkedett. Az utolsó - vasárnap esti - jelentés az oltási hajlandóság további csökkenését jelzi: az oltáskampány kezdete óta először csökkent ötezer alá a 24 óra alatt újonnan beoltott román állampolgárok száma.

Ukrajnában kevesebb mint kétszáz új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában hétfőre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint háromszáz új beteget és öt elhunytat jegyeztek fel.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon Ukrajnában 182 új esettel 2 244 677-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint százzal lett kevesebb a megelőző napiénál. Noha az elmúlt öt napon fokozatosan csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, a mostani jelentős csökkenés oka lehet az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

A halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent: vasárnap öt elhunytat jegyeztek fel, míg szombaton nyolcat, pénteken pedig még 16-ot. A járvány kezdete óta összesen 52 731-en haltak bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19 szövődményeibe.

Eddig 2 181 385-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem kétszázan, az aktív betegek száma így ismét csökkent tízzel, 10 561-re.

Kórházba 307 koronavírusos vagy fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon a számuk 382 volt. A legtöbb új beteget, 82-őt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 667 523-an kapták meg valamely védőoltás első, 1 431 127-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 37 173 embert oltottak be országszerte.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az Ukrajina 24 tévécsatornának adott interjújában azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan felveszi az általa jóváhagyott oltóanyagok jegyzékébe a Sinovac kínai vállalat Coronavac nevű vakcináját, így az ezzel beoltott ukránok is szabadon utazhatnak majd az Európai Unió tagállamaiba. Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Coronavac-ot felvette a sürgősségi helyzetekben történő használatra jóváhagyott oltóanyagok jegyzékébe.

A tárcavezető elmondta, hogy az ukrán kormányzat aktívan készül a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsának elterjedésére: egyebek mellett 700 millió hrivnyát, azaz mintegy 7,8 milliárd forintot különítettek el orvosi oxigénkoncentrátumok beszerzésére.

Pozitív a brit egészségügyi miniszter koronavírus-gyorstesztje
A brit kormány terveinek megfelelően megszűnt hétfőn a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme Angliában. Boris Johnson miniszterelnök hétfői felhívásában ugyanakkor további óvatosságot és elővigyázatosságot kért a lakosságtól.

A kormány által kidolgozott, négy lépésből álló nyitási terv utolsó mozzanataként hétfőtől megszűntek az összejövetelekre elrendelt létszámkorlátozások a zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.

Ugyancsak megszűntek a résztvevők létszámára érvényes korlátozások egyes szertartásokon, például esküvőkön és temetéseken, emellett minden olyan létesítmény megnyithat, amely a járványellenes szabályok miatt eddig zárva tartott.

Ezek közé tartoznak az éjszakai szórakozóhelyek is, amelyek tavaly március, a koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában elrendelt első országos zárlat óta most nyithatnak ki először.

Megszűnt az a korlátozás is, amelynek alapján eddig az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelés és felszolgálás volt lehetséges, a bárpultoknál nem lehetett fogyasztani.

Hétfőtől védettségi igazolásokat sem kell felmutatniuk azoknak, akik e létesítmények belső, zárt helyiségeibe kívánnak belépni.

Nem kötelező immár a maszkok viselése sem az üzletekben, a vendéglátóhelyeken, az iskolákban és a tömegközlekedési eszközökön.

E jogi kötelezettséget ugyanakkor felváltotta egy olyan kormányzati útmutatás, amely javasolja a maszkok további viselését zárt, zsúfolt helyeken, ahol olyanok kerülhetnek kapcsolatba, akik nem találkoznak egymással napi rendszerességgel.

Hétfői nyilatkozatában a Downing Street is hangsúlyozza, hogy az eddigi jogi kötelmek helyébe olyan útmutatás lép, amely az egyéni ítélőképességre és felelősségérzetre helyezi át a hangsúlyt.

A londoni kormányfői hivatal megfogalmazása szerint továbbra is elvárás, hogy az emberek vigyázzanak magukra és másokra.

Pozitív lett Sajid Javid brit egészségügyi miniszter koronavírus-tesztje. Ezt Javid személyesen jelentette be szombaton. A miniszter a Twitteren közzétett videójában elmondta: előző este "kissé bizonytalanul" érezte magát, ezért szombaton elvégzett egy koronavírus-gyorstesztet, amelynek eredménye pozitív lett. Javid elmondta azt is, hogy ezután alávetette magát egy PCR-szűrésnek, amelynek eredményét még várja, és addig otthonában elkülönítésbe vonult.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni oltás mindkét adagját megkapta, és tünetei nagyon enyhék.

A koronavírus-fertőzésen még tavaly Javid hivatali elődje, Matt Hancock és Boris Johnson miniszterelnök is átesett. Hancocknak szintén csak enyhe tünetei voltak, Johnson azonban kórházi kezelésre szorult és három napig intenzív osztályon ápolták.

Az előírásoknak megfelelően elkülönítésbe vonult Boris Johnson brit miniszterelnök, miután Sajid Javid egészségügyi miniszter koronavírus-szűrési lelete pozitív lett. Johnson londoni hivatalának vasárnapi közlése szerint ugyanebből az okból Rishi Sunak pénzügyminiszter is karanténba vonult.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 88 százaléka - 46,2 millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 35,5 milliónak - 67,5 százaléknak, vagyis a felnőttek több mint kétharmadának - a második oltási adagot is beadták.

Egyöntetű szakértői vélemények szerint a világviszonylatban is magas nagy-britanniai oltottsági arányok eredménye, hogy jóllehet jelentős ütemben nő a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, összehasonlíthatatlanul enyhébb ívben emelkedik a súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálozások számát jelző görbe, mint az előző brit járványhullámok idején.

Szerbiában egyre többen tennék kötelezővé a védőoltást
Az egészségügyi dolgozók és a legveszélyeztetettebb csoportok esetében kötelezővé tenné a koronavírus elleni védőoltást Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője. A szakember a szerbiai közszolgálati televízió vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint azt mondta, néhány héten belül akár négyszámjegyűre növekedhet a napi fertőzöttek száma, a kórházak pedig ismét elkezdenek megtelni. Az egyetlen megoldás a védőoltás, amelyet bizonyos csoportoknál kötelezővé tenne.

Aleksandar Vucic szerb államfő egy nappal korábban beszélt arról, hogy kötelezővé kellene tenni a védőoltást bizonyos esetekben. Arról is beszélt, harmadik adag vakcinára is szükség lehet azoknál, akik már több mint fél éve kapták meg a védőoltás első adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 166-tal 718 465-re, Koszovóban kettővel 107 453-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 155 904-re, Montenegróban 32-vel 100 622-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 21-gyel 205 264-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kettővel 7080-ra, Montenegróban is kettővel 1623-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén kettővel 9720-ra növekedett. Koszovóban és Észak-Macedóniában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2266, illetve 5487 maradt.

A Benelux-államokban továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma
Továbbra is növekvő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma a Benelux-országokban, Belgiumban egy hét alatt 76 százalékkal, Hollandiában 124 százalékkal regisztráltak több fertőzöttet a hét folyamán, mint a korábbi hétnapos időszakban, Luxemburgban pedig újabb halálos áldozata van a járványnak.

A belga közegészségügyi intézet vasárnap közzétett adatai szerint az új fertőzések napi átlaga továbbra is meredeken emelkedik az országban.

Az elmúlt hét során naponta átlagosan 1231 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, ez 76 százalékkal több az előző héten jelentett adatokhoz képest. Ugyanebben az időszakban azonban 42 százalékkal csökkent a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma.

A hét folyamán 21 százalékkal emelkedett a kórházba szállított betegek száma. Jelenleg 239 embert kezelnek kórházban, közülük 81 beteg fekszik intenzív osztályon. Belgiumban a héten napi átlagban közel 63 200 koronavírus-tesztet végeztek, 2,1 százalékos pozitivitási arány mellett.

A járvány kezdete óta 1 103 413 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 koronavírust, és 25 209-en haltak meg a betegség szövődményeiben Belgiumban.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság vasárnapi tájékoztatása szerint az országban július vége óta ismét töretlenül emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 10 247 új esetet regisztráltak, míg közel húsz napja az új fertőzésszám alig érte el a 600-at.

Az új esetek napi átlagos száma a vasárnapi adattal közel megegyezik, azonban 124 százalékkal haladja meg az előző hétnapos időszak átlagát. Az új koronavírus-tesztek mintegy 14 százaléka pozitív. A holland kórházakban koronavírussal ápoltak száma 51 százalékkal, 311-re emelkedett egy hét alatt, 76 beteget intenzív osztályon kezelnek.

A járvány kezdete óta 1 826 824 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, közülük 18 061-en haltak meg.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint újabb áldozata van a koronavírus-járványnak, ezzel a nagyhercegségben 820-an haltak meg a vírus okozta szövődményekben.

A gamma variáns, a vírus brazil mutánsa több fertőzést okoz az országban, mint az indiai variáns, a múlt héten kiszűrt új fertőzések 72 százalékát tette ki. A hét folyamán 828 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, öt százalékkal többet mint az előző héten. Az új fertőzöttek átlagos életkora a múlt heti 28,9-ról 27,9-re csökkent.

A járvány kezdete óta 72 759 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal Luxemburgban.

Izraelben minél kevesebb korlátozással próbálják visszaszorítani a járvány negyedik hullámát
Izraelben minél kevesebb korlátozással próbálják visszaszorítani a koronavírus-járvány negyedik hullámát - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet hétfőn.

"Amikor a világ az erősen fertőzöttre, pirosra vált, az izraeli kormány célja a megszokott élet és a napi rutintevékenységek fenntartása" - hangsúlyozta Naftali Bennett miniszterelnök a kormány szokásos heti ülésének kezdetén.

Az új típusú koronavírus delta változatának rohamos izraeli terjedése miatt a kormányülést ismét az izraeli parlament, a kneszet legnagyobb, Chagall-gobelinnel díszített termében tartották, ahol a korábbi járványhullámok idején megszokott módon, egymástól legalább két méterre ülték körül az asztalt a miniszterek.

Bennett a megbeszélésen bejelentette: a közeljövőben ismertetik a szeptember elsejei tanévkezdés terveit, hogy az iskolák időben felkészülhessenek a koronavírus-járvány miatti különleges követelmények teljesítésére. "Fő célunk a zökkenőmentes tanévnyitás" - mondta Bennett. "Olyan évet éltünk át, amelyben elsőként az oktatás szenvedett károkat, és azt láttuk, hogy a diákok milliói fizetik meg ennek az árát otthon, a zoom előtt hervadozva"- tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy még mindig nem oltottak be több mint egymillió, tizenkét évesnél idősebb izraelit. A kormányfő szerint ők veszélyeztetik önmagukat, a családjukat, a környezetük megélhetését és a tanév megkezdését is. Az oltóhelyek felkeresésére szólította fel őket.

Bennett azt is kifejtette, hogy az oltás önmagában nem nyújt elég védelmet a maszkok viselése nélkül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntései nem ajánlások, hanem kötelező érvényűek és a rendeletek megszegőit megbírságolják.

Noha a kormány azt kérte az izraeliektől, hogy a járvány miatt csakis feltétlenül indokolt esetben utazzanak külföldre, szombaton és vasárnap is zsúfolt sorok várakoztak a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren az indulásra várva, valamint az érkezési oldalon a teszteknél. Az utóbbi hetek új fertőzöttjeinek az egytizede külföldön kapta el a koronavírust.

Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem javasolja a repülőtér bezárását, viszont az úgynevezett "zöld címke" bevezetését szeretnék azokon a helyeken, ahol száznál többen gyülekeznek. Ez azt jelentené, hogy ott csakis az oltással védettek, a felgyógyultak és a friss negatív tesztet felmutatók léphetnek be.

Egyre több országból az oltott izraeliek is csak két negatív teszttel és egyhetes karantén után térhetnek vissza, s a minisztérium Görögország felvételét sürgeti a listára. Számos országba - Üzbegisztánba, Argentínába, Fehéroroszországba, Brazíliába, Dél-Afrikába, Indiába, Mexikóba és Oroszországba -egyáltalán nem szabad beutazniuk izraelieknek. Aki mégis megteszi, súlyos pénzbüntetésre számíthat.

Az egészségügyi minisztérium hétfő reggel közzétett adatai szerint vasárnap 49 373 vírustesztet végeztek el, és 829 embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. Ez 1,71 százalékos arányt jelent. Az elmúlt héten átlagosan napi 735 új esetet vettek nyilvántartásba, s pénteken március óta először több, mint ezret. Viszont a rendkívül magas átoltottság nyomán a vírushordozók meredeken növekvő száma ellenére sem ugrott meg jelentősen a súlyos betegek száma, amely jelenleg 66.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 744 309, tizenkét évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,77 százaléka. A pandémia megjelenése óta 852 176 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6450-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink