• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.10 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Románia a járvány, a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött. Hamis PCR-teszt eredmények kiadásával foglalkozó bűnszervezet Ukrajnában.

Montenegróba a jövő héttől csak oltási igazolással vagy negatív teszttel lehet belépni
A jövő héttől csak két adag oltás felvételét igazoló dokumentummal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni Montenegróba, és ugyanez érvényes a szórakozóhelyekre, vendéglátóhelyekre és a bevásárlóközpontokba történő belépésre - közölte Jelena Borovinic Bojovic montenegrói egészségügyi miniszter pénteken.

A tárcavezető hozzátette: nem lett volna szükség az intézkedések szigorítására, ha mindenki betartotta volna az eddigi előírásokat. Mint mondta: az igazolások felmutatása helyett néhány szakértő a kijárási tilalom ismételt bevezetését javasolta, de a kormány szeretné elkerülni, hogy erre ismételten szükség legyen.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 5831-gyel 800 359-re, Koszovóban 703-mal 155 310-re, Észak-Macedóniában 256-tal 181 885-re, Montenegróban 547-tel 120 149-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 794-gyel 218 780-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 23-mal 7468-ra, Koszovóban 19-cel 2728-ra, Észak-Macedóniában 31-gyel 6185-re, Montenegróban öttel 1785-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 22-vel 9936-ra növekedett.

Beidézte a bíróság a volt francia egészségügyi minisztert
Beidézte a francia igazságszolgáltatás Agnes Buzyn volt egészségügyi minisztert, aki ellen feltételezhetően mások életének veszélyezetése gyanújával eljárást indítanak a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében - erősítették meg csütörtökön igazságügyi források a Le Monde című napilap értesülését.

A kormánypárti politikust, aki 2020 febrárjáig irányította az egészségügyi tárcát, pénteken hallgatja meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR).

A járvány kezdetén hivatalban lévő kormány ellen eredetileg kilencven panasz érkezett az eddig 115 ezer áldozatot követelő járvány kezdete óta arra a jogszabályra hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket meghozni.

A kilencvenből 53-at vizsgált meg a CJR, és kilencet talált befogadhatónak. Ezek alapján 2020. július 7-én indította meg az előzetes vizsgálatot Edouard Philippe volt miniszterelnök, Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter és utóda Olivier Véran ellen. Ez utóbbi jelenleg is az egészségügyi tárcát vezeti. Közülük egyelőre csak Agnes Buzyn kapott idézést, jóllehet mindhármunknál tartott az ügyészség korábban házkutatást.

Buzyn 2020 február közepén azért lépett ki a kormányból, mert ő lett a kormánypárt polgármesterjelöltje Párizsban a márciusi önkormányzati választásokon, ahol alulmaradt a szocialista városvezetővel, Anne Hidalgóval szemben.

A volt miniszter óriási felháborodást váltott ki, amikor később úgy nyilatkozott: a tárcától való távozásakor "tudta, hogy a cunamihullám előttünk áll", miközben januárban miniszterként nyilvánosan még azt állította, hogy a koronavírus elterjedésének kockázata a lakosság körében nagyon csekély, bár hozzátette, hogy ez még változhat. A nemzetgyűlés vizsgálóbizottsága előtt 2020 júniusban Buzyn elmondta, hogy január 11-én írásban jelezte a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is, hogy a koronavírus "potenciális veszélyt" rejt magában.

Francois Molins, a semmítőszék főügyésze szerdán elmondta, hogy az eljárás megindítása óta 14 500 további panasz érkezett a CJR-hez a kormányzati válságkezelés ügyében.

Romániában tovább gyorsul a járvány, a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött
Romániában rendre a kéthetes mozgóátlag másfélszeresét meghaladó ütemben emelkedik a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. Csütörtökön a kormány a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint a szerdai összegzés óta 2226-tal emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, ami 75 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában újabb 39 fertőzött vesztette életét, ami szintén több mint másfélszerese a kéthetes mozgóátlagnak.

A kórházakban kezelt fertőzöttek száma immár a négyezret közelíti, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig csütörtökön 500 fölé (470-ről 523-ra) ugrott.

A Covid-kórházakban és részlegeken jelenleg 848 ágy áll rendelkezésre, vannak olyan megyék, ahol már megteltek a helyek, és a szomszédos megyékbe helyezik át a súlyos betegeket. A miniszterelnök szerint a következő időszakban - a kórházi részlegek átszervezésével és a szakszemélyzet áthelyezésével - bővíteni fogják a fertőzöttek számára elkülönített intenzív terápiás helyek számát.

A bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozatával szeptember 10-től kezdődően újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de nem vezetett be újabb korlátozásokat, és nem vonta vissza a nyáron bevezetett lazításokat. A hatályos szabályozás azonban a települések fertőzöttségi szintjét is figyelembe veszi: az akár 75 ezer - beoltott, frissen letesztelt, vagy a betegségből az utóbbi fél évben kigyógyult - résztvevővel is megrendezhető szabadtéri fesztiválok, vagy az akár 400, védettségüket igazolni tudó meghívottal szervezhető magánrendezvények (lagzik, keresztelők) megtartása csak akkor lehetséges, ha az adott településen a lakosság kevesebb mint két ezreléke kapta el a fertőzést az utóbbi két hétben. Az antigén tesztek érvényességi idejét 24-ről 48 órára emelték.

Romániában az utóbbi két hétben a lakosság 0,82 ezerlékénél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, de már van olyan térség (Szatmár megye), ahol a fertőzési ráta már meghaladta a lakosság másfél ezrelékét, és 49 olyan település, ahol a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírust.

Horvát egészségügyi miniszter: egyre fiatalabbak kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre
A koronavírus-járvány negyedik hullámában több a fiatal a kórházi kezelésre és lélegeztetőgépre szoruló betegek között - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén.

"A harmadik hullámhoz képest a kórházi kezelésre szoruló betegek átlagéletkora hat évvel alacsonyabb, s azok, akik lélegeztetőgépre kerülnek, 64-69 évesek" - jelezte a tárcavezető.

Kiemelte: szeptemberben heti szinten átlagban 5360 új fertőzöttet azonosítottak, akinek 81,2 százaléka nem volt beoltva. Figyelmeztetett továbbá, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek 94 százaléka a beoltatlanok közül kerül ki.

Összehasonlítva a járvány harmadik és negyedik hullámát azt mondta: a delta variáns miatt a negyedik hullámban sokkal gyorsabban alakulnak ki szövődmények és súlyosabb a kórkép, ezért a betegek sokkal előbb kerülnek lélegeztetőgépre.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország egésze átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára.

Ezzel kapcsolatban Twitter-oldalán a miniszter azt írta: ez annak az eredménye, hogy alacsony az átoltottság és az emberek nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. "Ebből az a kiút, ha minél többen beoltatják magukat, amivel növelik a védettséget mindenki számára" - hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában 941 új esetet azonosítottak Horvátországban, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2-koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 380 ezret. A vírus okozta Covid-19-ben az elmúlt napon tíz beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8405-re emelkedett. Kórházban 554 beteget ápolnak, 58-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 750 418-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43, a felnőtt lakosság 51,8 százaléka -, közülük 1 640 053-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1016 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 269-en vannak kórházban, 63-an intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 013 494-en kaptak védőoltást, közülük 925 525-en már a második adagot. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 44 százaléka.

Ukrajnában a beoltottaknak nem kell karanténba vonulniuk, ha Covid-beteggel kerültek kapcsolatba

Ukrajnában már nem kell kéthetes karanténba vonulniuk azoknak, akik koronavírusos beteggel kerültek kapcsolatba, de felvették a védőoltás mindkét dózisát, vagy nemrégiben átestek a betegségen, és nincsenek tüneteik - jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség, hivatkozva Viktor Ljasko egészségügyi miniszter előző nap kiadott rendeletére.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese közben arról tájékoztatott az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint, hogy a tárca kétféle, országon belül használatos oltási igazolványt készít: egy "sárgát", amelyet az oltás első felvételekor adnak ki, és egy "zöldet" a második dózis felvétele után. A "zöld" egy évig lesz érvényes, a "sárga" a teljes védettségig, azaz a második adag felvételéig kétdózisú vakcinák esetében. Az igazolványok kedvezményeket biztosítanak majd tulajdonosaiknak, például vendéglátói egységek tarthatnak nyitva szigorúbb járványhelyzet szerinti besorolású régiókban, ha alkalmazottjaik be vannak oltva, illetve fogadhatnak több vendéget, ha ők rendelkeznek ilyen igazolvánnyal.

Kuzin egy tévéinterjúban közölte, hogy igyekeznek mielőbb felhasználni azokat a vakcinákat, amelyeknek a szavatossága ősszel lejár. Kifejtette, hogy október-novemberben jár le a szavatossága mintegy 3 millió adag AstraZeneca oltóanyagnak, amelyek most regionális raktárakban vannak. Ezen felül 1,1 millió Pfizer vakcina van még az országban, amely november végéig, illetve december végéig szavatos.

Az UNIAN beszámolt arról, hogy a keleti országrészben lévő Harkiv megyében az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezett egy hamis PCR-teszt eredmények kiadásával foglalkozó bűnszervezetet, amely csaknem havi 1 millió hrivnyát (több mint 11 millió forint) keresett tevékenységével. Az egyik magánlaboratórium munkatársai utazási iroda képviselőivel együttműködve követték el a bűncselekményt. Negatív PCR-tesztről szóló igazolást adtak el olyanoknak, akik külföldre készültek utazni vagy külföldről tértek vissza Ukrajnába, hogy ne kelljen nekik két hétre karanténba vonulniuk. Az illegális üzlet 2020 eleje óta működött. Havonta több mint ezer igazolást adtak ki darabonként 800 hrivnyáért (körülbelül 8900 forint).

Ukrajnában csütörtökre 3663-mal 2 306 939-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 891-gyel több fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az előző napon. Az elhunytak száma 61-gyel 54 175-re, az aktív betegeké pedig több mint kétezerrel 35 201-re emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 722 212-en kapták meg valamely védőoltás első, közülük 4 512 000-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 161 169 embert oltottak be az országban.

Egyelőre nem ad okot aggodalomra az iskolások helyzete Csehországban
Iskolásgyerekek tették ki szeptember elején a napi új koronavírus-fertőzöttek mintegy harminc százalékát Csehországban. A szűrések eredménye jelenleg azonban nem ad okot az aggodalomra - közölte Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója a közszolgálati hírtelevízióban pénteken Prágában.

Szeptember első hetében összesen mintegy 2200 új fertőződést regisztráltak Csehországban, a napi új fertőzöttek száma 300 körül alakult. Százezer lakosra jelenleg 21 új fertőződés esik. A kórházban kezeltek száma 90 körül mozog. Haláleseteket hosszabb ideje nem jelentettek.

A cseh általános és középiskolákban szeptember elején kötelezően három koronavírus-tesztnek vetették alá magukat a tanulók. Mindhárom alkalommal országosan mintegy 110-140 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a szűrések. Ez százezer emberenként mintegy tíz fertőződést jelent. A szűrések eredményét az oktatásügyi és az egészségügyi tárca vezetői nem tartják aggasztónak. Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az iskolák helyzete a koronavírus szempontjából jelenleg nem veszélyes, ezért további szűrésekre már nincs szükség. A későbbiek folyamán már csak ott számolnak általános szűrésekkel, ahol nagyobb mértékben jelenik meg a fertőzés.

"A gyerekekek körében kimutatott fertőződések az összes napi új fertőződések mintegy harminc százalékát teszi ki" - mutatott rá Ladislav Dusek. Megjegyezte: a fertőződések többségét a középiskolások, és nem az általános iskolások körében mutatták ki.

Országos szinten emelkedik a 20 és a 40 év közöttiek közti fertőzöttek száma is. Ezekben a korosztályokban még sokan nincsenek beoltva.

A szaktárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehországban a felnőtt lakosság mintegy 66 százaléka (5,815 millió ember) kapott oltást, ami az összlakosság mintegy 58 százalékát jelenti.

Adam Vojtech szerint a védőmaszk még érvényben lévő kötelező viselését akkor szüntetik meg, ha az átoltottság eléri a 75 százalékot. Esetleges új intézkedésekkel pedig akkor foglalkoznának, ha a százezer lakosra eső új esetek száma elérné a százat.

Csehországban a hivatalos kimutatás szerint 4200 általános iskola és 1280 középiskola működik, amelyekben mintegy 1,4 millió gyerek tanul.

Legolvasottabb cikkeink