• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Ötvenezer közelében a napi új esetek száma Nagy-Britanniában. Romániában megötszörözte az oltási hajlandóságot a védettségi igazolvány bevezetése.

Ukrajnában növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt
Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti 1,5 millióra a beadott oltások számát. A célkitűzés teljesítése érdekében a helyi hatóságoknak növelniük kell az oltópontok számát, amelyeken olyan munkarendet kell bevezetni, amely "kényelmes a lakosság számára".

Az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adatai szerint egy nap alatt 538-an haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány tavaly márciusi kitörése óta.

A mostani előtt április 7-én jegyezték fel a legtöbb elhunytat, 481-et. Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt héten a halálozási arány 17 százalékkal nőtt az országban és átlagosan egy nap alatt 300-an hunytak el. Előrejelzése szerint a következő időszakban nőni fog a kórházi ellátásra szorulók és az újonnan megfertőződöttek napi száma is, utóbbi egy-két nap alatt elérheti a 20 500-at, ami szintén meghaladja majd az eddig mért legnagyobb értéket. Megjegyezte ugyanakkor: mind az elhunytak, mind a fertőzöttek számának emelkedésében szerepet játszik az is, hogy az elmúlt hét végén négy munkaszüneti nap volt egymás után, és az akkor mért adatok egy része csak most jelent meg a statisztikában.

A szakértő prognózisa szerint a betegség szövődményeiben elhunytak száma Ukrajnában az év végére optimista becsléssel is eléri a 68 ezret, de legrosszabb esetben akár 92 ezerre is felmehet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ICTV-nek adott interjújában nem zárta ki, hogy országos zárlatot lesznek kénytelenek bevezetni, ugyanakkor leszögezte, hogy ő ezt nem szeretné. "Teljes mértékben ellenzem a zárlat bevezetését a gazdaság miatt" - szögezte le, hangsúlyozva, hogy ennek "egyetlen alternatívája van: a védőoltás felvétele". "Az utolsó pillanatban fogjuk támogatni a zárlat bevezetését" - tette hozzá.

Ukrajnában keddre 15 579-cel 2 660 273-ra nőtt az azonosított új fertőzöttek száma. A növekmény több mint hatezerrel haladja meg az előző napiét. Az elhunytaké az 538 áldozattal 61 348-ra, az aktív betegeké pedig több mint hétezerrel 261 731-re emelkedett. Az elmúlt napban 2852 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 573 564-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 492 196-an még csak az oltás első adagját vették fel. Hétfőn 193 069 embert oltottak be az országban.

 

Szerb szakértő: a halottak száma magasabb a regisztráltnál
Többen halnak bele a koronavírus-fertőzésbe Szerbiában, mint ahány halottat naponta regisztrálnak, ennek oka pedig az, hogy eltérnek a fertőzés követésének a módszerei - jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízióban.

Mint mondta: valós számot majd a statisztikai adatokból lehet látni, amikor kiderül, éves szinten mennyivel nőtt meg a halottak száma az átlagoshoz képest.

Hozzátette: a járványkezeléssel megbízott válságstáb egészségügyi végzettséggel rendelkező tagjai azt szeretnék, ha legalább tíz napra mindent be lehetne zárni, hogy csökkenjen az átfertőződés esélye, de várhatóan ezt a javaslatukat ismét elutasítják. Rámutatott arra, hogy nagyon rossz a helyzet, óriási számban betegednek meg az emberek, rengetegen kerülnek kórházba súlyos tünetekkel, sokan mégsem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket és a védőoltást is elutasítják.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 6461-gyel 1 055 296-ra, Koszovóban eggyel 160 541-re, Észak-Macedóniában 107-tel 197 197-re, Montenegróban 278-cal 138 047-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 270-nel 245 082-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 52-vel 9157-re, Észak-Macedóniában 19-cel 6964-re, Montenegróban 13-mal 2036-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 44-gyel 11 201-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2973 maradt.

Romániában megötszörözte az oltási hajlandóságot a védettségi igazolvány bevezetése
Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.

Romániában hétfőn túllépte a hatmilliót a legalább egy adag koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma, ami a 19,3 milliós lakosság 31, a beoltható, 12 év felettiek 35,3 százalékát teszi ki. Ezzel az átoltottsággal, amely kevesebb mint fele az uniós átlagnak, Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

Az országban március 3-án lépte át a beoltottak száma az egymilliós, március 30-án a kétmilliós, április 25-én a hárommilliós, május 18-án pedig a négymilliós küszöböt. Tavasszal tehát kevesebb mint egy hónap kellett ahhoz, hogy újabb millióval emelkedjék a beoltottak száma, május közepétől azonban, amikor megkezdődött a járványügyi korlátozások felszámolása, az érdeklődés rohamosan csökkenni kezdett, ezért az újabb milliós küszöbértékek meghaladásához már - mind az ötmilliós, mind a hatmilliós szint meghaladásához is - rendre két és fél hónapra volt szükség.

Az oltakozás üteme május végétől szeptember elejéig több hullámban napi 5700-ig csökkent. Az oltási hajlandóság szeptember 10-től kezdett emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány - a "zöld útlevél" - használatát. A szeptember 17-én kiadott kormányhatározat óta e nélkül már nem lehet vendéglőbe, moziba, vagy sportlétesítményekbe menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött.

Bár akkor még a napi 2300 új fertőzött és 45 haláleset számított átlagosnak, a kórházakban még nem volt helyhiány, és a kijárási korlátozások alóli felmentést akár friss negatív teszttel is ki lehetett váltani, az oltakozási hajlandóság hirtelen emelkedni kezdett, és az újonnan beoltottak száma első héten 75, később 50, az utóbbi két hétben pedig 20-25 százalékkal haladta meg az előző hetit.

Hétfőn átlépte a napi 30 ezret a naponta beoltottak utolsó egyhetes mozgóátlaga, ami több mint ötszöröse a védettségi igazolvány szeptemberi bevezetésekor átlagosnak számító napi 5700-nak.

Az időközben kritikussá vált romániai járványhelyzet az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is arra késztette, hogy oxigéndúsítókat ajánljon fel a túlterhelt román kórházaknak és részt vállaljon az oltási kampány fellendítésében. A WHO szakemberei hétfőn a román oltási kampány illetékeseivel tartott távértekezleten próbálták megérteni, hogyan válhatott világelsővé az egymillió lakosra jutó Covid-halálok száma tekintetében egy olyan európai uniós ország, amelyben bármely, az EU-ban elfogadott vakcina korlátozás nélkül rendelkezésre állt.

Izraelben csütörtöktől AstraZeneca-vakcinával is oltanak
Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben - jelentette az izraeli média. A katonai rádió beszámolója szerint azokat fogják AstraZeneca-vakcinával védeni, akiknél súlyosabb szövődmények alakultak ki az Izraelben eddig alkalmazott, mRNS-technológián alapuló Moderna- vagy Pfizer/BioNTech-oltás után vagy akinek az egészségi állapota nem engedi meg ezeknek a beadását.

Naftali Bennett miniszterelnök kiterjeszti a karantén helyetti tesztelés kísérletét a még nem oltható gyerekek oktatási intézményeiben. A kísérleti programban az azonosított fertőzöttel érintkező gyerekek visszatérhetnek az iskolákba, ha tesztjük negatív volt és nem kell egész osztályoknak egyhetes otthoni zárlatot vállalniuk.

Eddig csak zöld, vagyis egyáltalán nem vagy alig fertőzöttnek minősített településeken voltak ilyen iskolák, de kiterjesztik a módszert a sárga, vagyis enyhén fertőzött helyekre és az óvodákra is - értesült a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Emellett a hetek óta javuló járványadatok ellenére sem tervez könnyítéseket az izraeli egészségügyi minisztérium. "Várhatóan megmaradnak télen is a maszkok. Továbbra is viselni fogjuk a zárt térben, s az elkövetkező hónapokat is végigkísérik a zöld címkével együtt járó korlátozások"- mondta Nachman As professzor, a minisztérium igazgatója kedden a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek.

Izraelben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma, hétfőn 1483 új vírushordozót azonosítottak mintegy 110 000 teszt elvégzésével. A súlyos esetek száma 360, közülük 161 beteg van lélegeztetőgépen. A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus terjedését jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,78, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 78-nak adja át a vírust.

Tavaly december vége óta 6 207 918 embert oltottak már be (a 12 évesnél idősebbek körében) legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,76 százaléka.

Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb kampányt indítottak a harmadik, emlékeztető oltások beadására azok számára, akik legalább öt hónappal korábban már megkapták a második oltást. A kampány nyomán eddig 3 856 772-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 41,47 százalékát jelenti.

Ötvenezer közelében a napi új esetek száma Nagy-Britanniában
A hétfői adatok szerint 50 ezer közelébe - a nyár közepe óta nem mért szintre - emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A Downing Street szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 49 156 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Ez július 17. óta a legmagasabb napi adat. Azon a napon 54 674 új koronavírus-fertőzéses esetet mutattak ki laboratóriumi vizsgálatokkal.

A hétfő este zárult egy hétben 309 013 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 43 079-cel, 16,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A szaktárca hétfői adatai szerint az elmúlt 24 órában 45-en, az utóbbi egy hétben 869-en haltak meg országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

A halálozások heti száma 89-cel, 11,4 százalékkal haladta meg a múlt hétfőn zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban hétfői tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "abszolút nincsenek tervek a B intézkedési terv foganatosítására", vagyis korlátozások érvényesítésére, mivel a nagy-britanniai oltási kampánnyal sikerült elérni, hogy a naponta kiszűrt új fertőződések, valamint a halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések száma közötti kapcsolat jelentősen gyengült.

Jóllehet a halálos áldozatok és a Covid-19-cel kórházban ápolt betegek száma kissé emelkedett, de korántsem olyan ütemben, mint a fertőződéseké - hangsúlyozta a Downing Street szóvivője.

A brit kormány július második felében feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére korábban elrendelt utolsó jogi korlátozásokat is, és így minden olyan létesítmény megnyithatott, amely a járványellenes szabályok miatt addig zárva tartott.

Ezek közé tartoztak az éjszakai szórakozóhelyek is, amelyek tavaly március, a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában elrendelt első országos zárlat óta idén nyáron nyithattak ki először.

A kormány ugyanakkor fenntartotta annak lehetőségét - ez közkeletű nevén a "B terv" -, hogy ha a járványadatok indokolják, egyes védelmi intézkedések ismét érvénybe léphetnek.

Ezek közé tartozna a maszkok viselésének újbóli elrendelése egyes zárt helyszíneken vagy az oltási igazolványok felmutatásának kötelezővé tétele például az éjszakai szórakozóhelyeken.

A kormány és az egészségügyi szakértők mindazonáltal bíznak abban, hogy az immár tömeges átoltottságnak köszönhetően erre nem lesz szükség.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 85,9 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 78,9 százaléknak a második adagot is beadták, emellett már hetek óta zajlik a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadása is.

Az első és a második adagokból eddig összesen csaknem 95 milliót adtak be a brit oltási kampány tavaly decemberi kezdete óta.

A harmadik dózist egyelőre az 50 éven felüliek kaphatják. Ebbe a korcsoportba 30 millióan tartoznak; a legutóbbi adatok szerint közülük Angliában eddig 3,7 millióan részesültek a harmadik oltási adagból.

 

Legolvasottabb cikkeink