• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.11.16 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Oltáshoz köthetik több szakma gyakorlását Németországban. A Pfizer Oroszországban is teszteli a gyógyszerét. Olaszországban szigorították az utazási előírásokat.

Csehországban gyorsan terjed a járvány
Csehországban az utóbbi időben ismét gyorsan, a szakértők által nem várt mértékben emelkedik az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, illetve a kórházban kezelteké.

Hétfőn már 11 514 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi szűrések, 2250-nel többet, mint egy hete. A kórházban kezelt Covid-betegek száma megközelítette a 4300-at, 900-zal meghaladva a múlt hétfői adatot. Súlyos állapotban 635 páciens van - derült ki az egészségügyi tárca által kedden délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból.

A járvány tavaly március eleji kitörése óta eddig több mint 1,9 millióan fertőződtek meg a 10,7 milliós Csehországban, a Covid szövődményeiben 31 636 ember meghalt. Növekszik a halálos áldozatok száma is, bár kisebb mértékben, mint a téli és a tavaszi hónapokban. Az utóbbi hetek halálozási rekordját a múlt szerdán mutatták ki, amikor 70-en haltak meg a kórban.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a koronavírus-járvány újabb hulláma a legkockázatosabb előrejelzés szerint alakul, ezért a kormány újabb óvintézkedések meghozatalát mérlegeli. Tekintettel a közelgő kormányváltásra, ezeket az intézkedéseket már a formálódó új kormánykoalíció szakembereivel is egyeztetik.

A kórházak, tekintettel a beoltottak, illetve a betegséget átvészelők számának növekedésére, többségükben már nincsenek annyira leterhelve, mint egy éve vagy idén márciusban, amikor tízezer beteget láttak el, s közülük több mint kétezren súlyos állapotban voltak. Mindezek ellenére majdnem egy tucat morvaországi kórház már így is a hadsereg segítségét kérte a problémák leküzdésére, elsősorban az ápolóhiány enyhítésére. A hadsereg eddig mintegy 60 katonát küldött a kórházak megsegítésére.

Csehországban eddig 6,2 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, 532 ezren pedig már a megerősítő, harmadik adagot is. A vakcina első adagját 233 ezren vették fel. A napi oltások száma 40 ezer körül mozog.

Ezer hrivnyát ígért Zelenszkij azoknak az ukránoknak, akik beolttatják magukat
Minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát, azaz több mint 12 ezer forintot kap az államtól - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy videoüzenetben.

Az államfő hozzátette, hogy ebből vehetnek maguknak edzőtermi vagy fitneszklubba szóló bérletet, mozi-, színház-, koncertjegyet, múzeumi vagy kiállítási belépőt, illetve elkölthetik országon belüli utazásra, belföldi vasúti vagy akár légi közlekedésre.

A program december 19-től indul. Az év végéig mintegy 3 milliárd hrivnyát (csaknem 37 milliárd forint) fognak elkülöníteni erre az állami költségvetésben és ugyanennyit 2022 elején - mondta Zelenszkij.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján közölte, hogy Ukrajnában eddig a lakosság 39,4 százaléka vett fel legalább egy dózis védőoltást, két adagot pedig 28 százalékuk.

Legalább egy adag oltást a legtöbben a fővárosban, Kijevben adattak be maguknak - a lakosok 61 százaléka -, továbbá Kijev megyében csaknem 50, a kelet-ukrajnai Poltava megyében pedig 46 százalékuk olttatta be magát legalább egy dózissal. Az oltakozásban a sereghajtó régiók: Kárpátalja, a romániai határnál lévő Csernyivci, továbbá a keleti országrészben Donyeck és Kirovohrad megyék.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elmúlt hét alatt több mint 1,6 millió oltást adtak be az országban.

A hivatalos adatok alapján az elmúlt napon csaknem 11 ezer új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában és 442-en haltak bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Olaszországban szigorították az utazási előírásokat
A vonaton és taxin utazás szabályait is szigorították az azonosított Covid-19 betegek számának ugrásszerű növekedése miatt, és a római kormány további korlátozásokat tervez a karácsonyi ünnepek időszakára az egészségügyi miniszter hétfői közlése szerint.

A közlekedési tárca hétfőn közzétett új szabályzata szerint az autóbuszok első ajtaján az utasok csakis akkor szállhatnak fel, ha a vezetőt plexifallal el tudják szigetelni. Sofőröknek és utasoknak továbbra is kötelező a maszk viselete az összes közlekedési eszközön. A buszokat, villamosokat és metrószerelvényeket naponta egyszer fertőtleníteni kell.

A nagyobb pályaudvarokon, például Rómában, Firenzében vagy Milánóban, a vonatokra történő felszállás előtt kell ellenőrizni az utasok védettségi igazolását. Más esetben a vonaton a kalauz a jeggyel együtt kéri ugyanezt.

Ha a vonatokon Covid-19 beteget azonosítanak, a kalauz vagy a vasúttársaság más dolgozója megállíthatja a járatot, azonnali egészségügyi beavatkozást kérve.

A taxikba vagy más személyfuvarozó szolgáltatások járműveire legfeljebb két utas szállhat be, a hátsó üléseken foglalhatnak helyet, egymástól megfelelő biztonsági távolságra. Ennél többen csak egyazon háztartásban élők utazhatnak egyszerre a taxiban, azzal a feltétellel, hogy az első utasülést plexifalnak kell elválasztania a gépkocsivezetőtől. A sofőrnek és az utasoknak is kötelező maszkot viselniük.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai azt mutatják, hogy a húszból négy tartományban és Bolzano térségében ugrásszerűen emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi egy hét alatt országosan 41 százalékkal több új fertőzöttet regisztráltak a korábbi hét naphoz képest: Liguriában 88 százalékkal, Friuli Venezia Giuliában 74 százalékkal, Lombardiában 58 százalékkal emelkedett az új betegek száma.

Az utóbbi egy héten tizenhárom százalékkal nőtt a kórházban kezelt betegek száma, és egy hét alatt 390-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

Oltáshoz köthetik több szakma gyakorlását Németországban
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltás beadatásához köthetik több szakma gyakorlását Németországban - jelentették be hétfőn Berlinben. Az oltási kötelezettség a napközbeni kisgyermekellátás és a bentlakásos szociális ellátás területén, vagyis a többi között az óvodákban és az idősotthonokban dolgozókra vonatkozhat majd - mondta a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) koalícióra készülő Zöldek szövetségi parlamenti frakciójának társelnöke, Katrin Göring-Eckardt.

Azzal kapcsolatban, hogy a liberálisok eddig rendre ellenezték az oltási kötelezettség minden formáját, elmondta, hogy a tervezett új előírás nem kerül bele a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény soron következő módosításába - amelyről csütörtökön szavaz a Bundestag -, hanem később alkothatnak róla jogszabályt.

Szászország és Berlin után keddtől az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban is kitiltották az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltással nem rendelkezőket a közösségi élet legtöbb területéről a vírus egyre gyorsabb terjedése miatt.

A koronavírus-járvány negyedik hullámával szembeni védekezés bajorországi alapja az úgynevezett 2G-szabály lett, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. Ez a szabály előírja, hogy csak a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem.

Ez az előírás érvényes keddtől a vendéglátásban és az idegenforgalomban. A szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy kitiltják az oltatlanokat a vendéglőkből és a szállodákból.

Bajorország a negyedik hullámot leginkább megszenvedő német tartományok közé tartozik. A keddi adatok szerint öt olyan járás is van, ahol ezer fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz az utóbbi hét napon százezer lakosonként ezernél is többen kapták el a vírust.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint Németország egészét tekintve a hétnapi fertőzésgyakoriság 312,4-en áll, alig marad el az egy héttel korábban 213,7-en beállított csúcstól. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

Az RKI adatai szerint egy nap alatt 32 048 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ezzel 5 077 124-re emelkedett a járvány tavaly tavaszi kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 265 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 97 980-ra emelkedett.

A Pfizer Oroszországban is teszteli a Covid-19 elleni gyógyszerét
Engedélyt adott az orosz egészségügyi minisztérium a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat PAXLOVID elnevezésű, a koronavírus okozta Covid-19 betegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerének oroszországi klinikai tesztelésére - derült ki kedden a tárca által kiadott kutatási engedélyek állami nyilvántartásából.

A PAXLOVID november 12-én megkezdett, 2023. március 14-ig tartó tesztelésében Oroszország 8 régiójában 90 ember vesz részt 16 intézményben. A Vedomosztyi című gazdasági napilap szerint a készítmény hatásvizsgálatában több országban hétezer ember vesz részt.

A Pfizer korábban azt közölte, hogy az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett PAXLOVID a klinikai tesztelés második szakaszának eredményei alapján 89 százalékkal csökkenti a fertőzöttek kórházba kerülésének és a betegség halálos lefolyásának a kockázatát. A gyártó szerint a gyógyszer potenciálisan az első tünetek megnyilvánulása vagy fertőzött személlyel történt érintkezés után alkalmazható, szakintézményi ápolás nélkül.

Orosz sajtóforrások emlékeztetnek rá, hogy Nagy-Britannia november elején engedélyezte a molnupiravir tabletta alkalmazását, amelyet a Merck gyógyszergyár állít elő. A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a gyógyszer alkalmazása 50 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a különösen veszélyeztetett embereknél.

A Covid-19 ellen Oroszország által kifejlesztett gyógyszer, a MIR-19 túl van a klinikai vizsgálatok második fázisán. Ennek a készítménynek a hatóanyaga a vírus genomjának egy szakaszára hat, amivel megakadályozza a szaporodását.

Az orosz operatív törzs hétfői adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 36 816-cal emelkedett, ezzel 9 145 912-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A napi növekmény 0,40 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,6 százalék. Az új koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1240-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 257 837-re nőtt.

A felépültek száma 34 161-gyel 7 846 448-ra gyarapodott. Az országban 1 041 627 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 217,8 millió, az elmúlt napon pedig 370 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 939 126 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz online közlönyben megjelent tájékoztatás szerint egyébként szerdától megszűnik a koronavírusos-fertőzöttel érintkezett emberek karanténba vonulási kötelezettsége abban az esetben, ha az elmúlt fél év során megkapták a teljes védőoltásos kezelést, vagy átestek a betegségen, és a Covid-19 tünetei nem jelentkeznek náluk. Az érintetteken ugyanakkor 10-12 nappal a kontakt után szűrővizsgálatot kell elvégezni.

 

Legolvasottabb cikkeink