• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.10 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Csaknem egymillió adag frissítő oltást adtak be egy nap alatt Németországban. Szlovákiában anyagi támogatást kapnak az oltást beadató idősebbek...  

Horvát kormányfő: az emberek a védőoltással szembeni irracionális félelem miatt halnak meg
A koronavírus új, omikron változatának megjelenésére figyelmeztetett, és ismételten az oltás felvételére szólított fel Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet pénteki ülésén, megállapítva, hogy a védőoltással szembeni irracionális félelem miatt halnak meg emberek - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Plenkovic kiemelte: bár csökken, még mindig magas a napi új fertőződések száma, ami további óvatosságra és a járványügyi intézkedések betartására int.

Arra kért mindenkit, aki már felvette mindkét oltást, hogy még a második oltás utáni hat hónapon belül vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást is.

Ez különösen fontos a mostani körülmények között, a karácsony előtti időszakban, amikor az emberek többet barátkoznak, és gyakrabban vannak együtt - mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra is, hogy Horvátországban a járvány kezdete óta több mint 11 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés szövődményeiben, és többségük nem volt beoltva.

"Túl sok emberéletet veszítettünk" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez megelőzhető lett volna, ha az emberek a védelmet nyújtó oltás mellett döntenek.

"Nincs észszerű magyarázata annak, hogy valaki nem oltatja be magát, bíznunk kell a tudományban és a szakmában" - fogalmazott.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3797 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 71-en haltak meg. Kórházban 2329 beteget ápolnak, közülük 326-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 221 412-en kaptak védőoltást, közülük 2 019 336-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 1323 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 19 beteg halt meg. Kórházban 914 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 237 522-en kaptak védőoltást, közülük 1 166 877-en már a második adagot is beadatták.

Horvátországhoz hasonlóan Szlovéniában is második hete csökken a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet.

Románia beutazási korlátozásokat vezetett be
Románia péntektől módosította a beutazási korlátozásokat, és karanténkötelezettséget vezetett be azok számára, akik nem rendelkeznek az adott ország járványügyi kockázatának megfelelő védettségi igazolvánnyal.

A járványügyi kockázat szempontjából Románia a "vörös zónába" sorolja Braziliát, a dél-afrikai térség államait és azokat az országokat, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A "sárga zónához" tartoznak azok az országok, amelyek fertőzési rátája 1,5 és 3 ezrelék között van. A másfél ezrelék alatti fertőzési rátájú országok képezik a "zöld zónát".

Az Európai Unió vörös besorolású országaiból - így Magyarországról is - csak a teljes átoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi fél évben estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén tíz napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Ugyanez a szabályozás érvényes az Európai Unión, Svájcon és az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokra, így például az egyébként sárga besorolású szomszédos Moldovai Köztárságra is, ahonnan csak a beoltottak és a betegségen legfeljebb fél éve átesettek léphetnek be karanténmentesen Romániába.

A sárga és zöld besorolású európai uniós országokból érkezőknél a friss PCR-teszt is - a beoltottsághoz és a betegségből történt kigyógyuláshoz hasonlóan - karanténmentességet biztosít.

Az adott ország besorolásától függetlenül nem kell karanténba vonulniuk a Romániába érkező 12 év alatti, illetve a friss negatív teszttel rendelkező 12 és 16 év közötti kiskorúaknak, az ország területét 24 órán belül elhagyó átutazóknak, valamint az ingázóknak.

Az új járványügyi beutazási korlátozások egyelőre január 8-áig maradnak hatályban.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint december 20-ától a Romániába érkezőknek - a több európai ország által használt - beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) is ki kell majd tölteniük, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok szükség esetén utólag felvehessék a kapcsolatot a beutazókkal, ha a velük egy járműben érkezőknél később fertőzést észleltek.

 

Szlovákiában anyagi támogatást kapnak az oltást beadató idősebbek
Szlovákiában anyagi támogatást, 200 és 300 euró (mintegy 70 ezer és 100 ezer forint) közötti egyszeri juttatást kapnak azok a 60 évnél idősebbek, akik már beadatták, vagy január 15.-ig beadatják maguknak a koronavírus elleni oltást vagy az emlékeztető adagját - az erről szóló jogszabályt csütörtökön hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás.

Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy adag oltással rendelkező beoltottak száma 2 millió 686 ezer volt, közülük csaknem 2 millió 486 ezren már a második, 534 ezren pedig a harmadik dózist is megkapták.

Az oltakozás ütemét jó ideje lassúnak tartja az Eduard Heger vezette pozsonyi kormány, így a most jóváhagyott ösztönző intézkedés nem az első, amellyel próbálkozik az oltakozási kedv erősítésére. Néhány hónappal ezelőtt úgynevezett "covid-lottóval" próbálták erősíteni az oltakozási kedvet. A mostani intézkedés a tervek szerint néhány százmillió euróval terhelheti meg a költségvetést.

A Heger-kabinet a csütörtökön jóváhagyott intézkedés mellett a nem oltakozókat szigorításokkal is ösztönzi: a napokban vezették be, hogy a távolsági autóbusz- és vonatjáratokat csakis a beoltottak, vagy a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesettek vehetik igénybe, és várhatóan a jövő héttől bővítik a csakis oltási igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatások körét.

A szlovák kormány közben megbízta az egészségügyi és az igazságügyi tárcák vezetőit, hogy dolgozzanak ki javaslatot a kötelező oltás elrendelésére a társadalom egyes csoportjai számára.

Az NCZI adatai szerint szerdán 8523 új fertőzöttet regisztráltak. A kórházakban - szintén az NCZI adatai szerint - jelenleg 3419 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, és szerdán 84 személy halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

Csökken az első oltás, nő az emlékeztető oltás iránti érdeklődés Csehországban
Csökken az első oltás és emelkedik a harmadik, emlékeztető oltás iránti érdeklődés Csehországban - jelentette csütörtökön a cseh egészségügyi minisztérium.

Míg november végén naponta 18-20 ezer személy vette fel az oltás első adagját, addig ezen a héten naponta alig nyolcezren. Ugyanakkor a harmadik, az emlékeztető adagot ezen a héten naponta átlagban 78 ezren adatták be maguknak - mutatott rá a tárca.

A központi statisztikákban összesített adatok szerint eddig az egész cseh lakosság 63,5 százaléka kapta meg a két oltási adagot. A felnőttek között az átoltottsági arány 71 százalék.

Felmérések azt jelzik, hogy az oltási kedvet nagymértékben befolyásolják a kormány intézkedései. Miután november elején megszűnt az ingyenes tesztelés és számos szolgáltatást csak a beoltottak vehetnek igénybe, jelentősen megnőtt az oltási kedv is. Az október eleji helyzethez viszonyítva a gyakorlatban kétszer annyian érdeklődnek az oltás iránt, mint korábban. Míg október elején napi átlagban 6100 oltási adagot adtak be az orvosok, egy hónappal később már napi 13 ezret.

Különösen nagy az igény az emlékeztető adagok iránt. Míg november első hetében naponta 28 ezren vették fel, addig az első decemberi héten ez a szám már túllépte a 70 ezret, ezen a héten pedig a 75 ezret.

A 10,7 millió lelket számláló Csehországban eddig 6,45 millió személy vette fel az oltás mindkét dózisát, s 1,37 millió pedig a harmadik adagot is megkapta. Egy friss felmérés szerint a két adagot felvevők 82 százaléka igényli az oltás harmadik dózisát is. Szeptemberben ez az arány 65 százalék volt.

A járvány mutatói az utóbbi napokban újra folyamatosan javulnak. A kórházakban 6500 koronavírusos beteget ápolnak, ötszázzal kevesebbet, mint szerdán. A súlyos állapotban lévő betegek száma 800 alá csökkent, a speciálisan covidos betegeknek fenntartott szabad ágyak száma pedig 1120-ra nőtt. A napi elhalálozások száma jelenleg 70-80 között mozog. A járvány tavaly márciusi kitörése óta a koronavírus szövődményeiben eddig 34 129 ember halt meg Csehországban.

A lengyel szejm jóváhagyta a védőoltás mellékhatásainak kárpótlására létesítendő alap tervét
Jóváhagyta a lengyel szejm csütörtökön annak az alapnak a létrehozásáról szóló tervezetet, amelyből kárpótolnák a betegeket a SARS-CoV-2 elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások által esetleg kiváltott káros mellékhatásokért.

Az alsóház által most megszavazott jogszabály szerint a kárpótlást az alapból azok igényelhetnék majd, akik a tavaly decemberben megkezdett, koronavírus elleni oltások okozta káros mellékhatások következtében, illetve majd 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak, illetve szorulni fognak.

A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető. A maximális megítélendő elégtétel 100 ezer zlotyt (7,9 millió forint) tenne ki.

A kártérítést egyszerűsített, legfeljebb két hónapig tartó eljárásban lehetne igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testülete javaslata alapján járna el.

A kompenzációs kérvényt a 200 zlotyt (15,8 ezer forint) érő, a jogosnak talált igény esetén visszatérítendő illeték fejében lehetne benyújtani. A befizetett illetékek az alap egyik forrását adnák, de hozzájárulnának az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó-, illetve gyógyszerszállító cégek is.

Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek továbbra is bírósági úton érvényesíthetik jogaikat.

Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes csütörtökön a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: a Covid-19 ellen eddig Lengyelországban beadott 43 millió oltás után 16 ezer nemkívánatos reakciót regisztráltak, ezek 85,1 százaléka enyhének minősíthető.

A koronavírus elleni oltások miatt egyetlen haláleset sem történt - húzta alá Kraska. Hozzátette: 33 esetben a halálozás "időben egybeesett a vakcina beadásával", mindazonáltal ezekben az esetekben sincs bizonyíték az oltás és a tragikus végkifejlett közötti közvetlen összefüggésre.

Moszkva orvosokat és járványügyi szakembereket küld Dél-Afrikába
Orosz virológusokból, járványügyi szakemberekből, tudósokból és orvosokból álló csoport utazik hamarosan a Dél-afrikai Köztársaságba - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Erről Vlagyimir Putyin orosz és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök állapodott meg. Az orosz szakemberek egy egészségügyi és járványügyi laboratóriumot, valamint egyéb orvosi felszerelést visznek magukkal Dél-Afrikába, ahonnan az új típusú koronavírus omikron változata elterjedt.

Az orosz operatív törzs szerint egyébként az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma csütörtökre 30 209-cel 9 925 806-ra emelkedett. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1181-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 286 004-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 35 794-gyel 8 637 861-re gyarapodott.

Csaknem egymillió adag frissítő oltást adtak be egy nap alatt Németországban
Ismét felgyorsult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampány Németországban, és megközelítette az egymilliót az egy nap alatt beadott frissítő oltások száma a csütörtökön közölt adatok szerint. A szövetségi kormány kimutatása szerint az első, a második és a frissítő adagokat együttvéve 1,144 millió dózist adtak be szerdán.

Az egy nap alatt beadott oltások száma június vége óta először haladta meg az egymilliót.

A kampány gyorsulását mutatja az is, hogy a szerdával zárult héten naponta átlagosan 856 ezer - másodpercenként tíz - adag védőoltást adtak be, míg november közepén még jóval 500 ezer alatt volt ez a szám.

Szerdán a legtöbben a frissítő oltásért kerestek fel oltóközpontot, házi- vagy üzemorvosi rendelőt, így minden korábbinál több, 991 608 ilyen oltás beadását regisztrálták.

Az ugyancsak szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach szerint előfordulhat, hogy a teljes oltással rendelkezők helyett csak a frissítő oltással is rendelkezők tartozhatnak majd az úgynevezett oltott kategóriába. A szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha szétterjed az uralkodó delta változatnál is veszélyesebb omikron variáns, amelynek semlegesítéséhez az első laboratóriumi vizsgálatok szerint frissítő adag is szükséges a Covid-19 ellen védő oltásból.

A kormány adatai szerint legalább egy adag oltást a német lakosság 72,3 százaléka - 60,1 millió ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 69,3 százaléka - 57,6 millió ember - rendelkezik. A frissítő adagot 20 százalék - 16,6 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 23 millióan vannak, a lakosság 27,7 százalékát teszik ki. Azonban közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Olaszországban már több mint százmillió adag oltást adtak be
Már több mint százmillió adag oltóanyagot adtak be Olaszországban, miközben folyamatosan nő az egészségügy leterheltsége az új koronavírus-járvány karácsonyra várt tetőzése közeledtével - közölte a római egészségügyi tárca csütörtökön.

Csütörtök estére a beadott vakcina-adagok száma meghaladta a százmillió-nyolcvanháromezret.

A valamivel kevesebb, mint hatvan milliós országban több mint 45,8 millióan vettek már fel két adag vakcinát, s ez a 12 év felettiek 84,8 százalékának felel meg.

A járványbiztos Paolo Francesco Figliuolo tábornok bejelentése szerint a következő egy hónapban további huszonöt millióan oltakozhatnak, legyen szó akár első adagról, vagy emlékeztető oltásról. Figliuolo tábornok emlékeztetett rá, hogy december közepétől kötelezőnek számít az emlékeztető oltás az egészségügyben és az oktatásban dolgozók, valamint a rendfenntartók és a fegyveres erők tagjai számára.

December 16-tól kezdődik az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása, amely nem számít kötelezőnek.

A római egészségügyi minisztérium számításai szerint 6,1 millióan vannak azok, akik meggyőződésből továbbra is nemet mondanak az oltásra.

Az utóbbi egy héten országosan huszonkét százalékkal emelkedett az azonosított új betegek száma, és tizenkét százalékkal a halottaké.

Legolvasottabb cikkeink