• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.02.21 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

A héten minden korlátozás megszűnhet Angliában. Áprilisban eldobhatják a maszkokat Izraelben. Pozitív a brit uralkodó koronavírustesztje.

Romániában jelentősen visszaesett a héten az új fertőzések száma
Romániában jelentősen visszaesett a héten az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, míg az elhalálozásoké stagnál, a tetőzés jeleit mutatja.

A stratégiai kommunikációs törzs vasárnap közzétett adatsora szerint ezen a héten valamivel több mint 100 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, ami csaknem 40 százalékkal marad el a múlt heti 160 ezer új fertőzéstől, illetve fele a két héttel korábbi 200 ezret meghaladó csúcsnak. Az egészségügyi szakemberek szerint Romániában február első napjaiban tetőzött a járvány ötödik hulláma, február 9-e óta pedig a napi esetszám már rendre kisebb, mint az utóbbi két hét átlaga.

Vasárnap - a hétköznap szokásosnál kevesebb teszt kiértékelése alapján - több mint egy hónapja először jelentettek ismét tízezernél kevesebb új fertőzöttet. Legutóbb január 17-én volt négy számjegyű a napi fertőzésszám. A vasárnapi 7697 új fertőzés nem sokkal több mint harmada az utóbbi két hét átlagának, a vasárnapi összegzésben szereplő 66 haláleset pedig alig több mint fele a kéthetes mozgóátlagnak (130).

Heti összevetésben a halálesetek száma mintegy tíz napja heti ezer körül stagnál, a tendencia azonban már enyhén csökkenő, ahhoz képest, hogy az áldozatok száma február 1-je és 16-a között - vagyis amikor már a napi esetszám csökkenni kezdett - csaknem megduplázódott.

Az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás is enyhült: vasárnap 9177 beteget ápoltak a Covid-kórházakban, ami 13 százalékos csökkenés a múlt vasárnapi adathoz képest. A súlyos betegek száma már két hete 1100 felett mozog, vasárnap 1104 fertőzött részesült intenzív terápiában.

Szlovéniában újabb enyhítésekről döntött a kormány
Szlovéniában újabb enyhítésekről döntött a kormány: néhány kivétellel megszüntetik a Covid-igazolványok használatát, és eltörlik a tesztelési kötelezettséget - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter szombaton a kormányülést követően.

Kiemelte: hétfőtől csak az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, valamint a büntetés-végrehajtó intézetekben lesz kötelező a védettségi igazolás. Nem kell többé tesztelni az iskolákban és a munkahelyeken. Ez idáig heti háromszor kellett öntesztet végezniük a tanulóknak és az alkalmazottaknak a legtöbb munkahelyen. Marad azonban a maszk viselésének kötelezettsége zárt nyilvános helyeken - tette hozzá.

A kormány szombattól változtatott a beutazás szabályain is. Szlovéniába karanténkötelezettség nélkül is be lehet utazni, miután a kormány eltörölte azt az intézkedést, mely szerint a koronavírusos fertőzöttel érintkezőknek karanténba kell vonulniuk.

Szombatra 3731 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és tíz beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 835 beteget ápolnak, közülük 109-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 495-en kaptak védőoltást, közülük 1 217 473-an mindkét adagot felvették.

A héten minden korlátozás megszűnhet Angliában
A héten megszűnhet a koronavírus-járvány megfékezésére korábban hozott összes korlátozás Angliában - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal vasárnap.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a hét folyamán hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések.

Johnson erre már a hétfőig tartó parlamenti szünet kezdete előtti utolsó alsóházi ülésnapon, február 9-én egyenes utalást tett. Akkori rövid tájékoztatójában közölte: február 21-én, a parlamenti szünet utáni első napon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal.

Azt azonban már akkor bejelentette, hogy ha a biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a kormány a még érvényben lévő utolsó hazai korlátozásokat is feloldhatja, beleértve azt a jogi kötelezettséget, amelynek alapján elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akiknek koronavírustesztje pozitív lett.

Johnson szerint a karanténkötelezettség eltörlésére a március 24-re kitűzött határidőnél egy teljes hónappal korábban lehetőség nyílhat.

A Downing Street vasárnapi tájékoztatása szerint az ország a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhet a személyi felelősség elvének alkalmazására, és ezt a sikeres oltási kampány, valamint a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése tette lehetővé.

A lezárások és egyéb nem gyógyszertudományi jellegű beavatkozások életmentő fontosságúak voltak abban az időszakban, amikor a tudósok és az orvosok világszerte az új variánsok észlelésén és az e vírusváltozatokra adandó válaszintézkedéseken dolgoztak, ám e zárlatok is jelentősen megterhelték az emberek életét és megélhetését - áll a londoni miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleményében.

A Downing Street kiemeli, hogy a jelenléti oktatás korlátozása hátrányos hatást gyakorolt a gyerekek tanulmányi előmenetelére, mentális egészségi állapotára, fejlődésére, sőt jövőbeni kereseti lehetőségeire is.

Boris Johnson hivatala hangsúlyozza azt is, hogy az oltási kampány mellett folyamatosan jelennek meg olyan vírusellenes szerek, amelyek jelentősen csökkentik a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedés és halálozás kockázatát.

A legutóbbi adatok egyértelműen a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a szombat este zárult 24 órában 34 377, az utóbbi egy hétben 317 283 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében.

Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 24,6 százalékkal csökkent az előző heti adathoz képest.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is: az utóbbi egy hétben 8766 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 miatt, 13,4 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A szombat este zárult hétnapi időszakban 989 páciens halt meg Covid-19-ben, 22,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt szombaton zárult egy hétben.

A szaktárca kimutatása szerint a brit felnőtt lakosság 66 százaléka, vagyis kétharmada - 38 millió ember - már a koronavírus elleni oltás mindhárom adagját megkapta.

Pozitív a brit uralkodó koronavírustesztje
Pozitív lett a brit uralkodó vasárnap elvégzett koronavírustesztje - jelentette be a Buckingham-palota.

A brit királyi család első számú londoni hivatalának tájékoztatása szerint a 96. életévében járó II. Erzsébet királynőnek - aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján - enyhe, náthaszerű tünetei vannak, és a következő egy hétben könnyített munkarendben látja el hivatali teendőit windsori rezidenciáján.

A múlt héten a királynő elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly felesége, Kamilla cornwalli hercegnő koronavírus-szűrési lelete is pozitív lett.

A 73 esztendős Károly herceg szervezetében másodszor mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Először a nagy-britanniai koronavírus-járvány első hullámának kezdetén, 2020. március 25-én jelentette be a Clarence House, Károly londoni hivatala, hogy a walesi herceg megfertőződött. A trónörökös akkor enyhe tünetekkel túljutott a fertőzésen.

Károly néhány nappal azelőtt, hogy koronavírus-tesztje ismét pozitív lett, látogatást tett édesanyjánál a windsori kastélyban.

II. Erzsébet királynő tavaly januárban megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát. A Buckingham-palota azóta nem tett közzé hivatalos tájékoztatást arról, hogy az uralkodónak a további vakcinaadagokat is beadták-e, de udvari forrásokból származó egybehangzó értesülések szerint a királynő mindhárom oltási dózist megkapta.

II. Erzsébet királynő egészségi állapotát különös figyelem övezi azóta, hogy az uralkodó az elmúlt hónapokban több jelentős hivatali programját lemondta: ősszel nem utazott el például Észak-Írországba - jóllehet ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban novemberben rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Rendkívüli feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából".

E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

Ez összhangban van azzal a hagyományos gyakorlattal, amelynek alapján az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

A brit uralkodó április 21-én tölti be 96. életévét, és február 6-án volt hetven éve, hogy az Egyesült Királyság trónjára lépett.

Ebből az alkalomból az udvar platinajubileumi évnek nyilvánította 2022-t, és az év során számos nagyszabású rendezvénnyel ünneplik az évezredes angol-brit monarchia történetében példátlan évfordulót.

II. Erzsébet királynő uralkodásának történetében ez az első olyan jeles évforduló, amelyen már nem vehet részt az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg, aki tavaly áprilisban, századik születésnapja előtt két hónappal elhunyt.

Olaszországban a járvány két évvel ezelőtti kezdetéről emlékeznek meg
Olaszországban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményeit összegzik vasárnap a betegség felbukkanásának második évfordulóján; az első olasz fertőzöttet 2020. február 20-án azonosították a lombardiai Codogno intenzív osztályán.

A pandémia kritikus időszakának végét Codogno kórházában pénteken jelentették be, amikor a Covid-19-osztályt felszámolták, és ismét más betegek fogadására alakították át.

A kevesebb mint 16 ezer lakosú Codogno polgármestere, Francesco Palmerini úgy nyilatkozott, pozitív hatásnak tartja azt, hogy a két éve tartó járvány a várost összetartó közösséggé kovácsolta, ahol mindenki igyekszik a másiknak segíteni.

Az utcákon továbbra is maszkot hordanak az emberek. Azt mondják, tudják, hogy már nem kötelező, de lelkileg biztonságot ad számukra. Codognóban jelenleg a 12 év felettiek 93 százaléka már legalább egy adag oltást felvett, és több mint 70 százalék emlékeztető oltásban is részesült.

Az első olasz fertőzöttet a lombardiai város kórházában azonosították. Az azóta az egész világon ismertté vált 38 éves Mattia Maestrit napokon át súlyos állapotban kezelték, amíg egy aneszteziológus orvosnő elvégeztette rajta a koronavírustesztet. Így bizonyosodott be, hogy a SARS-CoV-2 vírus már jelen volt Olaszországban.

Codognót hetvenkét óra alatt lezárták, majd a környékbeli további kilenc önkormányzatot is zárlat alá helyezték több mint 47 ezer lakossal. Az volt Európa karantén alá helyezett első "vörös zónája". Február 21-én a venetói Vo' Euganeóban regisztrálták az első halálesetet, a 77 éves Adriano Trevisant, aki "sosem járt Kínában" - írták akkor a helyi napilapok.

Az országos karantént Giuseppe Conte miniszterelnök március 9-én jelentette be. A járvány két éve alatt a legtöbb halottat, 969-t, 2020. március 27-én regisztrálták, akkor voltak a legtöbben az intenzív osztályokon is, több mint négyezren.

Lakosságarányosan a legtöbb haláleset a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben Bergamóban, Alzano Lombardóban és Nembróban történt. Camillo Bertocchi a valamivel több mint 13 ezer lakosú Alzano Lombardo első embere kijelentette, a városnak jelenleg az a legfontosabb, hogy újraindulhasson.

A La Repubblica napilap számításai szerint a járvány eddig 24 milliárd euróba került az olaszországi egészségügynek.

Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap a járvány negatív következményének a demográfiai csökkenést tartja, mivel 2021-ben a születések száma a 400 ezres küszöb alá süllyedt. Az újság emlékeztetett, 1964-ben az éves születésszám még egymillió felett volt.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter kifejtette, hogy a két évvel ezelőtti országos zárlat elkerülhetetlen volt. Figyelmeztetett arra, hogy a csökkenő járványszámok ellenére a vírus terjedése nem állt le, és zárt térben a maszk használata továbbra is kötelező.

Szombaton mintegy félmillió teszteléssel valamivel több mint 50 ezer új fertőzöttet szűrtek ki, és 252 beteg halt meg. Több mint 13 ezren vannak kórházban, 953-an intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 1,3 millió.

A 12 év felettiek majdnem 89 százaléka van beoltva, és 36,7 millió olasz vette már fel az emlékeztető oltást is. Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) az immunbetegek számára engedélyezte a negyedik oltást.

Vasárnaptól a stadionokban 75 százalékosra emelték a férőhelyek értékesíthetőségének arányát.

Áprilisban eldobhatják a maszkokat Izraelben
Ha tovább folytatódik az új fertőzések és a súlyos Covid-betegek számának csökkenése, akkor áprilisban, a pészah ünnepe előtt megszüntethetik a zárt térben elrendelt maszkviselési kötelezettséget Izraelben - mondta el a közszolgálati rádióban vasárnap az egészségügyi minisztérium egyik főtisztviselője.

A tárca vasárnapi adatai szerint az elmúlt hét napban 575 koronavírus-fertőzött betegedett meg súlyosan, s ez 36 százalékos csökkenést jelez az előző héthez képest.

Jelenleg 832 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 1848, kórházban ápolt Covid-19-ben szenvedő páciens között. Lélegeztetőgép segítségére szorul 265 beteg, és 28 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

Szombaton több mint 50 ezer teszt elvégzésével 10 354 új vírushordozót azonosítottak, 20,61 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 138 824 aktív esetet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 30 708-an vannak házi karanténban, mert fertőzött személlyel érintkeztek.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 540 866 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Márciustól koronavírus elleni védőoltás nélküli turisták is beutazhatnak Izraelbe előzetes és érkezés utáni negatív teszttel, és fokozatosan megszüntetik az iskolások tesztelését - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Március elsejétől oltottak és oltatlanok is beutazhatnak Izraelbe a világ minden részéből, amennyiben repülőgépre szállásuk előtt legfeljebb 72 órával negatív PCR-tesztet végeztek, és érkezésük után a repülőtéri PCR-tesztjük is negatív lett.

Ez azt jelenti, hogy újraindulhat a külföldi vendéglátóipar, megindulhatnak Izrael felé a repülőjáratok és a turistacsoportok. A külföldre látogató izraelieknek indulás előtt nem kell majd tesztelniük, de visszatérésük után továbbra is el kell végezniük a PCR-tesztet, és addig házi karanténban kell maradniuk, amíg telefonon meg nem kapják a teszt negatív eredményét.  

Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnapi döntése szerint már csütörtökön, február 24-én megszüntetik a 12 év feletti tanulók heti kétszeri otthoni tesztelését, és két héttel később, március 10-től minden életkorban abbahagyják a gyerekek számára eddig kötelező otthoni vizsgálatokat.

"Izraelben jelenleg jó a helyzet. Ez a megfelelő és dinamikus irányítás eredménye, s ezért most mi is nyitunk. Ugyanakkor ujjunkat a koronavírus-helyzet ütőerén tartjuk, és egy új variáns megjelenése esetén ismét gyorsan lépünk"- mondta Bennett az egészségügyi szakemberekkel tartott vasárnapi megbeszélésen.