• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kásler: Úgy tűnik, túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán

Lapszemle 2022.02.21 Forrás: origo.hu
Kásler: Úgy tűnik, túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán

Beszélt a magyar egészségügyi rendszer folyamatos fejlesztéséről, a meddőséggel küzdő családok segítéséről is.

Úgy tűnik, hogy túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán - mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere a heti rendszerességgel jelentkező videóinterjúja során beszélt a magyar egészségügyi rendszer folyamatos fejlesztéséről, a meddőséggel küzdő családok segítéséről, illetve megosztotta érzéseit a magyar csapat téli olimpiai szerepléséről is - írta az origo.hu.

Az egészségügyi alapellátás átalakítása, fejlesztése, rendkívüli megerősítése a jövő szempontjából alapvető - ezt pedig már az elmúlt négy év folyamatos egészségügy fejlesztéseiről mondta. Kásler Miklós a legfontosabb intézkedések közül kiemelte az Nemzeti Infektológiai Programmal kiegészült 5 Nemzeti Egészségügyi Programot, a 13. kötelező oltás bevezetését, a HPV elleni oltást, amelyet a kislányok után mostanra már a kisfiúk is ingyenesen felvehetnek, ezen túlmenően pedig a legkorszerűbb orvostechnológiai eszközök meghonosítását.

A hálapénz megszűnt, az orvosi bérek két és félszeresére emelkednek 2023-ra, az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően pedig Magyarország egészségügye nem látott minőségű állapotba került - mutatott rá a miniszter, aki az ápolók napja alkalmából kiemelte az egészségügyi szakdolgozókat érintő legfontosabb adatokat: 2021-re a nővéri fizetések 2,5 szeresét jelentik a 12 évvel ezelőtti bérekhez képes.

Új nővérszállók épültek, a régi nővérszállásokat felújították, korszerű körülmények kerültek kialakításra - sorolta. Az utánpótlás kérdését pedig úgy foglalta össze, hogy pályázatokkal próbálják ösztönözni a fiatalokat arra, hogy válasszák az ápolónői életpályát.

Magyarországon több mint 150 ezer házaspár küszködik a meddőséggel, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy egységes állami ellátórendszert hoz létre - hívta fel a figyelmet a miniszter. Hozzátette: számos finanszírozás béli könnyítésre került sor és az egységes rendszernek az előnye, hogy magas minőségi körülmények között lehet ezt az orvosi tevékenységet folytatni. A beszélgetés során kitért a Pécsi Tudományegyetem Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és Családbarát Szülészet kibővítésére, amelynek alapkövét a héten tették le. Elmondta: a klinikai gyakorlat nagyon magas szintje mellett adottak lesznek a kutatás lehetőségei is. Ez garantálja, hogy bizonyos kutatási eredmények birtokába új terápiás diagnosztikai lehetőségeket tudunk létrehozni.